Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie widzę mówiąc szczerze dwóch wielgachnych psów, kota, 4 osób w mieszkaniu w bloku, dla mnie to nieodpowiedzialne...
inaczej jak jest jakaś bida straszna, ale z tym nie jest tak źle, osobny boks, puszczą go na teren, rasowy, modny, młody- jak dla mnie możemy w miarę przebierać w domach.
Nie mówię, ze dom jest zły, ale mam wątpliwości.

• Replies 172
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja z nim bylam u okulisty, nie chcial sie wypowiedziec na temat kosztow leczenia. Chce wlasnie porozmawiac z wetem z naszego schroniska o uldze, moze udaloby sie ja "przeniesc". Zapytam tej dziewczyny, ile metrow ma to mieszkanie, bo moze 150 i dwa poziomy... :)

Posted

jako cos trzeba zrobic wizyté i juz :)- bo ja nie ma nic przeciwko , wielkosc mieszkania generalnie nie ma nic wspolnego z dobrem psa. ALe bardziej mnie martwi, ze Pani finansowo moze nie dac rady, a to nie wiem co znaczy, zeby sie pozniej nie okazalo, ze pies je resztki z obiadu.
A weta trzeba przycisnác by okresli choc troche koszty nawet jakis przedzial. A jego czeka jakas operacja ?

Posted

Nic o operacji nie mowil. Tylko o dlugim leczeniu, kolniezu, srodkach uspakajajacych. Ta pani dziala w TOZ, organizuja zbiorki karmy dla zwierzat ze schroniska, wydaje mi sie wiec, ze mozna przypuszczac, ze jej zwierzaki nie wcinaja resztek :) Bede dzisiaj w schronisku i postaram sie uzyskac jak najwiecej informacji. Tymczasem uciekam do pracy :) milego dnia wszystkim

Posted

amensalizm napisał(a):
Nie widzę mówiąc szczerze dwóch wielgachnych psów, kota, 4 osób w mieszkaniu w bloku, dla mnie to nieodpowiedzialne...
inaczej jak jest jakaś bida straszna, ale z tym nie jest tak źle, osobny boks, puszczą go na teren, rasowy, modny, młody- jak dla mnie możemy w miarę przebierać w domach.
Nie mówię, ze dom jest zły, ale mam wątpliwości.

amensalizm nie radzę się wypowiadać w temacie, którego jak widzę nie znasz ;) Pomagasz wrocławiakom, jak możesz, ale to co piszesz wyżej wynika z doświadczenia, czyż tak???

Ja mieszkałam w bloku, więc wiem o czym piszę i JEŚLI TYLKO pies/psy mają codziennie długie i wyczerpujące spacery NIE WIDZĘ ŻADNEGO PROBLEMU!

Poza tym, skoro znalazł się W KOŃCU! dom, który wie co to briard, a Ty piszesz, że ...być może poszukajmy innego... to czekam na listę domów, które oczekują w kolejce na psa skołtunionego, z zaległościami w wychowaniu i problemam i zdrowotnymi, a chusteczka wie, co jeszcze się po drodze nawinie.

Posted

BasiaScotch napisał(a):
Pani z Chełma po konsultacji ze znajomym wetem stwierdzila, ze boi sie brac psa, co do ktorego nie wiadomo jak dlugo i jak drogo bedzie musial byc leczony. Wiec szukamy dalej :(

No i rozwiązało się samo.

Posted

Koperek napisał(a):
amensalizm nie radzę się wypowiadać w temacie, którego jak widzę nie znasz ;) Pomagasz wrocławiakom, jak możesz, ale to co piszesz wyżej wynika z doświadczenia, czyż tak???

Ja mieszkałam w bloku, więc wiem o czym piszę i JEŚLI TYLKO pies/psy mają codziennie długie i wyczerpujące spacery NIE WIDZĘ ŻADNEGO PROBLEMU!

Poza tym, skoro znalazł się W KOŃCU! dom, który wie co to briard, a Ty piszesz, że ...być może poszukajmy innego... to czekam na listę domów, które oczekują w kolejce na psa skołtunionego, z zaległościami w wychowaniu i problemam i zdrowotnymi, a chusteczka wie, co jeszcze się po drodze nawinie.

Były 3, które go chciały już pierwszego dnia, jak widać dwa się wykruszyły, czekam na odpowiedź trzeciego.
Też mieszkałam w bloku i bywały dwa psy, ale maluszki- spanielki.
Nie chce by doszło do tego, że pani psa zwróci, bo nie tak to sobie wyobrażała, zwłaszcza, ze nie wiemy jak on do innych się zachowuje właściwie, a psa w mieszkaniu odseparować od drugiego jest trudno.
Jak równie, nie sądzę, ze dom był zły- po prostu różnie w życiu bywa i szansa, ze w nie wypali jest większa.

Posted

Mieszkam w bloku z 1 briardem,drugiego sobie nie wyobrażam.Do codziennych spacerów trzeba jeszcze doliczyć 3 razy dziennie mycie,suszenie i rozczesywanie,kiedy jest plucha,a pies wraca w takim stanie że tylko ślepia ma czyste.

Posted

Diuna B. napisał(a):
Mieszkam w bloku z 1 briardem,drugiego sobie nie wyobrażam.

No i co w związku z tym? Na Twoim przypadku należy rozpatrywać cały świat, czy porównywać innych ludzi? Nie bronię w tym momencie tego konkretnego domu, który był chętny powyżej, ale piszę ogólnie. Każdy ma inny wymiar czasowy, każdemu "chce się" inaczej, każdy co innego widzi w brudnym psie i doprowadzaniu go do porządku.

Dla mnie samo posiadanie briarda wiązałoby się od razu! z pójściem do wariatkowa :) W ogóle do kudłaczy specjalnie się nie nadaję, dlatego też i nie szukam takich psów. Natomiast dużo ludzi naokoło mnie woli kudłacze i wcale im nie przeszkadzają włosy/sierść oblane błotem po sam grzbiet :)

Jeżeli dotychczasowy briard- rezydent wygląda dobrze, sierść rozczesana, bez kołtunów, zadowolony ze spacerów to dlaczego drugi w takiej ekipie miałby być nieszczęśliwy?

A tak na marginesie dla wszystkich czytających! Nie jest napisane przecież nigdzie, że samo zgloszenie chęci adoptowania jakiegokolwiek psa jest równoznaczne z możliwością jego posiadania ;)

Posted

Koperek napisał(a):
No i co w związku z tym? Na Twoim przypadku należy rozpatrywać cały świat, czy porównywać innych ludzi? Nie bronię w tym momencie tego konkretnego domu, który był chętny powyżej, ale piszę ogólnie. Każdy ma inny wymiar czasowy, każdemu "chce się" inaczej, każdy co innego widzi w brudnym psie i doprowadzaniu go do porządku.

Dla mnie samo posiadanie briarda wiązałoby się od razu! z pójściem do wariatkowa :) W ogóle do kudłaczy specjalnie się nie nadaję, dlatego też i nie szukam takich psów. Natomiast dużo ludzi naokoło mnie woli kudłacze i wcale im nie przeszkadzają włosy/sierść oblane błotem po sam grzbiet :)

Jeżeli dotychczasowy briard- rezydent wygląda dobrze, sierść rozczesana, bez kołtunów, zadowolony ze spacerów to dlaczego drugi w takiej ekipie miałby być nieszczęśliwy?

A tak na marginesie dla wszystkich czytających! Nie jest napisane przecież nigdzie, że samo zgloszenie chęci adoptowania jakiegokolwiek psa jest równoznaczne z możliwością jego posiadania ;)

Koperek-po co ta agresja:shake:.Ja od kilkunastu lat wiem jak wygląda życie z briardem w bloku,czasowo miałam 2 briardy .Na kilkudziesięcio-metrowej powierzchni wciąż trwały przepychanki o dominację ,obydwie suki były typu alfa,czyli dominujące;w końcu doszło do tego,że jedna siedziała w jednym pokoju druga w drugim i niewiele się ze sobą widywały.Chwała Bogu,że sytuacja trwała tylko 2 miesiące,potem druga suka wróciła do swego właściciela,bo na stałe to ja bym też w wariatkowie skończyła;)

Posted

Diuna B. napisał(a):
Koperek-po co ta agresja

????????? Logiczne tłumaczenie to agresja?????????? Sorry, że nie widzisz emotek z uśmiechem...

Ale widzisz- znowu opisałaś sytuację, do której wcale nie musiałoby dojść w sytuacji, gdzie mieszka w 1 domu pies i suka :) Bo tu prawie ZAWSZE są w stanie się dogadać odmienni płcią, podczas gdy dwie suki, czy dwa samce ciężko niejednokrotnie czasem pogodzić.

Posted

Schroniskowy wet zaczal go leczyc, ale mowil, ze w schronisku nie sa mu w stanie poswiecic tyle uwagi ile wymaga. Chodzi miedzy innymi o pilnowanie, zeby nie tarl tym okiem i wielokrotne zakraplanie. No i o higiene... Ale zaczal go leczyc, w piatek bede mogla powiedziec wiecej.

Posted

a nie można mu założyć kołnierz??
co do leczenia, schron opłaci leczenie na pewno jeżeli trzeba będzie z nim gdzieś jeździć, jeżeli będzie to we Wrocławiu oczywiście.
a czy wiemy ile czasu będzie leczenie trwało mniej wiecej?
nie doczytałam - na czym polega to leczenie?

Posted

Amensalizm, jak mozesz napisz mi, kiedy ta osoba bedzie w schronisku, bo zalezy mi, zeby ja poznac :) Tez jestem umowiona z dwiema osobami na poznanie Jozika, wiec moze udaloby sie to jakos zgrac w czasie? Leczenie nie wymaga specjalistycznego sprzetu.
A co do kolnierza to jak najbardziej, ale mysle, ze w schronisku ten pomysl sie nie sprawdzi. Co do kosztow leczenia, to schronisko nie wszystko oplaca.
Leczenie mniej wiecej bedzie trwalo pare miesiecy, bez konkretow, bo to wyjdzie dopiero w trakcie. Na razie polega ono tylko na zakraplaniu i podawaniu antybiotyku, w domu bedzie jeszcze dodatkowo kolnierz + ogolona glowa i przede wszystkim higiena. I ewentualnie jakies srodki uspakajajace.