Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

12.03.2010.
...........................................

Chcę bardzo podziękować Fundacji EMIR, dzięki której ten olbrzymi pies znalazł schronienie.
Dzięki której nie znalazł się na Pluchu i dzięki której trafił do nowego DOMU !!!
EMIR - DZIĘKUJEMY :)
ATAMAN - trzymaj się :)

...............................................

Kilka dni temu dowiedziałyśmy się , że w rejonie Broku błąka sie kolejna bernardynka.
Wieści były alarmujace, bo duży pies na terenach wiejskich nie cieszy sie nadmierna sympatia miejscowej ludności.
W obliczu realnego zagrożenia zabicia psa widłami pilnie pojechałam po nią i z suką w samochodzie rozpaczliwie szukałam jakiegos wyjścia.

Po głowie chodził mi tylko Paluch.

Szczęśliwie zdecydowałam sie powiadomić o wszystkim jedną z wolontariuszek Emira.
Emir, w obliczu tragicznej sytuacji beni zdecydował sie z w drodze wyjatku przygarnąć zwierzaka do siebie.

Pies na szyi miał za ciasna kolczatkę, która bolesnie się wpijała w ciało - trzeba było natychmiast ciąć, by dłużej nie cierpial. Okazało sie tez ,że ,to pies nie suka ( wcześniej w tej masie futra trudno było cokolwiek zobaczyć) i raczej moskiewski niz bernardyn.

Dostał na imię Ataman.

Bardzo proszę o pomoc w ogłoszeniach! O karmę lub wsparcie finansowe Fundacji EMIR!

• Replies 65
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ataman, przy tych gabarytach to rzeczywiście łatwo nie będzie, ale szukaj domu chłopie, bo każdy prawdziwy mężczyzna musi mieć rodzinę!

Posted

Zoja!
Dzięki, że wpadłaś :)

Pies jest młody. Ma ok.1-2 lata, bardzo przyjazny w stosunku do ludzi, trochę wojowniczy w odniesieniu do męskich konkurentów.

Nie mamy pojęcia, czy komuś zaginął/uciekł czy został porzucony. Tak jak pisałam na wstępie - Emir wzywał pomoc, aby przeciąć fachowym sprzętem zadzieżgniętą na szyi kolczatkę.
Z pewnościa osoba, która miała psa pod swoją opieką - musiała z nim pracować.
Ataman jest dość karny, zna podstawowe komendy: siad, łapa, noga, leżeć.

Powrócę jeszcze na moment do historii jego ocalenia (piszę już "jego", a jechałyśmy do suczki :)
Okoliczni rolnicy planowali wspólną akcję z widłami i łopatami...

W tych okolicach nie znane są chyba inne sposoby eutanazji... Nieopodal rozciagają się lasy i chyba jakieś tereny łowieckie. W każdej chwili mógł również zginąć od strzału z broni palnej (oczywiście w świetle prawa)
Więc jeśli nie widły - to sztucer...

Dobrze, że Emir ją - sorry GO przygarnęła...

Posted

Prosimy o pomoc dla Moskiewskiego Stróżującego, któremu Wasza pomoc jest niezbędna, tak jak pomagaliście Borysowi z Broku i tak jak Jeszcze będzie Potrzeba pomoc jednej, biednej suczce niewidomej taż z tamtąd i trzeba siły zgrupować i zawalczyć wspólnie z panią Burmistrz, ktorej nie interesują psy bezpańskie z jej Gminy i próbuje załatwić bezdomność zwierząt kosztem Organizacji, którym los Tych zwierzaków nie jest obojętny.

Posted

Abra, P.Jola twierdzi, że Ataman to moskiewski stróżujący -ja się w rasach tzw.niebezpiecznych nie całkiem rozeznaję, ale jeśli rzeczywiście nim jest to może lepiej tytuł zmienić, żeby nie był mylny?

Posted

cytuje
Okoliczni rolnicy planowali wspólną akcję z widłami i łopatami...

W tych okolicach nie znane są chyba inne sposoby eutanazji... Nieopodal rozciagają się lasy i chyba jakieś tereny łowieckie. W każdej chwili mógł również zginąć od strzału z broni palnej (oczywiście w świetle prawa)
Więc jeśli nie widły - to sztucer...\\

ciekawe zabicie aby zabić czas ??/wolny
aby sie rozerwać ??

czy tak bardzo moze komus przeskadzać pies!!!!!!

Ataman prosi o wsparcie ......!!!
jest wielki

wiec i jedzonka dużo potrzeba

Posted

Abrakadabra napisał(a):
Bajk21 - dziękuję za wsparcie "liczebne". i mentalne .

Gagata, dzięki za wklejenie zdjęć.

Reszta DOGO - proszę o pomoc w ogłoszeniach!

A do kogo podawać namiar w ogłoszeniach?

Posted

ANETTTA napisał(a):
zawsze podaje na Gagatkę

O matko! Ale mi "ćwieka zabiłyście"!

W sumie - chyba na Gagatę. Mam nadzieje, że mnie nie zabije :roll:

A jak mnie zabije - o trudno. Bedę zabita.

Anettta - czy jako specjalistka mogłabyś wypowiedzieć się w temacie "rasowości" Atamana?
U Emir miałam okazję zobaczyć prawdziwe bernardyny i szczerze powiedziawszy bohater tego wątku trochę niepodobny...

Posted

Nie, nie jest kastrowany. Chociaż osobie, która zgłosiła Atamana wydawało się, że to sunia...
Jednak bardziej z powodu przyjaznego zachowania własnego psa, niż doświadczeń organoleptycznych na Atamanie :)