Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 459
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Już bezpieczne w schronisku. Bardzo się bały i podróż Je wystraszyła, ale dojechały. Ogłoszenia nadal funkcjonują więc poza miejscem pobytu nic się nie zmieniło. W nocy załaduję zdjęcia.
Był tam pies z interwencji. Ktoś chciał Go utopić w worku. Worek zawisł na drzewie i psa to uratowało. Nie ma to jak gatunek ludzki.

Posted

dołączam do wątku

narazie mogę tylko pomóc w ogłaszaniu, bo jestem trochę "zapsiona"
Jeśli maluchy są w schronisku to raczej szybko powinny znaleźć dom

w razie jakbym jakoś mogła pomóc - bo w końcu na miejscu jestem - dawaj znać.

Posted

Nie widzę szczerze mówiąc jak szybko pozyskać dom dla tych Maluszek, skoro wątek/głoszenia już funkcjonują.
Powinniśmy chyba wrzucić ogłoszenie do lokalnych gazet, nie każdy szukający psiaka śmiga w tym celu po internecie! oczywiście dorzucić info, że sunie będą z wyprawką (książeczki zdrowia, szczepienia, odrobaczenia, smyczki, miseczki itp). Może w ten sposób zwiększymy szanse szybkiego wyadoptowania dziewczynek.
Od razu dorzucam się do tych wyprawek.

Posted

[quote name='estote']dołączam do wątku

narazie mogę tylko pomóc w ogłaszaniu, bo jestem trochę "zapsiona"
Jeśli maluchy są w schronisku to raczej szybko powinny znaleźć dom

w razie jakbym jakoś mogła pomóc - bo w końcu na miejscu jestem - dawaj znać.[/QUOTE]
Witamy ! Ja też uważam, że szczeniaki szybko znajdą dom. Zawsze im łatwiej niż starszym psom. A ogłoszonka to cenna pomoc. Z góry dziękujemy:modla::modla::modla:

Posted

Saphira, wybacz, ale nie mam w sobie takiego optymizmu, w szczególności odkąd każdorazowo widzę w schronisku ten sam zestaw szczeniaczków, niestety powiększający się z tygodnia na tydzień o kolejne maluchy!! Gdyby ludziom pozwolić na całkowitą swobodę to regularnie zwoziliby do schroniska ponad 20 maluchów miesięcznie!! To ewidentny rezultat bezmyślności/beztroski właścicieli czworonogów i niesterylizowania ich!!
Psów w sposób naturalny przyrasta potęgowo, czego nie można powiedzieć o liczbie nowych domów dla nich, bo nasz gatunek rządzi się inną statystyką w tej kwestii.
Taka krótka moja osobista konkluzja:
Bycie psim maluchem nie zwiększa szansy znalezienia domu!! - jedynie zmniejsza szanse wyadoptowania innego psa starszego!!

Posted

No to w takim razie może porozlepiać w Toruniu i okolicy plakaty uświadamiające o konieczności sterylizacji i kastracji zwierząt. Taką akcję przeprowadza co roku ARKA w marcu. Może poprosić o tekst i plakat do pobrania. Jest parę wolontariuszy z Torunia. Może coś do ludzi dotrze.

Posted

w marcu taka akcja ma być zorganizowana także w Toruniu, choć muszę przyznać, że choć marzec już bardzo blisko, nigdzie nie widziałam informacji na ten temat...

jakiś czas temu robiliśmy w Toruniu kampanię adopcyjną daj mi dom ([url]www.dajmidom.ovh.org[/url]). wydaje mi się, że mamy gdzieś jeszcze trochę plakatów. są chyba formaty A1, więc duże, takie: [url]http://www.dajmidom.ovh.org/img/download/plak3.jpg[/url]. w niektórych lecznicach w Toruniu jeszcze wiszą.

rozlepienie ich na słupach reklamowych to duże koszty...

i przychylam się do zdania, że nie chodzi o szybkie wyadoptowanie szczeniaków, ale dobre! i boję się trochę reklamowania ich z całym asortymentem, bo to rozleniwia potencjalnych opiekunów. Myślą sobie: OK, mam psa, z wszystkim, czyli nie musze sie niczym zajmować, mam spokój... Musimy uczyć ludzi odpowiedzialności. Pies łączy się z pewnymi wydatkami, które to opiekunowie powinni ponosić, lub chociaż zwracać część...

Posted

Prawda jest taka, że wszystko zależy od człowieka. Jaki jest. Nieważne czy dostanie wyprawkę czy nie. Jeśli pies będzie jego przyjacielem do końca Jego życia to dobrze. Jeśli to tylko zachcianka. Lepiej nie pisać.

Odpowiedzialność przede wszystkim.

Niestety niedoinformowanie jest największym wrogiem. Na pewno plakaty się przydadzą. Ten jest bardzo ładny.

Posted

Ja myślałam o plakatach informujących fachowo o zabiegach kastracji i sterylizacji z jednoczesną perswazją dlaczego powinniśmy to robić. Wiele osób nie ma pojęcia, że można sukę wysterylizować. A można przecież przy okazji podkreślić zalety wysterylizowanej suki. Nie podlewa moczem roślin w ogródku, nie ma cieczki i jest wierna. Ludzie nadal wola psy bo "nie przynoszą młodych".

Posted

[quote name='Saphira']Ja myślałam o plakatach informujących fachowo o zabiegach kastracji i sterylizacji z jednoczesną perswazją dlaczego powinniśmy to robić. Wiele osób nie ma pojęcia, że można sukę wysterylizować. A można przecież przy okazji podkreślić zalety wysterylizowanej suki. Nie podlewa moczem roślin w ogródku, nie ma cieczki i jest wierna. Ludzie nadal wola psy bo "nie przynoszą młodych".[/QUOTE]
[B]
A niestety świadomość jest jaka jest i skutki...[/B]
[url]http://www.se.pl/wydarzenia/kronika-kryminalna/powiesiem-te-suki-bo-sie-puszczay_131424.html[/url]

[COLOR=White].[/COLOR]

Posted

[quote name='Isadora7'][B]
A niestety świadomość jest jaka jest i skutki...[/B]
[url]http://www.se.pl/wydarzenia/kronika-kryminalna/powiesiem-te-suki-bo-sie-puszczay_131424.html[/url]

[COLOR=White].[/COLOR][/QUOTE]

Pozostawię to bez komentarza.

Posted

[IMG]http://lh5.ggpht.com/_QaO3DM_AWoo/R--xX9TqnvI/AAAAAAAAEHM/vLcdUetqHzw/s512/ADOPTUJ%20-ulotka%20strona%201.JPG[/IMG]

[IMG]http://lh6.ggpht.com/_QaO3DM_AWoo/R--xYNTqnwI/AAAAAAAAEHU/rc56y5sEiPo/s512/ADOPTUJ-ulotka%20strona%202.JPG[/IMG]

To też jest niezłe;)

Posted

Ten ostatni plakat jest faktycznie niezły, może trochę przegadany, bo nikt nie zatrzyma się na 15min, żeby doczytać wszystko, ale główne hasło jest wymowne.

Społeczeństwo powoli uświadamia się w kwestii konieczności sterylizacji choć wciąż obszary niewiedzy a wręcz zacofania są ogromne.
Jednak uważam, że w sensie rozmnażania zwierząt dużo bardziej krytycznym problemem w naszym społeczeństwie jest niedostatek finansowy wielu przy jednoczesnym łatwym, tanim sposobie pozyskiwania kasy z "samorodnych źródeł", słowem wszystko co da się rozmnożyć a znajduje zbyt będzie służyło takiemu celowi i to chyba dopóty, dopóki nie będzie prawnych regulacji tej kwestii .. czyli ciche przyzwolenie na wszelkie pseudohodowle, domowe rozmnażanie dla chociażby 30zł za sztukę itp .. to jest ogromny problem i wydaje się niełatwy do okiełznania..

często o tym myślę i czuję totalną bezradność .. nie wiem co można w tym kierunku zrobić ..

Posted

Cajus, poproszę o świeże fotki Dziewczynek na maila.
Wystawimy je na allegro jeszcze raz (nie wiem czemu w poprzednim ogłoszeniu allegro między wierszami tekstu były zdjęcia sarenek, ptaków itp ??!!)
Poza tym chyba możemy wywiesić ich ogłoszenia na tablicach lokalnych hipermarketów i w poniedziałek wrzucić do Nowości i Anonsów.

Estote, jestem za SZYBKIM wyadoptowaniem I jednocześnie DOBRYM, wiadomo - byle komu Maluchów się nie odda, ale trzeba uderzyć maksymalnie szeroko do ludzi, by mieć wybór, byle PRĘDKO!
One mają już DOŚĆ! - nie ma czasu na zwłokę i guzdranie się..