jo-jo Posted February 23, 2006 Posted February 23, 2006 [quote name='Bardotka']Na stronie związku jak byk stoi napisane, że składka 44PLN!!!!!! Ktoś sobie żarty robił albo niedoinformowanyjest Ja mam prenumerate założóną więcdo domku mi podsyłają biuletyny:))) Jeśłi masz już przydomek, to musisz jego kopię i napisaną prośbę (podanie) o pomoc w zarejestrowaniu w FCI wysłać do swojego zk i już. Oni całą resztę załatwiają za ciebie.[/quote] nie no przydomka to jeszce nie mam 8) teraz to i tak jest obowiązek rejestracji już w FCi więc bez problemu mam z tym 8) a co do tej prenumeraty to mojej mamie nie podrodze a za nim ona zamówi to już Katowice nastaną a ja chce mojego Jojeczka zobaczyć 8) Quote
Bardotka Posted February 23, 2006 Posted February 23, 2006 [quote name='jo-jo']nie no przydomka to jeszce nie mam 8) teraz to i tak jest obowiązek rejestracji już w FCi więc bez problemu mam z tym 8) a co do tej prenumeraty to mojej mamie nie podrodze a za nim ona zamówi to już Katowice nastaną a ja chce mojego Jojeczka zobaczyć 8)[/quote] Czyli druzek ze strony sobie drukujesz i do zwiazku zanosisz - i czekasz:)))) Quote
jo-jo Posted February 23, 2006 Posted February 23, 2006 [quote name='Bardotka']Czyli druzek ze strony sobie drukujesz i do zwiazku zanosisz - i czekasz:))))[/quote] to wydrukuje i wyśle do Łodzi tam już wszystko mam załatwione 8) ale gorzej że nie wiem czy mam jutro po co do ZG jechać czy nie :roll: nawet myślałam czy przy okazji nie złożyć papierów na Mł.Ch ale nie wiem czy już teraz warto... Quote
Bardotka Posted February 23, 2006 Posted February 23, 2006 [quote name='jo-jo']to wydrukuje i wyśle do Łodzi tam już wszystko mam załatwione 8) ale gorzej że nie wiem czy mam jutro po co do ZG jechać czy nie :roll: nawet myślałam czy przy okazji nie złożyć papierów na Mł.Ch ale nie wiem czy już teraz warto...[/quote] Ale papiery na MLCh chyba tez do Łodzi powinnaś wysłać:0 Quote
jo-jo Posted February 23, 2006 Posted February 23, 2006 [quote name='Bardotka']Ale papiery na MLCh chyba tez do Łodzi powinnaś wysłać:0[/quote] nie nie :-P już się dowiedziałam że do ZG 8) Quote
MSMIMI Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 hej wybaczcie pytania laika ale nie do konca rozumiem o co chodzi z tą rejestracja w fci. mam wybrany przydomek, jeszcze nie zarejestrowany, wchodze na tego linka, ktory podajecie, a tam juz takie dwa :placz:. no i co teraz jesli mi strasznie zalezy wlasnie na tym a nie na innym. czy moge zarejestrowac w zk tylko czy to automatycznie idzie do fci? czy na bank mi go odrzucą? poza tym sa tam dwa takie ktore sa identyczne z moim wybranym i dlaczego sa dwa, skoro niby sie odrzuca dublowane? to jest wlasnie dla mnie najbardziej niejasne i w tym wypadku nei rozumiem calej idei z jednym spisem. i co z tymi ktorzy maja przydomek od lat ale nie rejestrowany w fci- czy musza zmieniac (jesli tak to kiedy?) jesli w fci juz taki jest czy moga poprostu zostac sobie z tym przydomkiem i nie rejestrowac w fci. przeciez wiele wiele hodowli na calym swiecie musialoby na gwalt zmieniac przydomki a to bylby jeden wielki chaos.. ile kosztuje rejestracja przydomka? jak dlugo sie czeka? Quote
coco Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 [B][I]No proszę - nie śpimy ;) !!! I ja mam niestety taki sam dylemat. Mój przydomek już ktoś w FCI ma ,więc wybrałem 17 mi pasujących i ....... wszystkie są już w FCI :placz: !!! I co ja mam, biedny robaczek, począć ? Siedzę i wymyślam ;) .[/I][/B] Quote
MSMIMI Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 no ja chcialabym sie tylko dowiedziec czy ja [U]musze [/U]rejestrowac w fci. przeciez gdyby kazdy hodowca mial byc teraz zarejestrowany w fci przy jednoczesnym wymogu ze przydomki nie moga sie powtarzac to niesamowicie wielka liczba hodowli musialaby zmienic swoją nazwe, a to wizytowka i marka na ktora sie pracuje lata!! byloby okropne zamieszanie nie mowiac juz o tym czy w takim wypadku jest w ogole sens... czy [U]musze [/U]rejestrowac w fci czy tylko [U]mogę[/U]? Quote
coco Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 [B][I]Chyba teraz jest już taki obowiązek, przynajmniej dla tych, co pierwszy raz przydomek rejestrują. Jutro poszperam na stronach Związku. A może tu już gdzieś było ? Obiło mi się w każdym bądź razie o uszy. Jest to też promocja narodowych przydomków, te brzmiące po polsku mają duuuuuże szanse ;) na rejestrację ![/I][/B] Quote
betty_labrador Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 co do skladki - ja w tym roku zaplacilam normalnie jak zawsze 44 PLN, a skad te 100 zl? moze ktos chcial nastraszyc? :lol: Quote
coco Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 [B][I]Taaaaaaaaaaaa :lol: :evil_lol: :lol: :evil_lol: .............[/I][/B] Quote
Elitesse Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 a ja dalej nie naskrobalam listu do FCi z pytaniem :roll: oj musze sie za to zabrac !! Quote
panienkabubu Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 Ja też jestem laik, ale jakiś miesiąc temu byłam w swoim oddziale ZKwP, żeby zarejestrować przydomek hodowlany. Wcześniej jednak odwiedziłam tą stronę, która jest podana w tym wątku, były podobne przydomki do moich, ale coś jednak udało mi się innego wymyśleć. W każdym razie - rejestracja przydomka hodowlanego to koszt 50zł. Cały proceder trwa około 3 miesięcy, przydomek jest zatwierdzany przez ZG, następnie [U]obowiązkowo[/U] i [U]automatycznie[/U] jest przesyłany do FCI i tam też muszą go zatwierdzić. Dlatego teraz tak długo to trwa - podaje się 5 propozycji, nie tak jak dawniej 8. No i to chyba tyle :) Quote
rebellia Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 A czy ktoś może mi wytłumaczyć o co chodzi z przydomkami? :oops: :oops: :oops: z ciekawości pytam, bo nie znam się na tym zupełnie,a chciałabym mieć blade pojęcie :oops: :oops: :oops: Quote
panienkabubu Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 Przydomek hodowlany to inaczej nazwa hodowli :) Występuje zawsze po (lub przed) imieniu pieska np: ZENON z takiej własnie hodowli gdzie "ZENON" to imię, a "z takiej własniej hodowli" to nazwa hodowli czyli tzw. przydomek hodowlany. Każdy człowieczek, który chce mieć hodowlę, musi zarejestrować swój przydomek w ZG ZKwP i FCI (teraz taki wymóg) no i oczywiście posiadać pieski bądź suczki z "uprawnieniami" do hodowli :) jak coś niejasne, pytać!! ;) Quote
Gana Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 już przeszlam koszmar wyboru przydomka :D gdy kupowalam Gane dla zabawy wybieralam sobie przydomki i zdecydowalam ze wpisze je na wniosek a do jedngo wyjatkowo sie przyzwyczailam.. ale co sie okazalo? wszyyyystkie byly juz zarejestrowane :P eh wiec od nowa.. 2 tygodnie intensywnego szukania przy wglądzie do rejestru w FCI i udalo sie coś znaleźc.. na wniosek wpisalam 5, a teraz czekam na odpowiedź :) Quote
coco Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 [B][I]Gana - ile czekałaś na odpowiedź ? Od momentu złożenia wniosku do oddziału ?[/I][/B] Quote
jo-jo Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 a ja czekam ....pytanie czy mi zatwierdzą :roll: (i ZK w Łodzi i FCI) Quote
Gana Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 odpowiedzi jeszcze nie mam, ale czekac bede 3 mies. Quote
rebellia Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 [quote name='panienkabubu']Przydomek hodowlany to inaczej nazwa hodowli :) Występuje zawsze po (lub przed) imieniu pieska np: ZENON z takiej własnie hodowli gdzie "ZENON" to imię, a "z takiej własniej hodowli" to nazwa hodowli czyli tzw. przydomek hodowlany. Każdy człowieczek, który chce mieć hodowlę, musi zarejestrować swój przydomek w ZG ZKwP i FCI (teraz taki wymóg) no i oczywiście posiadać pieski bądź suczki z "uprawnieniami" do hodowli :) jak coś niejasne, pytać!! ;)[/quote] To jeszcze spytam :oops: czyli jeśli ktoś ma powiedzmy pieska Maxa z hodowli X i sukę Bonę z hodowli Y i chce mieć szczeniaczki, to musi założyć hodowlę i nadać jej jakąś nazwę, z której to nazwy będzie pochodził przydomek szczeniąt? I powiedzmy, że rejestruje hodowlę J i ma szczeniaki i wtedy wygląda to tak: np Fredek z hodowli J [po rodzicach Max z hodowli X i bonie z hodowli Y] dobrze zrozumiałam? Quote
panienkabubu Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 [quote name='rebellia']To jeszcze spytam :oops: czyli jeśli ktoś ma powiedzmy pieska Maxa z hodowli X i sukę Bonę z hodowli Y i chce mieć szczeniaczki, to musi założyć hodowlę i nadać jej jakąś nazwę, z której to nazwy będzie pochodził przydomek szczeniąt? I powiedzmy, że rejestruje hodowlę J i ma szczeniaki i wtedy wygląda to tak: np Fredek z hodowli J [po rodzicach Max z hodowli X i bonie z hodowli Y] dobrze zrozumiałam?[/quote] Dokładnie tak :) Kupujesz psa: ZENON x i suczkę: ZOSIA y robisz im prawa hodowlane (w przypadku psa tytuł REPRODUKTORA, sunia: SUKA HODOWLANA), zgłaszasz przydomek do ZG i FCI, oni go zatwierdzają i wtedy masz hodowlę "z" w której masz swojego pieska reproduktora ZENONA x i sukę hodowlaną ZOSIĘ y, łaczysz ich wezlem malzenskim (:D) i rodza sie szczeniaczki, wypelniasz wszystkie druczki potrzebne do przegladu miotu itepe, nadajesz im imiona juz z nazwa swojej hodowli np: GENOWEFA "z" :) cała filozofia ;)) Aha - trzeba pamietac o tym, ze nadajac nazwe swojej hodowli (w naszym wypadku "z") nazwa ta nie przechodzi na posiadane juz psy - one imionka maja juz dozywotnio, po nich np. mozna sie zorientowac z jakiej pochodza hodowli :) Quote
puli Posted March 31, 2006 Posted March 31, 2006 Rejestrowałam hod.miesiąc temu i na druczku wpisałam z rozpędu 6 propozycji.Jedną kazali skreślić i spytałam czy mi to z FCI odeślą jak wszystkie będą zajęte.Podobno nie odsyłają tylko coś dopisują dla odróżnienia."Pl" toby jeszcze mogli.A jak sobie dopiszą co będą chcieli to my sobie możemy wymyślać a oni i tak zrobią swoje? Quote
maga18 Posted April 6, 2006 Posted April 6, 2006 od 1 stycznia 2006 jest obowiazek rejestracji hodowli w FCI ?? Quote
Gonia Posted April 7, 2006 Posted April 7, 2006 To tyczy noworejestrowanych hodowli.Te które są zarejestrowane(do 31 grudnia ubiegłego roku) w ZG nie maja jeszcze takiego obowiazku.Stare przydomki można również zarejestrować w FCI,wystarczy wypełnić druk i uiścić opłatę. Quote
Recommended Posts