Jump to content
Dogomania

Sochaczew -Yorkowatemu Velvetowi odebrano wszystko - teraz musi to odzyskać MA DOM

Recommended Posts

• Replies 95
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wieści sa dobre. Wczoraj ostatni kontakt z panią Bożeną miałam koło północy - pani Bożena ma zadatki na Dogomaniaczkę;-)
Otóż - Velvet jest bardzo grzeczny, chociaż kompletnie nie umie chodzić na smyczy. Problem znaczenia terenu został rozwiązany jednym stanowczym :"nie wolno!"
Velvecik obawiał się wyjść z klatki schodowej i wrócić do niej po spacerze. Ale do drzwi mieszkania leciał jak najbardziej. Został przekupiony na początek kluskami z gulaszem:) Pani Bożena wysyłała wczoraj w nocy kilkakrotnie zdjęcia śpiącego Velveta, niestety, żaden MMS nie doszedł:(
Ostatnie pytanie przed północą dotyczyło planowanej kąpieli, bo Velvet strasznie się drapie - mam nadzieję, że to nie pchły...
A tu wkleję info od pani Bożeny na GG:
[FONT=Arial]Bożena-Velvet
[/FONT]
[FONT=Arial]23:13:45
[/FONT]
[FONT=MS Shell Dlg 2]czy otrzymala Pani spiacego kolo mnie Welweta?,.ktory co kilka chwil otwiera jedno oko i zerka na mnie.Jeszcze jedno .jak Pani mysli czy mozna go dzisiaj wykapac?[/FONT]

Posted

Niestety, są i problemy i to dość poważne. Otóż od piątku Velvet ani razu nie załatwił się na zewnątrz - wszystkie potrzeby załatwia w domu:( Jest wyprowadzany często, oswoił się z terenem. Pani Bożena wezwała nas na pomoc - trzeba ocenić, czy to zły nawyk, czy lęk. Omar się wybiera do niej. Ja podesłałam stos stosownej lektury - pani Bożenka jest pełna dobrej woli, ale nie wiem, jak długo wytrzyma.
Czy Velvet brudził w boksie? Pani Bożena pyta, jak często był wyprowadzany - ma dzwonić w tej sprawie do Luki.
Poza tym Velvet kompletnie nie umie chodzić na smyczy.

Posted

No, i takie porady poszły do pani Bożenki. Tyle, że on wszystko załatwia w domu...To nie jest znaczenie, bo tego nie robi. Po prostu, załatwia sie w domu. A, jak było w boksie? Brudził? Czy załatwiał sie na zewnatrz, jak był wyprowadzany?

Posted

wszystkie informaacje były przekazywane. Velet mieszkał dłuższy czasa w "gabinecie" ( ponad tydzień) aby przyzwyczaił sie do domowych warunków. Wyprowadzany był kilka razy - ok. co dwie godziny - na smyczy. Trzy razy dziennie wychodził bez smyczy - na pobieganie - I SIKAŁ , ZAWSZE SIKAŁ. W pomieszczeniu gdy był z człowiekiem - zawsze sikał. Biegał wkoło i sikal. Kurde tak trudno to zrozumieć? W boksie - SIKAŁ, poza boksem - SIKAŁ!

Posted

Ale już nie sika!:)
Od poczatku nie "znaczył terenu" w nowym domu - widocznie nie czuł takiej potrzeby. Nie znaczył w obecności człowieka, ani bez obecności człowieka
Sytuacja została opanowana - dziś dostałam info od pani Bożenki, że po zastosowaniu naszych "patentów" problem skończył się, jak ręką odjął. Od dziś Velvet załatwia się na dworze. Być może jeszcze mu się coś przydarzy, ale to wybaczalne.
Odsyłam do literatury - prześle mailem to samo, co pani Bożence

Posted

Velvet robi się "dumny i blady" z tytułu posiadania na własność Domu i Pani;-)
Jeszcze zdarzyło mu się siknąć w kąciku, szczególnie, jak musi troszkę poczekać na spacer. Ale to jednostkowe wydarzenia.
Swoja Panią wita robiąc świstaka, czyli słupek na dwóch łapkach. Potrafi tak przejść ponad 2 metry - tyłem!

Posted

Dziś odbyła się wizyta po adopcyjna.
Velvet świetnie dogaduje się z panią Bożenką i vice versa:) Dostał w prezencie worek karmy - smakowała.
Występują jeszcze drobne incydenty typu poszczypywanie, kiedy bardzo chce zwrócić na siebie uwagę, ale pani twierdzi, że to nieistotne, hehe.
Ogólnie Velvecik jest wyluzowany, kontaktowy, pięknie wyczesany i mięciutki. Widziałam, jak pięknie prosi o wyjście na spacer w "swojej" porze. Jak prosi o przysmaczki, wykonuje komendę "siad". Widać, że chce zasłużyć na pochwałę - fajny psiak!

• 1 month later...
Posted

U Velveta wszystko w porządku. Czasem rozrabia, czasem jest grzeczny, czasem wybrzydza;-) Dziś otrzymałam relacje telefoniczną od pani Bożenki. Mamy zaproszenie na zieloną herbatę.

• 2 months later...