Brezyl Posted September 28, 2008 Posted September 28, 2008 tutaj chyba będzie Ci łatwiej [URL]http://www.siberianhusky.pl/rescue.htm[/URL] istniej tez możliwość, że pies otrzymał tatuaż w schronisku (niektóre to robią) Quote
agatp Posted September 28, 2008 Posted September 28, 2008 piesek nie dostał tatuażu w schronisku tylko został ochipowany a w tatuażu są dwie literki U i F albo P są słabo widoczne prawie nie do odczytania Quote
agatp Posted September 28, 2008 Posted September 28, 2008 zapomniałam dodac że luna (tak ją nazwaliśmy)jest bardzo ułożona reaguje na komendy i chodzi przy nodze bez smyczy jednym słowem jak nie husky;) ktoś włożył w jej tresurę duuuużo pracy Quote
agatp Posted September 28, 2008 Posted September 28, 2008 a i jeszcze jedno tatuaż jest na prawym uchu Quote
lepus Posted September 28, 2008 Posted September 28, 2008 Hej! Jeśli suczka jest ze schroniska i ma "dziwny" tatuaż, być mogła być wytatuowana w schronisku- wiem to od jednej z pracowniczek z podwarszawskiego schroniska, w którym tatuuje się- właśnie suki- po sterylizacji, tak, by nie otwierać po raz drugi jamy brzusznej. Na pewno tatuaż wykonuje sie zawsze w uchu- nie wiem , czy lewym ,czy prawym i nie w pachwinie.TYaki tauaż zwykle ma postać: numer-kropka lub ukośnik-cyfra oznaczająca rok (być moze 2 ostatnie cyfry).A co do "dziwnych" tatuaży- to niekiedy cyfry są tak zlane, że nie sposób odróżnić "B" od "3" czy "6", "8", "9" ... Znalazłam parę lat temu groenendala, którego tatoo zgodnie wszyscy znajomi odczytali jako 5 cyfr, z czego nap oczaku były właśnie "3" lub "6" lub 8" lub "9" co ja isę naszukałam po zagranicach sądząc, ze pies importowany, bo 88XX czy też 99XX to nie w Polsce...a kiedy znalazł sie właściciel, w dokumentach psa miał coś jak B 096 czy coś w tym stylu!! A więc polskie numery.I bądź tu człowieku mądry i szukaj po oddzialach!! Quote
Marysia1986 Posted March 7, 2009 Posted March 7, 2009 Piesek ma zielony tatuaz w uchu 784 Nie jest to tatuaz PZK Wydaje mi sie, ze jest to pudel toy I gdzie dalej szukac? :( Quote
_ogonek_ Posted March 7, 2009 Posted March 7, 2009 Z tego co czytałam (może źle nie wiem) tatuowane są rasowe psy. Właściciela można znaleźć, bo numer tatuażu jest wpisany w rodowód. Nie wiem może najlepiej podzwoń do hodowli różnych podając numer tatuażu... Quote
wegielkowa Posted January 29, 2014 Posted January 29, 2014 owczarek niemiecki znaleziony tatuaż [COLOR=#000000]5532K, Kto wie, jaka to hodowla?[/COLOR] Quote
angineuuka Posted January 30, 2014 Posted January 30, 2014 [quote name='wegielkowa']owczarek niemiecki znaleziony tatuaż [COLOR=#000000]5532K, Kto wie, jaka to hodowla?[/COLOR][/QUOTE] Łódź...? tylko oni mają chyba 000K.. Quote
czarna karmen Posted July 24, 2014 Posted July 24, 2014 witam serdecznie:p od 2tyg jestem najszczęśliwszą w świecie przyjaciółką suczki, wyłapana, wysterylizowana, i oddana w moje ręce :loveu: i tu niespodzianka , w prawym uchu (po kąpieli) znalazłam wyraźny tatuaż MR53 i diabli wiedzą skąd go ma . Nie mogę w necie nigdzie znaleźć w którym schronisku mogą robić takie tatuaże. Czy ktoś może coś podpowiedzieć ?? Quote
angineuuka Posted July 24, 2014 Posted July 24, 2014 a suczka jest w typie jakieś rasy czy zwykły kundelek? Quote
czarna karmen Posted July 24, 2014 Posted July 24, 2014 podejrzewałam owczarka belgijskiego ale ma krótką sierść, wygląda jak czarny owczarek niemiecki, wstawiłabym zdjęcie ale mam tylko w tel. Quote
angineuuka Posted July 24, 2014 Posted July 24, 2014 pytam, bo tatuaże w Opolu zaczynają się na literę M.. ;) Quote
czarna karmen Posted July 24, 2014 Posted July 24, 2014 no właśnie tylko tyle znalazłam, ona jest z zachodniopomorskiego, w każdym razie tu ją znaleziono Quote
Bruna Posted July 29, 2014 Posted July 29, 2014 Piesek, który przybywał ze schroniska najprawdopodobniej pochodził z hodowli. Mógłby to być pies z innego kraju, kto wie? Dobrze mógłby być to oddział w innej miejscowości. Na twoim miejscu zgłosiłabym się o pomoc do specjalistów. Quote
czarna karmen Posted July 29, 2014 Posted July 29, 2014 ale do kogo? do zwiazku kynologicznego? Quote
ewunian Posted July 30, 2014 Posted July 30, 2014 Układ tatuażu pt. dwie litery+cyfry stosowany jest w Niemczech, kiedyś leciało to wg skrótów urzędowych Bundeslandów. Według tego co znalazłam na jakimś niemieckim forum, litery MR odpowiadają Krajowi Związkowemu Marburg-Biedenkopf w niemieckim klubie kynologicznym VDH :) [URL]http://forum.ksgemeinde.de/archive/index.php/t-20291.html[/URL] Quote
czarna karmen Posted July 30, 2014 Posted July 30, 2014 no to teraz mam zagostke ale bardzo dziekuje za pomoc Quote
Azbest Posted August 21, 2014 Posted August 21, 2014 Mam pytanie - moja suka również ma tatuaż w uchu, ale na 99% jest to tatuaż schroniskowy. Tam gdzie była stosowali tatuaże do 2010 roku, a ona była tam prawdopodobniej od 2011 (nie prowadzono ewidencji, z 2011 ją wolontariusze pamiętają najwcześniej). Tatuaż oznaczał w tym schronisku datę przyjęcia lub sterylizacji i chciałabym go odczytać. Zależy mi na tym by wiedzieć, czy kiedykolwiek mogła mieć dom, czy gniła w tamtej dziurze od urodzenia. ;) Słyszałam, że lampka UV może pomóc w odczytaniu tatuażu, ale ktoś może to potwierdzić? Czy to tylko te tatuaże ZK tak reagują? Bo jakiś związek musi być w tuszu, żeby reakcja zaszła... Dotychczas 3 osoby próbowały go odczytać i nic. Nie dość, że niewyraźny to jeszcze dziewczyna ma bardzo włochate ucho w środku. :p Quote
Bruna Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 [quote name='czarna karmen']ale do kogo? do zwiazku kynologicznego?[/QUOTE] Nie wiem, ponieważ takie sytuacje nie przydarzyły mi się. Ale spróbowałabym. Quote
Angela Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 Witam Was serdecznie i proszę o pilną pomoc. Do naszej fundacji trafił pies - wyżeł. Na prawym uchu ma wytatuowane same cyfry 78042, zależy nam na znalezieniu właściciela bądź jakichkolwiek informacji na jego temat. Z tego co już wcześniej było napisane wywnioskowałam że nie był tatuowany w Polsce. Tylko w takim razie jak poznać gdzie? Czechy? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź. Quote
ewunian Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 (edited) [FONT=tahoma]Angela, mozesz dać zdjęcie, albo link do wydarzenia psa na FB? Jeśli ma 5 cyfr, to może to być jak najbardziej pies czeski lub słowac[SIZE=2]ki, [COLOR=#000000]( w Czechach i Słowacji nadaje się numer kolejnemu przedstawicielowi rasy - w kraju (bez rozdziału na "oddziały"). Zdjęcie przydałoby się też ze wzgledu na to, że czasem te mniej czytelne tatuaże sa odczytywane do góry nogami, i np. zwójka na końcu może okazać się literką S :)[/COLOR][/SIZE][/FONT] Edited August 31, 2014 by ewunian Quote
Angela Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 [url]https://www.facebook.com/Przytul.Psa/posts/10154515373825475:0[/url] to link do wydarzenia. Sam tatuaż jest bardzo widoczny był sprawdzany przez dwóch weterynarzy. Quote
Angela Posted September 1, 2014 Posted September 1, 2014 Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć mi co zrobić z tym zagranicznym tatuażem, gdzie szukać informacji? Quote
Recommended Posts