shanon Posted December 30, 2009 Posted December 30, 2009 ruda megi napisał(a):Można podawać kaszki dla niemowląt ale to robiło się raczej w czasach gdy nie było karm dla malutkich szczeniaków lub preparatów mlekozastępczych dla zwierząt mięsożernych. Kaszki dla dzieci zawierają zbyt duże ilości cukrów a za mało białek ( aby nie wywołać skazy u niemowląt ) i za mało tłuszczu. dobrze wiedzieć, bo właśnie oczekuję porodu i już zastanawiam się nad jadłospisem dla małych :) Mam jeszcze pytanie czy dokarmianie tylko suchą karmą bez zadnego mięsa czy warzyw nie jest zbyt ubogie dla rosnącego psa? Nawet jak to jest najlepsza mozliwa karma? Quote
Martens Posted December 30, 2009 Posted December 30, 2009 Moim zdaniem to zły pomysł. Przewod pokarmowy szczeniaka powinien przyzwyczaić się przynajmniej do kilku różnych rzeczy, żeby nie było potem kłopotow z trawieniem czegokolwiek poza karmą. No i niestety, pokarm przetworzony, chemicznie zakonserwowany w suche kulki nigdy wartością nie dorówna świeżutkiemu mięsku czy białemu serowi. Quote
gastia7 Posted December 31, 2009 Posted December 31, 2009 royal canin dla szczeniaków ale uzależnienie! pro plane ? eukanuba? Quote
Miłośnik Posted February 27, 2010 Posted February 27, 2010 Moje szczenięta dostawały poza mlekiem matki płatki kukurydziane z mlekiem i karmę namaczaną aby miała konsystencje papki ponieważ one nie pogryzą zwykłej karmy - było to świetnie przyswajane . Szczeniaki nie za grube nie za chude i szczęśliwe bez problemów zdrowotnych :] Quote
Patka Posted March 4, 2010 Posted March 4, 2010 odnośnie kaszek dla dzieci proponuje super klei ryżowy bez dodatków świetna sprawa jako wypełniacz takze dla ciut starszych malców :) Quote
LadyS Posted March 26, 2010 Posted March 26, 2010 Przeczytałam temat i chciałam się podłączyć - mam u siebie dwa szczeniaki ze schroniska, wet wycenił, że na pewno mają skończone 4 tygodnie - matkę widłami zabił rolnik... Dostałam startery z Ariona, rozmaczam karmę w wodzie przegotowanej - ale co można dawać jeszcze? I w jakich ilościach to dawać? Co zapewnić takim szczylkom? Jest jeden normalnej wielkości, a drugi - o połowę mniejszy, ten sam miot, ale najsłabszy szczeniak... Quote
sodalis Posted March 28, 2010 Posted March 28, 2010 ladySwallow napisał(a):Przeczytałam temat i chciałam się podłączyć - mam u siebie dwa szczeniaki ze schroniska, wet wycenił, że na pewno mają skończone 4 tygodnie - matkę widłami zabił rolnik... Dostałam startery z Ariona, rozmaczam karmę w wodzie przegotowanej - ale co można dawać jeszcze? I w jakich ilościach to dawać? Co zapewnić takim szczylkom? Jest jeden normalnej wielkości, a drugi - o połowę mniejszy, ten sam miot, ale najsłabszy szczeniak... Jeśli chodzi o ilości to w tym wieku zwykle można karmić do woli, moje 4 tygodniowe szczeniaki jedzą oprócz startera, który jest podstawą także mięso wołowe i drobiowe - gotowane z bardzo niewielką ilością makaronu, ryż, warzyw. wiele osób karmi szczenięta w tym wieku także surowym mięsem wołowym, ja osobiscie nie mam odwagi, ale jak się ma pewne, bezpieczne źródło mięsa to pewnie jest ok. Mięsko oczywiście w postaci papki - moje jedzą mocno przemielone. Quote
Recommended Posts