Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

czy mozecie podac przepisy na samodzielnie suszone watrobki, plucka itd?
sama narazie ususzylam dorsza - smaczki na spacerki, w piekarniku, ale nie wiem czy watrobki i plucka da sie tak samo suszyc?

Posted

ekonomiczna strona to jest taka ze jak kupie u rzeznika plucka i watrobke to wiem co kupilam, ususze bez dodatkow to wiem co pies zjada. to ze sklepu, nawet z tego sklepu z suszakami moze byc jakos konserwowane. mam porownanie na dorszu. gdy sama susze to mam smakole na spacer do ktorych wszystkie psy w okolicy sie modla, do tych kupnych rybek suszonych juz takiego pociagu wielkiego nie ma...

Posted

Wypróbowałam przepis Burej na smakołyki z wątroby. Bardzo fajnie wychodzi, ale faktycznie śmierdzi, jak się robi :) Przepis jest w galerii pięknego Igora:
[URL="http://www.dogomania.pl/139626-VOLZHSKIY-TALISMAN-EGOR-Igor-Pudel-duA-y-biaA-y/page46"]http://www.dogomania.pl/threads/139626-VOLZHSKIY-TALISMAN-EGOR-Igor-Pudel-duA-y-biaA-y/page46[/URL]

No i guzik - link nie działa (nie przyzwyczaję się do nowej dogo). Musisz w takim razie poszukać w pudlach galerii Igora i na 46 stronie jest ten przepis.

Posted

[quote name='isabelle30']ekonomiczna strona to jest taka ze jak kupie u rzeznika plucka i watrobke to wiem co kupilam, ususze bez dodatkow to wiem co pies zjada. to ze sklepu, nawet z tego sklepu z suszakami moze byc jakos konserwowane. mam porownanie na dorszu. gdy sama susze to mam smakole na spacer do ktorych wszystkie psy w okolicy sie modla, do tych kupnych rybek suszonych juz takiego pociagu wielkiego nie ma...[/QUOTE]

Trudno się z Tobą nie zgodzić. Sama piekę swoim psom ciasteczka. Ale nigdy nie odważyłabym się suszyć w domu rarytasów, za którymi najbardziej przepadają.
Pomijając aspekt ekonomiczny, spróbuj wysuszyć w domu żwacze, przełyki lub jelita - zawstydzisz nawet Turbodymomena :cool3:

Posted

no nie, milosc do psa tez ma swoje granice....az taka szalona nie jestem, hahaha

no to juz wiem. jakis czas temu ususylam w piekarniku dorsza....hmmm. zapazsek po calym domu latal nieziemski ale przysmak na spacerki mam trafiony w 10.
dzis ususzylam watrobe wieprzowa. troszke zrobilam zbyt wysoka temperature i sie za mocno zweglila....ups, ale Brutusowi smakuje. po swietach zrobimy plucka i serce. chyba sobie kupie jednak suszarke do grzybow, aczkowiek w piekarniku chyba bardziej jest ekonomicznie, bo na kilku blachach jednoczesnie mozna suszyc wieksze ilosci

• 2 weeks later...
Posted

ja od wczoraj susze wolowine; kupilam kawalek takiej jak na zrazy, zeby nie byla za tlusta, pokroilam w kawalki mniej wiecej 1,5 x 1 x 1, polozylam na folii aluminowej i wrzucilam do piekarnika na 50 stopni z termoobiegiem; pieknie sie podsuszyly i dzis jak wroce z pracy to zakoncze proces;
mysle, ze temperatura musi byc max 60 stopni wtedy mieso sie suszy, a nie piecze i o zweglenie mozna sie nie martwic; nastepnym razem kupie wiecej mieska i bedzie ekonomiczniej - teraz sie balam ze guzik z tego wyjdzie i tak na probe podsuszylam;

Posted

[quote name='Martens']Suszycie jakoś na papierze do pieczenia, czy na blasze od razu? Nie przylepia się?[/QUOTE]
Na folii aluminiowej - przylepia się ale łatwo oderwać. Może do takiego "pergaminu" przylepiałyby się mniej.

Posted

Suszyłam indyka i na próbę pokrojony w plasterki żołądek kurzy - bardzo fajnie się wysuszył, ale jest tylko jeden więc nie sprawdzę, jak się przechowuje ;) Niemniej donoszę, że suszy się dobrze

Posted

suszona watroba wieprzowa - duze kawalki - w lodowce siedzi juz ponad 2 tygodnie.
suszony dorsz - male kawaleczki - w lodowce tez najdluzej u mnie lezaly 2 tygodnie.
nie wiem jak poza lodowka

• 5 months later...
Posted

ja suszoną wątróbkę i pierś z kurczaka trzymałam w lodówce miesiąc! i zapaszek był bardzo ok, nic się nie psuło, mojej suńci smakowało. tyle, że trzymałam w papierowej torebeczce. Słyszałam od koleżanki, która wrzuciła te smaczki w foliową torebkę, że po 5 dniach były gumowe, zielone i fuj...