Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

piesek jest już u mnie;) rano jak wstaliśmy to tata otwierał brame bo wyjeżdzał i wpadł na podwórko:-o boi sie ludzi ale spi w pomieszczeniach gospodarczych-Borysek ma tam swoje "łóżko":razz: bo w lato nie chce spać w domu. odeśpi sobie biedactwo i troche sie ugrzeje wreszcie.dostał jeść, nawet raz dał mi sie pogłasakać ale na widok mężczyzn piszczy.... narazie nie myślimy co dalej-jest i tyle.......zwłaszcza teraz gdy idą Święta a on spałby w lesie obok mnie:-(....
z moimi pieskami jest ok-pięknie się bawią;) gorzej z Sonią bo on sie jej boi.ale mysle ze kilka dni i bedzie ok.waleczna moja mała:evil_lol:
porządne mrozy to mieliśmy już ponad tydzień...teraz od dwóch dni nawet +7 jest ale pada

• Replies 292
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

zakładam mu wątek...rodzice się zgodzili żeby max zostat do 3 stycznia-bo tyle mam wolnego w pracy wiec bede mogla sie nim zajać
[url]http://www.dogomania.pl/threads/176223-Pucek-wyrzucony-jak-A-mieAE-przed-A-wiAE-tami-ma-czas-do-3-stycznia-bA-agam-o-pomoc[/url]

Posted

były takie propozycje aby została.ale rodzice zgodzili się na stały DT i mysle że warto dawać szanse innym pieskom:roll:. a Sonia jest super:loveu:, mysle że szybko znajdzie dom. aczkolwiek przyznaje że sie w niej zakochaliśmy:oops: . właśnie robie tekst ogłoszenia i lada dzień będą ogłoszenia-wykupiłam ja na bazarku.

mam zadzwonić do lekarza i dogadać się co do sterylki małej...mam 3 psy na chwilę obecna i nie moge sobie pozwolicć na cieczke:roll:

Posted

zadzownie jutro do lekarza i zapisze małą na sterylkę. hmm tylko nie wiem czy nie za młoda. ja z moja lalą
[*] czekalam do pierwszej cieczki. ale teraz nie mam takiej możliowści- pracuję wiec jej nie upilnuje no i mam 3 psy

Posted

[quote name='fibi:)']zadzownie jutro do lekarza i zapisze małą na sterylkę. hmm tylko nie wiem czy nie za młoda. ja z moja lalą
[*] czekalam do pierwszej cieczki. ale teraz nie mam takiej możliowści- pracuję wiec jej nie upilnuje no i mam 3 psy[/QUOTE]
Lepiej przed pierwszą cieczką, to drastycznie zmniejszy możliwość zachorowania w przyszłości na raka sutka ;)
Pozdrawiamy i powodzenia!

Posted

[quote name='fibi:)']ooo:crazyeye: i badz tu mądra. mi wetka zabroniła przed pierwszą cieczką[/QUOTE]
Naprawdę..?
Pracuję w klinice wet. i mam kontakt z sześcioma lekarzami, oni raczej zalecają sterylkę suni przed pierwszą cieczką.
Czytałam jakiś artykuł na ten temat i zapamiętałam z niego głównie ten olbrzymi rozstrzał między zachorowaniami na raka sutka suczek sterylizowanych przed i po pierwszej cieczce... To było chyba kilkadziesiąt procent, jakoś mi to utkwiło w pamięci.
Prawda taka, że co wet, to inne zdanie, ważne, że mała w ogóle będzie wysterylizowana :)
A co u niej, jak się miewa..?
Gdyby nie to, że wynajmujemy mieszkanie i wlaściciel zgodził się na jednego psa po dłuuugich pertraktacjach, to porwałabym Ci Sonię od razu! ;)
A tak, to tylko kibicować mogę... Pozdrawiam!

Posted

jutro ide do pracy i bede wiedziala jak pracuje- wtedy umowie wizyte;) . ehh mysle ze to juz najwyzszy czas bo widze po małej- "agresor":evil_lol: sie zrobił straszny, zaczęło się obwąchwianie i "całowanie" z psami. juz wcześniej myślałam o sterylce, ale chciałam dać jej odsapnąć po chorobie bo zle znosiła wizyty u weta:roll:

Posted

Mam nadzieję, że nikt mi nie będzie mieć za złe, dodałam Sonię na MIKROPSY w potrzebie:
[url]http://www.dogomania.pl/threads/176778-MIKROPSY-w-potrzebie?p=13807096#post13807096[/url]

Ewa

Posted

dziękuję;) no Sonia drobna,choć nóżki ma długie- zazdroszczę jej. ale tak ok 7kg waży. miałam chętną osobę która by ją wzięła-ale zrezygnowałam:oops: .bo Sonia musi mieć towarzystwo, chociażby kocie.z moim Michałem całe dnie się bawią;), z psami szaleje pół dnia po podwórku.myslałam że zmarzlak z niej będzie-a trzeba ja siłą do domu przynosić bo sople czasem wiszą:evil_lol:. poza tym to szczeniak w sumie i nie miałam jej sumienia oddać do starszego małżeństwa, którzy jeszcze pracuja i nie mają żadnych innych zwierzątek.jest to mojej mamy koleżanka z pracy.

ehh moja pierwsza tymczasowiczka- trudne będzie rozstanie...

Posted

ja uważam, że po pierwszej cieczce lepiej sterylizowac, chociaż tendencje sa różne. jak mi mój zaufany lekarz tłumaczył w stanach masowo sterylizowano przed pierwszą cieczką, a wtedy ryzyko nietrzymania moczu jest bardzo wysokie. najlepiej, moim zdaniem i po moim zagłębianiu tematu, po pierwszej cieczce. czytałam, że wtedy ryzyko zachorowania jest najmniejsze i bardzo wzrasta po drugiej a zwłaszcza po kolejnych cieczkach. Ale inne źródła podają, że sterylizacja przez 2gą cieczką niweluje to ryzyko praktycznie do 100%. ja osobiście stwierdziłam, że suka musi osiągnąc dojrzałośc płuciową, hormony muszą zrobic swoje, a później ją sterylizuję.

a co do Soni to śliczna panienka, szybko znajdzie dom. nie wiem, skąd mogła się wziąc na ulicy ale masz rację, pewnie ktoś kupił u jakiegoś pseudo a później się okazało, że to nie taki york jak z obrazka...
życzę małej dużo zdrowia i szczęścia i najlepszego domku pod słońcem :)

Posted

no właśnie ja jak sterylizowałam moja małą to czekałam do pierwszej cieczki. ale z Sonią nie moge sobie na to pozwolić:shake: mając 3 psy... poza tym jak to na wsi-psy sąsiadów,nocne wycia,Borys nam drzwi zniszczył jak moja miała cieczke. poza tym wtedy nie pracowałam to pilnowałam,a a teraz nawet nie ma kto:roll:. mieszkam z dziadkami ktorzy maja swoje lata i na pewno nie dadza rady przez dwa tygodnie małej pilnowac jak nas nie bedzie. juz wiem jak w tym tygodniu pracuje, jutro zadzwonie do weta

a Sonia to yorczkowa panienka o sarnich nóżkach:cool3:

Posted

jesteśmy zapisane na piątek.... taki miałam plan że po Nowym Roku ja zapisze bo przed świętami nie miałam czasu-nadgodziny w pracy. ale nie wiem czy już nie zapozno:shake: - ewidentnie niedługo bedzie miała cieczke ehh i nie mam pojecia co zrobic:roll:. mnie teraz przez dwa tyg nie bedzie od 10 do 22 w domu bo mamy nawał pracy. wiec nie wiem jak to bedzie.... jeszcze sesja mi sie zaczyna, życie osobiste wali....

Posted

Najlepiej jak pogadasz z wetem.

Ja jestem za tym, zeby sterylizowac przed pierwsza cieczka. Szkoly sa rozne. Ja zostalam wyedukowana przez weta, ktory wrocil po 8 latach z Anglii a tam sterylizuje sie od 3 miesiaca zycia.

Posted

kurcze dziś od rana nerwowo.... Sonia ma początki cieczki- zadzwoniłam wiec do lecznicy i spytałam co z tą sterylką. powiedzieli mi że można jej zrobic zastrzyk a za 3,4 dni wysterylizować. i tu sie pojawił problem- bo każdy wet w mojej oklicy powiedział że to niebezpieczne... co robić?????

Posted

Rzeczywiście najbezpieczniej nie dawać zastrzyku, przeczekać cieczkę, ale wtedy sterylizować można najwcześniej miesiąc po zakończeniu cieczki. Ale masz sytuację taką, a nie inną i na cieczkę nie możesz sobie pozwolić, wtedy awaryjnie możesz podać zastrzyk wstrzymujący cieczkę (teraz - jak najszybciej), odczekać parę dni, najlepiej 2 tygodnie i wysterylizować. Ryzyko jest, ale mniejsze niż jakbyś pozwoliła na cieczkę i później wysterylizowała za wcześnie (przed upływem tego minimum miesiąca, najlepiej dwóch). Najlepiej znajdź też weta, który ma doświadczenie w takich sterylkach.

Posted

no jutro o 8 z nią jedziemy. jestem umówiona z lekarzami z "Mastifa" co zajmowali się Lalą;) do nich mam zaufanie bo juz 3 razy mi pomogli gdy inni lekarze odmawiali pomocy.

ehh wiem że mogłam sie zebrać wcześniej:shake:,ale mała pierwszy tydzien u mnie była chora,nie lubi lekarzy wiec chciałam dac jej odpoczac - przed świętami już dałam sobie spokój z mysla że zaraz po nowym roku ja zapisze i tak zrobiłam...ale niestety spózniłam się troszke:oops:.
nie ma mnie długo w domu i boje sie ze ktos jej nie dopilnuje- a wolalabym jej oszczedzic sterylki aborcyjnej

Posted

ehh zastrzyk zrobiony.... mam troche wyrzuty sumienia :-( ale rodzice by mnie zabili jakby Borys po raz kolejny zniszczył nam drzwi przez moja przygarnięta suczkę. za 2,5 tygodnia sterylka....

miałam dzis telefon od baaardzo konkretnej dziewczyny z Sochaczewa;). na następny weekend jesteśmy umówione na zapoznanie pani Anny z Sonią...jak wszystko pójdzie ok to po sterylizacji pójdzie do adopcji. już mi sie płakać chce:placz:. ona jest bardziej przywiązana do mnie niż moja była sunia. pierwsze tygodnie jak nie było mnie w domu to nnie ruszała się z mojego łóżka- raz leżała 9 godzin i nie dała do siebie podejść....

Posted

Podeslalam Ci pania z Sochaczewa. To ja :):) Pani dzownila do mnie w sprawie Malej Bialej...

A to wszystko dzieki watkowi MIKROPSY W POTRZEBIE w dziale akcje

Rozsylajcie gdzie sie da. Mikropsy sa latwe do wyadoptowania!

Posted

marzyl mi sie dla Soni domek z ogródkiem, dziecmi, innymi zwierzętami....ale wiem ze nie ma co marudzić- tyle innych bid potrzebuje pomocy..

Pani Ania bardzo fajna,miła,konkretna.chętna przyjechać do mnie aby się zapoznać z małą;)

Posted

Domki z ogrodem nie sa wcale takie dobre. To strasznie rozleniwiajace :) Nie trzeba wychodzic na spacery, nie ma kontaktu z psem takiego jak w mieszkaniu. Poza tym takie male cos moze latwo uciec. Ja tam widze domki z ogrodem dla duzych psow a nie dla maluchow ;)

Posted

może podchodze do tego inaczej bo od zawsze mam ogród i podwórko;) .i mimo to od zawsze wychodze z moimi psami na spacery;) . u mnie mieszka 6 osób,3 psy i kot-którego Sonia uwielbia. no a tam nie bedzie miała żadnej koleżanki czy kolegi.
ehh wiem,wiem marudze