Veris Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 Witam! Do tygodnia ( dokładnie ok piątku 6.01.2006 r.) mam u siebie w domku psa - prawie 3 - letniego jamniczka ze schroniska. Od początku planowałam karmić go suchą karmą (Acana lub Royal Canin) w związku z tym kupiłam mu karmę Royal Canin Mini dla psów dorosłych (niestety nie jestem w stanie gotować psu....sama nie jadam obiadów ze względu na brak czasu:oops:, ale nie chcę też "katować" psa byle czym). Pierwszy dzień zajadał się tak, że z kuchni słychać było tylko mlaskanie (pewnie był głodny:shake:). Od dwóch dni jak wsypywałam mu karmę podchodził wąchał i prawie nic nie jadł(jeszcze jak sypałam sobie na rękę i tak mu podawałam to troszkę podjadał:roll: - wiem,że tak nie wolno)...Dzisiaj martwiąc się, że coś jest nie tak postanowiłam zobaczyć czy zje jakąś inną (gorszą) karmę. Kupiłam w sklepie Pedigree puszkę "wołowina w galarecie".. i zjadł to ze smakiem:icon_roc:. Teraz już sama nie wiem co robić? Czy karmić psa świństwem:razz:?? Czy kupić inną karmę suchą np. Acanę?? Czy którać z firm typu Royal, Hills,Bewi Dog produkuje też "puszki"?? Niech mi ktoś pomoże:-(!! Quote
zakla Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 Na pewno hills ma puszki, nie wiem jak rc. Quote
Aggie Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 wiem że to może niezbyt "naukowe" ale sprobuj do suchej karmy dodawac troszkę czegoś dla smaku... jak pisalam gdzie indziej moje ONy tez suchej karmy ani ani (tez Royal Canin, ale do np Eukanuby to nawet powąchac nie podchodzily) i zadziałał pasztet - troche dodac i wymieszać w karmie, albo np tuńczyk, kaszanka, albo ciut gotowanego kurczaczka u mnie poszło, może i twój da sie oszukać :lol: :lol: zawsze też pozostaje terapia drastyczna - "jak zgłodnieje to zje" ale to tylko moj TZ jest w stanie wprowadzic w zycie (psy jak z nim zostają - jedzą na wyścigi - chyba przeczuwają.. :evil_lol: :evil_lol: ) PS i nie martw sie - ja tez z ręki karmiłam przez pól roku (już nie muszę) i jeszcze musiałam obserwować te bolesne miny jakbym im trucizne podawała :diabloti: :diabloti: Quote
r_2005 Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 A może po prostu dosmaczaj mu tą puszką? Sucha, dobra karma i do tego troszeczkę puszki? Tak do smaku i zapachu:p Quote
an3czka Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 Bernardyn znajomej, cierpiący na problemy gastryczne nie chciał nic prócz Chapi:lol: . Na karmy z wyższej półki kręcił nosem. Ja osobiście dawałabym to co pies chce jeść. Może z czasem gusta się zmienią... Quote
coztego Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 an3czka napisał(a): Ja osobiście dawałabym to co pies chce jeść. Może z czasem gusta się zmienią... Chyba, że prędzej wysiądzie psu wątroba... :roll: Veris, lepsze karmy też są w puszkach. Na górze działu jest topik pt "Linkownia", tam znajdziesz linki do stron dystrybutorów najróżniejszych karm, poprzeglądaj strony, ewentualnie przedzwoń lub napisz maila i dowiedz się o puszki i możliwość zakupu. Chyba, że się zaprzesz i przekonasz psa do suchego zarcia :diabloti: Quote
Iras Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 Najpewniejszym sposobem "przekonania" psa do innej karmy jest przgłodzenie - tzn. nie dawac nic oprócz żarcia, którym planuje sie karmić. jak zgłodnieje to zje. Może to potrwać nawet kilka dni - jednak nie ma sie co martwic - psu nic nie bedzie. A karmienie tym "co pies chce" nie jest dobrym rozwiazaniem - to tak samo jak codziennie chodzic z dzieckiem do mc donalda bo dziecko tak chce... Quote
an3czka Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 [quote name='coztego'] Cytat: Napisał(a) an3czka Ja osobiście dawałabym to co pies chce jeść. Może z czasem gusta się zmienią... Chyba, że prędzej wysiądzie psu wątroba... :roll: Veris, lepsze karmy też są w puszkach. Na górze działu jest topik pt "Linkownia", tam znajdziesz linki do stron dystrybutorów najróżniejszych karm, poprzeglądaj strony, ewentualnie przedzwoń lub napisz maila i dowiedz się o puszki i możliwość zakupu. Chyba, że się zaprzesz i przekonasz psa do suchego zarcia :diabloti: Jasne. Ciekawe czemu pies nie chce jeść pysznej, drogiej karmy? Może nie chce Państwa narażać na koszty?:cool1: Moim zdaniem nie pasuje mu jakiś skadnik, może ma uczulenie, nie wiem. Jak będzie wcinał np. Hill's w puszcze to ok, ale jak nie to co? Na siłę karmić? Quote
Szamanka Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 Kiedyś mialam jakąśsuchą karmę, alechyba sporą próbkę tylko. Pamiętam, że przez pierwsze 2 dni pies się zajadał.. Potem definitywnie odmówił...:roll: Wcina więc gotowane ale z tym też wybrzydza..Ostatnio zainteresował się michą jak dodałam mu troszkę tuńczyka z puszki...wylizał michę do czysta.. Quote
Iras Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 Jasne. Ciekawe czemu pies nie chce jeść pysznej, drogiej karmy? Może nie chce Państwa narażać na koszty?:cool1: Moim zdaniem nie pasuje mu jakiś skadnik, może ma uczulenie, nie wiem. Jak będzie wcinał np. Hill's w puszcze to ok, ale jak nie to co? Na siłę karmić? albo raczej uzaleznił sie od taniego syfu - karmy typu chapi, pedigree itp zawieraja uzalezniacze, ktore psom bardzo smakuja... dodatkowo porownaj sobie sklad roznych karm... (np. pedigree - "bialko pochodzenia zwierzecego - min 4%" - jest to na tej samej zasadzie co pasztet z zajaca - w stosunku 1 do 1 z wolowina - jeden zajac, jedna krowa...) a co do karmieniana "sile" - patrz wyzej. szamanka - to samo co wyzej. psu znudzilo sie zarcie po prostu i je tylko dlatego ze mu smakuje - a nie dlatego ze jest glodny... Quote
an3czka Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 A czy tylko karmy 'tani syf" mają w sobie uzależniacze? Myślalam, że to składnik wszystkich suchych:roll: Quote
Iras Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 Podałabym ci ciekawego linka dotyczącego karm, jednak niestety nie daję rady wkleic tego linka... Quote
borsaf Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 Witam, Nic nie piszesz, jak karmisz psiaka, o jakich porach. Regon je suche z gornej półki ale woli, jak mu poleje oliwa z oliwek, wtedy zajada sie pełną gębą:lol: Na początku też nie było tak wesoło. Dawałam mu mieszane, gotowane 3x i 1 suche. Potem stopniowo przeszłam na suche. Regon ma dziwne pory glodu: ok 11.30 w południe i wieczorem ok 22 po wieczornym spacerze. Jak sie wybiega dobrze to jest glodny nawet między tymi godzinami. W nocy nas nie budzi mimo,że porcje zje o 22, do rana wytrzymuje, a rano obowiązkowo koopa. Teraz juz nie cuduję, jest na suchym i to, co wyżebrze ewentualnie:evil_lol: Quote
an3czka Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 Iras napisał(a):Podałabym ci ciekawego linka dotyczącego karm, jednak niestety nie daję rady wkleic tego linka... Spoko ja suchych karm nie stosuję:lol: , więc moge wielu rzeczy nie wiedzieć (choćby o uzależniaczach właśnie). Przykład bernardyna podałam ponieważ to zwierze z problemami, które po karmach z wyższej półki miało taką biegunke, że dosłownie z pupy mu się lało i jedyne Chapi mu służyło. Quote
PATIszon Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 an3czka napisał(a):Jasne. Ciekawe czemu pies nie chce jeść pysznej, drogiej karmy? Może nie chce Państwa narażać na koszty?:cool1: Ja wole Fish Macka z Mc Donald'sa od np. gotowanej ryby... Czy to znaczy, ze Fish Mac jest zdrowszy ? Quote
myszsza Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 Grita też nie chciała jeść suchego, w sklepie polecono mi PURINĘ PRO PLAN dla szczeniąt, z łososiem. Miła pani wytłumaczyła mi, że to taka karma dla szczeniaków, dla zachęty. Kupiłam pół kilo, potem więcej, potem w internecie 15 kg dla dorosłych, je, aż uszy się trzęsą, kończy mi się te 15 kilo po miesiącu (piesowa waży 35 kilo). W przeliczeniu na dzienną dawkę, wychodzi 5 zł dziennie na dużego psa. Dla porównania: gotowałam kurczaki z ryżem i warzywami, wychodziło 7 zł dziennie i rozwolnienie: wychodzenie w środku nocy. Teraz są zwarte kupencje, piękna sierść i zadowolony pies. Quote
PATIszon Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 myszsza napisał(a): Dla porównania: gotowałam kurczaki z ryżem i warzywami, wychodziło 7 zł dziennie Kg skrzydelek kosztuje 4 zl. skoro za reszte dawalas warzywa to nie dziwne, ze pies mial sranko.... Quote
Iras Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 Ja wole Fish Macka z Mc Donald'sa od np. gotowanej ryby... Czy to znaczy, ze Fish Mac jest zdrowszy ? nie, ponieważ, jakieś dwa lata temu, na procesie, w ktorym mc donalds byl oskarzony, iz spowodowal zatrucie po spozyciu fish maca, zostalo udowodnione iz fish mac nie zawiera ryby... Quote
Vectra Posted January 12, 2006 Posted January 12, 2006 Iras napisał(a):nie, ponieważ, jakieś dwa lata temu, na procesie, w ktorym mc donalds byl oskarzony, iz spowodowal zatrucie po spozyciu fish maca, zostalo udowodnione iz fish mac nie zawiera ryby... no prosze o tym to nie wiedziałam :evil_lol: :evil_lol: ale tak myślałam zresztą jak można jeść te paskudne , tuczące kanapki fujjjj :lookarou: moje koondle nie cierpią żadnej suchej karmy i musze gotować , ale zdarzają się dni że pańcia ma lenia robi strajk i sypie kuleczki do michy jednak nie jestem aż tak oktutna więc dodaje do karmy jogurt , tuńczyka lub inny smakowity dodatek i wtedy potwory łaskawie zjadają , a jak nie smakuje to głodne idą spać przeważnie rano burczące brzuszki dają znać o sobie i karma zostaje zjedzona (nie zawsze) sucha karma to wygoda bo jak już czasem nie moge patrzeć na ryż , kurczaki/indyki lub inne mięska -- ile można stać przy garach:diabloti: Quote
Veris Posted January 12, 2006 Author Posted January 12, 2006 Dzięki wszystkim za odpowiedzi, postaram się co nieco urozmaicić, połączyć z własnymi pomysłami i powinno być dobrze:p!! Karmię psa dw razy dziennie, po porannym spacerze ok. godz. 8-9, a następnie wieczorem ok. 19-20(przed wieczornym spacerem). Dzisiaj dodałam do Canina łyżkę oliwy z oliwek i zjadł troszkę(jedną trzecią tego co mu nasypałam), hmm..zastanawiam się - może jedzenie jest dla niego za twarde?? Jutro spróbuję to troszkę rozmoczyć...może wtedy będzie jadł chętniej?? Quote
coztego Posted January 12, 2006 Posted January 12, 2006 Veris napisał(a): Karmię psa dw razy dziennie Sprawdź czy pies nie woli jeść raz dziennie. Może być tak, ze jest nauczony jeść raz dziennie i dwa posiłki "wytrącają go z równowagi" ;) Mam takiego jednego znajdę w sąsiedztwie- marudził przy misce, aż jego państwo pomyśleli, że może woli jeść raz dziennie i rzeczywiscie- jeden solidny posiłek to jest to, co temu pieskowi odpowiada (myślę, że po prostu przez 24 godziny porządnie zgłodnieje). :cool1: Quote
Agnes Posted January 13, 2006 Posted January 13, 2006 musisz tez uwazac, bo pies moze sie wycwanic i "wyszkolic" wlasciciela - chodzi mi o dodawanie smakowitych rzeczy do suchego. Z czasem moze mu sie znudzic taka oliwa, potem bedzie krecic nosem np na pasztet itp - suka znajomych jest tak rozpuszczona, ze kreci nosem na wolowine. Probowalam "brutalnie" przeglodzic? Nie kazdy pies tez lubi suche. Moja poprzednia sucz ze schroniska suchego jesc nie chciala - czy to chappi czy to nutra, eukanuba. Jadla wlasnie royala - ale tylko ta karma jej smakowala. Quote
Iras Posted January 13, 2006 Posted January 13, 2006 sucha karma to wygoda bo jak już czasem nie moge patrzeć na ryż , kurczaki/indyki lub inne mięska -- ile można stać przy garach:diabloti: oj mozna mozna...moje psy tez dostaja gotowane - a mam ich 11, na dodatek nie sa to mikrusy, tylko file... Quote
Veris Posted January 13, 2006 Author Posted January 13, 2006 Dzięki wszystkim za pomoc!!! Mam jeszcze jedno pytanie: Czy jest możliwe, żeby suche żarełko było dla psa za twarde?? Mój pies to 3 - letni jamnik świeżo ze schroniska, ma dosyć spory kamień na zębach (poprzedni właściciel:angryy:), czy to może być problem?? Dodatkowo: Które firmy "z wyższej półki" produkują karmę w puszkach?? Znalazłam dzisiaj w necie, że "puszkowe" mają Hills i Purina, zna ktoś jeszcze jakieś?? Czy ktoś próbował tych karm właśnie w puszkach?? Z góry dziękuję za pomoc:p Pozdrawiam Veris Quote
Iras Posted January 13, 2006 Posted January 13, 2006 jesli pies jest swiez ze schorniska, moze byc po prpstu nieprzyzwyczajony do suche4go. za twarde nie jest - i skoro pies ma sporo kamienia na zebach, to lepiej zeby wlasnie gryzl. Quote
Recommended Posts