AM Posted January 13, 2006 Posted January 13, 2006 Iras napisał(a):jesli pies jest swiez ze schorniska, moze byc po prpstu nieprzyzwyczajony do suche4go. za twarde nie jest - i skoro pies ma sporo kamienia na zebach, to lepiej zeby wlasnie gryzl. Jeśli ma kamień, to zanim zacznie gryźć suche to powinien zostać "odkamiamieniony". Kamień powoduje stany zapalne dziąseł co powoduje ból przy gryzieniu pokarmu - stąd może wynikać niechęć psa do suchej karmy. Quote
r_2005 Posted January 13, 2006 Posted January 13, 2006 [quote name='Veris']Karmię psa dw razy dziennie, po porannym spacerze ok. godz. 8-9, a następnie wieczorem ok. 19-20(przed wieczornym spacerem). To chyba nie jest dobry pomysł... Po jedzeniu psiak powinien ze 2 godzinki odpocząć. Quote
Agnes Posted January 13, 2006 Posted January 13, 2006 godzina wystarczy odpoczynku raczej i jesli wieczorny spacer jest na smyczy i nie jakis aktywny to nic sie napewno nie stanie. Odpoczynek jest wskazany przed i po wysilku. Wiadomo, ze nikt najedzony lazic nie lubi tez ;) Quote
Veris Posted January 13, 2006 Author Posted January 13, 2006 Przed wieczornym spacerem znaczy się, że spacer mamy ok. 22 :p, więc są to w sumie 3 godzinki od jedzonka:eviltong: U weta będę dopiero w piątek za tydzień (mieszkam w Toruniu obecnie, a do weta chcę iść jak będę w Gdyni - zaprzyjaźniony cudowny weterynarz Maciek:p). Wtedy dopiero będzie dokładnie badany. Quote
mam psa Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 an3czka napisał(a):Bernardyn znajomej, cierpiący na problemy gastryczne nie chciał nic prócz Chapi:lol: . Na karmy z wyższej półki kręcił nosem. Ja osobiście dawałabym to co pies chce jeść. Może z czasem gusta się zmienią... dzieciaki tez chetniej jedza bulę w McDonalds niz obiad od mamy ;) co lepsze? Quote
magmar Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 Agnes napisał(a):godzina wystarczy odpoczynku raczej i jesli wieczorny spacer jest na smyczy i nie jakis aktywny to nic sie napewno nie stanie. Odpoczynek jest wskazany przed i po wysilku. Wiadomo, ze nikt najedzony lazic nie lubi tez ;) oj nie wystarczy, czasami nawet dwie godziny nie wystarczą . lepiej nie ryzykować . sama mam psa po jednym skręcie żołądka, dwóch stanach, kiedy pies o mało co nie miał skrętu, przy czym miał dwie operacje, ostatnią niecały tydzień temu . o skręcie wiem dużo, pilnowało się go, odpoczywał, mimo wszystko te trzy razy był w takiej sytuacji . co do jedzenia to polecam jednak zabierać psu miskę, jeśli wybrzydza . sama stosowałam się do tego, kiedy pies nie był zainteresowany jedzeniem karmy . po 10 15 minutach zabierałam mu miskę i po dwóch takich zabraniach miski (zaznaczam, że ze względu zdrowotnych mój pies je trzy razy dziennie) pies zjadał wszystko, co dostał w misce . dla zachęty od czasu do czasu polewałam mu karmę olejem lub oliwą . ;) Quote
Karola 2ooo Posted December 6, 2008 Posted December 6, 2008 Witam, potrzebuję rady.Ponad m-c temu wzięłyśmy małą, ok.2-letnią suńkę z Waszego schronu.W domu po kilku dniach poczuła się już dobrze, tak dobrze,że zmiata ze spaceru pod dom :) , za to wybrzydza.Czeka na jedzenie od nas, żadnej puszki nie ruszy, suchą karmę je albo częstowana(każda chrupka z ręki), albo w zabawie w "zabieranie jedzenia".Czekam, kto pierwszy ustąpi, bo chcę, żeby zdrowo jadła, ale ona cały dzień wtedy głoduje i mięknę.Szczerze mówiąc nigdy bym się nie spodziewała takiej grymaseli ze schronu.Co robić? Quote
Talia Posted December 6, 2008 Posted December 6, 2008 [quote name='Karola 2ooo']Witam, potrzebuję rady.Ponad m-c temu wzięłyśmy małą, ok.2-letnią suńkę z Waszego schronu.W domu po kilku dniach poczuła się już dobrze, tak dobrze,że zmiata ze spaceru pod dom :) , za to wybrzydza.Czeka na jedzenie od nas, żadnej puszki nie ruszy, suchą karmę je albo częstowana(każda chrupka z ręki), albo w zabawie w "zabieranie jedzenia".Czekam, kto pierwszy ustąpi, bo chcę, żeby zdrowo jadła, ale ona cały dzień wtedy głoduje i mięknę.Szczerze mówiąc nigdy bym się nie spodziewała takiej grymaseli ze schronu.Co robić? Nie radze się tak bawić z sunią, bo tylko jeszcze bardziej się rozpieści. Lepiej się stosować do metody napisanej przez magmar post wyżej. Quote
magmar Posted December 6, 2008 Posted December 6, 2008 racja, jak zgłodnieje to zje, na pewno nic mu się nie stanie, jak trochę nie będzie jadł . :cool3: ale za to, jak zrozumie, że nie ma u ciebie w domu wybrzydzania to zacznie zjadać wszystko z miski, co mu podasz . ;) Quote
mam psa Posted December 6, 2008 Posted December 6, 2008 racja, psisko powinno szybko zrozumiec ze je to co dostanie od Was. Quote
Recommended Posts