Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czesi zawsze byli zachwyceni swoimi psami i wystawcami.W mojej rasie jest taka czeska hodowla , że gdyby włascicielka wyszła z psem bez nóg lub bez głowy i tak by wszystko wygrała.

• Replies 410
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

wiecie , jak pojechałam po moją pinczerkę do Pragi byłam zdziwona, że nie jedziemy tam, gdzie hodowla. okazało się potem, że nawet jak babka umawia się na krycie to gdzieś w okolicznych motelach, nigdy nie w swojej hodowli. Ciekawe jakie warunki mają tam psy??
Cieszę się, że przy wyborze psa wzięłam Ariskę, a nie jej siostrę. Najśmieszniejsze, że jak ją wybierałam kierowałam się WYŁĄCZNIE CHARAKTEREM, bo o budowie psa nie miałam bladego pojęcia :-)) . Dopiero jak pojechałam zarejestrowac psa dowiedziałam się, że jest coś takiego jak kątowanie itp. Na wystawy jeździłam od kiedy pamiętam ale zawsze jako widz podziwiający wystawców i ładne psy. Oczywiście ładne było moje subiektywne :-)), ale ja nie jestem sędzią.

A swoją drogą bardzo żałuję nie nie zrobiłam z bliska zdjęć tych łysin, łap, łokci i i sierści.... bo brudu i smrodu na fotkach i tak nie byłoby widać...

Posted

Nas sedziowla panVONDROUS, i tak nic nei rozumiem z opisu, bo nei dosc, ze nabazgrane tak, ze czeszka z trudem przeczytala i opowiedziala mi wlasnymi slowami to jescze po czesku nei umiem:shake: ten sedzia moglby chociaz odezwac sie i pogratulowac, bo u nas tylko sie patrzyl i dyktowal opis... a jak sie popatrzalow jego oczy to mozna bylo sie przestraszyc... okulary pol metra dlugie i jedziemy:cool3: I na basenji raczej sie nie zna... [SIZE=1](bo suce, ktora byla naprawde nieladna dal dosk... ) [/SIZE]

I pytanko... czy sedzia musi psu z ocena bdb dac rase jesli jest sam w niej???

Posted

Jezeli pies dostaje ocene bdb to żaden tytuł mu nie przysługuje.

Sedzia ,może przyznać psu tytuł zwyciężcy rasy , nawet jak jest jedynym przedstawicielem rasy , pod warunkiem że pies otrzymuję oceną doskonałą.

Posted

A nam się czescy sędziowie podobają.W ub.roku w Brnie na Międzyn.dostaliśmy CACIB a na Specjalnej BOB mimo,że konkurencją były same czeskie psy.W Ostravie na Klubowej obie moje psice dostały tylko CAC,ale BOB jednak pojechał do Polski.Już 2 raz z rzędu.

Posted

Hej Puli, czy to możliwe, że wczoraj w Ostravie już po wystawianiu, rozmawiałyśmy przy stoisku z pucharami, tak ładnie opowiadałaś o sukcesie swoich puli.
Ja byłam z buldozkiem, choć go nie miałam przy sobie i tez wzięłam w Ostravie CAC w stawce 8 szt. Sędziował nas p. Raba, Czech i docenił wszystkie polskie psy, nie widziałam, stronniczości, co podważyło pospolicie panującą opinię o sędziowaniu na swoich, byłam mile zaskoczona

Posted

Argus Electra, owszem,to ja przy tych pucharach!Co prawda pucharek dostaliśmy taki malutki za Narodnego Viteza,ale za to BOBa wzięła młoda suczka mojej koleżanki.(Ten sędzia wyraźnie preferował psy mniejsze,a moje burki są dość potężne.) Jedna z moich psic ma już 3 CAC.Jeszcze 1 i będzie Ch.Czech! Pozdrowienia dla buldożków.

Posted

[quote name='Argus Electra']Puli , gdzie dawali pucharki, popatrz ja nic nie dostałam:placz: , i nie szukałam informacji gdzie i co można było odebrać. Jak odebrałaś to cacko[/quote]

w czechach i na slowacji puchary i medale wydaja najczesciej w sekretariacie wystawy lub w punkcie gdzies przy nim

Posted

Nie narzekajcie, bo wystawa jak wystawa. u nas bywają gorsze czasami:lol: Na plus: wybieraja 5 miejsc na finałach, mają sponsorów, obsługa ok, wykładziny bez problemów, nawet welshe chodziły i airedale też, ringi duze: kto choc raz był w Warszawie na Torwarze to stwierdzi, ze w Ostrawie był luuuuuz. 150 koron za parking to mniej niz w Wawie na składzie węgla i nie mówię już o Poznaniu i Zabrzu (40 zł). Obsługa bardzo miła nawet dla Polaków:lol: W 2004 roku miałam zgloszonego psa na wystawe w Ostrawie, niestety z przyczyn rodzinnych nie mogłam pojechac, prosiłam znajomą, która tam wtedy była, aby zapłaciła za wystawę, forsę oddawałam jej w Opolu. a tu niespodzianka, pani w sekretariacie skasowała mnie jak za zboze, pytam dlaczego, a ona mi na to, że mam niezapłacone za 2004 rok. Wkurzyłam się troszkę, ale pytam, gdzie to mozna sprawdzić, skierowano mnie do szefowej, gdy wytłumaczyłam jej sprawę, po prostu oddała mi pieniądze i stwierdziła, że ta wystawa wtedy nie została jednak zapłacona, ale....Nie wiem teraz, czy pani , która skasowała ode mnie pieniądze dwa lata temu była taka ....., czy oni mieli bałagan. Zostałam obsłużona miło i bez problemów, takze nasze psy załapały się na 2 miejsce w parach a sędziowała Czeszka:crazyeye:

Posted

Argus Electra, Ja zawsze maszeruję po wpis do rodowodu i tam dają pucharki,medale,wczoraj też próbki żarełka.Nauczyłam się we Lwowie.Tam się okazało,że w sekretariacie przybijali pieczątki na kartach ocen i gdybym nie poszła to nie miałabym się jak teraz upominać o CACIBa (jeszcze nie przysłali).A Czesi i Słowacy,oprócz medali i pucharków często dają extra upominki.W Brnie były w sekretariacie zabawki a dla zw BOB darmowa piękna fotka robiona w sąsiedniej hali (do odbioru za 30 min)

Posted

[quote name='PSYLLA']Czy może mi jakaś dobra duszyczka podać stawke posokowców bawarskich + sedziego :)[/quote] jeżeli po niem. to Bayrischer Gebirgsschweisshund, to były tylko dwie
suki kl. mł. DINA z Lupcianskej doliny
suki kl. otw. IDA ze Stare Vapenice
sędzia Luknar Albin SK

Posted

[quote name='Jakaranda']jeżeli po niem. to Bayrischer Gebirgsschweisshund, to były tylko dwie
suki kl. mł. DINA z Lupcianskej doliny
suki kl. otw. IDA ze Stare Vapenice
sędzia Luknar Albin SK[/quote]

[B]Jakaranda, [/B]bardzo dziękuje :) A możesz mi jeszcze podać po jakich rodzicach jest DINA z Lupcianskej doliny

Posted

[INDENT][quote name='Yoshko']Jezeli pies dostaje ocene bdb to żaden tytuł mu nie przysługuje.
Sedzia ,może przyznać psu tytuł zwyciężcy rasy , nawet jak jest jedynym przedstawicielem rasy , pod warunkiem że pies otrzymuję oceną doskonałą.[/quote]
Z tym sie nie moge zgodzic. W Niemczech w Kassel moj pies dostal CACJ i BOB, pokonujac suke ktora dostala CACIB( z ocena doskonała). Karte ocen odbieralo sie na ringu glownym i okazalo sie ze ma wpisane bdb. Pozniej bylo chodzenie do organizatorow i sedziego. Ale uparcie twierdzili ze klub zdecydowal ze maksymalna ocena jaka moze dostac mlodziez na tej wystawie jest bdb i nic nie da sie zrobic.
[/INDENT]

Posted

[INDENT][quote name='Argus Electra']Puli , gdzie dawali pucharki, popatrz ja nic nie dostałam:placz: , i nie szukałam informacji gdzie i co można było odebrać. Jak odebrałaś to cacko[/quote]
Ja dostalam 3 medale za CAC-e, wiec moge sie bez problemowo zrzec jednego :lol:
[/INDENT]

Posted

[quote name='dorotal'][INDENT]
Z tym sie nie moge zgodzic. W Niemczech w Kassel moj pies dostal CACJ i BOB, pokonujac suke ktora dostala CACIB( z ocena doskonała). Karte ocen odbieralo sie na ringu glownym i okazalo sie ze ma wpisane bdb. Pozniej bylo chodzenie do organizatorow i sedziego. Ale uparcie twierdzili ze klub zdecydowal ze maksymalna ocena jaka moze dostac mlodziez na tej wystawie jest bdb i nic nie da sie zrobic.

[/INDENT][/quote]

no bo w niemczech tak jest ze czesto ocena bdb ale tylko w mlodzezy jest rownowazna z dosk w innych klasach, w sznaucerach sedzia moze przyznac i taka i taka - wg uznania i przy obu dac tytuly