karenina Posted April 9, 2009 Posted April 9, 2009 Dziękujemy wszyskim. Diana, te ilosci granulek to sa takie uśrednione, ja dawałam po 3-4 w czasie porodu, jak mi w ręke wypadło . Arnice zaczełam dawac 2 tyg przed porodem i daje 2x 5 cały czas. Fakt, ze krwi duzo mniej, dzis tylko raz wymieniałam podkład pod suką, normalnie bym wymieniala ze 3 razy. . Wczesniej juz kilka moich kolezanek sprawdzało to wspomaganie i kazda zachwycona jak i ja, to cudownie działa. Quote
McDzik Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 [quote name='karenina']Są, są :loveu: mamy 4 kajtki, 3 chłopaczki i lalunie malutką. Kazdemu zyczę takiego łatwego i błyskawicznego porodu - poltorej godziny od 1 skurczu do urodzenia ostatniego łożyska. Szare malenstwo nas troche zestresowało bo nie chciało jesc w nocy, ale juz dzielnie wisi na cycach. Jak kogos interesuja wagi takich szczurkow- najwieksze 220 gram, najmniejszy błękitek 110. [URL]http://img23.imageshack.us/img23/6251/002usq.jpg[/URL] [/quote] Kolejne cudeńka na forum :loveu: a poród błyskawiczny!!! :crazyeye: nic tylko każdej suce takiego życzyć!!! :multi: Quote
Alojzyna Posted April 10, 2009 Author Posted April 10, 2009 I my też jesteśmy po... Wynik 4 + 2 :loveu: Akcja porodowa zaczęła się o 2-giej w nocy - Alfa zażyczyła sobie spaceru godz.3.56 - suczka czarna z białymi znaczeniami pod brodą i na piersiach (298 g):loveu: godz.4.30 - suczka czarna z białymi znaczeniami na piersi i w skarpetkach (283 g):loveu: godz.4.53 - suczka czarna z białą krawatką (293 g):loveu: godz.5.13 - piesek czarny z białymi znaczeniami w skarpetkach (313 g):loveu: godz.5.23 - piesek czarny z białą krawatką (292 g):loveu: godz.5.59 - suczka czarna z białymi znaczeniami w podkolanówkach (245 g):loveu: Jak widać miot jest bardzo wyrównany. Po południu zrobię im zdjęcia i wstawię na forum.;) A teraz idę spać... :sleep2: Mam nadzieję, że nie będzie niespodzianki jak w ubiegłym roku...:evil_lol: Quote
Quirk Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 To spokojnych snów życzę. Dzieciom i mamusi zdrówka. Quote
moon_light Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 [quote name='Alojzyna']I my też jesteśmy po... [/quote] właśnie wpadłam tutaj, żeby pytać co u was... i miłe zaskoczenie - maluchy już są :multi: Gratulacje !!! w 2 godziny 6 maluchów... expresowo. Wstaw w wolnej chwili zdjęcia dzieci;) Quote
panienkabubu Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 Zazdroszczę Wam takich ekspresowych porodów :eviltong: Quote
Light of Shin-Ra Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 Alojzyna - gratulacje i niecierpliwie czekamy na zdjęcia dzieciaków. :loveu: Quote
Asiaczek Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 [quote name='Alojzyna']I my też jesteśmy po... [/quote] Noooo, piekny, wyrównany miot! Trzymam kciuki, aby nie było niespodzianek...:cool1: A jak się wyśpisz, to .... foteczki chcemy!!!:loveu: Pzdr. [quote name='Musiałek']Gratuluje :)) ciesze sie że jest taki topik i własnie chciałam do niego dołączyć ponieważ wczoraj potwierdziła się ciąża Sheiny :)) na szybkim usg lekarz powiedział że 5 jest napewno :)) planowany termin porodu 13-14 maj zarówno dla sheiny jak i dla mnie będzie to [B]pierwszy raz :lol:[/B] mam nadzieje ze sie wiele od was naucze i przy was dobrze przygotuje do tego jak dla mnie wielkiego wydarzenia :)) słyszałam o takiej mozliwości że studenci w ramach praktyk mogliby pomoc przy opiece nad szczenietami ??[/quote] Hej, Musiałku! Co prawda już obiecywałam, że będę trzymac kciuki za Was obie, ale potwierdzę to i tutaj, na forum.:lol: MOCNO TRZYMAM KCIUKI ZA wAS OBIE!!! A o tych praktykach to nie słyszałam. Ale może warto np. dać takie ogłoszenie na Wydz. Weterynarii...? Pzdr. Quote
anastoki Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 WOW-tylko to moge powiedziec:loveu: My cierpliwie czekamy... suczysko je i spi,spi i je...Pewnie urodzi w Swiateczna Niedziele;) Quote
Musiałek Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 Gratuluje :)) ciesze sie że jest taki topik i własnie chciałam do niego dołączyć ponieważ wczoraj potwierdziła się ciąża Sheiny :)) na szybkim usg lekarz powiedział że 5 jest napewno :)) planowany termin porodu 13-14 maj zarówno dla sheiny jak i dla mnie będzie to [B]pierwszy raz :lol:[/B] mam nadzieje ze sie wiele od was naucze i przy was dobrze przygotuje do tego jak dla mnie wielkiego wydarzenia :)) słyszałam o takiej mozliwości że studenci w ramach praktyk mogliby pomoc przy opiece nad szczenietami ?? Quote
agnethka Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 [quote name='moon_light']właśnie wpadłam tutaj, żeby pytać co u was... i miłe zaskoczenie - maluchy już są :multi: Gratulacje !!! w 2 godziny 6 maluchów... expresowo. Wstaw w wolnej chwili zdjęcia dzieci;)[/quote] Alojzyna napisała, że o 2 godzinie w nocy się poród zaczął, a nie że trwał 2 godziny ;) przynajmniej ja to tak rozumiem ;) przy okazji bardzo proszę wymiziać dzielną Alfę ;) Quote
Musiałek Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 pytanie 1 - jakich wag uzywacie do wazenia szczeniat ? pytanie 2 - czym wyścieliś posłanie suki do porodu i na pierwsze tygodnie szczeniat ? Quote
moon_light Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 [quote name='agnethka']Alojzyna napisała, że o 2 godzinie w nocy się poród zaczął, a nie że trwał 2 godziny ;) przynajmniej ja to tak rozumiem ;) przy okazji bardzo proszę wymiziać dzielną Alfę ;)[/quote] Może było bardzo wcześnie rano, ale mimo wszystko zrozumiałam dobrze :). Od pierwszego malucha, do ostatniego, mineły 2 godziny. Przed-porodowego dyszanka itd nie wliczam :) Quote
justysiek Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 gratulacje dla nowych malenstw na swiecie:loveu: Quote
.ania Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 [quote name='Musiałek']słyszałam o takiej mozliwości że studenci w ramach praktyk mogliby pomoc przy opiece nad szczenietami ??[/quote] Co prawda o takich praktykach nie słyszałam, raczej są hodowlane w oborach, itd. To mogłoby być raczej w ramach wolontariatu (a szkoda bo szczeniaczki fajniejsze :loveu:), ale jak napiszesz ogłoszenie to mogę je powiesić pod dziekanatem ;) Wszystkie szczeniaczki są śliczne! Gratuluję! Quote
Dzidtka_Gl Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 [quote name='Musiałek']pytanie 1 - jakich wag uzywacie do wazenia szczeniat ? pytanie 2 - czym wyścieliś posłanie suki do porodu i na pierwsze tygodnie szczeniat ?[/quote] 1. ja mam elektoniczną, miałam kiedys kuchenną zwykłą ale co ważyłam to inny wynik był a to jednak bardzo ważne czy maluch przybiera, stoi czy co najgorsze traci wagę 2. ja wybieram stare prześcieradło, ręcznik żeby już "po" nie bawić się w jakieś czyszczenie tylko wywalić, i na pierwsze tygodnie też wybieram jakies stare ręczniki, prześcieradła, pościele ( jak mam potwierdzoną ciążę zaczynam wydzwaniać po koleżankach, ciotkach itd by przeszukały szafy :) ) Quote
Junka Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 [quote name='Musiałek']Gratuluje :)) ciesze sie że jest taki topik i własnie chciałam do niego dołączyć ponieważ wczoraj potwierdziła się ciąża Sheiny :)) na szybkim usg lekarz powiedział że 5 jest napewno :)) planowany termin porodu 13-14 maj zarówno dla sheiny jak i dla mnie będzie to [B]pierwszy raz :lol:[/B] mam nadzieje ze sie wiele od was naucze i przy was dobrze przygotuje do tego jak dla mnie wielkiego wydarzenia :)) słyszałam o takiej mozliwości że studenci w ramach praktyk mogliby pomoc przy opiece nad szczenietami ??[/quote] Gratulacje Iwonka :) Cieszymy sie razem z Tobą :) Quote
sodalis Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 [quote name='.ania']Co prawda o takich praktykach nie słyszałam, raczej są hodowlane w oborach, itd.[/QUOTE] Bo to chyba jakaś nowa możliwosc - ja będe miała w wakacje studentke zootechniki do pomocy - właśnie w ramach praktyk hodowlanych (a krówki nie mam ani jednej :evil_lol::evil_lol: ). Quote
Asiaczek Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 [quote name='Musiałek']pytanie 1 - jakich wag uzywacie do wazenia szczeniat ? pytanie 2 - czym wyścieliś posłanie suki do porodu i na pierwsze tygodnie szczeniat ?[/quote] Ja staram się zuzyć stare prześcieradła, ręczniki itp., aby potem nie bawić się w pranie, gotowanie itp. (tak, jak pisała Dzidtka_Gl). Mam też kupiony zawczasu zapas podkładów higienicznych Seni (bardzo dobrze się sprawdzają w takich przypadkach, ale zwykłe, nie ekologiczne). Kupuję je w sklepie internetowym: [url=http://www.blizejciebie.pl]Pieluchy, pieluszki i kosmetyki dla dzieci i niemowl Quote
Marihuana Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 [quote name='Asiaczek']Ja staram się zuzyć stare prześcieradła, ręczniki itp., aby potem nie bawić się w pranie, gotowanie itp. (tak, jak pisała Dzidtka_Gl). Mam też kupiony zawczasu zapas podkładów higienicznych Seni (bardzo dobrze się sprawdzają w takich przypadkach, ale zwykłe, nie ekologiczne). Kupuję je w sklepie internetowym: [url=http://www.blizejciebie.pl]Pieluchy, pieluszki i kosmetyki dla dzieci i niemowl[/quote] My uzywamy przescieradeł i recznikow ktore potem pierzemy i dodatkowo podkłady higieniczne. Tez zamowiłam podkłady w tym sklepie, obiecali na poniedziałek do dzis nie mam ich. Bedzie łomot. :mad: Quote
Asiaczek Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 [quote name='Marihuana'] Tez zamowiłam podkłady w tym sklepie, obiecali na poniedziałek do dzis nie mam ich. Bedzie łomot. :mad:[/quote] No to rzeczywiście nieładnie z ich strony. A moje zamówienia zawsze były realizowane terminowo... Może nie lubia boksiów...?;) Chociaz basenji tez na "be"... Pzdr. Quote
karenina Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 [quote name='Alojzyna']I my też jesteśmy po... Wynik 4 + 2 :loveu: Akcja porodowa zaczęła się o 2-giej w nocy - Alfa zażyczyła sobie spaceru godz.3.56 - suczka czarna z białymi znaczeniami pod brodą i na piersiach (298 g):loveu: godz.4.30 - suczka czarna z białymi znaczeniami na piersi i w skarpetkach (283 g):loveu: godz.4.53 - suczka czarna z białą krawatką (293 g):loveu: godz.5.13 - piesek czarny z białymi znaczeniami w skarpetkach (313 g):loveu: godz.5.23 - piesek czarny z białą krawatką (292 g):loveu: godz.5.59 - suczka czarna z białymi znaczeniami w podkolanówkach (245 g):loveu: Jak widać miot jest bardzo wyrównany. Po południu zrobię im zdjęcia i wstawię na forum.;) A teraz idę spać... :sleep2: Mam nadzieję, że nie będzie niespodzianki jak w ubiegłym roku...:evil_lol:[/quote] GRATULACJE :loveu::loveu::loveu: I napewno juz się wyspałaś, dawaj fotki :evil_lol: Quote
anastoki Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 A takie wklady z zoosklepu dla szczeniat? Przy porodzie lenolium,na nim taki wklad,jak sie napelni,do kosza. Po porodzie kocyk,folia i przescieradlo(albo do smieci,albo do prania). Czy jak jest cieplko w mieszkaniu,mozna tak ze stosowac jak i przy porodzie? [IMG]http://i039.radikal.ru/0904/b9/983cbb29f7ba.jpg[/IMG] Quote
Alojzyna Posted April 10, 2009 Author Posted April 10, 2009 [quote name='karenina']GRATULACJE :loveu::loveu::loveu: I napewno juz się wyspałaś, dawaj fotki :evil_lol:[/quote] Wogóle nie poszłam spać :evil_lol: Zrobiłam jajka z chrznem, wstawiłam sernik do piekarnika a teraz zabieram się za babkę... :lol: Może w przerwie między mazurkiem a makowcem coś wykombinuję... Jeszcze jakiś obiad by się przydał - chyba zamówię pizzę :razz: Na razie z doskoku doglądam maluchy, czy sobie radzą przy cyckach. Ja do porodu używam wykładzinę, na to podkład (podkłady kupuję w sklepie zaopatrzenia medycznego - paczka 38 zł.) a na wierzch ręczniki i stare prześcierała. Prześcierała wyrzucam a ręczniki gotuję. Potem na wykładzinie jest tylko kocyk, podkład i flanelowe prześcierało (zwykle kupuję je w ciucholandach). Maluchy ważę na kuchennej wadze elektronicznej (z Tesco ;))- wynik szybki i dokładny. Lecę ucierać babkę ;) Quote
Kaladan Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 Alojzyna gratulacje! U nas było praktycznie tak samo czasowo :) Nie ma to jak spokojna noc :D Ja też używam starej pościeli pościąganej od całej rodziny i znajomych :D Do porodu jeszcze dodatkowo lignina. Rzeczy poporodowe wyrzucam, a późniejsze piorę. Wagę mamy elektroniczną. Nasza dyżurna odmówiła posłuszeństwa wiec kupiłam taką śmieszną cienką w...Biedronce :D Postaram się zrobić później jakieś zdjęcie. Ktoś mu mówił o wagach dzieci. Moje robale mają dziś 6 dni i najmniejszy (ten odratowany - SURVIVOR :eviltong:) waży 158 a najcięższy 282g. Quote
Recommended Posts