Jump to content
Dogomania

Pół roku trzymali go w piwnicy!!!A teraz śpi na kanapie:) Marlej ma dom! :):)

Recommended Posts

Posted

[quote name='mala_czarna']Wysłałam Ci własnie mmsa, ale nie wiem czy cosik zobaczysz :evil_lol:[/QUOTE]

:multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi:
BOSKI JEST!!!!!!!

Pięknie DZIĘ-KU-JE-MY!!!!!

• Replies 4.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='3 x']ee i co my nie zobaczymy?
tak się nie robi :obrazic:[/QUOTE]

Zara....pracuję nad tym :diabloti: Imageshack mi w pracy nie działa, ale pierwsza pomoc nadciąga;)

Posted

[quote name='mala_czarna']Boski model, to i kalendarz musiał wyjść boski ;)
Tylko, że Marlej jest na końcu przez "j", a nie przez "y", ale to chyba nie przeszkadza. Bo to taki nasz polski, rodzimy Marlej![/QUOTE]

Ja też mówię do niego przez "j" ;) Bo to Marlej Pies, a nie Marley Bob :)

Posted

[quote name='gusia0106']Ja też mówię do niego przez "j" ;) Bo to Marlej Pies, a nie Marley Bob :)[/QUOTE]

na allegro był przez Y jako Bob Marley ;)

btw rozliczenie allegro dotarło?
mailem

Posted

[quote name='3 x']na allegro był przez Y jako Bob Marley ;)

btw rozliczenie allegro dotarło?
mailem[/QUOTE]

Nie jednemu psu Burek :evil_lol:

Doszło, doszło - właśnie obejrzałam - jestem pod wrażeniem

Posted

[quote name='gusia0106']No właśnie nie wiem - co robić. Co radzicie?[/QUOTE]
jeden daj chińczykowi ;)

reszte na bazarek, moze dla innego psiaka bo zdaje się ze Marlej ustawiony finansowo
a jak dasz Marleja na Marleja to kupi ktoś z nas bo starszne puchy na dogo teraz

albo rozdaj tzn zasłuzonym dla Marleja ;)

edit:
ale jakby puscić taka wersję limitowana z odciskiem łapy marleja to nieżle byśmy się mogły policytowac ;)
[SIZE="1"][COLOR="#c0c0c0"]
a ja cierpliwie poczekam na wersję biurkową :)[/COLOR][/SIZE]

Posted

A jak finanse Lemona? Tylko kurze co, Marlej dla Lemona? :evil_lol:
No ja nie wiem, zarządzajcie.

A Ty to ciotka jeszcze mniejszą czcionką pisz o tych kalendarzach to z lupą będę niedługo siedzieć :eviltong::evil_lol:

Posted

[quote name='3 x']ale jakby puscić taka wersję limitowana z odciskiem łapy marleja to nieżle byśmy się mogły policytowac ;)[/QUOTE]

Po sobocie jakoś mam dość odcisków jego łap ;)

Dostałam maila od Piotra (behawioralnego ;) ) :

Cześć Agnieszka.

Poniżej ocena psa i zalecenia do dalszej pracy.

[B]Ocena:[/B]

W mojej ocenia nastąpiła ogromna poprawa w samopoczuciu psa. Marlej czuje się dużo bezpieczniej w mieszkaniu, widać że w psie jest wiele więcej radości. Poprawa samopoczucia ma wpływ na zachowania psa podczas spacerów, zmianę w nastawieniu do osób odwiedzających mieszkanie. W stosunku do niektórych obcych osób (głównie mężczyzn) pies wciąż czuje strach. Objawami jest unikanie kontaktu, wycofanie przed obcymi, wychodzenie do drugiego pomieszczenia podczas mojej próby nawiązania kontaktu z psem. Związane to jest prawdopodobnie z nieprzyjemnymi doświadczeniami psa w przeszłości. Blizny na ciele psa, traktowanie jego w schronisku, "wyłapywanie" z "kanału" mogą sugerować bardzo nieprzyjemne skojarzenia psa z próbą nawiązania kontaktu przez człowieka. Dalsza praca ma na celu podnieść pewność siebie psa i odbudować zaufanie do człowieka, tak aby zbliżający człowiek kojarzył się psu neutralnie bądź przyjemnie, nie był źródłem zagrożenia.

Marlej także sprawia wrażenie "złamanego psa". Oznacza to, że boi się podjąć jakąkolwiek inicjatywę (zaprezentować jakiekolwiek zachowanie), ponieważ czegokolwiek by nie zrobił i tak spotka go kara. Związane jest to z opisanymi wcześniej doświadczeniami. Mogliśmy to zaobserwować podczas spaceru oraz próbie pracy z klikerem.

[B]Plan pracy:[/B]

Nad opisanymi podczas wcześniejszych spotkań ćwiczeniami wciąż należy pracować, poniżej wypunktowałem nowe ćwiczenia które wprowadziliśmy podczas konsultacji.

1. Odwrażliwianie (zmiana skojarzenia u psa na przyjemne) na widok wchodzącego mężczyzny.

Ćwiczenie należy przeprowadzać według wskazówek przedstawionych podczas konsultacji. Pamiętajmy o pozycji neutralnej zbliżającej się osoby. Przed każdą sesją szkoleniową należy przeszkolić pomocnika, aby wiedział jak należy się zachować wobec psa. Zaczynamy od stopniowego zbliżanie się do psa, mężczyzna jest odwrócony tyłem do psa. Zadaniem Agnieszki jest kontrolowanie psa i przerwanie w odpowiednim momencie ćwiczenia (napięcie psa), aby wyprzedzić ewentualny atak bądź ucieczkę. Stopniowo mężczyzna powinien ustawiać się bokiem do psa. Docelowo chcielibyśmy, aby zbliżył się bokiem, kucnął i nagrodził psa (tak jak ja to zrobiłem podczas konsultacji). UWAGA! Pomocnik nie może nawiązywać kontaktu wzrokowego z psem. Widać, że Marlej ma bardzo nieprzyjemne skojarzenia z podchodzącą osobą "na wprost", więc takich sytuacji należy unikać. Ćwiczenie to należy przeprowadzać w różnych miejscach w mieszkaniu, najpierw pracując z jedną osobą. Potem wprowadzamy trening z kolejna osobą. Należy pamiętać, że w momencie, gdy do ćwiczeń wprowadzamy nową osobę, trening zaczynamy od początku (w punkcie startu). Sesje szkoleniowe powinny się odbywać krótko (max 10 - 15 minut) kilka razy w tygodniu.

2. Poprawa nastroju psa.

W planie pracy rozważałem użycie jednego z leków z grupy inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny (np. klomipramina, nazwa handlowa: Clomicalm). Ponieważ stosowanie farmakologii sa kompetencjami lekarza weterynarii, warto zapytać weterynarza o zastosowanie tego typu leku. Mogą być one pomocne przy poprawie samopoczucia psa. Jednak ze względu na szybkie postępy psa, z decyzją należałoby się wstrzymać do nowego roku.

3. Odwrażliwianie psa na osobę zbliżającą się z linką.

To ćwiczenie powinna na razie wykonywać jedynie Agnieszka zbliżając się do psa z różnymi linkami . Najpierw należy wypracować jeden rodzaj linki. Linka najpierw powinna być trzymana częściowo za plecami psa. Z każdym razem, gdy podejdziemy do psa z linką w dłoni, sowicie chwalimy i nagradzamy smakołykami. Stopniowo należy linkę trzymać w miejscu bardziej widocznym dla psa. Docelowo linkę powinniśmy trzymać przed sobą, pies powinien się czuć w tej sytuacji bezpiecznie. Jeżeli przepracujemy jeden rodzaj linki, ćwiczenie wykonujemy z kolejnym. Linką może być kawałek, sznurka, kabla, zwiniętej rurki, tak aby psu zgeneralizować (uogólnić) różne rodzaje linek.

Gdy ten etap przepracujemy, możemy podchodząc z linką stopniowo i delikatnie zacząć dotykać tylną łapę. Pamiętajmy o każdorazowym nagrodzeniu psa.

4. Nauka skupiania uwagi psa (wprowadzenie klikera).

To ćwiczenie należy wykonywać w mieszkaniu, gdy nie ma gości. Na początku należy stłumić dźwięk klikera (trzymając w rękawiczce, za plecami).

Każde samoistne spojrzenie psa w kierunku Agnieszki należy zaznaczać dźwiękiem klikera i nagrodzić. Pracujemy w trybie sesji (odcinek czasu, kiedy pracujemy z psem z wyraźnie zaznaczonym początkiem -pierwsze kliknięcie, i końcem - duża nagroda i głaskanie psa pod koniec sesji). Sesja powinna być krótka, kończymy po kilku powtórkach. Podczas dnia należy ćwiczyć wielokrotnie, ale bardzo krótko.

Ponadto należy przyzwyczaić psa do przyjmowania smakołyków podczas codziennych spacerów często nagradzając go na zewnątrz pysznym smaczkiem.

Powodzenie w pracy z Marlejem. W razie wątpliwości, tradycyjnie proszę o kontakt :) Proszę także o potwierdzenie otrzymania mejla.

Pozdrawiam i wesołych Świąt życzę.

Piotr

Posted

[quote name='mala_czarna']

A Ty to ciotka jeszcze mniejszą czcionką pisz o tych kalendarzach to z lupą będę niedługo siedzieć :eviltong::evil_lol:[/QUOTE]
w marcu się przypomnę ;)

Posted

[quote name='mala_czarna']A jak finanse Lemona? Tylko kurze co, Marlej dla Lemona? :evil_lol:
No ja nie wiem, zarządzajcie.

A Ty to ciotka jeszcze mniejszą czcionką pisz o tych kalendarzach to z lupą będę niedługo siedzieć :eviltong::evil_lol:[/QUOTE]

No tak - Marlej jest bogaczem w zasadzie.

A Lemon i Bruno biedują - to może dla nich? Co Wy na to?

Posted

Gusia, moim skromnym (ach, ta skromność) :evil_lol: zdaniem, decydujące zdanie nalezy do Ciebie i Lemoniady. Ty masz pod opieką marleya, ona lemonka. I głosu zabierać nie będę, bo na odległość to łatwo jest się pomądrzyć. Także zarządzaj Ciotka, zarządzaj.;)