Jump to content
Dogomania

Oczka nie chcą się wyleczyć:((( - proszę o radę

San_(jagodowa:)

Recommended Posts

Julita,nie martw się,my się tego gronkowca szybko pozbyliśmy,właściwie to nie wiem kiedy nawet,bo cały czas była mowa o operacji,cały czas stosowaliśmy różne krople,a teraz już stanu zapalnego nie ma,więc myślę,że u Was też nie będzie problemów:) :thumbs:
Rekus,dzięki,pogadam z wetem jak pójdziemy na kontrolę.Jego inicjały J.K. ;)
Pozdrawiam:)

san jagodowa gdzies ty byla. mowilem ze masz z entropium - oczkami isc do stefanka lub fabisza? Wiec dlatego mialas dwie operacje, nie bylas w zwiazku bytomskim nie bylas w chorzowie batorym. trudno, szkoda ze nie zawierzylas rekusiowi,ale Twoj pies , Twoja kasa.
jesli ten j.k. nie bedzie wiedzial co to optimun, po prostu kaz mu to zamowic i stosuj do oczek a zwiekszy sie ilosc lez.

Rekus,operacji i tak nie dałoby się uniknąć,bo wada przecież była,zresztą parę osób w tym wątku też była zdania,że lepiej ją zrobić.Druga operacja była po baaaaaardzo obnizonej cenie.Mieszkam wprawdzie niedaleko Bytomia,ale nie mam samochodu,a Jagoda bardzo się denerwuje w autobusie i obawiam się,że nie wytrzymałaby dłuższej jazdy (już i po krótszej jeździe ledwo potrafi zdążyć na trawniczek;)) Myślałam,że uda mi się jakoś załatwić transport,ale niestety nic z tego nie wyszło,uznałam więc,że skoro operacja i tak jest konieczna to mogę się zdać na weta,którego znam i który leczył także mojego poprzedniego psa.Jestem bardzo wdzięczna za rady i za zainteresowanie,pogadam z wetem o tym preparacie jak pójdziemy na kontrolę.
Dziękuję i pozdrawiam
:)

• 3 weeks later...

Byłyśmy u weta,powiedziałam mu o maści.Okazało się,że mała tubka kosztuje 120zł ,no i niestety jest to za drogo :placz: Gdyby maść pomogła to należałoby kupić kolejną tubkę...No niestety musimy zostać przy Lacrimalu:(
Jeszcze raz bardzo dziękuję za zainteresowanie:)

A dobra wiadomość jest taka,że stan oczu się nie pogarsza:)

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Jesli jest to chroniczne zapalenie spojowek, a stosowalas leki, poradzilam raczej sprobowac zmniany diety. Niestety ta przyczyna chronicznego zapalenia spojowek jest bagatelizowana, ale jednak bardzo istotna.
Jesli karmisz psa dieta, w ktorej dominuje mieso z kurczat, wolowina, wieprzowina, masz duze sznse na powodzenie bez interwencji chirgicznej, a w kazdym razie zanim sie na to zdecydujesz, lepiej sproboj.
Jesli nie chcesz kupowac karmy, najlepiej opartej na rybach, to sama pogotuj psu przez kilka dni. Najlepiej gotuj ryz z ryba, albo ziemniaki (mocno rozgotuj z ryba. Nie podawaj psu w tym czasie nic innego, nie dodawaj do pokarmu zadnych tluszczow zwierzecych, zadnych dodoatkow, przypraw tylko olej kukurydziany. Jak nie chce jesc, nawet go przeglodz jeden dzien,az zacznie jesc, to, co mu podasz.Naprawde przypilnuj, zeby pies nie jadl nic innego niz tylko to jedzenie, to naprawde bardzo wazne, a moze oszczedzic Twojemu psu operacji.
Juz po tygodniu powinna nastapic poprawa, do miesiaca, calkowicie ustapic. Jak nie masz czasu gotowac, polecam hypoalergiczna diete Forza10. Warto sie przekonac, czy konieczna jest interwencja chirurgiczna.

Bogunniu, my już miałyśmy dwie operacje. A jeśli chodzi o dietę to Jagoda je głownie mięso z kurczaka i suchą karmę (dietetyczną:roll:) Royal. Spróbuję może dawać jej też ryż i rybę. W tej chwili właściwie stoimy w miejscu, używamy kropli Lacrimal,a pod oczami widać "ślady łez", co mi się nie podoba i chyba znów się wybierzemy do weta.
Julito wspólczuję :-(

[quote name='San_(jagodowa:)']W tej chwili właściwie stoimy w miejscu, używamy kropli Lacrimal,a pod oczami widać "ślady łez", co mi się nie podoba i chyba znów się wybierzemy do weta. [/quote]

Niestety 99% weterynarzy nie ma pojęcia o leczeniu oczu. Nie mówiąc już o operacjach. Część z nich nie zabiera się za leczenie oczu, reszta nieudolnie partoli to za co się zabiera.
Lepiej naprawdę skontaktuj się z kompetentnym w okulistyce wetem.
Będziesz ciągle wyrzucać pieniądze w błoto, a pies będzie się męczył.
Nie wiem kogo Ci tam polecano na Śląsku - może rzeczywiście tam jedź gdzie polecają.
Doskonałym okulistą jest Jacek Garncarz z Warszawy [URL="http://www.garncarz.com.pl/"]http://www.garncarz.com.pl/[/URL], ale to pewnie za daleko. Wetowie okuliści są jeszcze w Lublinie i Wrocławiu.

Pozdrawiam Hania

[quote name='San_(jagodowa:)']
Julito wspólczuję :-([/quote]

eh do szału mnie to doprowadza. Wracam szczesliwa bo psy sie wyszalały a tu znow podraznienia i zaraz znow gronkowiec.
Jak myślicie ile razy dziennie mogłabym psom my oczy?
Mam bardzo dobry płyn do czyszczenia ale zaleca sie 2 razy dziennie. Mogłabym myc oczy w tych porach + 4 dodatkowe po kazdym spacerze? Boję się że to może zaburzyc jakies naturalne flory bakteryjne czy co tam jest.

• 2 weeks later...

Julito,niestety nie wiem,ile razy można przemywać psom oczy.My mamy przykazane stosować lacrimal jak najczęściej. Trzymamy kciuki i łapy za to,żeby gronkowiec się od Was odczepił :lol:
Tak sobie myślę,że może trzebaby jakoś skombinować transport do Bytomia,ale jak te upały zelżeją.
Pozdrawiamy:)

Witam, czytam i czytam i czasami sie zastanawiam, czy to naprawde ciezko sprobowac po prostu innej diety? te oczy to na pewno kurvczak..
Prosze! Blagam, odstaw sucha karme calkowicie, gotuj juej ziemniaki (bardzo mocno rozgoowane) albo tryz z ryba gotowana i mozesz polac olejem kukurydzianym.Prosze dla dobra Twojej suni, sprobuj tak przez trzy tygodnie, sama sie zdziwisz.
I pilnuj mocno, zeby oprocz tego, co jej podajesz n ie jadla nic innego.
Prosze sprobuj, czasem najlepszy sposob jest najprostszy . Nie zawsze leki i operacje sa wyjciem!
BAARdzo cie prosze. Ona sie juz za dlugo meczy. Nie podawaj nic oprocz ryby i ryzu albo ziemniakow i oleju kukurydzianego.

[quote name='bogunnia']Witam, czytam i czytam i czasami sie zastanawiam, czy to naprawde ciezko sprobowac po prostu innej diety? te oczy to na pewno kurvczak..
Prosze! Blagam, odstaw sucha karme calkowicie, gotuj juej ziemniaki (bardzo mocno rozgoowane) albo tryz z ryba gotowana i mozesz polac olejem kukurydzianym.Prosze dla dobra Twojej suni, sprobuj tak przez trzy tygodnie, sama sie zdziwisz.
I pilnuj mocno, zeby oprocz tego, co jej podajesz n ie jadla nic innego.
Prosze sprobuj, czasem najlepszy sposob jest najprostszy . Nie zawsze leki i operacje sa wyjciem!
BAARdzo cie prosze. Ona sie juz za dlugo meczy. Nie podawaj nic oprocz ryby i ryzu albo ziemniakow i oleju kukurydzianego.[/quote]

zarazenie gronkowcem albo podraznienie oczu nie zalezy od diety uwierz mi

• 2 weeks later...

Dr Garncarz jest niestety poza moim zasięgiem:(
Mam pytanie,dlaczego psy nie powinny jeść ziemniaków?Jagoda dostaje tylko troszkę od czasu do czasu.
Czy sucha karma dietetyczna Royal może szkodzić oczom?Problemy zaczęły się zanim psica zaczęła ją jeść. Rybkę ,owszem,dostaje,ryż też.
W chwili obecnej gronkowca już nie ma,problemem są tylko te wycieki z oczu. Odtawiłabym Lacrimal,ale boję się,że wtedy powieki znów zaczną zdzierać rogówkę,a jak narazie tutaj sytuacja jest opanowana,tzn. "dymki" się nie powiększają.