Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

o litości to był wybór własciciela więc skończcie te przepychanki bo tylko zaśmiecacie temat i niedługo bedzie cieżko znależć jakie kolwiek zdjecie ostrzyżonego psa

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

no doooobra ;) pokażę, bo potem nie nie będzie , ten stworek to :-o
a zreszta teraz juz widać co to jest
wprawdzie to co z niego zostało niczym nie przypomina tej pięknej rasy ale cóż mam zrobić, właściciele są niereformowalni :shake:

[img]http://img87.imageshack.us/img87/890/obraz0288vb.jpg[/img]

Posted

[quote name='weszynoska']nikt nie zgaduje co to za stworek ;)

[IMG]http://img51.imageshack.us/img51/1584/obraz0243xz.jpg[/IMG][/quote]
O moj Boze! Ciezko tu sie psa doszukac :evil_lol:
ale metamorfoza jest swietna :multi:

Posted

Dziewczyny naprawde zazdroszcze Wam ogromnie Waszej pracy :razz: Ja chyba bym sie rowniez spelnila w takim zawodzie, ale brak mi doswiadczenia :shake: Narazie realizuje sie w szykowaniu moich samkow, ale z nimi to nie mozna wiele improwizowac ;)

Powiedzcie, czy uzywacie specjalnych suszarek dla psow? Znalazlam ostatnio na jakiejs amerykanskiej stronie takie specjalne psie suszarki i zastanawiam sie jakie sa roznice miedzy tymi psimi a zwyklymi ludzkimi?

Co do trymowania- Daszenka jest kundelkiem o wlosie zblizonym do ONka, przy zwyklym czesaniu grzebykiem lub szczotka wychodzi tylko podszerstek, wlos okrywowy jak siedzial tak siedzi, mimo ze jak go capne reka-wychodzi :roll: czy te zgrzebla ktore proponowalyscie wyczesza tez ten okropny, oscisty wlos okrywowy?:help1:

Posted

a co do spełnienia
ja 10 lat temu jak ostrzygłam pudla koleżance to :lol: ;) wogóle pudla nie przypominał
no i brak sprzętu itp,

ale pomalutku najpierw za darmo, dłuuuugo za darmo ćwiczyłam na osiedlowych pieskach, później miałam sznaucerki i z konieczności musiałam do fryzjera jeździć, ale to była moja koleżanka to podpatrywałam

a jak ona wyemigrowała w świat to przejęłam po niej teren :lol:

a co do suszarek to niech się wypowiedzą inni
moje psiaki przyjeżdżają wykąpane, bo mój teren to malutka mieścina i nie jest to jakiś znaczny salon bo nie utrzymałabym go niestety

a jak trzeba coś poprawić to mi zwykła wystarczy

Posted

Okropny bo sztywny i oscisty i wbija sie we wszystko :evil_lol: a ani grzebyk, ani szczotka go nie ruszaja. Wychodza duze ilosci miekkiego podszerstka, a ten okrywowy siedzi jak zaklety, choc tak naprawde gotow juz do wyjscia, bo jak zlapie go palcami to wychodzi bez trudu. Nijak nie moge go wyczesac, zostaje tylko takie skubanie- stad pytanie czy takie skubanie ma cos wspolnego z trymowaniem? :oops:

Posted

spisałam się i wcięło posta :roll:
a moze przyjdzie potem , etam to będą dwa

trymowanie to skubanie w sumie

a ja swojego belga jak zaczyna się kłaczyc przejeżdżam trymerem grabkami i jest ok wyłazi to co ma wyleźć a suni to nie szkodzi bo ma tyle włosa, że sladu nie ma a jest tylko piękniejsza

[img]http://img507.imageshack.us/img507/1059/pic019670iv.jpg[/img]

Posted

[quote name='Katerinas']A czy ktoś widział gdzieś zdjęcia ostrzyżonych briardów?[/QUOTE]
Ciągle Cię kusi? :cool3:
[QUOTE]Wychodza duze ilosci miekkiego podszerstka, a ten okrywowy siedzi jak zaklety, choc tak naprawde gotow juz do wyjscia, bo jak zlapie go palcami to wychodzi bez trudu. [/QUOTE]
Z Kreską też tak mam... :roll: Wyczesuję trochę tego twardziela taką gęstą szczotką mieszaną - z włosia i drutu. To co luźne na samym wierzchu- wyłazi. Ale potem i tak mogę jeszcze skubać i skubać...

Posted

[B]Katerinas nie rob tego swojemu psu.. na własne oczy widzialam ostrzyzoego briarda... naprawde okropny.. :roll: miał piekna dluga siersc, a w wakacje mu własciciele ciachli i pies wygladal dosc oryginalnie.. jak kangur.. :roll: a teraz? hm.. wlos jest do bani.. :roll: widać ze jakis zniszczony..[/B]

Posted

[quote name='zaba14'][B]Katerinas nie rob tego swojemu psu.. na własne oczy widzialam ostrzyzoego briarda... naprawde okropny.. :roll: miał piekna dluga siersc, a w wakacje mu własciciele ciachli i pies wygladal dosc oryginalnie.. jak kangur.. :roll: a teraz? hm.. wlos jest do bani.. :roll: widać ze jakis zniszczony..[/B][/quote]Ale to chyba wina złej pielęgnacji, żywienia, a nie strzyżenia? Zajrzyj do galerii Tena. W schronisku go ostrzygli, bo miał na sobie jeden wielki kołtun. Teraz, jak mu trochę kudełki odrosły wygląda prześlicznie :loveu: Puchatek taki :loveu: I włos jak marzenie, śliczny, zdrowy, błyszczący!

I jeszcze jedno (Karla, ostatni raz, obiecuję! ;) ). Jedną z ras, jaką biorę pod uwagę jest pudel standard. To świetne, ponad przeciętnie inteligentne, nastawione na współpracę z człowiekiem, wszechstronne psy.
Tyle, że ani mi się sni utrzymywać szatę pudla w wystawowej kondycji! Nawet zwykły federał odpada, nie wspominając o lwie - nie podoba mi sie i już. Mój pudel byłby ostrzyżony równomiernie, na krótko, a nawet bardzo krótko. To straszne, prawda? Jestem okrutna! :cool3:

Posted

[B]zabko[/B]
Ale sierść Gajki już jest w fatalnym stanie... przez chorobę. :( Jest matowa, strasznie się kołtuni (dziś czeszę, jutro kołtun w tym miejscu... tak nie powinno być u briarda), wypada... Stan wręcz tragiczny- jak na briarda. :( Gaja i tak nie bywa w zimne dni na dworzu, bo jej nie wolno. Więc nie ma obawy, że będzie marzła.

Posted

[quote name='asher']Ale to chyba wina złej pielęgnacji, żywienia, a nie strzyżenia? Zajrzyj do galerii Tena. W schronisku go ostrzygli, bo miał na sobie jeden wielki kołtun. Teraz, jak mu trochę kudełki odrosły wygląda prześlicznie :loveu: Puchatek taki :loveu: I włos jak marzenie, śliczny, zdrowy, błyszczący!

I jeszcze jedno (Karla, ostatni raz, obiecuję! ;) ). Jedną z ras, jaką biorę pod uwagę jest pudel standard. To świetne, ponad przeciętnie inteligentne, nastawione na współpracę z człowiekiem, wszechstronne psy.
Tyle, że ani mi się sni utrzymywać szatę pudla w wystawowej kondycji! Nawet zwykły federał odpada, nie wspominając o lwie - nie podoba mi sie i już. Mój pudel byłby ostrzyżony równomiernie, na krótko, a nawet bardzo krótko. To straszne, prawda? Jestem okrutna! :cool3:[/quote]

Być może masz i racje :roll: a raczej napewno, a Tena oczywiscie podziwiam ;)
Ja nie znam sie na psach z dlugim włosem, ale pewnie sa jakies dobre odzywki na siersc takich psiakow hm?

A co do pudli, to w sumie nie jestes okropna, bo mam takie samo zdanie jak Ty :lol: lubie te psy za charakter, takie szybko łapiące czworonogi, ale nie wyszłabym na spacer z pudlem wystawowym :oops: :oops: to nie moj gust.. :roll:

[B]Katerinas[/B] to moze jednak warto sprobowac.. ;) pisałam na podstawie briarda ktorego widze na codzien... zapomnialam o Tenku... :oops:
Ale pewnie włos sie psuje po strzyzeniu, tzn. nigdy nie bedzie juz taki jak u prawdziwego owczarka francuskiego, bo na przykladzie spanieli, golonemu psiakowi kreca sie wlosy na grzbiecie.. przynajmniej tak slyszala, jesli to blad to prosze mnie uswiadomic.. ;)
Hm... a jakies foty by sie przydaly :cool3:

Posted

[quote name='Katerinas']
Ale sierść Gajki już jest w fatalnym stanie... przez chorobę. :( [/QUOTE]
To może warto zrobić jej krótką fryzurkę, pewnie będzie jej trochę lżej, a i tak jest śliczna ;)
[B]asher[/B], podzielam zdanie odnośnie pudli, na szczęście ja o pudlu nie marzę, więc żadnego nie skrzywdzę ;) . Ale mojego teriera będę trymowała i już nei mogę się doczekać, kiedy wreszcie będę miała okazję spróbować :cool3:

Posted

[quote name='zaba14']Ale pewnie włos sie psuje po strzyzeniu, tzn. nigdy nie bedzie juz taki jak u prawdziwego owczarka francuskiego, bo na przykladzie spanieli, golonemu psiakowi kreca sie wlosy na grzbiecie..[/quote]
Gaja już nigdy nie będzie miała włosa prawdziwego briarda... bo nigdy nie będzie miała zdrowych nerek... :(
Spróbujemy ją ciachnąć jak się zrobi cieplej.
Pytanie tylko do obeznanych: [B]czym? .... [/B]
bo nożyczkami to kijowa robota... a może skoczyć do fryzjera... choć Gaja raczej kiepsko by to zniosła :roll: wolałabym chyba sama ją pomału przystrzyc.

Posted

to ja dam foksika ( na zyczenie bylo maszynka ale i tak co nieco przeskubalam)
[URL=http://img87.imageshack.us/my.php?image=10000089nv.jpg][IMG]http://img87.imageshack.us/img87/4801/10000089nv.th.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://img50.imageshack.us/my.php?image=10000102eb.jpg][IMG]http://img50.imageshack.us/img50/600/10000102eb.th.jpg[/IMG][/URL]

a tu juz koniec finalny przygotowania welsh teriera na wystawe :
[URL=http://img50.imageshack.us/my.php?image=10000653go.jpg][IMG]http://img50.imageshack.us/img50/2326/10000653go.th.jpg[/IMG][/URL]