Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

O matko i córko, lepiej niech ten bus nie wypala, bo może być z tego tylko nieszczęscie (jak mu np. wypali coś w rurze wydechowej ;) ). Niech on bedzie i juz, trzymam kciuki za samochód i Asice - kierowcę. Niestety moje saksiątko z butlą gazu w bagażniku i całą gromadą zwierząt (plus z TZ-em) nie będzie zbyt pojemny.
Ja w sobotę i w niedzielę na 90 proc. będę w schronisku, ale niedzielę trzeba jeszcze ustalić z właścicielem. Mam nadzieję, że się uda :D

• Replies 17k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• idusiek

1729

• Fela

1234

• esperanza

1002

• Lara

922

Top Posters In This Topic

Posted

Tanitka wyjazd w niedziele-niestety jestem zależna od kierowcy :(
bus na niedziele pewny :D a Fela powiedziała ze sie spotkamy w schronisku :)
dzisiaj jestem umuwiona z AMIK na zakupy-oczywiscie zwali to do mnie do domku :D
jutro wybieram sie do hurtowni po małe co nieco :wink: :wink:
w niedziele objazd po dogomaniaczkach i zbiórka żarła dla psiaków :D :D

Posted

[quote name='ASICA']dzisiaj jestem umuwiona z AMIK na zakupy-oczywiscie zwali to do mnie do domku :D[/quote]

Z AMI a nie z AMIK ale się bardzo nie gniewam :wink:

Posted

A propos kojców, ogrodzeń itp. znalazłam taką aukcję na allegro:
SOLIDNE OGRODZENIE DLA PSA + BUDA.

[url]http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69353793[/url]

Na razie cena jest na poziomie 30 zł. Zaraz skrobnę do tego Pana czy nie zgodziłby się wcześniej skończyć aukcji i dać jakiejś rozsądnej ceny, może dla psiaków z Ostrowi opusci trochę...

Posted

Aśkak >> ja tam dzisiaj też namierzyłam 2 producentów ..ale tańszych :roll:
Poza tym musimy chyba wiedzieć konkretnie o jaką siatkę chodzi ( wysokośc, serokośc , rozmiar oczek itp) i wtedy możemy uderzać o ...darowiznę :) a może maja pewne resztki które mogłyby się przydać ??
Ale nich dziewczyny dowiedzą sie o konkrety . :D

ps dopisane >> rzeczywiście ale to ..prawie gotowy kojec, z budą :o

Posted

no właśnie tak pomyślałam że w Ostrowi to nawet to się przyda, choć muszę przyznać że długo się przyglądałam zdjęciu zanim doszłam co na nim jest :lol:

Posted

O wszystko się wywiemy: wysokość, długość i grubość (szerokość oczek chyba nie ma znaczenia). Póki co, poza jedzeniem, wiozę do Ostrowi... komputer.
Dobra, dobra, koniec tych śmichów hichów. Komputer jest potrzebny do prowadzenia ewidencji psów w schronisku. A ewidencja jest potrzebna do tego, żeby domagać się pieniędzy z gminy. A pieniądze... To już wiadomo.
Poza tym jeszcze internet.... Marzy nam się taka baza on-line połączona ze stroną internetową. A wtedy wirtualne adopcje, akcje, zbiórki z całej Polski... Ale z nas Dyzie Marzyciele. Chociaż kto wie? Musimy mieć odwagę na takie marzenia!

A propos: czy jest wśród dogomaniaków ktoś, kto sprawnie porusza się w Microsoft Accessie i mógłby nam pomóc (oczywiście wynagrozeniem będzie satysfakcja wielka :D ). Trzeba zrobić prostą bazę danych. Wszystkie założenia przygotuję i wyłuszczę. Potem zainstaluję i przeszkolę. Ale napisać programu nie umiem :( .

:PROXY5: Uwaga, uwaga, potrzebna osoba biegła w Accessie, która ma chwilę czasu i chce się pobawić a przy okazji zrobić całkiem poważny projekt!

Posted

Troche z innej beczki:
zakupy w hurtowni zrobione,bus dogadany na niedziele wiec wszystko powinno być dobrze :)
jeszcze tylko odbiór jedzonka i kocy od Hani i w droge :D
Felu zdzwonimy sie po drodze, moze uda sie choć część tego przechować u Esperanzy w domku
nie chwale sie ale bedzie tego sporo :)

Posted

Byłyśmy dzisiaj razem z Felą i Owieczką w schronisku.
Suki zostały oddzielone od psów- przynajmniej te, które przebywały w boksach. Całe towarzystwo zostało obfotografowane, opisane, nakarmione, a maluchy i psy wolnobiegajace (także dosłownie :wink: bo tylko te dały sobie zaaplkowac zasypkę) odpchlone.
Wśród nowych rezydentów pojawiły się 3 szczenięta- suczki w typie jamnika krótkowłosego, ktore ktoś pozostawił w kartonie pod schroniskiem :evil:
W ciągu ostatnich kilku dni oszczeniła się kolejna suka.
Obecny stan maluchów to 3 owczarkowate ( 2 sunie+ piesek, jedna z nich kaszle :( )
3 sunie jamnikowate, 5 malutkich szczeniąt po biało- czarnej małej suni i reszta zbyt mloda, by je zabrać.
Oprócz nich jest ON- owata, ON- ek senior, doberman- piękny, czarny, ale z okiem w bardzo złym stanie, psiak w typie Łajki, nasza terierowata sunia, mieszańce bernardynowate i dziesiątki małych i duzych przekochanych psiaków, ktore potrzebuja domu.
Wśrod tych specjalnej troski jest ponowaty Klapek, ktorego dzis ogoliłam z dredów, tak grubych, że moje nożyczki do strzyżenia odmowiły współpracy i uzywałam zwyklych biurowych.
W poniedziałek chłopaka czeka kąpanie i wreszcie będzie wyglądał, jak
pies, a nie jak trzęsąca się kupka nieszczęścia, jaka zastały tydzień temu dziewczyny.
Dodam, że psiak był wtedy w bardzo zlym stanie i nie bylo wiadomo, czy wogóle przeżyje.
To juz starszy pan, ktory niedowidzi i potrzebuje ciepła na ostatnie lata życia. gdyby ktos zechciał mu je dać, bylabym przeszczęśliwa.
Jest w schronisku także suka, jeszcze kilka tygodni temu oprócz wychudzenia, w dobrej kondycji, dzis jest smutnym psiakiem z chorobą skory- jutro będzie robiona zeskrobina, ale to, co najbardziej mnie martwi, to duzy guz na wysokości żeber.
Ta psina nie ma szans na wyleczenie w schronisku,
:cry:
Leczenie Zosi i Domina mocno nadwątliło finanse przeznaczone na pomoc ostrowskim psiakom, a nie mamy gdzie zabrać tej dużej suki.

Posted

Cholercia nie jest dobrze!
mam troszke preparatów na pchły i witaminy dla maluszków ale to wszystko kropla w morzu potrzeb :(
Esperanza jak mozesz wstaw zdjecia ,moze sie ktos w psiakach zakocha :)
domki koniecznie potrzebne :(

Posted

Jeszcze nigdy tak nie pędziłam do domu jak dzisiaj
Widać z tego co pisze esperanza tych małych nieszczęść przybywa tam z prędkością światła :cry:
I rzeczywiście ..beton, jeszcze non stop mokry i zimny dla takich maluszków to ..zabójstwo
Rany >>>niech ten pi pi pi ..... chociaż słomy od koni im podrzuci. :evil:
I trzeba jednak jak najszybciej założyć dla nich odrębny topik, macie dziewczyny przecież zdjęcia , i zaczniemy wklejać ogłoszenia gdzie sie da !

Bardzo dobrze że udało wam się rozdzielic suki od psów . A KLAPKA szybciutko ( tak jak możecie) wkleić >> będziemy szukać tej ..jedynej dobrej duszyczki dla niego . Marzenia i życzenia na dogo sie spełniają jak mocno się w nie ........wierzy.

Z przekazu widać że było ciężko :-? ale
[quote]Całe towarzystwo zostało obfotografowane, opisane, nakarmione, a maluchy i psy wolnobiegajace (także dosłownie bo tylko te dały sobie zaaplkowac zasypkę) odpchlone.[/quote]
dziewczyny >>> :modla: :modla: :modla:

A przeniczna ze szczeniaczkami :iloveyou: na tym betonie :bigcry:
Wogóle ten beton wysadziłabym w powietrze ..z 2-ma dodatkami :evilbat: 0X

Posted

Esperanza, zgłasza się nowa dogomaniaczka z Krakowa chętna do pomocy. Wysłałam ci już SMS, bo nie byłam pewna, czy uda mi się tu wpisać, gdyż jestem komputerą głuptaską. Mogę trochę wspmóc finansowo te psiaki. mam jeszcze takie pytanie: jeśli mam od roku dorosłego psa ze schroniska ok 3-letniego (totalny mix 17 kilowy), który:
a) nie znosi dzieci
b) jest agresywany do wszystkich szczeniaków i wszystkich samców
c) do ludzi jest niefny i chętny do gryzienia (z wyjątkiem mnie i męża), ALE LUBI BAWIĆ SIĘ Z SUCZKAMI, TO czy jest jakaś szansa, by zakceptował dorosłą sunię? Czy jej nie pogryzie? Niezbyt dużą sunię nawet bardzo starą i niechcianą chętnie bym adoptowała, ale się boję jatek w domu, no i musiałaby być wysterylizowana. Może ktoś ma doświadczenie i wiedzę na ten temat: jak pieski zaborcze i po przejściach akceptują kolejne zwierzaki w mieszkaniu?

Posted

AgaG istnieje szansa, że pies, ktory nie znosi innych samców i jest zdystansowany w stosunku do szczeniat, będzie się zachowywal przyjażnie w kontaktach z sunią, także na swoim terenie.
Fajnie by było, gdyby wypowiedziały się osoby, które mają większe doświadczenie z tego typu historiami, ale z tego co mi wiadomo, to najlepszą metodą, by sie przekonać, bedzie próba konfrontacji psiaków, najpierw na terenie neutralnym- gdzies na spacerze, a później w domu, czyli miejscu, ktore jest terytorium Twojego psa. Dorosłych suczek jest w schronisku sporo.
Trudno jest okreslić ich charaktery, bo psy zachowują się zupełnie inaczej w miejscu, gdzie nie muszą rywalizować o jedzenie , ani znosić obecności innych psów. Wiem to po swoim Tofiku, którego przygarnęłam własnie z ostrowskiego schroniska.
Suczki nie są tam sterylizowane, nawet nie ma ku temu warunków, ale tak jak pisałam wczesniej, chcemy się tym zająć, gdy tylko będzie to mozliwe. Sprawa jest martwym punkcie, gdyż nie mamy domów tymczasowych.
Dzisiaj także byłyśmy z Felą w schronisku.
Gdy dojeżdzaliśmydo bramy, naszym oczom ukazał sie wielki samochód dostawczy i olbrzymia sterta karmy psiej i kociej, ryżu, makaronu, kaszy, środków mineralnych, smakołyków kocy, kap, poduszek, materiałów,
legowisk i wielu innych rzeczy, których juz nie pamietam.
Faktycznie niemożliwe byłoby przywiezienie tych dobrodziejstw zwykłym samochodem :)
Za wszystko to serdecznie dziękujemy :modla:
Cieszymy się niezmiernie, że dzięki osobom, ktore okazały serce i zechciały coś od siebie podarować, każdy z psiaków dostanie chociaz kilka razy dobra karmę i bedzie miał na czym spać.
Wszystkie psiaki w dziale kwarantanny dostały posłania z materiału, by chociaz przez pewien czas izolowały je od mokrego betonu i butwiejących palet.
Trzeba będzie załatwić im na zimę nowe palety.
Myślimy takze o materiałach, ktorymi można by ocieplić budy np. styropian i pilśnia.
Jest troche słomy w budach na wybiegach, ale z powodu niskich temperatur poprosiłyśmy o przeniesienie szczeniąt jamnikowatych- krotkowłosych do budynku- siedzą w dosyć ciemnym pomieszczeniu, ale przynajmniej jest im ciepło. Razem z nimi zamieszkał Klapek, bo dziadziuś ten, chociaz miał do dyspozycji kilka wolnych bud, zdecydował się na spanie na zewnątrz. Całkiem dobrze jest im razem, bo szczeniaki traktuja go jak poduszkę i grzejnik w jednym, a on nie ma nic przeciwko :wink:
Trzem psom zrobiono zeskrobinę i juz niedługo powinniśmy wiedzieć, jakie pasozyty je zaatakowały.
Wkrótce zamieścimy fotorelację z wyjazdów.