Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='izolek']Czyli taka: będzie dobra? Strasznie niepraktyczna się wydaje :roll:[/quote]

Tak, jest o tyle fajna, bo to taśma :).
Tylko kup i tą linkę/taśmę kilkanaście metrów + zwykłą smycz.

Posted

Zwykłą smycz już mam, tylko obroża od kompletu jest już trochę za ciasna.
Czyli na początku gdy będę wychodzić z pieskiem na spacer, mam zakładać mu zwykłą smycz, a gdzieś gdzie jest dużo przestrzeni, tę treningową, tak?
Dopiero jak się nauczy chodzić na smyczy i nie ciągnąć, oraz przychodzić na zawołanie, kupuję 8m Flexi? Czy to w praktyce nie za mało te 8 metrów? Będę miała dużego psa... coś w rodzaju owczarka niemieckiego prawdopodobnie...

Posted

[quote name='izolek']Czy to w praktyce nie za mało te 8 metrów? Będę miała dużego psa... coś w rodzaju owczarka niemieckiego prawdopodobnie...[/QUOTE]
Za mało? Raczej za dużo chyba, że będziesz miała 100% kontroli nad psem

A Flexi można kupić w prawie każdym sklepie zoologicznym

Posted

[QUOTE]Czyli na początku gdy będę wychodzić z pieskiem na spacer, mam zakładać mu zwykłą smycz, a gdzieś gdzie jest dużo przestrzeni, tę treningową, tak?[/QUOTE]

dokładnie ;)

[QUOTE]kupuję 8m Flexi? Czy to w praktyce nie za mało te 8 metrów? Będę miała dużego psa... coś w rodzaju owczarka niemieckiego prawdopodobnie...[/QUOTE]

Może być 8m ale koniecznie firmy flexi, nie żadną inną bo inne są mało wytrzymałe ;)
Ale musisz pamiętać o tym jeśli to jest duży pies że flexi wcale taka łatwa w obsłudze nie jest jak to się wydaje. Musisz mieć sprawną rękę i wiedzieć kiedy zablokować smycz, np. w mieście nie rozpuszczaj smyczy na całą długość 8m bo możesz nie zdążyc jej zablokowac i zwinąc i pies np. może wpasc pod samochód. Albo musisz uważac na róg budynków itp. bo jesli twój pies cię na długiej smyczy wyprzedzi i skręci za róg tak że go nie widzisz to nie wiesz nigdy czego możesz się tam spodziewac, jest dużo takich sytuacji, a ty musisz miec opanowane wciskanie blokady ;) Ja mam linkę 8m ale mało kiedy chodzę na całej rozwiniętej bo zawsze cos się dzieje i muszę psa skrócic, a to idzie inny pies, a to ktoś na rowerze jedzie i musze uważac zeby mi psa nie przejechał itp.
Flexi oczywiście jest fajna i ma swoje zalety, ale trzeba się nią umiec posługiwac ;) jak już będziesz jednak kupowac to zwróc uwagę do ilu kg. jest smycz, jak będziesz miec dużego psa np. 25kg to nie kupuj smyczy do 10kg bo może nie wytrzymac

Posted

przede wszystkim nie kazdy pies musi miec smycz automatyczna;) Jak pies dorosnie zakladajac ze wtedy bedzie wiedzial co to znaczy chodzenie na zwyklej (ok 2 m) smyczy to pomyslisz czy chcesz miec taka Flexi. Nie ma sensu teraz kupowac, po co?;) Moja sucz "dostala" flexi jak skonczyla 4 lata - dopiero wtedy wiedzialam, ze chodzic na normalnej umie, ze nie bedzie biegac w ta i z powrotem na 5 m (bo taka mam), a bedzie czlapac lapa za lapa;) Czyli - ze 40 kg nagle mnie nie pociagnie.
Tak jak pisali wczesniej - zwykla parciana smycz na normalne spacery + tasma. Linek nie polecam, latwo sobie poparzyc tym dlonie, ew nogi jak sie takie cos zawinie dookola lydki. I taka tasma powinna sobie lezec na ziemi a ty jak potrzebujesz to przydeptujesz psa i wolasz odrazu - warto porobic supelki na takiej tasmie wtedy latwiej przydepnac ;)

Posted

Już mam upatrzoną MAXI 8m do 50kg. Przejrzałam sobie wszystkie rodzaje na stronie flexi.de (żałuję, że nie ma ELEGANCE do 50kg :-()
Tak w ogóle, myślałam, że taka automatyczna smycz będzie o wiele lepsza od zwykłej, bo jak na razie, pies strasznie mnie ciągnie i wyobrażałam sobie, że dzięki automatycznej bym mu pozwoliła biec, a sama bym sobie szła spokojnie :eviltong: Ale widzę że to tak kolorowo nie wygląda :eviltong:
Ok, w takim razie na razie poszukam taśmy treningowej. Dzięki za pomoc, jesteście wspaniali :loveu:

Posted

w takim razie zapinaj zwykłą smycz i ćwicz nie ciągnięcie na smyczy ;)
tu możesz poszukać o metodach oduczenia ciągnięcia [URL="http://www.dogomania.pl/forum/f30/ciagniecie-na-smyczy-zadne-metody-nie-pomagaja-122684/"]KLIK[/URL] i [URL="http://www.dogomania.pl/forum/f30/wielkie-pobudzenie-na-spacerze-ciagniecie-na-smyczy-jak-temu-zaradzic-124871/"]KLIK
[/URL]
A co automatycznej, to przypuszczam że znalazłaś taką 8m ale linkę, ja bardziej polecam taśmę ;) z podobnych przyczyn jak taśmowa smycz 15m

Przypuszczam że jak szczeniak ciągnie teraz, to im dłuższa smycz to ciągną by więcej, tylko że by był 8 m przed tobą i nie miałabyś nad nim w ogóle kontroli, póki co odpuśc sobie automatyczne smycze :p

Posted

Znalazłam taśmę do 50kg. Linki nazywają się COMFORT LONG, a taśma MAXI. Zresztą [URL="http://www.flexi.de/deutsch/produkte/index.html"]tu[/URL] jest wszystko wyszczególnione ;)
Na razie sobie daruję taka smycz, jeśli tak mówicie, ale na wiosnę, mam nadzieję, będziemy już na nią gotowi :p
[URL="http://www.flexi.de/deutsch/produkte/index.html"][/URL]

Posted

mam dwie smycze automatyczne flexi classic long tylko jedna rozmiar 1 druga 2 , i jest bardzo duza roznica w wielkosci i w wadze , a myslalam ze roznicy nie bedzie tak widac ani czuc :roll:
mam tez flexi classic 5m rozmiar 1 na tasmie i wielkoscia jest identyczna jak flexi 1 long i sa tej samej wagi :razz:

jak to jest wkoncu rozmiar 1 jest do 12 kg a rozmiar 2 do 25? jak kupowalam to rozmiar 1 byl do 20 (chyba) a 2 do 35...pozmienialo sie ,tylko dlaczego..

Posted

[quote name='gops']
jak to jest wkoncu rozmiar 1 jest do 12 kg a rozmiar 2 do 25? jak kupowalam to rozmiar 1 byl do 20 (chyba) a 2 do 35...pozmienialo sie ,tylko dlaczego..[/quote]
Nic się nie pozmieniało.
[B]COMFORT[/B] [B]1[/B] jest do 12 kg, [B]2[/B] do 25 kg, [B]3[/B] do 50 kg.
[B]COMFORT LONG 1 [/B]do 12 kg , [B]2[/B] do 25 kg, [B]3[/B] do 50 kg.
[B]COMFORT COMPACT 1[/B] do 20 kg, [B]2 [/B]do 35 kg, [B]3 [/B]do 65 kg.
[B]CLASSIC[/B] [B]1 [/B]- 12,[B] 2[/B] - 25,[B] 3[/B] - 50.
[B]CLASSIC LONG 1[/B] - 12, [B]2[/B] - 25, [B]3[/B] - 50.
[B]CLASSIC COMPACT 1[/B] - 20, [B]2[/B] - 35, [B]3[/B] - 65.
Są jeszcze specjalne linie ale te pomijam. Wszystko na stronie producenta ;)

Posted

[quote name='gops']no tak ale ja mam wersje classic ;) pewnie pokrecilo mi sie ;)[/QUOTE]

ale classic to znaczy ze bez gumowej raczki. Jezeli jest tasma (czyli compact) to 1 jest do 20kg bo smycz jest bardziej wytrzymala, jezeli jest na lince to 1 jest do 12kg (bez roznicy czy to linka 5m czy long) bo smycz jest mniej wytrzymala...

Posted

[quote name='puzzle']ale classic to znaczy ze bez gumowej raczki. Jezeli jest tasma (czyli compact) to 1 jest do 20kg bo smycz jest bardziej wytrzymala, jezeli jest na lince to 1 jest do 12kg (bez roznicy czy to linka 5m czy long) bo smycz jest mniej wytrzymala...[/quote]

aaaaaaaaaaa to nie wiedzialam :razz:
ja ciezko kapuje....

czyli classic 2 linka jest do ilu? a do ilu tasma?

Posted

[quote name='izolek']Nic się nie pozmieniało.
[B]COMFORT[/B] [B]1[/B] jest do 12 kg, [B]2[/B] do 25 kg, [B]3[/B] do 50 kg.
[B]COMFORT LONG 1 [/B]do 12 kg , [B]2[/B] do 25 kg, [B]3[/B] do 50 kg.
[B]COMFORT COMPACT 1[/B] do 20 kg, [B]2 [/B]do 35 kg, [B]3 [/B]do 65 kg.
[B]CLASSIC[/B] [B]1 [/B]- 12,[B] 2[/B] - 25,[B] 3[/B] - 50.
[B]CLASSIC LONG 1[/B] - 12, [B]2[/B] - 25, [B]3[/B] - 50.
[B]CLASSIC COMPACT 1[/B] - 20, [B]2[/B] - 35, [B]3[/B] - 65.
Są jeszcze specjalne linie ale te pomijam. Wszystko na stronie producenta ;)[/QUOTE]

Ja mam flexi ale do 5kg. czyli moja się tu nie klasyfikuje..

Posted

[quote name='Skibka']Ja mam flexi ale do 5kg. czyli moja się tu nie klasyfikuje..[/QUOTE]

Najmniejsza flexi tzw. mini jest chyba do 8kg;)

Wie ktos moze czy dostane gdzies zolta flexi na tasmie?

Chodzi dokladnie o taka:

[IMG]http://www.zwierzaczek.com.pl/_img/_pictures/1654.jpg[/IMG]

z czarna gumowa raczka, najlepiej gdyby to byla 1, ale 2 tez przejdzie....

Posted

[quote name='puzzle']Najmniejsza flexi tzw. mini jest chyba do 8kg;)

Wie ktos moze czy dostane gdzies zolta flexi na tasmie?

Chodzi dokladnie o taka:

[IMG]http://www.zwierzaczek.com.pl/_img/_pictures/1654.jpg[/IMG]

z czarna gumowa raczka, najlepiej gdyby to byla 1, ale 2 tez przejdzie....[/quote]

[url=http://allegro.pl/item489440487_flexi_comfort_long_1_max_12_kg_8_m_gwarancja.html]FLEXI COMFORT LONG 1 MAX.12 KG. 8 M - gwarancja (489440487) - Aukcje internetowe Allegro[/url] jest linka :) to może napisz do tego użytkownika czy nie mają taśmy w takim kolorze, bo możliwe, że mają i zrobią aukcje dla ciebie :)

Posted

Small te sa do [URL="http://allegro.pl/item494466692_smycz_flexi_mini_do_8kg_3m_linka_maly_pies_kot.html"]osmiu kilo....[/URL]

Śnieżynka:loveu:, juz napisalam:lol:.