Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 3 weeks later...
  • Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Jak duża jest ta dzienna porcja?
Ile gram mięsa, ryżu i dodatków ( w porcji gotowej do spożycia)?
Husky to pies niezwykle "energooszczędny"!
Dorosły, 25 kilogramowy, samiec jest w stanie świetnie funkcjonować na 230-250 gramach karmy typu Royal czy Eukanuba.
Rosnące szczenię husky o wadze ok. 15 kg zaspokaja swoje potrzeby żywieniowe max 250 gramami karmy wzrostowej (puppy, junior).
Dawki podawane w tabelach na opakowaniach są mocno zawyżone jak na potrzeby husky.
Acha, od porcji dziennej należy jeszcze odjąć to wszystko co psiak "zakąsza" jako nagrodę na spacerze i podczas szkolenia!

Może Ty po prostu dajesz swojemu psu zbyt dużo jeść :roll:

Citropepsin nie działa nie tylko na psy, ale również na dzieci :P
Cukry zawarte w tym syropku skutecznie "zamulają" żołądek i zabijają resztki apetytu. Można się za to dopracować u dzieciaka nadkwasoty :evilbat:

Posted

nie zgodzę się bo Stich po kroplach zaczął jeść i przytuł (przynajmniej już nie ma tak zapadniętego brzuszka)
tak więc u nas wszystko wróciło do normy a jeśli nie jadł to znaczyło że jadł mniej niż normalnie tzn podziubał może dwa kęsy i tyle
ale to były wakacje - wróciliśmy do domku i maluch zaczął normalnie funkcjonować
rano dostaje suchą karmę a wieczorkiem mięso lub rybe z ryżem, marchewką i pietruszką z witaminami
ilość jedzenia jest dopasowana przez weterynarza i nie dajemy dawek z kosmosu
w chwili obecnej nawet odstawiliśmy krople ale pomogły w trudnych chwilach
:evilbat:

tak więc dzięi za troske i
ale mamy się dobrze i to jest najważniejsze
apetyt jest i humor do biegania też
nic dodać nic ująć

Posted

Absolutnie nie chcę tu podważać zaleceń weta, ale..
"Cebionmulti to preparat witaminowy w kroplach. W składzie ma najbardziej potrzebne witaminy do prawidłowego rozwoju młodego organizmu (A, C, E, D3 i witaminy z grupy B). Szczególnie zalecany dzieciom w okresie intensywnego wzrastania, niejadkom oraz tym wszystkim, których dieta jest monotonna (uboga w warzywa i owoce, mięso, rośliny strączkowe). Preparat nie zawiera konserwantów, barwników i cukru. Buteleczka wyposażona jest w kroplomierz, dzięki któremu precyzyjnie odmierza się dawki. Cebionmulti można podawać niemowlętom, wskazana dawka: 3-5 kropli na dobę."
:lol: :lol: :lol:
Czy nie sensowniej by było podać psiakowi praparat witaminowy opracowany z myślą o młodym, rosnącym psie :roll:

Najważniejsze, że psiak znów "normalnie" je i ma dobre samopoczucie :D
BTW skoro to wet układa dietę Twojego psa to skąd w niej pietruszka?
A brakuje np. rewelacyjnie działających buraczków i siemienia lnianego?

Posted

bo pietruszkę można podawać a nie trzeba taka jest mała różnica :lol:
dla ciebie cebionmulti to tylko witaminy a dla nas był to środek który pobudził małego do jedzenia
witaminy dostaje również odpowiednie do wagi, wieku i rasy, więc witamin mu nie brakuje
Uwierz lub nie jest w dorych rękach

Posted

Skąd pewność, że to akurat ten preparat zadziałał?
Znasz zasadę działania placebo?

Może pomógł po prostu powrót do domu i wcześniejszego trybu życia?
Problemy z jedzeniem to jeden z symptomów stresu - dla wrażliwego psa takim stresem może być zmiana dotychczasowego trybu zycia i otoczenia.

Daleka jestem od posądzania Cię o złą opiekę na psiakiem.
Po prostu dzielę się swoimi wątpliwościami i tyle.
Mam już pewne doświadczenie w odchowie i hodowli tej rasy, więc sądziłam, że moja opinia może mieć dla Ciebie jakąś wartość :roll:
Jeśli jednak uważasz, że wet, który być może zna jedynie Twojego husky i nigdy nie był wałścicielem psa tej rasy, wie o niej więcej to OK.
Nadal jednak będę obstawać przy tym, że podawanie psom "ludzkich" preparatów witaminowo-mineralnych kiedy są odpowiedniki przygotowane specjalnie dla psów to bezsens. Zbilansowanie składników, które jest dobre dla ludzkiego dziecka nie jest odpowiednie dla młodego psa.

Posted

przepraszam, że ja z zupełnie innej beczki ale potrzebuję pilnie widomości na temat szkolenia psów zaprzegowych, typowo do ciągnięcia, głównie zalezy mi na wsztkich podstawowych komendach typu ruszaj, stój, w prawo w lewo itd. jeszcze raz sorki, jestem zupełnym laikiem w tej dziedzinie. Gdyby ktoś znalazł jakiegoś linka żeby poczytać coś więcej będę bardzo wdzięczny moje GG:757590.

Posted

I tu też widzę "genialne" porady :evil:
Skąd Ty czerpiesz te rewelacje Yorkina?
Z książek Londona i Curwooda?
Toż to fikcja literacka i to sprzed 100 lat :lol:

Posted

Hoduję tę rasę od blisko 10 lat i nie zauważyłam aż takiej różnicy :roll:
Owszem jest pewna różnica pomiędzy apatytem psa znajdującego sie w treningu i poza sezonem "sportowym" , ale nie jest ona aż tak znacząca.
Poza tym pierwsze słyszę aby husky "otłuszczał" się na zimę :o
Chyba raczej ma nieco bardziej gęsty podszerstek o ile stale przebywa na powietrzu, bo te "domowe" nie reagują aż tak na pory roku.
Tłuszczyk na bokach to wada!
Przeszkadza w wydajnej pracy i absolutnie nie dodaje urody ani zdrowia :P

A propos stojącej miski...
To błąd zostawiać miskę z jedzeniem!
Jeśli pies nie zjada od razu zadanej porcji karmy to micha po prostu znika :lol: Następna porcja jest w kolejnej porze karmienia :P

• 2 weeks later...
Posted

SH --> pelne poparcie :>

Yorkinia - dzieciak - co chce yorka - blyszczacy tym ze snil jej sie haszcz :D

A co do zapasow na zime....to to misie to to nie sa :>

Ja tez mam niejadka.. przebadalem - zdrowe ( usg / rengen/ comiesieczne macanko przez weta ) do jedzenia nie zmuszam, nie namawiam nie je to olewam i niech suczydlo chodzi glodne skoro taka chce byc chuda laska :>

Posted

Btw SH...->

Ty majac sh odwazyla bys sie sciagac do domu psiaka w stylu York, Shitsu ( jak kolewiek sie to pisze) czy jamnik mini.. ? Bo moje na takie kapciowe psy patrza z ta sama zaduma co na kota, zajaca,czy szczura.....

Posted

Lubię ryzyko, ale... takiego bym nie podjęła :lol:
Bo kocham zwierzaki... jako żywe stworzenia :wink:
Poza tym york, shih tzu czy jamnik są zasadniczo nie w moim typie :lol:

Marzę za to o kocie syberyjskim lub maine coon'ie, ale to marzenie musi poczekać na lepsze czasy :P

Posted

Nico to półbrat Sharpula i widze że mają te same skołonności do głodowania :) Sharpi przez wakacje cierpiał na wstret do jedzenia. A teraz? Troszke sie ochłodziło i apetyt znowu wrócił a Sharpi przybrał na wadze :)

Posted

Wez mi powiedz -ktory pies je caly rok tyle samo? Wiadomo ze jak upal to pies miske z daleka omija, a to ze przybywa mu troche cialka jak zaczyna jesc to to samo co u nas po swietach.. Przyczym nie jest to nabijanie tluszczu na zime co insynuluje Yorkina.

Posted

No fakt, psy jakby nie patrzec letem jedzą mniej, ale w przypadku Sharpula nie była to tylko utrata apetytu i podskubywanie jedzonka i małych ilościach. Mu jedzenie było trzeba wciskać na siłe. W wakacje wyglądał mniej wiecej tak:

To był popsrotsu szkielet. Teraz przybrał na wadze i to sporo bo wciągu miesiąca prawie 10 kg i apetyt też mu sie poprawił ;)