Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Draczyn']Są pieski, które piszczą pod drzwiami i nigdy nic nie zrobią w domu, to są czyściochy, a są inne brudasy, które trzeba regularnie wyprowadzać, aby w domu nie narobiły, bo nigdy nie zasygnalizują takiej potrzeby. Takich odruchów uczy sie psiaka niemalże od urodzenia, a przynajmniej od trzeciego tygodnia życia. O ile nikt szczeniaka w tym okresie nie uczył czysości tylko mógł on w kojcu robić gdzie popadło, to ciężko jest w póżniejszym wieku go tego nauczyć. Trzeba wtedy dużo więcej czasu i cierpliwośći. Jedyną skuteczną matodę jaką znam juz kilka razy na tym forum opisywalam[/quote]
Moja Misia też nie sygnalizuje,że chce wyjść za potrzebą.Ale napewno nie jest brudasem.W domu się nie załatwia.Wychodzi regularnie 4 x dziennie.A jak jest chęć i czas to mają dodatkowy spacerek.
Sotuś natomiast potrafi zasygnalizować,że musi wyjść.On skacze na smycz,która wisi w przedpokoju.

• Replies 479
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Draczyn']Trzeba na to poświęcić parę dni wolnego czasu. Chodzić za pieskiem cały czas wszędzie i bacznie go obserwować. Gdy tylko zaczyna coś robić w domu, to nie dać mu dokończyć, tylko natychmiast wynosić go tam, gdzie powinien robić. Gdy dokończy we właściwym miejscu, to pochwalić i dać jakiego smakołyka. U bardzo młodych 7 tydodniowych szczeniąt jest to kwesta 3 dni, czym starsze szczenię, tym nauka trwa dlużej. Metoda ta jest bardzo kuteczn, ale i prcochłonna[/quote] Masz rację Draczyn. Ja do nauki włączam jeszcze hasło np. idż zrób. Potem szczenię doskonale wie o co mi chodzi. Grzecznie wychodzi sie załatwic.Sygnalizuja pięknie. Rotka potrafiła nas obudzić , dotykając nas zimnym nosem albo polizując /mówię o nocy , a miała około 3 m-cy/ a w ciągu dnia jak chcą wyjść to biegają od drzwi do mnie i spowrotem. Natomiast musimy zrozumiec ludzi, którzy mieszkaja w blokach, bo droga od zaczęcia do wyniesienia jest dłuższa niż w domku. Poza tym wyobrazasz sobie wychodzenie w środku nocy na dwór, nawet jak zasygnalizuje? cały czas piszę o szczeniakach. Dorosły wytrzyma dłużej, wtedy juz wszystko gra. Może to jest przyczyna wolniejszego uczenia sie czystości?

Posted

Neska po wyjsciu na śnieg, zrobi 3 kroki, no moze 10 czasem i siusia:) Beza patrzy na nią zdziwiona cóż ona takiego robi...zwariowała, siku na dworzu!!! Przeciez niedługo wrócimy do domku i tam sikniemy:) W domu Nesia pokaze ze chce...ma swoje sposoby, a ja wprawde oko na odczytywanie jej potrzeb:) Niestety moje wprawde oko nie widzi kiedy Bezia siknie...nie ma mowy:) A ona jest mistrzynią robienia tego z zaskoczenia:) Mogą sobie z Emi łapkę przybić:)

Posted

[quote name='Joss']Mogą sobie z Emi łapkę przybić:)[/quote]

Czasami się zastanawiam czy między nimi nie ma jakiegoś pokrewieństwa ;) Bo rozumowanie to mają takie same :lol:

Posted

Spokrewnione mówisz:)...moze to takie 'siostry mentalne':) Beza dzis siknęła na sniegu:) Przez pomyłke ale i tak święto w rodzinie!!!:drinking: :laola:

Posted

[quote name='Joss']Spokrewnione mówisz:)...moze to takie 'siostry mentalne':) Beza dzis siknęła na sniegu:) Przez pomyłke ale i tak święto w rodzinie!!!:drinking: :laola:[/quote]

:multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi:

Posted

[quote name='Viris']Wiecej takich pomylek Joss!!!!!
Moze siostra mentalna tez sie nawroci :D[/quote]A jak Twoje zdrowie. Obiecałaś, że nas na offie poinformujesz i dalej cisza. Chyba już lepiej, jeśli jesteś znów z nami???????????????????????????

Posted

No odezwe sie w offie, jak tam trafie. Dzisiaj wlasnie wrocilam, wiec nadrabiam zaleglosci na dogo. A tu nie temat o moim zdrowiu :> Do jutra powinnam wszystko napisac :D

Posted

Viris jak nie masz ochoty, to oczywiście nie pisz. Wygląda na to , że jestem wścibska, ale mimo pewnych zawirowań, polubiłam Cię , bo potrafisz odważnie wyrażać swoje zdanie (co sobie bardzo cenie, bo nie znoszę zakłamania) i to chyba nie jest dziwne, że interesuje mnie Twoje zdrowie. Pozdrawiam

• 4 weeks later...
Posted

Pojawienie sie watku Bostona na forum przypomnialo mi o tym ze Klary w zasadzie nigdy nie uczylismy nawet podstawowych komend. Racz czy dwa w sumie udalo sie ze siadla czy dala glos ale np lape podala tylko pare razy i pozniej to zaniedbalismy. W zasadzie nie uwazam zeby to bylo niesamowicie potrzebne zeby uczyc psa takich komend. Mimo to postanowilam ze prawie nigdy Klarcia nie dostanie ciasteczka dropsika itp bez zaslugi. I tak uczylismy ja siadac, dawac glos no i podawac najpierw jedna lapke potem jedna i druga zaraz po sobie itp. Wskakuje na lozko na komende (z zeskoczeniem gorzej). Probowalam nauczyc ja kladzenia sie na komende, ale chyba cus nie lapie :/

No i dzisiaj upieklam ciasteczka za ktore Klara dala by sobie chyba uszy obicac :D wiec jeszcze bedziemy probowac.

Posted

No to ja tez pochwale sie wyczynami Safi :):)
Mała paskuda nauczyla sie tak wsumie sama od siebie :
- Daj głos
- ku mojemu zaskoczeniu " przybija 5 :D
- siada
no i takie standardowe chodz tu zostaw :):)

Posted

bajtuś narazie umie
siad
i podaj obie lapki
za cholere nie może za to zrozumiec czemu go przewracam nim podam mu ciastko:lol: i dlatego komenda leżeć rzeczywiście jeszcze u nas...lezy:lol:
doksio umial jeszcze
glos
podawal lapke na stojaco,lezaco i siedzaco
i przybijal piatke, to byl jego numer popisowy:cool3:

Posted

Beza z Neską potrafią doskonale przybiegac do misek jak sypie jedzenie:cool2: a także wsakiwac do łozka kiedy ja juz w nim jestem, ponadto swietni im wychodzi czatowanie koło stołu gdy jemy:jumpie: ...to ostanie im sie nudzi po 10 min kiedy nic ze stołu nie spada:)

Posted

[quote name='Joss']Beza z Neską potrafią doskonale przybiegac do misek jak sypie jedzenie:cool2: a także wsakiwac do łozka kiedy ja juz w nim jestem, ponadto swietni im wychodzi czatowanie koło stołu gdy jemy:jumpie: ...to ostanie im sie nudzi po 10 min kiedy nic ze stołu nie spada:)[/quote] :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: U mnie dokładnie to samo.Z tą różnicą,że moje nie odchodzą po 10 minutach.Pełnia wartę do końca posiłku. :evil_lol:
Takie uparciuchy.:mad:

Posted

a bajt za to umie odliczac ile lyżek jedzenia powinny dostac na sniadanie żólwie i sprawdza doskonale czy w terrarium jest odpowiednia temperatura kladąc sie na jednym z nich i lażąc po nim w te i wewte:lol:

Posted

[quote name='_beatka_']a bajt za to umie odliczac ile lyżek jedzenia powinny dostac na sniadanie żólwie i sprawdza doskonale czy w terrarium jest odpowiednia temperatura kladąc sie na jednym z nich i lażąc po nim w te i wewte:lol:[/quote]

To Bajtuś jest wprost genialny :lol: