misiaczek Posted January 13, 2006 Posted January 13, 2006 [quote name='Draczyn']Są pieski, które piszczą pod drzwiami i nigdy nic nie zrobią w domu, to są czyściochy, a są inne brudasy, które trzeba regularnie wyprowadzać, aby w domu nie narobiły, bo nigdy nie zasygnalizują takiej potrzeby. Takich odruchów uczy sie psiaka niemalże od urodzenia, a przynajmniej od trzeciego tygodnia życia. O ile nikt szczeniaka w tym okresie nie uczył czysości tylko mógł on w kojcu robić gdzie popadło, to ciężko jest w póżniejszym wieku go tego nauczyć. Trzeba wtedy dużo więcej czasu i cierpliwośći. Jedyną skuteczną matodę jaką znam juz kilka razy na tym forum opisywalam[/quote] Moja Misia też nie sygnalizuje,że chce wyjść za potrzebą.Ale napewno nie jest brudasem.W domu się nie załatwia.Wychodzi regularnie 4 x dziennie.A jak jest chęć i czas to mają dodatkowy spacerek. Sotuś natomiast potrafi zasygnalizować,że musi wyjść.On skacze na smycz,która wisi w przedpokoju. Quote
lapiovra Posted January 13, 2006 Posted January 13, 2006 [quote name='Draczyn']Trzeba na to poświęcić parę dni wolnego czasu. Chodzić za pieskiem cały czas wszędzie i bacznie go obserwować. Gdy tylko zaczyna coś robić w domu, to nie dać mu dokończyć, tylko natychmiast wynosić go tam, gdzie powinien robić. Gdy dokończy we właściwym miejscu, to pochwalić i dać jakiego smakołyka. U bardzo młodych 7 tydodniowych szczeniąt jest to kwesta 3 dni, czym starsze szczenię, tym nauka trwa dlużej. Metoda ta jest bardzo kuteczn, ale i prcochłonna[/quote] Masz rację Draczyn. Ja do nauki włączam jeszcze hasło np. idż zrób. Potem szczenię doskonale wie o co mi chodzi. Grzecznie wychodzi sie załatwic.Sygnalizuja pięknie. Rotka potrafiła nas obudzić , dotykając nas zimnym nosem albo polizując /mówię o nocy , a miała około 3 m-cy/ a w ciągu dnia jak chcą wyjść to biegają od drzwi do mnie i spowrotem. Natomiast musimy zrozumiec ludzi, którzy mieszkaja w blokach, bo droga od zaczęcia do wyniesienia jest dłuższa niż w domku. Poza tym wyobrazasz sobie wychodzenie w środku nocy na dwór, nawet jak zasygnalizuje? cały czas piszę o szczeniakach. Dorosły wytrzyma dłużej, wtedy juz wszystko gra. Może to jest przyczyna wolniejszego uczenia sie czystości? Quote
Hebulka Posted January 13, 2006 Posted January 13, 2006 Hebe sygnalizuje.A Emi to już całkiem inna bajka....:shake: :shake: :shake: Quote
Joss Posted January 13, 2006 Posted January 13, 2006 Neska po wyjsciu na śnieg, zrobi 3 kroki, no moze 10 czasem i siusia:) Beza patrzy na nią zdziwiona cóż ona takiego robi...zwariowała, siku na dworzu!!! Przeciez niedługo wrócimy do domku i tam sikniemy:) W domu Nesia pokaze ze chce...ma swoje sposoby, a ja wprawde oko na odczytywanie jej potrzeb:) Niestety moje wprawde oko nie widzi kiedy Bezia siknie...nie ma mowy:) A ona jest mistrzynią robienia tego z zaskoczenia:) Mogą sobie z Emi łapkę przybić:) Quote
Hebulka Posted January 13, 2006 Posted January 13, 2006 [quote name='Joss']Mogą sobie z Emi łapkę przybić:)[/quote] Czasami się zastanawiam czy między nimi nie ma jakiegoś pokrewieństwa ;) Bo rozumowanie to mają takie same :lol: Quote
Joss Posted January 13, 2006 Posted January 13, 2006 Spokrewnione mówisz:)...moze to takie 'siostry mentalne':) Beza dzis siknęła na sniegu:) Przez pomyłke ale i tak święto w rodzinie!!!:drinking: :laola: Quote
Hebulka Posted January 13, 2006 Posted January 13, 2006 [quote name='Joss']Spokrewnione mówisz:)...moze to takie 'siostry mentalne':) Beza dzis siknęła na sniegu:) Przez pomyłke ale i tak święto w rodzinie!!!:drinking: :laola:[/quote] :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: Quote
Viris Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 Wiecej takich pomylek Joss!!!!! Moze siostra mentalna tez sie nawroci :D Quote
Draczyn Posted January 15, 2006 Author Posted January 15, 2006 [quote name='Viris']Wiecej takich pomylek Joss!!!!! Moze siostra mentalna tez sie nawroci :D[/quote]A jak Twoje zdrowie. Obiecałaś, że nas na offie poinformujesz i dalej cisza. Chyba już lepiej, jeśli jesteś znów z nami??????????????????????????? Quote
Viris Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 No odezwe sie w offie, jak tam trafie. Dzisiaj wlasnie wrocilam, wiec nadrabiam zaleglosci na dogo. A tu nie temat o moim zdrowiu :> Do jutra powinnam wszystko napisac :D Quote
Draczyn Posted January 17, 2006 Author Posted January 17, 2006 Viris jak nie masz ochoty, to oczywiście nie pisz. Wygląda na to , że jestem wścibska, ale mimo pewnych zawirowań, polubiłam Cię , bo potrafisz odważnie wyrażać swoje zdanie (co sobie bardzo cenie, bo nie znoszę zakłamania) i to chyba nie jest dziwne, że interesuje mnie Twoje zdrowie. Pozdrawiam Quote
Viris Posted February 13, 2006 Posted February 13, 2006 Pojawienie sie watku Bostona na forum przypomnialo mi o tym ze Klary w zasadzie nigdy nie uczylismy nawet podstawowych komend. Racz czy dwa w sumie udalo sie ze siadla czy dala glos ale np lape podala tylko pare razy i pozniej to zaniedbalismy. W zasadzie nie uwazam zeby to bylo niesamowicie potrzebne zeby uczyc psa takich komend. Mimo to postanowilam ze prawie nigdy Klarcia nie dostanie ciasteczka dropsika itp bez zaslugi. I tak uczylismy ja siadac, dawac glos no i podawac najpierw jedna lapke potem jedna i druga zaraz po sobie itp. Wskakuje na lozko na komende (z zeskoczeniem gorzej). Probowalam nauczyc ja kladzenia sie na komende, ale chyba cus nie lapie :/ No i dzisiaj upieklam ciasteczka za ktore Klara dala by sobie chyba uszy obicac :D wiec jeszcze bedziemy probowac. Quote
Basia&Safi Posted February 14, 2006 Posted February 14, 2006 No to ja tez pochwale sie wyczynami Safi :):) Mała paskuda nauczyla sie tak wsumie sama od siebie : - Daj głos - ku mojemu zaskoczeniu " przybija 5 :D - siada no i takie standardowe chodz tu zostaw :):) Quote
Viris Posted February 14, 2006 Posted February 14, 2006 Przybijanie piatki u Klary tez bylo. Teraz nie rozumie o co mi chodzi :> Quote
_beatka_ Posted February 15, 2006 Posted February 15, 2006 bajtuś narazie umie siad i podaj obie lapki za cholere nie może za to zrozumiec czemu go przewracam nim podam mu ciastko:lol: i dlatego komenda leżeć rzeczywiście jeszcze u nas...lezy:lol: doksio umial jeszcze glos podawal lapke na stojaco,lezaco i siedzaco i przybijal piatke, to byl jego numer popisowy:cool3: Quote
_beatka_ Posted February 15, 2006 Posted February 15, 2006 a jak się niecierpliwil to kręcil się na prawo i lewo i robil banke wstańkę mrucząc przy tym pod nosem:lol: Quote
Joss Posted February 15, 2006 Posted February 15, 2006 Beza z Neską potrafią doskonale przybiegac do misek jak sypie jedzenie:cool2: a także wsakiwac do łozka kiedy ja juz w nim jestem, ponadto swietni im wychodzi czatowanie koło stołu gdy jemy:jumpie: ...to ostanie im sie nudzi po 10 min kiedy nic ze stołu nie spada:) Quote
Viris Posted February 15, 2006 Posted February 15, 2006 No to na Klary przybijanie piatki niesamowicie podzialaly ciasteczka serowe wg przepisu podanego w jedzonku :> Przybija w deche ;> Quote
misiaczek Posted February 15, 2006 Posted February 15, 2006 [quote name='Joss']Beza z Neską potrafią doskonale przybiegac do misek jak sypie jedzenie:cool2: a także wsakiwac do łozka kiedy ja juz w nim jestem, ponadto swietni im wychodzi czatowanie koło stołu gdy jemy:jumpie: ...to ostanie im sie nudzi po 10 min kiedy nic ze stołu nie spada:)[/quote] :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: U mnie dokładnie to samo.Z tą różnicą,że moje nie odchodzą po 10 minutach.Pełnia wartę do końca posiłku. :evil_lol: Takie uparciuchy.:mad: Quote
_beatka_ Posted February 15, 2006 Posted February 15, 2006 a bajt za to umie odliczac ile lyżek jedzenia powinny dostac na sniadanie żólwie i sprawdza doskonale czy w terrarium jest odpowiednia temperatura kladąc sie na jednym z nich i lażąc po nim w te i wewte:lol: Quote
Hebulka Posted February 15, 2006 Posted February 15, 2006 [quote name='_beatka_']a bajt za to umie odliczac ile lyżek jedzenia powinny dostac na sniadanie żólwie i sprawdza doskonale czy w terrarium jest odpowiednia temperatura kladąc sie na jednym z nich i lażąc po nim w te i wewte:lol:[/quote] To Bajtuś jest wprost genialny :lol: Quote
Basia&Safi Posted February 17, 2006 Posted February 17, 2006 hmmm nie wiem czy to normalne ale Safi dzis probowala zgwalcic poduszke hmmmm :| Quote
Basia&Safi Posted February 17, 2006 Posted February 17, 2006 uf juz sie balam ze z nia cos nie tak :D:D:D Quote
Recommended Posts