Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Nati5']a na temat odsprzedawania metryk czytałas albo o podmianie szczeniat??

[/quote]
:o :o :o :o :o :o :o Włos mi się zjeżył na głowie, jak przeczytałam Twoje wypowiedzi. Ale dziękuję Ci, że napisałaś tutaj o tym wszystkim. To jest jednak dowód na to, jak łatwo można oszukać laika, który chce kupić psa. :o
Dojdzie do tego, że po psa trzeba będzie jeździć z 3 świadkami, tudzież z adwokatem, sędzią kynologicznym i weterynarzem. I nie jest mi tutaj do śmiechu bynajmniej.
Bo tak jak słusznie napisałaś...skąd mam mieć pewność, że ten pies, to na pewno TEN pies z metryki??? :-? :o

• Replies 196
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No troche chyba przesadzasz szczeniak ma tatuaż czyli numer, numer musi się zgadzać z numerem na metryce. Jeżeli mówisz o podmianie szczeniąt to było by to mozliwe pod warunkiem ze w tym samym czasie inna suka też będzie miała szczeniaki. Nie da rady wepchnąć jednego czy dwóch szczeniat na podmiane (różniących sie powiedzmy wiekiem 2 miesięcy) komisji zajmującej się przegladem miotu. Nie wierze ze wszyscy w Polsce i w ZKWP od razu spiskują.

Posted

[quote name='bazylia'] Wielokrotnie byłam zniesmaczona, gdy ktoś proponował mi pieska z rodowodem, niby nieco tańszego, ale za to z wieloma widocznymi gołym wręcz okiem wadami... Za 1500-1800 złotych bez problemu mogłam wejść w posiadanie miniaturowego, "pokrzywionego" karzełka z niezrośniętym ciemiączkiem. Piesek słodki (jak to szczeniak), ale wiedza oraz zdrowy rozsądek podpowiadały mi, że nie będzie to dobry zakup. Za zdrowego, pięknego psiaka musiałabym zapłacić jednak dużo dużo więcej, a i w tu, w wielu sytuacjach miałam poważne wątpliwości co do samych "hodowców", warunków, w jakich zwierzęta są trzymane itp. Może po prostu źle trafiałam, może nie miałam najzwyczajniej w świecie szczęścia. Oczywiście miejsca, gdzie oferowano pieski bez papierów, również budziły we mnie niezbyt pozytywne odczucia. Naoglądałam się yorkopodobnych maluchów oferowanych przez "podejrzanych" osobników. Aż tu nagle... nagle odnalazłam gdzieś w całym tym mętliku (który panował wówczas w mojej głowie) mojego ukochanego Pufcia, który w pełni sprostał moim oczekiwaniom i jest dla mnie stuprocentowym yorkiem. Papierów nie posiada, ale jego rodzice owszem... Powiecie, że miałam szczęście. Na pewno jest to prawda, ale nie do końca. Wiedziałam po prostu, co i od kogo kupuję. Nie miałam wątpliwości, że wyrośnie z tego to, co wyrosnąć powinno i..... nie zawiodłam się :D[/quote]

A mogłabyś napisać ile zapłaciłaś za psa... ogólnie jestem ciekawa ile kosztuje piesek z rodowodem i ile bez...

Posted

Hej, tak sobie czytam co z tego wyjdzie- w razie czego, hodowcy czasem zgadają sie sprzedać psiaka na raty. W tedy metryczkę dostaje sie po spłacie. Ja tak wziełam swoją Miriam i nie załuję!

Posted

Ja również długo zastanawiałam się nad kupnem szczeniaczka. Rozważałam wszystkie "za" i "przeciw" myślałam o psie bez rodowodu i z rodowodem.
Nie była to sprawa tygodnia, miesiąca zajęło mi to prawie rok!!!
Przez ten czas zbierałam pieniądze, bo zdecydowałam, że kupię jednak psa z papierami. Wydałam sporo pieniędzy i na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że nie żałuję tej decyzji.

A decyzję czy z papierami czy bez to i tak trzeba podjąć samemu, nikt za nas nie może decydować, bo to w końcu my kupujemy psa i to na długie lata :-)

Jednak polecam poważne przemyślenie tego tematu przed kupnem, żeby nie żałować. I odradzam kupowania psa np. z Allegro, albo z jakiejś niewiadomego pochodzenia hodowli.

Trzymam kciuki za trafne podjęcie decyzji.

Posted

Piesek z rodowodem kosztuje około 2000zł i wiecej,natomiast bez rodowodu od 850 w góre.Wszystko zalezy czy to jest pies czy suczka i równiez duzo zalezy od wagi .Mniejsze yorki sa drozsze(1000-1300).Cena standardowych(850-1000)

Posted

[quote name='duszek01']Piesek z rodowodem kosztuje około 2000zł i wiecej,natomiast bez rodowodu od 850 w góre.Wszystko zalezy czy to jest pies czy suczka i równiez duzo zalezy od wagi .Mniejsze yorki sa drozsze(1000-1300).Cena standardowych(850-1000)[/quote]

Cena psa z rodowodem waha sie w granicach od 1500zł a nie od 2000 wiec nie przesadzaj :wink:

Posted

Chyba Ci chodziło oto ,ze cena pieska z rodowodem wynosi od 1500 :roll:
Chyba,ze źle zrozumiałem :roll:

Przegladam bardzo duzo ogłoszen i powiem Ci ,ze piesek z rodowodem za 1500 to rzadkosc :wink: Szczególnie jezeli chodzi o suczke

Posted

O przepraszam :oops: pomyłka :lol: zaarz to porawie
Dsuzek- da sie znaleźc takiego psa, nawet za 1400, z dobrej hodowli z drobnymi wadami jak np zły zgryz czy coś takiego a i mozesz za taką cene mieć dobrego psa tzn zdrowego

Posted

Grygy to podaj mi namiary na taka hodowle :P za 1400 za pieska :P
tak szczerze to nie chciałbym pieska z jakimis wielkimi wadami,co innego zgryz ,a co innego okropny włos.

Posted

Duszku-ja mam psa z papierami za 1200 :wink: I to nie jest pet... Można znaleść psa czy sunie w takich cenach. Po 2000 masz psa po super rodzicach, za 1500 już mniej. cena zależy od osiągnięć rodziców

Posted

[quote name='duszek01']Mniejsze yorki sa drozsze(1000-1300[/quote]
Ja za pół roczną suczkę ważącą 1kg z metryczką zapłaciłam 2500 tysiąca. Niestety z kilku powodów już jej nie mam ( nie będę się rozpisywała, z jakich, bo nie chcę od nowa tego przeżywać ).

Rozumiem, że podawałeś tutaj ceny nierasowych zwierzątek, nierodowodowych i nie po rodowodowych rodzicach.

Bo yorka bez rodowodu, ale po rodowodowych rodzicach może bym kupiła, ale nieznanego pochodzenia już nie.

Posted

Aga to powinnas sie z tego cieszyć,miałas szczescie :P .Ja dałem 1200 za sunie ,ale bez rodowodu :P Mimo tego tez jestem z niej zadowolony,bardzo podoba mi sie moja Fiona.TEZ MIAŁEM SZCZESCIE

Posted

[quote name='Aga&Czips']Duszku-ja mam psa z papierami za 1200 :wink: [/quote]
:o Gdzie znalazłaś ludzi, którzy za przystępne pieniądze sprzedają rasowe yorki?

Posted

[quote name='baby'][quote name='duszek01']Mniejsze yorki sa drozsze(1000-1300[/quote]
Ja za pół roczną suczkę ważącą 1kg z metryczką zapłaciłam 2500 tysiąca. Niestety z kilku powodów już jej nie mam.

Rozumiem, że podawałeś tutaj ceny nierasowych zwierzątek, nierodowodowych i nie po rodowodowych rodzicach.

Bo yorka bez rodowodu, ale po rodowodowych rodzicach może bym kupiła, ale nieznanego pochodzenia już nie.[/quote]

Oczywiscie podałem ceny piesków po rodowodowych rodzicach :wink:

Posted

[quote name='baby']
Ja za pół roczną suczkę ważącą 1kg z metryczką zapłaciłam 2500 tysiąca. [b]Niestety z kilku powodów już jej nie mam ( nie będę się rozpisywała, z jakich, bo nie chcę od nowa tego przeżywać ).[/b]

[/quote]

No ale powinnaś dodac, ze sunia żyje i ma sie dobrze, bo napisałas jakby conajmniej sunia zdechła :wink:

Posted

[quote name='grygy']duszku nie ma zaadnego problemu, 1400 i mas zsunie po dobrych rodzicach z np wadą zgryzu :D wystarczy poszukać i sie popytac :D[/quote]

Jak bede chciał kupić jeszcze jednego pieska to zgłosze sie do Ciebie,mam nadzieje ,ze mi pomozesz :P

Posted

[quote name='grygy']
No ale powinnaś dodac, ze sunia żyje i ma sie dobrze, bo napisałas jakby conajmniej sunia zdechła :wink:[/quote]
Piesek żyje, natomiast badań już jej nie zdążyłam zrobić.

Pzdr.

Posted

[quote name='duszek01'][quote name='grygy']duszku nie ma zaadnego problemu, 1400 i mas zsunie po dobrych rodzicach z np wadą zgryzu :D wystarczy poszukać i sie popytac :D[/quote]

Jak bede chciał kupić jeszcze jednego pieska to zgłosze sie do Ciebie,mam nadzieje ,ze mi pomozesz :P[/quote]

alez oczywiscie, jesli bedziesz chciał to z wieeelką chęcia pomoge :wink:

Posted

Była mowa o tym, że Hodowcy rozkładają płatność na raty. Rozmawiałam telefinicznie z kilkoma i żaden nie wyraził chęci pójścia na taki układ, tłumacząc się albo wydatkami, albo tym, że ludzie nie wywiązują się z płatności i oni potem zostają z metryczką... także według mnie to jeden wielki pic na wodę z rozkładaniem na raty. Wykładasz gotówkę i masz psiaka od zaraz, ot co.

Posted

[quote name='baby'][quote name='grygy']
No ale powinnaś dodac, ze sunia żyje i ma sie dobrze, bo napisałas jakby conajmniej sunia zdechła :wink:[/quote]
Piesek żyje, natomiast badań już jej nie zdążyłam zrobić.

Pzdr.[/quote]

NO i o to mi chodziło, bo wychodizło z tego, że kupiłas psa za 2500 który ci zdechł :wink: