Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

klatki sa solidne naprawde, mysle ze przetrwałyby atak twoich ludojadów :P Jest jeszcze jedno rozwiązanie. Kabin i klatek.[I]Nie przyszła góra do Mahometa, Mahomet przyszedł do góry[/I]Mozesz zabrak koc, spiworek i spac pod klatka tego nikt Ci nie zabroni :D

• Replies 250
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Hej Habibi i reszta,
My na razie jeszcze nie postawilysmy ani nogi ani lapy na zielonej wyspie, takze tez jestesmy w gronie 'zainteresonwanych' :razz: .

Mam pytanie do [B]Apbt_sól[/B] - przepraszam ale nie moge wykombinowac co to TTB, domyslilam sie tylko z wymiany postow ze jakas rasa zaliczana w UK do tzw.'zakazanych' - co to za pies?

Posted

Ja wogole nie rozumiem tego zakazu. U mnie na osiedlu pelno biega roznego typu 'staffikow' i o ile o duzej czesci z nich mozna powiedziec ze pewnie nimi jest (bez papierow oczywiscie) to o sporej ilosci z nich napewno nie - wygladaja raczej jak przerosniete staffiki (przypominaja nasze amstaffy), rozne warianty przerosnietych boxerow a i takie o kotrych sami wlasciciele mowia 'pit bull' i psy rzeczywiscie tak wygladaja. Do czego te psy sie uzywa to podobno wszyscy wiedza, wlaczajac w to RSPCA, ktore jednak twierdzi ze nic nie moze na to poradzic bo nikogo nie przylapali na goracym uczynku. Ciekawa jestem co na to maja do powoedzenie ludzie miszakajacy tu od lat i od lat wieczorami wyslu****acy charakterystcznych warczen i nakrzykiwan ludzi z pobliskiego parku.... :angryy:?

Ale oczywiscie latwiej jest 'ukarac' porzadnego wlasciciela(ktory sam przychodzi zglosic sie na granicy) dbajacego o wychowanie swojego psa tylko za to ze upodobal sobie rase o wiekszej masie miesniowej...

Posted

[b]CIEKAWOSCTA WYGRZEBANA W INTERNECIE[/B]Wielka Brytania - od 1991 r. zabronione jest posiadanie, hodowla, import i sprzedaż czterech ras: pit bull terriera, tosa inu, doga argentyńskiego i fila brasiliero. Co ciekawe, po ośmiu latach od wprowadzenia zakazu, badania wykazały, że łączna liczba pogryzień nie uległa zmianie. Pudło?

Posted

Cosmo ja jestem w dublinie od niedawna. Niestety przede mna jeszcze 6 miesiecy czekania na swoje futro :/ zlozylem cv do schroniska i spca, jak sie uda to pewnie podam troche szczegolow jak to wyglada :D

Posted

[CENTER][B][SIZE=3][COLOR=red][/COLOR][/SIZE][/B] [/CENTER]
[LEFT][COLOR=black]pisalam to juz na watku Anglia ale napisze tez tutaj:p [/COLOR][/LEFT]
[CENTER][B][SIZE=3][COLOR=red][/COLOR][/SIZE][/B]
[B][SIZE=3][COLOR=red][/COLOR][/SIZE][/B]
[B][SIZE=3][COLOR=red]W POLOWIE PAZDZIERNIKA JADE Z LONDYNU DO PL MAM MIEJSCE W SAMOCHODZIE DLA PSA Z WLASCICIELEM[/COLOR][/SIZE][/B][/CENTER]
[LEFT][B][COLOR=black][/COLOR][/B] [/LEFT]

Posted

rozmawialem dzisiaj z kolega i poklocilismy sie o to, ze jego zdaniem badanie w pulawach trzeba robic co roku. ja slyszalem, ze wystarczy ten jeden raz a pozniej po prostu szczepic w terminie. teraz juz sam nie wiem:shake: i jeszcze jedno... jak bede chcial za jakis czas zabrac psa do polski (powiedzmy na miesiac) i pozniej znowu tu przyjechac to czy musze jeszcze o cos zadbac? fajnie by bylo jakby ktos zarzucil dobrym linkiem ze swierzymi informacjami, z gory dzieki ;)

• 3 weeks later...
Posted

[quote name='orzech']rozmawialem dzisiaj z kolega i poklocilismy sie o to, ze jego zdaniem badanie w pulawach trzeba robic co roku. ja slyszalem, ze wystarczy ten jeden raz a pozniej po prostu szczepic w terminie. teraz juz sam nie wiem:shake: i jeszcze jedno... jak bede chcial za jakis czas zabrac psa do polski (powiedzmy na miesiac) i pozniej znowu tu przyjechac to czy musze jeszcze o cos zadbac? fajnie by bylo jakby ktos zarzucil dobrym linkiem ze swierzymi informacjami, z gory dzieki ;)[/quote]

Badanie w Pulawach robisz raz, a pozniej pilnujesz terminu szczepien. Co do drugiego pytania, jestem na bierzaco, bo wlasnie wrocilismy z wakacji. Jedyne co musisz zrobic przed powrotem na wyspy, to odrobaczyc i odpchlic piesa, pamietac o tym, zeby weterynarz wpisal w paszport dokladna godzine, i w odpowiednim czasie zglosic sie do odprawy. My tym razem mielismy niewielki problem, bo nasz wet w Polsce wpisal w paszport taka date: 28.sier.2007. We Francji musieli sciagac tlumacza, bo skad niby mieli wiedziec, ze sier, to august:roll:.

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Witam czy ktos moze wybiera sie do Irlandii w na poczatku roku.Chcialabm zabrac tutaj swoja sunie-pudelke min.Moze ktos znalazlby miejsce.Oczywiscie nie zadarmo.Psinka jest po wszystkich szczepieniach,ma kwarantanne i paszport.Wiem ze tylko Lot przyjmowal zwierzeta na poklad i to w luku bagazowym,ale za nic w swiecie nie chcialabym,aby moja sunia tak podrozowala.Ale ostatnio podobno Lot nie lata do Irlandii.Wiec zostal tylko samochod.Bardzo prosze o pomoc.;)

Posted

Mogę podać Ci namiary na firme ktora zajmuje się transportem rożnych rzeczy w tym zwierzaków. Sama z nimi jechałam więc są sprawdzeni. Niestety jada tylko do Londynu, ale to już połowa drogi....

Posted

Dziekuje bardzo moze podaj mi namiary do tej firmy.Jeszcze bede probowac.Mam jeszcze jedno pytanko,czy piesek po przyjezdzie do Irlandii przechodzi jeszcze jakies badania,czy cos takiego? slyszalam tez ze musi isc do jakiegos szpitala czy cos w tym rodzaju i tam tez go badaja. moj weterynarz mowi ze nie,a osoby z ktorymi rozmawialam ze tak i trzeba zarezerwowac miejsce wczesniej.;)

Posted

Tylko psy ktore przyleca samolotem sa badane w klinice w Dublinie. Jesli zdecydujesz sie na podróż samolotem z psem, musisz wysłać fax do ichniejszego ministerstwa rolnictwa z dokładnymi danymi lotu nie pozniej niz 10 dni przed odlotem.
Jak już sie dostaniesz na wyspe bedziesz potrzebowała Dog Licence :p
Tu masz link:
[URL]http://www.anpost.ie/AnPost/MainContent/Personal+Customers/More+from+An+Post/Dog+Licence/[/URL]