Aleks89 Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 Matko kajś ty się wychowała jak nie lubisz pomidorów!:evil_lol:ja bym mógł żreć pomidory z cebulą na bułeczce z masłem na śniadanie/obiad/kolacje 356dni w roku:lol: Za to zupa ogórkowa bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee na samą myśl mnie dźwiga ,albo bigos aaaalbo kapuśniak i ogólnie wszystko co z kapustą związane jest fuuu Quote
Doginka Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='Aleks89']Matko kajś ty się wychowała jak nie lubisz pomidorów!:evil_lol:ja bym mógł żreć pomidory z cebulą na bułeczce z masłem na śniadanie/obiad/kolacje 356dni w roku:lol: Za to zupa ogórkowa bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee na samą myśl mnie dźwiga ,albo bigos aaaalbo kapuśniak i ogólnie wszystko co z kapustą związane jest fuuu[/QUOTE] Kwaśnica vel zarzutka, ogórkowa i szczawiowa to moje ulubione zupy;-) Quote
Alicja Posted January 17, 2013 Author Posted January 17, 2013 [quote name='Katerinas']No kurcze... nie idzie mi to... Nie wszystko solone da się spróbować, przykładowo woda na kluski. Zawsze niedosolę :roll: Dlatego przyznaję się - nie jestem stworzona do gotowania. Mam swoje 5 na krzyż potraw, o które Michał z TZ-tem zabijają się ;) I robię je w kółko. ;) Przykładowo żeberka w ketchupie - mniami... Co bym nie robiła, to mi zawsze wychodzi ;)[/QUOTE] ja solę generalnie na wyczucie :lol: [quote name='Doginka']Ożesz qrna mania, a ja przeczytałam [B]cudze[/B] żeberka:roflt: Alu, no i co z tymi fotami? Dawaj jakie są;-)[/QUOTE] no przecie Katerinas swoich nie usmaży :) Foty ??? nie wiem , nie widziałam , oczy mnie szczypią i bolą więc najwczesniej coś w sobote może , chyba ze jutro będzie mi lepiej [quote name='Katerinas']Proszę: Żebra – najlepiej nie kupowane w supermarketach… bo niestety tam obkrawają z mięsa i zostawiają same kości. :( Żebra kroimy na kawałki. Obsmażamy na patelni w ulubionych przyprawach. Ja używam dużo curry, czosnku, trochę pieprzu, oczywiście sól, i jeszcze koperek i zioła prowansalskie. W czasie kiedy żeberka nabierają koloru na patelni, kroimy pory. Por najlepiej kroić na 4 części, czyli w ćwiarteczki. Wtedy podczas duszenia fajnie się rozpada :) Jeśli ktoś chce aby całkiem się rozgotował, to można jeszcze drobniej. Pory układamy w żaroodpornej misce i zalewamy wodą. Wody musi być więcej niż porów. Woda jest ważna, bo to w niej i ketchupie muszą się dusić żeberka. Smażone żeberka układamy na porach i zalewamy ketchupem. Porcja żeber, ketchup, porcja żeber i znów ketchup. Na zmianę. Najlepszy jest ketchup Pudliszki. Jeśli chcemy ostrzejszą wersję to pikantny. Jak łagodniejszą to łagodne Pudliszki. :) Można jeszcze podlać wszystko wodą – i do piekarnika. Czas duszenia …hhhmm…. Zawsze robię to na oko ;) Ale chyba ok 1.5-2 godzin. Najlepiej zajrzeć i sprawdzić czy żeberka są miękkie. :) Piekarnik na 180-200 stopni. Ważne aby sprawdzać czy żeberka pływają w sosie i jak braknie to dolać odrobinę wody. Smacznego :) [IMG]http://images44.fotosik.pl/89/6a7bc5df8159c0cfm.jpg[/IMG] [IMG]http://images46.fotosik.pl/89/8eea4ea5b68c7221m.jpg[/IMG] [IMG]http://images42.fotosik.pl/85/1cd4a25785d4a11cm.jpg[/IMG] [IMG]http://images48.fotosik.pl/89/697ce67533325556m.jpg[/IMG] [IMG]http://images37.fotosik.pl/84/41a8048f5cf5d4dam.jpg[/IMG] [IMG]http://images47.fotosik.pl/89/5d2f36670b7415f2m.jpg[/IMG][/QUOTE] wrzuciłam do galerii smaków co by reaktywowac :) aczkolwiek myślałam o nowym wątku [quote name='Katerinas']hehe... cudze też można zrobić ;) Przepraszam Alicja, że zaśmiecam Ci wątek swoim przepisem.:modla:[/QUOTE] zasmiecaj częściej , wypróbuję [quote name='Aleks89']Matko kajś ty się wychowała jak nie lubisz pomidorów!:evil_lol:ja bym mógł żreć pomidory z cebulą na bułeczce z masłem na śniadanie/obiad/kolacje 356dni w roku:lol: Za to zupa ogórkowa bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee na samą myśl mnie dźwiga ,albo bigos aaaalbo kapuśniak i ogólnie wszystko co z kapustą związane jest fuuu[/QUOTE] pomidorki są :cool2: [quote name='Doginka']Kwaśnica vel zarzutka, ogórkowa i szczawiowa to moje ulubione zupy;-)[/QUOTE] kapuśniaków , kwaśnic itp nie cierpię Kurde Oluś my na bank rodzina :modla::lol: Quote
Aleks89 Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 No krwi nie oszukasz.Ale np. wodę z kiszonej kapusty uwielbiam.Albo ogórki kiszone itd.Tylko zupy takie mnie odrzucają i kaptustnopodobne potrawy blee Quote
Alicja Posted January 17, 2013 Author Posted January 17, 2013 [quote name='Aleks89']No krwi nie oszukasz.Ale np. wodę z kiszonej kapusty uwielbiam.Albo ogórki kiszone itd.Tylko zupy takie mnie odrzucają i kaptustnopodobne potrawy blee[/QUOTE] kwaska najlepsiejsza :cool2:, ale musi być zimna :) Quote
Katerinas Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 A ja kapuchę uwielbiam. Bigosik - mniam :) Pomidorówka i pomidorki - mniam :) Ale sok pomidorowy - bleee ;) A ja nie znoszę buraczków :roll: Jeszcze barszcz czerwony zjem, ale buraczki na ciepło czy zimno... fujjj :roll: Quote
Doginka Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 Ja kiedyś szpinaku nie znosiłam, a teraz mogłabym wcinać kilogramami;-) Quote
Aleks89 Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 Szpinak bleeee Ale jak byłem bachorem takim 6-7lat to miałem fiksacje na wszystko co zielone i tak chodziłem po działce i garściami żarłem sałate ,natkę pietruszki ,szpinak ,cebulkę zieloną.Wieczorem było całkiem fajnie bo z każdej strony wylatywały ze mnie te zielonki:evil_lol: Quote
agaciaaa Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 Rogaliki wyglądają pycha :p zapisałam sobie i może kiedyś zrobię, jak pokonam lenia :lol: Quote
Kosmaty Gałganek Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 [URL]http://global.images10.fotosik.pl/3140/564334f477c271ad.jpg[/URL] Fajne miejsce, bardzo ładnie to wygląda :) [URL]http://global.images10.fotosik.pl/3140/3667640c02336ec8.jpg[/URL] To jest super :grins: Quote
Luzia Posted January 20, 2013 Posted January 20, 2013 [quote name='Alicja'] [B]Rogaliki krucho-drożdżowe[/B] 50 dkg mąki 1 jajko 1 kostka margaryny / ja daję Palmę / 5 dkg drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru szczypta soli Składniki zmieszać ze sobą , uformować kulę i zanurzyć na 15 minut w garnku z zimną wodą .Kula powinna wypłynąć na powierzchnię . Następnie wyciągnać kulę i zarobić ciasto , podzielić na 4 części . Każdą część rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 8 części Nadzienie kładziemy od zewnętrznej strony i zawijamy rogalik . Pieczemy do zezłocenia .Można rogaliki posypać cukrem pudrem lub lukrować . Nadzienie dowolne: marmolada , powidła , masa makowa , masa serowa , farsz mięsny , grzybowy etc...... [url]http://img358.imageshack.us/img358/7167/r14cf.jpg[/url][/QUOTE] Jako że ostatnio po całych dniach w domu siedzę to będę musiała spróbować :cool3: Co polecacie na farsz za pierwszym razem? [quote name='Alicja']Asiu pianę ubijasz mikserem a z cukrem bardzo fajnie sie na ulep ubija a potem mieszasz łyżką , albo mikserem ale na żółwich obrotach[/QUOTE] Widać że Podkarpacie to zadupie i psy dupami szczekają, u nas pianę ubija się trzepaczką o taką: [IMG]http://www.img.chh.pl/large_size/58329a436c84564c1b095478cbeb146b.jpg[/IMG] :grins: Quote
Alicja Posted January 20, 2013 Author Posted January 20, 2013 [quote name='Katerinas']A ja kapuchę uwielbiam. Bigosik - mniam :) Pomidorówka i pomidorki - mniam :) Ale sok pomidorowy - bleee ;) A ja nie znoszę buraczków :roll: Jeszcze barszcz czerwony zjem, ale buraczki na ciepło czy zimno... fujjj :roll:[/QUOTE] bigosik tak ale swojej roboty albo kogoś kogo znam , nigdy w knajpie :lol: [quote name='Doginka']Ja kiedyś szpinaku nie znosiłam, a teraz mogłabym wcinać kilogramami;-)[/QUOTE] szpinak lubię ale musi być z czosnkiem [quote name='Aleks89']Szpinak bleeee Ale jak byłem bachorem takim 6-7lat to miałem fiksacje na wszystko co zielone i tak chodziłem po działce i garściami żarłem sałate ,natkę pietruszki ,szpinak ,cebulkę zieloną.Wieczorem było całkiem fajnie bo z każdej strony wylatywały ze mnie te zielonki:evil_lol:[/QUOTE] chodzący kompostownik :lol: [quote name='agaciaaa']Rogaliki wyglądają pycha :p zapisałam sobie i może kiedyś zrobię, jak pokonam lenia :lol:[/QUOTE] pokonaj i rób :) [quote name='Vectra']Jakie mmniammmmm żeberka :loveu:[/QUOTE] we wtorek wbijam do mięsnego po żeberka i będę tworzyć :) [quote name='Ania!'][URL]http://global.images10.fotosik.pl/3140/564334f477c271ad.jpg[/URL] Fajne miejsce, bardzo ładnie to wygląda :) [URL]http://global.images10.fotosik.pl/3140/3667640c02336ec8.jpg[/URL] To jest super :grins:[/QUOTE] miejsce jeszcze urocze , nadal na szczęście nie ma tam oblężenia a na tej focie Ozzy potrójnego axsla chciał wyskoczyć :lol: [quote name='Luzia']Jako że ostatnio po całych dniach w domu siedzę to będę musiała spróbować :cool3: Co polecacie na farsz za pierwszym razem? Widać że Podkarpacie to zadupie i psy dupami szczekają, u nas pianę ubija się trzepaczką o taką: [IMG]http://www.img.chh.pl/large_size/58329a436c84564c1b095478cbeb146b.jpg[/IMG] :grins:[/QUOTE] z nadzienia polecam POWIDŁA badź marmoladę na pierwsze pieczenie taką trzepaczką też ubijam ale jak samą pianę , jak z dodatkami to łatwiej mikserem Quote
Doginka Posted January 20, 2013 Posted January 20, 2013 Taka trzepaczka potrafi pięknie białeczka ubić na sztywną pianę:lol:;-) Quote
Aleks89 Posted January 20, 2013 Posted January 20, 2013 Przydatne ćwiczenie do innych czynności mniej kulinarnnych:diabloti: Quote
Luzia Posted January 20, 2013 Posted January 20, 2013 [quote name='Alicja'] z nadzienia polecam POWIDŁA badź marmoladę na pierwsze pieczenie taką trzepaczką też ubijam ale jak samą pianę , jak z dodatkami to łatwiej mikserem[/QUOTE] Dziękuję :loveu: no to mam zajęcie na jutro :lol: Czyli nie jest ze mną aż tak źle :evil_lol: [quote name='Aleks89']Przydatne ćwiczenie do innych czynności mniej kulinarnnych:diabloti:[/QUOTE] Praktyka czyni mistrza :diabloti: Quote
Alicja Posted January 20, 2013 Author Posted January 20, 2013 [quote name='Doginka']Taka trzepaczka potrafi pięknie białeczka ubić na sztywną pianę:lol:;-)[/QUOTE] otóż to , ale najważniejsze aby jaja były świeże ;) [quote name='Aleks89']Przydatne ćwiczenie do innych czynności mniej kulinarnnych:diabloti:[/QUOTE] no ba , wszystkiego w życiu cza spróbować ;) [quote name='Luzia']Dziękuję :loveu: no to mam zajęcie na jutro :lol: Czyli nie jest ze mną aż tak źle :evil_lol: Praktyka czyni mistrza :diabloti:[/QUOTE] tylko nie wałkuj ciasta na cienkie placki ;) Quote
Katerinas Posted January 20, 2013 Posted January 20, 2013 [quote name='Luzia'] Widać że Podkarpacie to zadupie i psy dupami szczekają, u nas pianę ubija się trzepaczką o taką: [URL]http://www.img.chh.pl/large_size/58329a436c84564c1b095478cbeb146b.jpg[/URL] :grins:[/QUOTE] tiiaaaa... jam leniuch. Mam takową w szafce, ale ubijam mikserem ;) Quote
Asiaczek Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 [B]Alicjo[/B], a czemu tak milczysz, co? Zapadłaś w sen zimowy czy jakoś tak...?:) pzdr. Quote
Alicja Posted January 24, 2013 Author Posted January 24, 2013 [quote name='Katerinas']tiiaaaa... jam leniuch. Mam takową w szafce, ale ubijam mikserem ;)[/QUOTE] ja jak ubijam sama piankę to trzepaczką , jak z dodatkami czyli musze domieszać cukier , kokos itp to mikserem [quote name='unikatowydiament']dzień dobry,miłego popołudnia:)[/QUOTE] miłego piąteczku ;) [quote name='Asiaczek'][B]Alicjo[/B], a czemu tak milczysz, co? Zapadłaś w sen zimowy czy jakoś tak...?:) pzdr.[/QUOTE] nie milczę , przecież odzywam się na waszych wątkach [quote name='Doginka']Może Alę śnieg przysypał:lol:[/QUOTE] nie ma go tak dużo by mnie przysypać Quote
Doginka Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 [quote name='Alicja']...nie ma go tak dużo by mnie przysypać[/QUOTE] To chyba musisz Wawkę odwiedzić, tu śniegu aż za dużo i cały czas sypie:cool3: Quote
Alicja Posted January 24, 2013 Author Posted January 24, 2013 [quote name='Doginka']To chyba musisz Wawkę odwiedzić, tu śniegu aż za dużo i cały czas sypie:cool3:[/QUOTE] co to to nie , wystarczy mi to co napadało ;) Quote
Katerinas Posted January 25, 2013 Posted January 25, 2013 Mi też :roll: Wczoraj myślałam, że zwariuję z tym odśnieżaniem... Ledwo zgarnęła, a za godzinę tyle samo napadało. Tylko Michał ma frajdę. ;) Ale od poniedziałku podobno odwilż. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.