Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Rodzice Maciusia :)']Ale jak to możliwe, że sunia jest gryziona przez inne i to tak, że każdy to widzi a schronisko na to pozwala?? Nie można jej przenieść do boksu z innymi psami, np. maleńkimi? Dziwi mnie to, bo sądząc po wypisie ze schronu ludzie się interesują tam psami - np jest adnotacja Nie dawać psa rolnikom, i w ogóle tak dość dobrze to wygląda[/QUOTE]

Wiesz, niektóre psy przenoszone są cały czas do innego boksu, bo są gryzione - a potem lądują np. w izolatce. Ale nie ma możliwości, żeby maluch siedział w izolatce, jak do schronu przychodzi np. duży, agresywny pies...

• Replies 8.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Rodzice Maciusia :)']Ale jak to możliwe, że sunia jest gryziona przez inne i to tak, że każdy to widzi a schronisko na to pozwala?? Nie można jej przenieść do boksu z innymi psami, np. maleńkimi? Dziwi mnie to, bo sądząc po wypisie ze schronu ludzie się interesują tam psami - np jest adnotacja Nie dawać psa rolnikom, i w ogóle tak dość dobrze to wygląda[/QUOTE]

Ją przecież nawet małe g... gryzą!!! Mniejsze od niej a ona się wcale nie broni, tylko ucieka do budy i nie wychodzi. Co się w budzie dzieje - nie widzi przecież nikt. I nie słyszy. Ona jest cichutka, nawet jaka ją przy nas ugryzła w pupę ta biała w kropki sunia - to ślipotka nawet nie pisnęła... Jakiekolwiek zainteresowanie nią człowieka jeszcze bardziej wzmaga agresję wszystkich psów wobec niej.
Jasne, jej adopcja będzie b. trudna - starsza, bez oczka, ładna, ale nie jakaś piękność, wycofana ...
Przeżywa ten pies koszmar w każdej sekundzie spędzonej w boksie, atakowana jest ze wszystkich stron ... pomoc ludzka tylko wzmaga agresję i to u łagodnych, miłych psów, Pan Grzegorz świadkiem bo sam omal nie oberwał od psów za to, że wziął ją na ręce. Nienawidzą jej psy. Wszystkie. Dlatego trzeba ją zabrać, będzie ciążyła nam na sumieniu jeśli ją w końcu rozszarpią, jednego oka już nie ma i zdaje się tam je straciła.
Ewa

Posted

[quote name='E-S']Ją przecież nawet małe g... gryzą!!! Mniejsze od niej a ona się wcale nie broni, tylko ucieka do budy i nie wychodzi. Co się w budzie dzieje - nie widzi przecież nikt. I nie słyszy. Ona jest cichutka, nawet jaka ją przy nas ugryzła w pupę ta biała w kropki sunia - to ślipotka nawet nie pisnęła... Jakiekolwiek zainteresowanie nią człowieka jeszcze bardziej wzmaga agresję wszystkich psów wobec niej.
Jasne, jej adopcja będzie b. trudna - starsza, bez oczka, ładna, ale nie jakaś piękność, wycofana ...
Przeżywa ten pies koszmar w każdej sekundzie spędzonej w boksie, atakowana jest ze wszystkich stron ... pomoc ludzka tylko wzmaga agresję i to u łagodnych, miłych psów, Pan Grzegorz świadkiem bo sam omal nie oberwał od psów za to, że wziął ją na ręce. Nienawidzą jej psy. Wszystkie. Dlatego trzeba ją zabrać, będzie ciążyła nam na sumieniu jeśli ją w końcu rozszarpią, jednego oka już nie ma i zdaje się tam je straciła.
Ewa[/QUOTE]

U funi taka malizna to koszt 240 zł miesięcznie (ona jest mała, nie średnia, prawda?) - nie jest to jakoś dużo, ale myślę, że dobrze byłoby mieć choć połowę deklaracji stałych. Jeśli chcecie, możemy spróbować - matrioszko, Ty zajmowałaś miejsca, co Ty na to? Jeśli tak, to dobrze byłoby już teraz założyć wątek...

Posted

[quote name='ladySwallow']Ewa, my mamy wzięte dwa boksy u funii - myslałysmy o 4 małych psiakach, ale nie utrzymamy tylu na raz - myślę, że jeśli by zalożyc wątek suni i zebrać nieco deklaracji, to można by ją wziąć na jedno z tych czterech miejsc... Tylko myślę, że ona poczeka sobie na adopcję - także trzeba by na nią stałe deklaracje...[/QUOTE]
Masz rację.
Trzebaby tam pojechać, wyciągnąć ją z boksu, ale nie - jak ją wyciągniemy, to ona już nie ma powrotu, zagryzą ją. Inaczej.
Najpierw wątek i te zdjęcia, które są z wyjaśnieniem, dlaczego nie ma kolejnych. Trzeba sprawdzić, czy jeszcze żyje. Zbierać deklaracje - ja tam coś od siebie też oczywiście ofiaruję, choć razem z deklaracją na Fabiana i utrzymaniem Bugiego, nie powiem, zaboli i dużo już nie mogę deklarować, bo normalnie nie dam rady zapłacić jak przeszarżuję - więc proszę, aby kto może nawet po 5 zł dla biednej ślipotki zadeklarował.

Jak już będzie czynny hotel Funi - trzeba ją wyciągnąć - jak się ją wyjmie raz z boksu trzeba pamiętać, że ona nie ma powrotu do schroniska, bo ją rozszarpią. Wykapać, przegląd weterynaryjny, sesja zdjęciowa, hotel u Funi i ogłoszenia z ładnymi już zdjęciami z "wolności".
Imię. Rezi np. Klara. Dajcie jakieś pomysły.
Tak to widzę.
Ewa

Posted

[quote name='ladySwallow']U funi taka malizna to koszt 240 zł miesięcznie (ona jest mała, nie średnia, prawda?) - nie jest to jakoś dużo, ale myślę, że dobrze byłoby mieć choć połowę deklaracji stałych. Jeśli chcecie, możemy spróbować - matrioszko, Ty zajmowałaś miejsca, co Ty na to? Jeśli tak, to dobrze byłoby już teraz założyć wątek...[/QUOTE]
Ja mogę tu i teraz napisać ile mogłabym na pewno stale przelewać - 50 zł mies. Nie więcej. Nie mam stałej pensji, dlatego łatwiej mi w przypływie gotówki wpłacać większe sumy jednorazowo niż na stałe deklarować, bo np. w wakacje nie zarabiam NIC, a płatności mam takie same (ZUS-y, 2 czynsze, składki, księgowa, pracownicy itp).
Ewa

Posted

[quote name='E-S']Masz rację.
Trzebaby tam pojechać, wyciągnąć ją z boksu, ale nie - jak ją wyciągniemy, to ona już nie ma powrotu, zagryzą ją. Inaczej.
Najpierw wątek i te zdjęcia, które są z wyjaśnieniem, dlaczego nie ma kolejnych. Trzeba sprawdzić, czy jeszcze żyje. Zbierać deklaracje - ja tam coś od siebie też oczywiście ofiaruję, choć razem z deklaracją na Fabiana i utrzymaniem Bugiego, nie powiem, zaboli i dużo już nie mogę deklarować, bo normalnie nie dam rady zapłacić jak przeszarżuję - więc proszę, aby kto może nawet po 5 zł dla biednej ślipotki zadeklarował.

Jak już będzie czynny hotel Funi - trzeba ją wyciągnąć - jak się ją wyjmie raz z boksu trzeba pamiętać, że ona nie ma powrotu do schroniska, bo ją rozszarpią. Wykapać, przegląd weterynaryjny, sesja zdjęciowa, hotel u Funi i ogłoszenia z ładnymi już zdjęciami z "wolności".
Imię. Rezi np. Klara. Dajcie jakieś pomysły.
Tak to widzę.
Ewa[/QUOTE]

Ja stale nie jestem w stanie obecnie nic przelewać, ale robię bazarki. To już coś.

Trzeba najpierw zebrać na weta + może fryzjera, tego gdzie był spaniel? Pani bierze niewiele za psy schroniskowe. Jak będzie wiadomo, że hotel u Funi będzie otwarty niedługo i będzie do niego załatwiony transport, na noc czy dwie mogę ją zabrać do siebie - po tym przeglądzie u weta, kąpieli, żeby porobić zdjęć, posiedzieć z nią, poobserwować.

[B]Ewa[/B] - zakładasz wątek?

Posted

[quote name='ladySwallow']Ja stale nie jestem w stanie obecnie nic przelewać, ale robię bazarki. To już coś.

Trzeba najpierw zebrać na weta + może fryzjera, tego gdzie był spaniel? Pani bierze niewiele za psy schroniskowe. Jak będzie wiadomo, że hotel u Funi będzie otwarty niedługo i będzie do niego załatwiony transport, na noc czy dwie mogę ją zabrać do siebie - po tym przeglądzie u weta, kąpieli, żeby porobić zdjęć, posiedzieć z nią, poobserwować.

[B]Ewa[/B] - zakładasz wątek?[/QUOTE]
Nie zakładam wątku - za często nie ma mnie w Lublinie i nie mam wtedy dostępu do internetu. Poza tym nigdy tego nie robiłam, jestem internetowym analfabetą bo mi tak wygodnie (mąż informatyk) no i za długo jestem w pracy.
Jestem za fryzjerem. Mogę zapłacić za fryzjera. Już na Zdrapce jak sama próbowałam coś z nią robić po schronisku to zniszczyłam na dredach 3 pary nożyczek ... a ślipotka w jeszcze gorszym stanie ma sierść.
Hotel u Funi rusza za jakieś 10 dni.
Ewa

Posted

[quote name='E-S']Nie zakładam wątku - za często nie ma mnie w Lublinie i nie mam wtedy dostępu do internetu. Poza tym nigdy tego nie robiłam, jestem internetowym analfabetą bo mi tak wygodnie (mąż informatyk) no i za długo jestem w pracy.
Jestem za fryzjerem. Mogę zapłacić za fryzjera. Już na Zdrapce jak sama próbowałam coś z nią robić po schronisku to zniszczyłam na dredach 3 pary nożyczek ... a ślipotka w jeszcze gorszym stanie ma sierść.
Hotel u Funi rusza za jakieś 10 dni.
Ewa[/QUOTE]

Dobrze, więc ja założę wątek - tylko proszę, napiszcie, gdzie są zdjęcia, mam za słaby net, żeby teraz czegokolwiek szukać.

Posted

[quote name='ladySwallow']Dobrze, więc ja założę wątek - tylko proszę, napiszcie, gdzie są zdjęcia, mam za słaby net, żeby teraz czegokolwiek szukać.[/QUOTE]
Zdjęcia wszystkich piesków:
[URL]http://picasaweb.google.com/SankjaSankja/Nowodwor2#[/URL]
Ślipotka:
[URL]http://picasaweb.google.com/SankjaSankja/Nowodwor2#5432952407293415218[/URL]
[URL]http://picasaweb.google.com/SankjaSankja/Nowodwor2#5432952518088454354[/URL]
[URL]http://picasaweb.google.com/SankjaSankja/Nowodwor2#5432952562885708994[/URL]
[URL]http://picasaweb.google.com/SankjaSankja/Nowodwor2#5432952616269023778[/URL]
[URL]http://picasaweb.google.com/SankjaSankja/Nowodwor2#5432952724781883570[/URL]
[URL]http://picasaweb.google.com/SankjaSankja/Nowodwor2#5432952677005721810[/URL]

Ewa

Posted

Wątek malizny: [url]http://www.dogomania.pl/threads/179511-MaA-a-terierkowata-sunia-bez-oczka-gryziona-w-boksie-PILNIE-SZUKA-FUNDUSZY-I-DT?p=14059652#post14059652[/url]

Posted

To, że ja zaklepałam dwa miejsca u funi nic nie znaczy.Chciałabym tylko , aby psy, które tam umieścimy szybko dochodziły do siebie i szły szybko do adopcji.Marzy mi się duża rotacja.W hotelu widzę psy w typie danej rasy, które wejdą i wyjdą.Nie stać nas na długoterminowe utrzymanie psa.Suka do tych małych nie należy, więc nie 240, tylko 300 zł trzeba na miesiąc.Czy pies, o którym mowa jest psem adopcyjnym ? Zdaję sobie sprawę, że moja opinia może wydać się cyniczna, okrutna ..., ale uważam, że w przypadku tej suki tylko DT/ DS ma sens.I to DT płatny za jedzenie, czy sterylizację i szczepienia.I ogłoszenia, ogłoszenia ...To ciężki przypadek.Musimy kierować się rozsądkiem, a nie tylko emocjami, że ona biedna.Wiecie, że po każdej wizycie w schronisku każda(-y) wyszedłby z niego przynajmniej z trzema psami.I jak byśmy wtedy wyglądali ?Spotykacie na dogo takie przypadki litości i spontanu ; ktoś wyciąga po 5, 6 , a nawet 8 psów, a potem szlocha, że nie ma na to, na tamto, że dalej jak żyć, jak utrzymać i ... pomóżcie wszyscy.I żal do całego świata, że on (ona) taka dobra, chce pomagać,tonie w długach, a tu nikt i nic ... i wszyscy podli, bezduszni.Ja tak nie chcę.
Miejmy na względzie fakt, że jest nas tu zaledwie kilka, z tego większość studentki (studenci") bezrobotni- wiadomo - bez dochodów.40-50 zł od każdej "stąd" raz na miesiąc ... ktoś się deklaruje - na stałe ? Dla tego jednego psa.
Przepraszam , ale mnie to przerasta.
Proszę, niech wypowiedzą się inni.

Posted

[quote name='ladySwallow']Wątek malizny: [url]http://www.dogomania.pl/threads/179511-MaA-a-terierkowata-sunia-bez-oczka-gryziona-w-boksie-PILNIE-SZUKA-FUNDUSZY-I-DT?p=14059652#post14059652[/url][/QUOTE]
Dzięki, już tam jestem :)
Ewa

Posted

[quote name='matrioszka2']To, że ja zaklepałam dwa miejsca u funi nic nie znaczy.Chciałabym tylko , aby psy, które tam umieścimy szybko dochodziły do siebie i szły szybko do adopcji.Marzy mi się duża rotacja.W hotelu widzę psy w typie danej rasy, które wejdą i wyjdą.Nie stać nas na długoterminowe utrzymanie psa.Suka do tych małych nie należy, więc nie 240, tylko 300 zł trzeba na miesiąc.Czy pies, o którym mowa jest psem adopcyjnym ? Zdaję sobie sprawę, że moja opinia może wydać się cyniczna, okrutna ..., ale uważam, że w przypadku tej suki tylko DT/ DS ma sens.I to DT płatny za jedzenie, czy sterylizację i szczepienia.I ogłoszenia, ogłoszenia ...To ciężki przypadek.Musimy kierować się rozsądkiem, a nie tylko emocjami, że ona biedna.Wiecie, że po każdej wizycie w schronisku każda(-y) wyszedłby z niego przynajmniej z trzema psami.I jak byśmy wtedy wyglądali ?Spotykacie na dogo takie przypadki litości i spontanu ; ktoś wyciąga po 5, 6 , a nawet 8 psów, a potem szlocha, że nie ma na to, na tamto, że dalej jak żyć, jak utrzymać i ... pomóżcie wszyscy.I żal do całego świata, że on (ona) taka dobra, chce pomagać,tonie w długach, a tu nikt i nic ... i wszyscy podli, bezduszni.Ja tak nie chcę.
Miejmy na względzie fakt, że jest nas tu zaledwie kilka, z tego większość studentki (studenci") bezrobotni- wiadomo - bez dochodów.40-50 zł od każdej "stąd" raz na miesiąc ... ktoś się deklaruje - na stałe ? Dla tego jednego psa.
Proszę, niech wypowiedzą się inni.[/QUOTE]

Właśnie dlatego założyło się wątek - żeby znaleźć deklaracje. Sunia jest może i średnia (poprosiłam o zdanie funię), ale zawsze można w boksie coś małego z nią trzymać. Na wątku suni szukamy też DT - może ktoś ją weźmie do siebie. Może dołożą się teriery. Napisałam, że same rady nie damy - dlatego, jeśli nie znajdą się deklaracje, suczka będzie czekać na dom tymczasowy w schronisku, niestety. Znasz moje zdanie na ten temat - ale uważam, że nie utrzymamy 4 psów w dwóch boksach, bo to prawie 1000 zł miesięcznie - utrzymamy maks dwa, może trzy - dlatego, jeśli znajdą się deklaracje dla tej suńki, to moglaby być tą czwartą, jednocześnie trzymając nam boks z możliwością dołożenia do niego jakiejś malizny, nawet szczeniora. Myślałam pod tym kątem, a nie tak, że wyciągnięcie jej jest priorytetem i mamy same za nią płacić.

Posted

A ja mam propozycję aby spróbować poprosić osoby, które są aktywne i deklarowały na wątku Hero, psiaka z Zamościa. Na razie nie ma tego pieseczka, może choć na pierwszy miesiąc dałoby się zapłacić. Ja tymczasem deklaruję na nią 30 zł miesięcznie stale. Trzebaby spróbować prosić o nawet 5 złotowe deklaracje comiesięczne.

Posted

Zgadzam się z przedmówczyniami. Jeśli nie zbierzemy stałych deklaracji z dogo to niestety - same dobrze wiecie, że obecnie szału adopcyjnego nie ma. A co dopiero taka bidna mordka, bezoczka na dodatek... Same tego nie udźwigniemy, bo teraz trochę nam się popłynęło na spontan przez bokserkę, astkę i jej młode. Jesli będą deklarację, to możemy ją dawać do funi.

Czy mamy konto na allegro, z którego można zrobić aukcję wspomagającą? ;)

Posted

[quote name='matrioszka2']To, że ja zaklepałam dwa miejsca u funi nic nie znaczy.Chciałabym tylko , aby psy, które tam umieścimy szybko dochodziły do siebie i szły szybko do adopcji.Marzy mi się duża rotacja.W hotelu widzę psy w typie danej rasy, które wejdą i wyjdą.Nie stać nas na długoterminowe utrzymanie psa.Suka do tych małych nie należy, więc nie 240, tylko 300 zł trzeba na miesiąc.Czy pies, o którym mowa jest psem adopcyjnym ? Zdaję sobie sprawę, że moja opinia może wydać się cyniczna, okrutna ..., ale uważam, że w przypadku tej suki tylko DT/ DS ma sens.I to DT płatny za jedzenie, czy sterylizację i szczepienia.I ogłoszenia, ogłoszenia ...To ciężki przypadek.Musimy kierować się rozsądkiem, a nie tylko emocjami, że ona biedna.Wiecie, że po każdej wizycie w schronisku każda(-y) wyszedłby z niego przynajmniej z trzema psami.I jak byśmy wtedy wyglądali ?Spotykacie na dogo takie przypadki litości i spontanu ; ktoś wyciąga po 5, 6 , a nawet 8 psów, a potem szlocha, że nie ma na to, na tamto, że dalej jak żyć, jak utrzymać i ... pomóżcie wszyscy.I żal do całego świata, że on (ona) taka dobra, chce pomagać,tonie w długach, a tu nikt i nic ... i wszyscy podli, bezduszni.Ja tak nie chcę.
Proszę, niech wypowiedzą się inni.[/QUOTE]

To przypadek "trudnej adopcji" - zgadzam się z Matrioszką. Ale w tej chwili to najbiedniejszy pies w schronisku. Jest ładna, ma ładny pyszczek. Nie jest duża - tylko średnia. Nie jest agresywna. Brak oczka jej nie przeszkadza (musiała je dawno stracić). Ma dostatecznie wzruszającą, smutną historię i łapie za serce. Słodki pycholek. To nie jest tak, że ona nie ma szansy na dom i nie mozna zakładać, że będzie w hotelu "zalegać" nie wiadomo ile.

Tak, wyciąganie małych w typie jakiejś rasy - da być może efekt dużej rotacji i tym małym pomoże znaleźć domy. Jednym szybciej, drugim wolniej (patrz kazus małej, przepięknej Pigwy, nie pamiętam z którego schroniska - nikt nie brał bo taką ładną każdy weźmie a są inne bardziej potrzebujące).

Wtedy pomożemy tylko takim, reszta, mniej adopcyjna, ale wcale nie mniej potrzebująca domu, a nawet bardziej - jak Ślipotka - zostaną. W jej przypadku to wyrok. Żaden inny pies w schronisku nie jest w takiej sytuacji jak ona.

To nie jest złe schronisko, wszyscy to wiemy. Żadnemu psu oprócz niej krzywda się tam nie dzieje. A i ona nie cierpi tam przez ludzi - tylko przez negatywne emocje jakie wzbudza w psach i własny, łagodny, uległy, wycofujący się charakter.

Małe psy nie muszą "dochodzić do siebie" jak po zamojskim schronisku np., wystarczy wykąpać i uczesać, ewentualnie fryzjer w przypadku długiej sierści i wsio. Można szukać im domu i bez hoteliku, bo ten - jak uważałam do tej pory - potrzebny jest właśnie pieskom z jakichś względów zagrożonym w schronisku, w celu zapewnienia im bezpieczeństwa do czasu znalezienia domu. Zagrożonego oprócz Ślepotki, po rozszarpaniu Sznupki - nie ma.
Ewa

Posted

Biedna psinka :(
Musicie powysyłać pw do osób, które mogą pomóc - wszyscy tak robią i w ten sposób jakoś psiaki wychodzą. Najgorzej, że teraz jest coraz więcej płatnych i to słono hotelików, a coraz mniej DT za samą karmę.
Ja mogę też powysyłać trochę pw, a zaraz wkleję prośbę o pomoc na wątek Hero.

Posted

Trzeba ją KONIECZNIE na Naszą Klasę dać. KONIECZNIE!!!! Sama bym to zrobiła, ale nie mam tam konta. Jeśli macie dużo znajomych to ogromna szansa, że się zainteresują i nawet jednorazowo wpłacą po grosiku. Proszę, zróbcie to z prośbą o każdy mały grosik.
Ja już wstawiłam jej fotkę na wątek Hero.

Posted

[quote name='Rodzice Maciusia :)']Trzeba ją KONIECZNIE na Naszą Klasę dać. KONIECZNIE!!!! Sama bym to zrobiła, ale nie mam tam konta. Jeśli macie dużo znajomych to ogromna szansa, że się zainteresują i nawet jednorazowo wpłacą po grosiku. Proszę, zróbcie to z prośbą o każdy mały grosik.
Ja już wstawiłam jej fotkę na wątek Hero.[/QUOTE]

Już jest u mnie na n-k.

[quote name='magenka1']Jejku ciotki a ma ona swój wątek? Ja deklaruję 5 zł na razie od końca lutego[/QUOTE]

[url]http://www.dogomania.pl/threads/179511-MaA-a-terierkowata-sunia-bez-oczka-gryziona-w-boksie-PILNIE-SZUKA-FUNDUSZY-I-DT[/url]

Posted

A nie możemy się z tą dyskusją przenieść na jej wątek? bo potem nie będzie wiadomo gdzie jest a gdzie nie a w nowodworskim zanim coś znajdziemy to ...
tutaj:
[url]http://www.dogomania.pl/threads/179511-MaA-a-terierkowata-sunia-bez-oczka-gryziona-w-boksie-PILNIE-SZUKA-FUNDUSZY-I-DT[/url]
Ewa

Posted

[INDENT] [SIZE=3][COLOR=Green][COLOR=RoyalBlue]z góry przepraszam za offa[/COLOR]
kochani zapraszam[/COLOR] [COLOR=Blue]na[/COLOR] [I][U][COLOR=Red]PSIE BAZARKI[/COLOR][/U][/I] [COLOR=Magenta]z przeróżnymi[/COLOR] [COLOR=Purple]nowymi akcesoriami[/COLOR].[/SIZE] [B][COLOR=DarkRed]Zbieramy pieniążki na psiaki z Pabianic w DT. Link do bazarku jest w podpisie bo za dużo tego jest[/COLOR][/B][IMG]http://www.dogomania.pl/../images/smilies/icon_smile.gif[/IMG] [/INDENT]

Posted

[B]Mam pytanie i od razu przepraszam za offa[IMG]http://www.dogomania.pl/../images/smilies/icon_wink.gif[/IMG]
Czy znacie dobra lecznice w ktorej mozna wykonac sterylke w [U]PULAWACH? [/U]Zalezy mi na dobrej i kompetentnej gdzie smialo mozna dac suczke, bez obaw....

Bardzo prosze o prv lub gg: 6304928. Z gory dzieki[IMG]http://www.dogomania.pl/../images/smilies/icon_smile.gif[/IMG][/B]