Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Divi']Magnesiatko moin zdanie to nie tak samo, tak samo to jak byś kazała zapłacić za benzynę+ czas który na to straciłaś. Za benzynę jak najbardziej ale czas do dla pieska. Sama mam psinkę ze schroniska, a dokładnie z hoteliku płaciłam sama za transport, ale za czas jaki poświecili na przywiezieniu mi psinki nie. Rozumiesz co mam na myśli ? Dog to nie praca takie mam zdanie to pomoc.[/QUOTE]

Wiesz masz rację. Chciałam tylko pokazać, że pomocą jest sam fakt, że Orpha chce wziąć Rudzielca do domu, a to, że jej warunki finansowe nie pozwalają na sfinansowanie tego pobytu z własnych środków nie powinno źle o niej świadczyć. Przejrzałaś te oferty płatnego DT, do których linki Orpha wysłała? Tam są ceny iście hotelowe, do tego jeszcze karma, która też kosztuje. Tu w cenie 300 PLN jest już wszystko. Tak naprawdę jak policzymy ile wydajemy miesięcznie na naszych pupili sądzę, że kwota wyjdzie podobna :oops:

• Replies 2.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Może tak Orpha nie denerwuj się ja ciebie nie osądzam nie znamy się osobiście, a nawet jak eis zna kogoś zna to różnie bywa :) Ja pomagam psom bo tylko im ufam, a do człowiek podchodzę z dystansem wolałam napisać o moich wątpliwościach, i zacząć działać z deklaracjami niż mieć wątpliwość.
Jeśli uważasz, że kwota ta kwota top koszt utrzymania psiurka tak jak piszę Magnesiatko to dla mnie wszystko jasne. Ja wydaję 300 zł na moją psinke albo i więcej miesięcznie ale ona jest chora. wet badania moczu co tydzień. No ale ona jest mała to może mniej je i nie gotuje dla niej.

Posted

Divi nie nie , nie3 denerwuje sie tylko troche przykro po slowach agaty mi sie zrobilo :roll:, nie chcialam wywolywac tu zadnej burzy ,poczulam sie troche tak jakbym chciala od was wyludzic pieniadze i je przehulac :roll:.
Jesli chcecie wiecej o mnie wiedziec od ludzi z dogo ktorzy mnie znaja osobiscie to SBD ,Mru , Belula wiedza o mnie najwiecej , sa tez osoby z ktorymi spotkalam sie kilka razy , ach i mialam psiaki na tymczasie od Anouk i eliinfo. Sklonna jestem sie tez spotkac ,jesli ktos chce mnie i moje zwierzaki poznac u mnie w domu , zeby rozwiac wszelkie watpliwosci

Posted

Nigdy nie wdaję sie w pyskówki na dogo, kazdy to wie.
To jest ostatni mój wpis dotyczący tego tematu na wątku Miszki.

Wszyscy wiedza o co mi chodzi. Proszę orphę żeby nie dorabiała mi "gęby".
Rozumiem, ze ktos nie nie ma srodków finansowych na utrzymanie psa na Dt. To całkiem naturalne, że za psem do dt idą pieniadze. Ktoś daje miejsce w swoim domu, swój czas, sprząta po psie, często ponosi niedogodności związane z dodatkowym mieszkańcem. Jak najbardziej w porządku jest, że inni składaj,ą sie na utrzymanie i leczenie psiaka.
Ale utzrymanie i leczenie to sa sumy , które mozna z góry oszacować.

Tak jak pisałam worek Puriny na jagnięcinie (bardzo dobra i tania karma, nie alergizuje) kosztuje 100 zł. To jest 15 kg! Jesli gotuje to suchej karmy pójdzie stosunkowo mniej. Gotowana karma to tez nie sa jakies bajońskie sumy. Kg porcji rosołowych kosztuje ok. 1,50, kg ryżu ok. 2,50. Ugotowany 1 kg ryżu + 2 porcje rosołowe i 1 marchewka to jest sagan jedzenia! Jedzą to moje psy i maja sie dobrze. Wołowiny ekstra nie trzeba kupować.
Z tego co pisała kosu Miszka jest wysterylizowana i zaszczepiona. Inne koszty , które poniesiesz: tabletka na robaki kosztuje 5 zł. Zakładając ze Miszka waży 20 kg odrobaczenie będzie kosztować 10 zł raz na 3 miesiące. Jesli nawet trzeba będzie powtórzyć po 10 dniach to daje to 20 zł.
Frontlain na pchły i kleszcze ok. 30 zł raz na 3 miesiące. zabaweczki mozna kupić w lumpeksie, kocyk też, to sa grosze. Zreszta nikt nie oczekuje , żeby pies w dt miał jak w Hiltonie. Potrzebna jest opieka, socjalizacja, odpowiednie jedzenie i serce.
Ogłoszenia w wiekszości są bezpłatne, jedynie allegro wyróznione kosztuje chyba 14 zł na 2 tygodnie.
Kto ma psa, albo kto sie zajmuje adopcjami tyle czasu co ja, to wszystko wie. Takim starym wygom jak ja , dziecka w brzuch nikt nie wepchnie.

Nie uważam za zbrodnie, ze ktoś przy okazji pomocy psu chce poprawić swoja sytuację finansową. Tylko trzeba to jasno powiedzieć. Osoby , które chcą sponsorować psa musza sobie z tego zdawać sprawę. Jezeli sie na to godzą to wszystko jest OK.

Posted

[quote name='Agata69']

Nie uważam za zbrodnie, ze ktoś przy okazji pomocy psu chce poprawić swoja sytuację finansową. Tylko trzeba to jasno powiedzieć. Osoby , które chcą sponsorować psa musza sobie z tego zdawać sprawę. Jezeli sie na to godzą to wszystko jest OK.[/QUOTE]
Dorobienie sie na psach nigdy mi nawet przez mysl nie przeszlo , mam swoje trzy psy tez pozbierane a to z ulicy a to ze schroniska i z pseudohowli. Mowisz o dorabianiu Tobie geby a to co napisalaś czym jest?
Jak sobie wyobrazasz poprawienie swojej sytuacji finansowej poprzez [B]gora 300 zl [/B], nigdzie nie napisalam ze 300 i koniec kropka i nie ma dyskusji , to byla propozycja do akceptacji i rozmow.Nie umiem wyliczyc ile dokladnie kosztuje utrzymanie jednego psa , bo nie kolekcjonuje rachunkow i nie robie podsumowan ,to nie jest dla mnie wazne ,jesli pies cos musi miec to to ma , lece i kupuje i nie zastanawiam sie nad tym ani minuty.Staram sie zeby moje osobiste zwierzeta i te tymczasowe mialy komfort i fizyczny i psychiczny , caly czas z nimi pracuje i jedyny "zarobek " jaki mam to satysfakcja z ich usmiechow na pyszczkach

Posted

Myślę, że temat powinno się zamknąć. Właśnie teraz :) Agata napisała co myśli na ten temat Orpha ty też wyraziłaś swoje zdanie. Teraz jest wszystko jasne osoba która będzie deklarowała na DT będzie wiedziała jak sprawa wygląda i to będzie jej decyzja czy jej to odpowiada czy nie.
Jak myślicie ?

Ja wysyłam pw i w listopadzie dam rzeczy na bazarek. Żeby Rudzielec był szczęśliwy.

Posted

Ja powiem tylko krótko - każdy jest na tyle rozumny, że jest w stanie podjąć właściwą decyzję. Jeśli uważacie, że hoteliki prowadzą działanośc gospodarczą, to............ się mylicie i tyle. Nie każdy prowadzi. Od samego początku wiedziałyście ile kasy chciałaby orpha (zostało rzucone hasło, zaznaczyłam, że mogę negocjować) i nie musiałyście się zgadzać.
Na pewno są ludzie którzy z pocałowaniem w rekę skorzystają z pomocy orphy.

gratuluję ludziom, którzy mogą brać psy na DT bezpłatnie - naprawdę. Oby więcej takich osób. Ale nie można wszystkich mierzyć jedną miarą.

A tak w ogóle, kosu32 kiedy wybierasz się do Miszki?? :) i jak się czujesz tak w ogóle??

Posted

sluchajcie kochani Monika z katowic ma jeszcze chusteczki trzy a w sumie to juz dwie "szukam domu" , komu jeszcze by sie takie przydaly ? macie kogos na oku?
Tak swoja droga ja zamowilam u moniki dla Miszki tez chusteczke ,zielona :) bo rudaskom ladnie w zielonym

Posted

[COLOR=black][FONT=Verdana]No i mnie znów wywaliło ... :angryy: Może tym razem się uda.[/FONT][/COLOR]

[COLOR=black][FONT=Verdana]Przeczytałam z uwagą dzisiejsze wpisy na wątku Miszki i przyznam, że każda z Was ma swoje racje. Znam Agatę69 i Jej metody działania – wiem jak bardzo jest skuteczna. Nie miałam jeszcze przyjemności poznać Orphy osobiście, ale słyszałam na Jej temat bardzo pozytywne opinie. Wiem też, że jeśli oferuje płatny DT – to z konieczności, bo dotychczasowe DT utrzymywała z własnych zasobów finansowych. Wiemy, że adopcja Miszki nie będzie sprawą prostą. Pisałam na wątku, że trzeba będzie nad nią popracować – pytanie jak długo?. Jestem wdzięczna Orphie, że zadeklarowała swą pomoc w układaniu Miszki, bo z tego co wiem, ma już doświadczenie w tego typu wycofanych psiakach. Z drugiej strony jest pewna obawa czy uda się zebrać pełną kwotę za DT a później, czy osoby deklarujące wsparcie finansowe będą w stanie je podtrzymać. Na Dogo ciągle pojawiają się prośby o pomoc finansową – o wsparcie. Organizowane są bazarki itd., by pozyskać choć parę złotych. Myślę, że większość z nas ma kilka psich bid na utrzymaniu, na które łoży co miesiąc pewne kwoty. I tu zachodzi obawa. Czy damy radę uzbierać co miesiąc na DT. Nie chciałabym by Orpha została później sama z problemem finansów gdzie później nagle wątek zacznie zamierać. Cały czas żywię nadzieję, że Orpha da Miszce jakiś „rabat” z tytułu pierwszego płatnego DT w Jej domu. Widzę ku temu przesłanki ze strony Orphy. Na wątku pojawiło się dwóch negocjatorów, więc jestem dobrej myśli. Podzielam wypowiedź DIVI, że Agata69 nie napisała tego złośliwie, a kierowały ją jedynie dobre przesłanki. Każdy ma swój styl działania, a najważniejsze nader wszystko jest dobro psa. Miałam przyjemność rozmawiać z Orphą telefonicznie i wiem, że jest rzeczową babką Każda z Was miała prawo wyrazić swoje zdanie w tym temacie - co niniejszym uczyniłyście.[/FONT][/COLOR]

[COLOR=black][FONT=Verdana]Szanuje każdego, za to co robi by pomóc zwierzakom i bardzo bym chciała, by tak pozostało.[/FONT][/COLOR]

Posted

[I]Co do wizyt w Celestynowie, ja na razie jestem wyłączona z powodu choroby (niestety antybiotyk). Nie wiem kiedy teraz uda mi się ją odwiedzić - planowałam drugi weekend listopada z tytułu zbiórki na rzecz celestynowiaków. Zobaczę czy wyrwę się tydzień wcześniej ... 7/8-go listopada-z pewnością dam znać.[/I]

To odpowiedź którą zamieściłam wcześniej a propos wizyty w Celestynowie.

A co do mojego stanu zdrowia, to mam nadzieję że już wkrótce ulegnie poprawie (i atybiotyki zaczną działać).

Posted

Kosu oczywiscie ze nie upieram sie przy tych trzystu :lol: , to jak juz pisalam propozycja do rozwazenia a ze mam nad soba grozbe porwania Lady przez Agmarka :mad:..... i tak jak pisalam nie chodzi o to zeby pieniadze wplywaly co do dnia i godziny , tym bardziej ze sama wiem jak to wyglada na dogomanii i wiem ile jest potrzebujacych psiakow bo sama mam deklaracje chocby po zlotowce aby tylko troszke pomoc. Mam nadzieje ze ja najszybciej bede mogla powrocic do darmowego DT ,bo dla mnie to nie praca tylko przyjemnosc pomagac psiakom i patrzec jak kwitna.

Posted

[quote name='Agata69']przepraszam , ale ja czegoś nie rozumiem.
300 zł za Dt na miesiąc to za co?
worek 15 kg Puriny kosztuje ok. 100 zł. Dla takiego psa jak Miszka to jedzenie na przynajmniej 2 miesiące. Rozumiem wizyty u weta, ale ta "cena" przecież tego nie obejmuje.
Miałam na dt kilkanaście psów i nie wzięłam za swoje "dobre serce" ani złotówki.
Moze nazwijmy sprawe po imieniu: branie 300 zł za przygarniecie czasowe psa to zarabianie na bezdomności.
Wiem, że bardzo chcecie psu pomóc, ale to chyba nie tedy droga.
"Wielcy" na dogo jesli prosza o pomoc to tylko na jakies zabiegi weterynaryjne albo na jedzenie, patrz np. ElzaMilicz.
zarabianie na ludziach którzy wypruwają sobie żyły i często odmawiaja czegoś sobie, żeby pomóc psu, jest moim zdaniem nie OK.
Oczywiscie zrobicie co chcecie, ja wyraziłam swoje zdanie. Wyadoptowałam ok. 80 psów, nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby na jakimś zarobić złotówkę.[/QUOTE]

a gdzie ty kupujesz w takich cenach karmę?

[URL]http://www.krakvet.pl/purina-plan-adult-lamb-rice-15kg-p-1003.html[/URL] zazwyczaj koszta są 160 zł + przesyłka:roll:

nie bardzo rozumiem o co tu chodzi...

masę domów tymczasowych płatnych i hotelików ogłasza się na dogo i jakoś innym osobom nikt takich rzeczy nie pisze:shake:

myślę, że za tego typu tekasy należą się przeprosiny orphie

Kossu zakładając wątek psu i zbierajac na niego kasę powinnaś wiedzieć, że jak znajdziesz mu dt płatny to wysyłając go muszisz być pewna, ze masz za co... i ze to w razie czego ty potem będziesz płacić za jego utrzymanie a nie orpha (czy inna osoba oferujaca tymczas)]

Poza tym drogie panie jeśli nie na opłacenie tymczasu to na co zbieracie fundusze? Na drobaczeniei i odkleszczenie już chyba wam starczy...:roll:
psa dzisiaj widziałam i na chorego nie wyglądał...

Posted

[quote name='Rudzia-Bianca']Jakbym mojego strachulca widziała :crazyeye:

Miszka jest bardziej ruda . Przepiękna jest .
Biana też była straszliwie przerażonym suczydłem , ale wychodzi na psy - dziś znowu obszczekała z grubej rury listonosza :evil_lol: ( po 2 latach uciekania przed nim ) .

Miszka wygląda jak sobowtór mojej Biany i kuzynka mojego Wauzika ['],a że ja do takich mam słobość okrutną :cool3: a niestety nie mogę zadeklarować żadnej wpłaty, ale jak się zgodzicie za kilka dni mogę na Miszkę wystawić bazarek z ręcznie robionymi kartkami ( muszę je tylko zrobić )
taki jak tu np.
[U][COLOR=#800080][URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=13335715#post13335715[/URL][/COLOR][/U][/QUOTE]

Piękna ta Twoja Biana i robi świetne miny :lol:
A kartki są po prostu cudowne :cool3:

Posted

dziewczeta !!!
pytalam czy macie jakies tymczasy ,ktorym przydalyby sie chustki z napisem "szukam domu" to naprawde skuteczna metoda , kasia z katowic ma jeszcze dwie ktore moze podeslac
a teraz prezentacja jak to wyglada ,moj niewidomy tymczas takowa nosil i efekty byly ,ludzie na ulicy nas zaczepiali :)
[IMG]http://1.1.1.4/bmi/img176.imageshack.us/img176/5605/seniorchusta.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='kosu32']Piękna ta Twoja Biana i robi świetne miny :lol:
A kartki są po prostu cudowne :cool3:[/QUOTE]

O tak , Bianula mimikę ma nad wyraz rozwiniętą :lol:
Oferta bazarku kartkowego w razie potrzeby nadal aktualna, jakby co piszcie na pw :)

Posted

[quote name='orpha']dziewczeta !!!
pytalam czy macie jakies tymczasy ,ktorym przydalyby sie chustki z napisem "szukam domu" to naprawde skuteczna metoda , kasia z katowic ma jeszcze dwie ktore moze podeslac
a teraz prezentacja jak to wyglada ,moj niewidomy tymczas takowa nosil i efekty byly ,ludzie na ulicy nas zaczepiali :)
[IMG]http://1.1.1.4/bmi/img176.imageshack.us/img176/5605/seniorchusta.jpg[/IMG][/QUOTE]

A gdzie ta prezentacja?
Rozumiem że wstawisz jakąś fotkę.

Posted

[quote name='kosu32']A gdzie ta prezentacja?
Rozumiem że wstawisz jakąś fotkę.[/QUOTE]
kurteczka wstawialam :roll:
no nic to jeszcze raz ,moze sie uda
[IMG]http://1.1.1.4/bmi/img176.imageshack.us/img176/5605/seniorchusta.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='obraczus87'] Od samego początku wiedziałyście ile kasy chciałaby orpha (zostało rzucone hasło, zaznaczyłam, że mogę negocjować) i nie musiałyście się zgadzać.
Na pewno są ludzie którzy z pocałowaniem w rekę skorzystają z pomocy orphy.

gratuluję ludziom, którzy mogą brać psy na DT bezpłatnie - naprawdę. Oby więcej takich osób. Ale nie można wszystkich mierzyć jedną miarą.[/QUOTE]

To nie Orpha chciała tyle kasy za DT, tylko ty podałaś taką kwotę. W związku z tym że Orpha nigdy nie prowadziła płatnego dt nie orientuje się jakie są koszta jak sama napisała.
Na szczęście mamy tu [B]Agata69 [/B]która wie o tym doskonale prowadząc dt bezpłatny.
A teraz jeszcze chcesz prowadzić negocjacje? Wybacz, ale Orpha jest chyba dorosłą osobą i nie potrzebuje adwokata. Przynajmniej do tej pory nie potrzebowała.
obraczus cena którą podałaś jest ceną za hotel, a Orpha potrzebuje na kasy na utrzymanie Miszki i jeśli ona powie że tyle ją to będzie kosztowało, to ok. Będziemy zbierać taką sumę. Puki co podzielam zdanie niektórych osób z dogo, bo sama mam 2 psy i 5 kotów i wiem że utrzymanie ich nie kosztuje sześciuset złotych (a gdzie jeszcze koty? :-o)
Zgadzam się z Kosu że Orpha nie oferowałaby domu płatnego gdyby sytuacja ją do tego nie zmusiła, poza tym jestem pewna że zajmie się Miszką jak należy. Myślę natomiast że koszt utrzymania jej nie będzie aż tak wysoki i jak sama Orpha napisała jest on do negocjacji :cool1: jej wielmożność Lady również :eviltong:

Aha. obraczus pogratuluj bardzo serdecznie [B]Agacie69 [/B]bo z całą pewnością na to zasłużyła :p

Posted

:placz: no wisi nademna grozba odebrania Lady :razz:

Dajmy juz spokoj bo mam coraz wiekszego dola , juz sama nie wiem czy dobrze robie :shake: , chce tej suni pomoc a wywolalam afere finansowa wieksza niz "rywingate"

Posted

[quote name='Sylwia K']a gdzie ty kupujesz w takich cenach karmę?

[URL]http://www.krakvet.pl/purina-plan-adult-lamb-rice-15kg-p-1003.html[/URL] zazwyczaj koszta są 160 zł + przesyłka:roll:

nie bardzo rozumiem o co tu chodzi...
.[/QUOTE]

No jednak muszę jeszcze raz.

[U]Ktoś tu uprawia niezła demagogię.[/U] Purina na jagniecinie Dog Chow 15 kg kosztuje wszędzie w okolicach 100 zł. Pies od 15 kg do 25 kg powinien jeść dziennie 200-350 g.
[URL]http://www.krakvet.pl/purina-chow-adult-lamb-rice-15kg-p-975.html[/URL]

[B]Powyżej 99 zł wysyłka jest za darmo.[/B] Gratuluje orientacji w temacie.

Nawet jesli zakupiona zostanie purina z wyższej półki czyli Pro plan za 160 zł to i tak worek starczy na 43 dni liczą dziennie górną granicę dawki czyli 350 g.

Sama utrzymywałam swojego czasu sukę i szczeniaki w hoteliku za 15 zł dziennie. Bo mi zależało i tak chciałam. Ale nikogo nie całowałam za to po rękach i nie kreowałam bohaterów tam gdzie ich nie było.

Miszce zyczę szczęścia.

Posted

.... mimo wszytsko zycze co niektorym ,zeby ominelo ich podejmowanie takich decyzji jak moja w tej chwili , bo wcale to nie jest latwe a niestety zycie nawet tym zbyt pewnym siebie i swoich mozliwosci potrafi skopac tylek ....koniec ,kropka, amen , the end.