Marta_Ares Posted March 30, 2010 Posted March 30, 2010 a zwykla lina ze sklepu jakiegos budowlanego Obi itp albo jakieś mniejsze Quote
Kasia&Rika Posted March 30, 2010 Posted March 30, 2010 [quote name='Kinia']Gdzie można kupić możliwie najzwyklejszą. długą smycz okrągłą? Tylko grubość powyżej 1cm. Potrzebuje do przeciągania się z psem;)[/QUOTE] ja mam 14 czy 16 na sprzedaż, jakby co to PW :P Quote
Migori Posted March 30, 2010 Posted March 30, 2010 [quote name='vpassione']Te metalowe jest przy smyczy szer 6 mm, a ja muszę mieć 8-10, z nitami. Zszycia ręcznie sobie nie wyobrażam, bo wtedy wytrzymałość wypada dość miernie. Wybredna jestem :P[/QUOTE] Polecam zamówić po prostu u rymarza, albo zapytać czy Woza czegoś takiego nie zrobić. Na wystawach patrzyłaś ? Quote
sugarr Posted March 30, 2010 Posted March 30, 2010 [quote name='deer_1987']Czemu? Do jamnika nie dam szelek bo to nie jest dla nich zbyt zdrowe... Tasma czy linka to jednak nie to samo. Linke uznaje do nauki przychodzenia a nie prowadzenia psa na spacer na tym... Nie wiem jak Wasze w pl ale tu mam 2m a rozciagnieta 3.5m wiec jednak jest roznica. Nie chodzi mi o nie wiadomo ile metrow ale normalna smycz ma 1.7m[/QUOTE] Znajdziesz dłuższą smycz, jak w Polsce są, to wszędzie są. [quote name='deer_1987']Da sie rozciagnac, Niunia rozciagnela ale ona jest za grzeczna zeby isc na rozciagnietej. oj nie wiem czy sie nie da zatrzymac z amoryzatowej bo zatrzymalam jak szlysmy przed ulice :D Flexi nie lubie bo po pierwsze wiem ze jest w stanie sie zerwac i wtedy problem a po drugie znam wiele psow z ktorymi nie ma w ogole kontaktu, ida sobie 5m przed wlascicielem i maja go gdzies.. i to nie chodzi o nie wychowane czy nie nauczone psy tylko psy ktore "glupieja" jak maja flexi[/QUOTE] Niunia rozciągnęła, chociaż chodzi przy nodze? [quote name='deer_1987']Ta smycz ma byc bardziej dla Sherry niz dla Niuni. Niunia umie chodzic bez smyczy przy nodze, Sherry sie tego uczy wiec na razie chce miec zawsze mozliwosc wiecej m dla niej kiedy nie moge jej spuscic. i jak juz pisalam nie chce flexi bo raz sie zerwala wiec sie moze zerwac drugi raz, dwa tasmowki sie boi - nie chce isc[/QUOTE] Jak chcesz więcej metrów - to nie od tego jest amortyzator, czy smycz z amortyzatorem. To są akcesoria do sportu. I dodatkowo w połączeniu z obrożą się ich nie używa. Pisano już dlaczego między innymi. Flexi nie, linka nie, taśma nie - po prostu szukasz czyjegoś przytaknięcia na pomysł, który nie ma najmniejszego sensu. I pisze to nie dlatego żeby Ci dogryzać, tylko oszczędzać bezsensownych wydatków. Pozdrawiam Quote
taxelina Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 [quote name='sugarr']Znajdziesz dłuższą smycz, jak w Polsce są, to wszędzie są. Niunia rozciągnęła, chociaż chodzi przy nodze? Jak chcesz więcej metrów - to nie od tego jest amortyzator, czy smycz z amortyzatorem. To są akcesoria do sportu. I dodatkowo w połączeniu z obrożą się ich nie używa. Pisano już dlaczego między innymi. Flexi nie, linka nie, taśma nie - po prostu szukasz czyjegoś przytaknięcia na pomysł, który nie ma najmniejszego sensu. I pisze to nie dlatego żeby Ci dogryzać, tylko oszczędzać bezsensownych wydatków. Pozdrawiam[/QUOTE] No widzisz to macie lepiej w polsce, bo bylam wczoraj w wiekszym miescie i 3 zoologach i nie ma 1.8 max No rozciagnela ale zaraz wrocila do mnie. czytaj uwaznie :) Flexi nie bede miec bo wiem jakie ma wady, linka to jest dobra do nauki przychodzenia a nie na spacery gdzie nie mozna spuscvic. nie musi mi nikt przytakiwac - czytalam tutaj o tej smyczy i wiem co ludzie polecaja - wlasnie m.in. na spacery gdzie nie mozna spuscic co sunia ma cieczke. Quote
Unbelievable Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 [quote name='deer_1987'] Flexi nie bede miec bo wiem jakie ma wady, linka to jest dobra do nauki przychodzenia a nie na spacery gdzie nie mozna spuscvic. [/QUOTE] ja mam psa który musi chodzić na lince, codziennie, i tam gdzie nie mogę go spuścić (czyli, no, prawie wszędzie :evil_lol: ) jest na tej lince albo na flexi. Pies nie ciągnie i jakoś specjalnie nie szaleje ani na jednym, ani na drugim, nikt nie zginął przez to, ja się nawet nie przewróciłam ( a to już 3 lata), na lince potrafimy frisbować i robić slalom między nogami, Wystarczyły chęci, żeby się nauczyć z tym żyć, a nie wymyślać jakieś horrendalnie drogie smycze które i tak nic nie dadzą Quote
taxelina Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 [quote name='Unbelievable']ja mam psa który musi chodzić na lince, codziennie, i tam gdzie nie mogę go spuścić (czyli, no, prawie wszędzie :evil_lol: ) jest na tej lince albo na flexi. Pies nie ciągnie i jakoś specjalnie nie szaleje ani na jednym, ani na drugim, nikt nie zginął przez to, ja się nawet nie przewróciłam ( a to już 3 lata), na lince potrafimy frisbować i robić slalom między nogami, Wystarczyły chęci, żeby się nauczyć z tym żyć, a nie wymyślać jakieś horrendalnie drogie smycze które i tak nic nie dadzą[/QUOTE] Widzisz tylko Ty masz jednego psa i a nie dwa ktore sie bawia i placze im sie linka i wokol mnie :) Nikt Tobie nie kaze kupowac tego co ja kupuje. Moja decyzja i mam prawo kupic co tylko mi sie podoba :) Quote
Unbelievable Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 [quote name='deer_1987']Widzisz tylko Ty masz jednego psa i a nie dwa ktore sie bawia i placze im sie linka i wokol mnie :) Nikt Tobie nie kaze kupowac tego co ja kupuje. Moja decyzja i mam prawo kupic co tylko mi sie podoba :)[/QUOTE] ale z tego co czytałam to linki potrzebuje jeden pies? może i mam jednego psa, ale z innymi się bawi i nie ma z tym żadnych problemów... Quote
taxelina Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 [quote name='Unbelievable']ale z tego co czytałam to linki potrzebuje jeden pies? może i mam jednego psa, ale z innymi się bawi i nie ma z tym żadnych problemów...[/QUOTE] Nie potrzebuje linki, bo przychodzic umie. potrzebuje miec wiecej swodoby np jak ma cieczke i nie spuszcze Quote
Unbelievable Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 [quote name='deer_1987']Nie potrzebuje linki, bo przychodzic umie. potrzebuje miec wiecej swodoby np jak ma cieczke i nie spuszcze[/QUOTE] ale linka nie jest tylko po to, żeby uczyć psa przychodzenia :evil_lol: no i swobody smycz z amortyzatorem ci nie da, psu tym bardziej Quote
Migori Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 [quote name='deer_1987'] czytalam tutaj o tej smyczy i wiem co ludzie polecaja - wlasnie m.in. na spacery gdzie nie mozna spuscic co sunia ma cieczke.[/QUOTE] Gdzie tutaj ? Jak na razie wszyscy sugerują Ci, że ta smycz a amorem do takich celów sie nie nadaje. W tym samym sklepie jest smycz zwykła [URL]http://www.sklep.for-active.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=13_26&products_id=43[/URL], dlaczego ta Ci nie odpowiada ? Bo nie ma bajeranckiego amora ? Tak malutki piesek jak twoja jamniczka nawet nie wykorzysta tych możliwości jakie daje smycz z amorem, nie rozciągnie tej gumy, a jak rozciągnie to guma jest na tyke mocna, że bedzie sciaga psa spowrotem. Przecież to niekomfortowe zarówno dla psa jak i ciebie. Psy bedzie niewygodnie z czymś co go dusi w szyję, bo ledwo sie oddali zaraz jest sciagany. Ty w ogóle masz problem z psimi akcesoriamy, a dokładnie z ich doborem. Pamietam, swego czasu tłuczaono Ci, że obroża L z rogza jest za duża dla Twojej jamniczki.. a Ty sie upierałaś że nie. [quote name='deer_1987']Nikt Tobie nie kaze kupowac tego co ja kupuje. Moja decyzja i mam prawo kupic co tylko mi sie podoba :)[/QUOTE] Jasne, tylko następnym razem nie proś ludzi o opinię, którą na Twoje życzenie właśnie wyrażają. Jest jeszcze inne rozwiązanie. Wysterylizować suczki. Quote
taxelina Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 [quote name='Unbelievable']ale linka nie jest tylko po to, żeby uczyć psa przychodzenia :evil_lol: no i swobody smycz z amortyzatorem ci nie da, psu tym bardziej[/QUOTE] Da mi dluzsza smycz ktora do mnie wroci :) Quote
taxelina Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 [quote name='Magda25']Gdzie tutaj ? Jak na razie wszyscy sugerują Ci, że ta smycz a amorem do takich celów sie nie nadaje. W tym samym sklepie jest smycz zwykła [URL]http://www.sklep.for-active.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=13_26&products_id=43[/URL], dlaczego ta Ci nie odpowiada ? Bo nie ma bajeranckiego amora ? Tak malutki piesek jak twoja jamniczka nawet nie wykorzysta tych możliwości jakie daje smycz z amorem, nie rozciągnie tej gumy, a jak rozciągnie to guma jest na tyke mocna, że bedzie sciaga psa spowrotem. Przecież to niekomfortowe zarówno dla psa jak i ciebie. Psy bedzie niewygodnie z czymś co go dusi w szyję, bo ledwo sie oddali zaraz jest sciagany. Ty w ogóle masz problem z psimi akcesoriamy, a dokładnie z ich doborem. Pamietam, swego czasu tłuczaono Ci, że obroża L z rogza jest za duża dla Twojej jamniczki.. a Ty sie upierałaś że nie. Jasne, tylko następnym razem nie proś ludzi o opinię, którą na Twoje życzenie właśnie wyrażają. Jest jeszcze inne rozwiązanie. Wysterylizować suczki.[/QUOTE] Widzisz nie wszystko co wy macie jest u nas do dostania. ta ktora pokazujesz ma 1.8m a takie smycze juz mam i nie potrzebujhe Po za tym jest zawsze 30 dni na odeslanie jesli nie sprawdzi sie, wiec sie nic nie traci. A polecali na znanym szwedzkim forum Jak mi zasponsorujesz sterylizacje to prosze bardzo. Na razie nie stac mnie na nia ktora kosztuje ponad 10 razy tyle co u Was. Nie mam pracy wiec nie mam z czego odkladac. ale jak tylko bede miec prace to planuje odkladac na sterylizacje choc jednej. Nie musisz mi doradzac co mam prywatnie zrobic z moimi psami. Quote
Unbelievable Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 [quote name='deer_1987'] Jak mi zasponsorujesz sterylizacje to prosze bardzo. Na razie nie stac mnie na nia ktora kosztuje ponad 10 razy tyle co u Was. Nie mam pracy wiec nie mam z czego odkladac. ale jak tylko bede miec prace to planuje odkladac na sterylizacje choc jednej. Nie musisz mi doradzac co mam prywatnie zrobic z moimi psami.[/QUOTE] jasne, lepiej kupować drogie smycze :diabloti: Quote
taxelina Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 [quote name='Unbelievable']jasne, lepiej kupować drogie smycze :diabloti:[/QUOTE] No nie wiem czy ona jest droga, kosztuje ok 200kr a sterylizacja jednego psa 5500-6000... Quote
Migori Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 Haha to daruj sobie kupowanie takiej smyczy, za tak ogromnie pieniądze i odkładaj na sterylkę. Ale sie robi off s tego, wiec już milknę. Quote
Marta_Ares Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 darujcie sobie juz nie ma sensu sie spierać bo jak widać nic sie nie przetłumaczy :) dostałaś dobre rady od kilkunastu osob a Ty nadal przy swoim obstajesz i nadal zamierzasz męczyc psa na obroży i smyczy z amortyzatorem. jeszcze do tego proponuje obroże zaciskową albo półzaciskową........ Quote
taxelina Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 [quote name='Marta_Ares'] na obroży i smyczy z amortyzatorem. [/QUOTE] Widzisz moze dlatego ze znam wiele osob ktore tak ma. po za tym znam jedna ktora szyje rzeczy i dzownilam wczoraj do niej bo niedaleko mnie jest. i wlasnie obroza z tak zwana elastyczna smycza (tak sie na to mowi) jest czyms co sie poleca np przy cieczce albo na dluzsze trasy w las gdzie nie mozna spuscic. moglabym ci mnozyc i pokazywac informacje z kilka for ktore tutaj sa i co ludzie o tym mysla. ale po co skoro ty wiesz zawsze lepiej [IMG]http://www.vibri.com/bilder/fore_efter250.gif[/IMG] [url]http://www.vibri.com/[/url] "Sprawia przyjemnosc spacerow na obrozy i elastycznej smyczy" [url]http://www.canis.se/nettbutikk/omtale.php?id=RW070_var[/url] The Roamer Leash är din räddande ängel i koppeltvångsperioden. Den elastiska kärnan sträcks ut och ger din hund extra frihet medans den fortfarande är i [B]koppel[/B]. Den sträcks ut när hunden "drar" i kopplet och dras ihop när hunden går med slakt [B]koppel[/B]. Kopplet är gjort i kraftig nylom med ett praktiskt handtag som har ett flyttbart klickfäste som gör att du kan fästa kopplet runt din midja eller runt t.ex ett träd. Elastyczna czesc wyciaga sie i daje twojemu psu extra wolnosc jednoczesnie pies jest na smyczy. Quote
Chantell Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 A ja powiem tyle, że smycz z amorytzatorem wcale nie działa tak, jak na rysunku. Jeśli pies pociągnie, to Ty musisz się zaprzeć a jak nie, to polecisz za psem, a jak będzie odwrotnie, to psem dosłownie rzuca do tyłu jak pociągnie a smycz chce wrócić do poprzedniego stanu Quote
vpassione Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 [quote name='deer_1987']Widzisz tylko Ty masz jednego psa i a nie dwa ktore sie bawia i placze im sie linka i wokol mnie :)[/QUOTE] Ja swego czasu miałam trzy psy i jednego nie mogłam spuszczać, biegała na lince 20m(!) i było to rewelacyjne wyjście. Nikt nie każe Ci latać z 20 metrową liną na każdy spacer, ale sama pisałaś, że chodzi o momenty, kiedy chcesz wybiegać psa podczas cieczki. Nie wiem co to za problem spakować linę do plecaka i w odpowiednim miejscu przepiąć psa. A te obrazki i cytaty co wstawiłaś - widać u Was smycze z amortyzatorem mają marketing jak pedigree:roll: Quote
Chantell Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 taa... jak się już 'użalamy' to wyobrażasz sobie dwa bernardyny po 100kg na lince 10m? no to życzę powodzenia, bo przypuszczam, że poddałabyś się zanim byś z nimi wyszła :roll: Quote
Agnes Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 Nie znam bernardyna ktory ma zrywy, a to jest "grozne" przy lince. To raz, dwa...jak poczujemy ze nie damy rade to puszczamy linke - taka jest moja zasada. Trzy - nie chodzilabym na 10m w miejscach gdzie tej linki puscic nie moge. Pracuje z konmi, na "linkach" 10 m, kon wazy xxx razy bernardyn ;) I taki potrafi pociagnac i miec zryw... Quote
Chantell Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 wiadomo, że na lince chodziłam tam, gdzie ludzi nie było ani aut a zrywy im się zdarzały od czasu do czasu... Quote
Agnes Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 To...puszczasz ;) Ja mialam raz zajecia ind. z osoba zorientowana bardziej w temacie - linka sie powinna za psem ciagnac, jak cos sie dzieje to przydeptujesz. Jak pies leeeci to wiadomo, ze zostawiasz linke w spokoju dla swojego bezpieczenstwa ;);) Ale...mozemy podyskutowac na ten temat w odpowiednim watku ;) Quote
Chantell Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 ja tu tylko wspomniałam o tym, że nie narzekałam, jak się im linki plątały, bo to się nie działo mimo, ze się razem bawiły. tylko tyle :) Quote
Recommended Posts