Rinuś Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 [quote name='Blow']A dlaczego uważasz, że labradory są inne?;) Labrador, jak każdy pies, musi się nauczyć ciągnąć a Ty musisz mu w jasny i czytelny sposób pokazać, czego od niego oczekujesz:) Spróbuj na początku prowadzić obok siebie rower zaprzęgnięty w psa i nakłaniaj go żywiołowymi okrzykami do biegu w ten sposób aby ciągnął. Za każdym razem chwal radośnie i nagradzaj;) Kolejnym etapem będzie siedzenie na rowerze-niech ktoś z Twoich znajomych odejdzie na jakiś dystans, stanie naprzeciw i zacznie zachęcać psa do biegu, Ty również zachęcaj okrzykami(najlepiej stałą komendą, której potem chciałabyś używać). W trakcie biegu chwal go tym samym hasłem co na codzień. Gdy pokona wyznaczony dystans, odtańczcie taniec radości, jak najszybciej poczętsuj go czymś dobrym;) Taka moja propozycja, czy prawidłowa, głowy nie dam:cool3: Wydaje mi się, że ten wysięgnik jest po prostu metalowy i w pierwszym momencie wydaało mi się, że jest przyspawany ale teraz widzę, że w jakiś sposób został przymocowany śrobami(z tyłu widać obręcz wokół rury, która pewnie za pomocą śrub utrzymuje wysięgnik i samą siebie...;)) Zaobserwowałam jeszcze inne ciekawe rozwiązanie przeciw wkręcaniu się smyczy w koło:) [URL]http://www.grey.info.pl/index.php/pl/gallery/image_view/38/3649[/URL][/quote] [B][I]hmmm skorzystam z Twojej rady :) ale dotychczas uczyłam go żeby nie ciągnął na rowerze i teraz ma to opanowane w 100%... to myślicie, że tak nagle zacznie rozumieć o co mi chodzi ? najpierw ma nie ciągnąć a teraz jednak ciągnąć?[/I][/B] Quote
Rinuś Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 [B][I]ps. możecie doradzić jakieś fajne szele na rower?tak dla początkujących? [/I][/B] [B][I]Obecnie mamy te szelki z napisem policja...[/I][/B] [B][I]nie wiem czy je widzieliście...:roll:[/I][/B] Quote
Blow Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 [QUOTE]hmmm skorzystam z Twojej rady ale dotychczas uczyłam go żeby nie ciągnął na rowerze i teraz ma to opanowane w 100%... to myślicie, że tak nagle zacznie rozumieć o co mi chodzi ? najpierw ma nie ciągnąć a teraz jednak ciągnąć?[/QUOTE] To już jest Twój błąd niestety, należało się wcześniej zdecydować jaką formę treningu będziecie uskuteczniać na dłuższą metę;) Spróbuj-zobaczymy jakie będą tego efekty. Przebijam się przez różniste zaprzęgow e wątki i ktoś inny również zalecał podobną metodę więc coś w tym musi być:)Na rowerze jeździj z kimś kto będzie jechał przed Wami, może zmotywuje to psa do biegu(u nas działa najlepiej bo pies nienawidzi być z tyłu;)) [QUOTE]ps. możecie doradzić jakieś fajne szele na rower?tak dla początkujących? Obecnie mamy te szelki z napisem policja... nie wiem czy je widzieliście...[/QUOTE] Do uciągu tylko szelki typu sled. Spieszy mi się z ich zakupem ale na razie staram się dostać w normalnym sklepie... Quote
Rinuś Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 [quote name='Blow'] Do uciągu tylko szelki typu sled. Spieszy mi się z ich zakupem ale na razie staram się dostać w normalnym sklepie...[/quote] [B][I]A jak one wyglądają ? :cool3:[/I][/B] Quote
Blow Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 O tak:cool3: [url]http://images11.fotosik.pl/29/815452c53effcc3f.jpg[/url] Można kupić gotowe albo zamówić na miarę. Quote
wiq Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 a ja wyprobowałam w końcu żelowe siodełko... poezja :loveu: co do ciągnięcia - ja jednak ostatecznie zdecydowałam, że nie uczę tego, bo debilni ludzie spuczają psy do moich, biegnących na smyczy przy rowerze "żeby się przywitał".. i dzięki temu, że flaty nauczone są biegania na luźnej smyczy mam wszystkie zęby :evil_lol: p.s. ja mam sledy na zbyciu :cool3: Quote
Blow Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 [QUOTE]p.s. ja mam sledy na zbyciu [/QUOTE] :cool3: A istnieje możliwość zwrotu w razie, gdyby okazały się niedobre?:cool3: Ja właśnie jestem w trakcie konstruowania amortyzera. Kupiłam linę rozciąganą, na oko ma te 0,8-1,0 cm;) Właśnie kupiłam na allegro 3 m taśmy rurowej 30 mm(trochę za szeroka ale optymalnej zostało tylko 2 m a mi się spieszy^^) Ciekawe co z tego wyjdzie;) Wezmę 1,5 m liny,naciągnę 3 m taśmy(nie za dużo??), zawiążę supły, przymocuję z dwóch stron zakupione wcześniej karabinki strażackie i gites:) W sumie wyniesie to: *10,60zł za 2 m linki gumowej *8,40 za dwa karabinki strażackie *11,60 za 3 m taśmy rurowej 30 mm(razem z priorytetem) co razem daje [B]30,60 zł[/B] za ok. 1,5 metrową smycz amortyzowaną:cool3: Quote
Rinuś Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 [quote name='wiq']a ja wyprobowałam w końcu żelowe siodełko... poezja :loveu: co do ciągnięcia - ja jednak ostatecznie zdecydowałam, że nie uczę tego, bo debilni ludzie spuczają psy do moich, biegnących na smyczy przy rowerze "żeby się przywitał".. i dzięki temu, że flaty nauczone są biegania na luźnej smyczy mam wszystkie zęby :evil_lol: p.s. ja mam sledy na zbyciu :cool3:[/quote] [B][I]Kurde nie widzę tej fotki bo jestem w pracy :angryy:[/I][/B] [B][I]hmm wiq a za ile chciałabyś się ich pozbyć ? :eviltong:[/I][/B] Quote
wiq Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 nie wklejałam żadnego zdjęcia :evil_lol: siodełko było w pożyczonym, ale jak tylko będzie trochę kasy to takie kupuję :loveu: można zapytać po wszytskich dziurach i patykach i tyłek nie boli :loveu: dziewczyny, może na gg ;) 2922746 Quote
Blow Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 [QUOTE]Kurde nie widzę tej fotki bo jestem w pracy [/QUOTE] Jakiej fotki?;) Quote
Rinuś Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 [quote name='Blow']O tak:cool3: [URL]http://images11.fotosik.pl/29/815452c53effcc3f.jpg[/URL] Można kupić gotowe albo zamówić na miarę.[/quote] [B][I]no ta :eviltong::eviltong:[/I][/B] Quote
bonsai_88 Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 Sledy są świetne do ciągnięcia... mają tylko 1 wadę - brak czegokolwiek pod brzuchem. Pies od kumpla już dawno wyczaił, że jak sie nagle cofnie do tyłu to może się cieszyć wolnością ;) Quote
wiq Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 no faktycznie, je się tylko przez łeb przeciąga i voila ;) ale jak ma się psa, który tylko prze do przodu, to nie wyczai :evil_lol: Quote
bonsai_88 Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 No właśnie tamten ciągnięcie uwielbia, ale ten 1 myk wyczaił... Quote
Blow Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 osz cholipa, ciekawe jak Głupek bo on nawet ze spacerówek wychodzi...:O Ale przewidziałam to i opatentowałam odpowiednią podpinkę z gumowej liny i dwóch małych karabinków strażackich, którą będę łączyć szelki z obrożą na wszelki wypadek:) Quote
gregj Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 [quote name='Blow'] Ja właśnie jestem w trakcie konstruowania amortyzera... [/quote] Po co się tak męczyć :razz: Ja, jak chciałem sprawdzić, czy mi i psu się ten sport spodoba, jeździłem na zwykłej smyczy przymocowanej do dętki rowerowej złożonej na pół wokół główki ramy - bardzo dobrze amortyzuje. (odpowiednio składając dętkę można dozować amortyzację) Co do pałąka na kierownicę, też jest prosty patent. Jeżeli macie rogi na kierownicy, wystarczy kupić kawałek takiego sztywnego węża/drenu ogrodowego i nacisnąć na rogi. U mnie to też się sprawdza. (tylko trzeba trochę rogi opuścić w dół, żeby pałąk był nad oponą) Koszt obu wynalazków to około 10zł (albo i mniej, bo dętka może być dziurawa :lol:) Quote
PATIszon Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 [quote name='Blow'] Zaobserwowałam jeszcze inne ciekawe rozwiązanie przeciw wkręcaniu się smyczy w koło:) [URL]http://www.grey.info.pl/index.php/pl/gallery/image_view/38/3649[/URL][/quote] To jest znana i powszechnie stosowana metoda. Ta pokazana przez [B]Giro[/B] bardziej mi sie podoba. Quote
PATIszon Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 [quote name='Rinuś'][B][I]hmmm skorzystam z Twojej rady :) ale dotychczas uczyłam go żeby nie ciągnął na rowerze i teraz ma to opanowane w 100%... to myślicie, że tak nagle zacznie rozumieć o co mi chodzi ? najpierw ma nie ciągnąć a teraz jednak ciągnąć?[/I][/B][/quote] Hmmm ale to jest inna komenda inne polecenie. Ma ciagnac. To tak jakby ktos stwierdzil, ze nie nauczy psa warowac, bo juz nauczyl go siadac :niewiem: Quote
Blow Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 [QUOTE]Hmmm ale to jest inna komenda inne polecenie. Ma ciagnac. To tak jakby ktos stwierdzil, ze nie nauczy psa warowac, bo juz nauczyl go siadac[/QUOTE] Z tym, że to dobra okazja do zrobienia psu mętliku w głowie. Wprowadzenie nowego sposobu treningu w zrozumiały dla psa sposób to kwestia przeszkolenie ludzia:diabloti: Jak ludź nie wie jak się zabrać za tę komendę, pies tym bardziej nie będzie wiedział co i kiedy ma robić, dlatego często zmiana utrwalonych upodobań do jazdy PRZY rowerze wiąże się z dużym wyzwaniem. Quote
Giro Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 [quote name='PATIszon']A mozesz cos wiecej o tym patencie napisac? Z czego jest ten wysiegnik? Jak sie go montuje?[/QUOTE] Wysięgnik jest z elastycznego plastiku podobnego do materiału z którego robi się ślizgi slizgi do sań. Do montażu służą trzy paski jeden w poziomie opasuje główkę ramy a dwa rurę główną. Niestety w Polsce się ich nie produkuje i trzeba ściągać z Francji. Cena ponad 100 PLN. [quote name='Blow']Wydaje mi się, że ten wysięgnik jest po prostu metalowy i w pierwszym momencie wydaało mi się, że jest przyspawany ale teraz widzę, że w jakiś sposób został przymocowany śrobami(z tyłu widać obręcz wokół rury, która pewnie za pomocą śrub utrzymuje wysięgnik i samą siebie...;))[/QUOTE] Jak napisałem wcześniej wysięgnik jest elastyczny i amortyzuje szarpanie na boki ciężko spodziewać się tego po metalowej rurze. [quote name='Blow']Zaobserwowałam jeszcze inne ciekawe rozwiązanie przeciw wkręcaniu się smyczy w koło:) [url]http://www.grey.info.pl/index.php/pl/gallery/image_view/38/3649[/url][/QUOTE] Pałąk zabezpiecza tylko przed wkręceniem liny w koło. Quote
Blow Posted June 20, 2008 Posted June 20, 2008 [QUOTE]Jak napisałem wcześniej wysięgnik jest elastyczny i amortyzuje szarpanie na boki ciężko spodziewać się tego po metalowej rurze.[/QUOTE] Dotarło do mnie za pierwszym razem:p [QUOTE]Pałąk zabezpiecza tylko przed wkręceniem liny w koło.[/QUOTE] Toż napisałam dokładnie to samo:eviltong: Ciekawe czy istnieje możliwość zamówienia i wysyłki pocztowej? Ten materiał wytrzymuje duże obciążenia?(szarpnięcia w bok np) Quote
Giro Posted June 21, 2008 Posted June 21, 2008 [quote name='Blow']Ciekawe czy istnieje możliwość zamówienia i wysyłki pocztowej?[/QUOTE]Raczej ciężko, prędzej zamówić przez kogoś kto będzie tam np. na zawodach. [quote name='Blow']Ten materiał wytrzymuje duże obciążenia?(szarpnięcia w bok np)[/QUOTE]Wystarczające do pracy z psami. Moje słabowite nie są, a wysięgnik jak na razie cały. Ten patent we Francji jest używany od wielu lat. Quote
Rinuś Posted June 21, 2008 Posted June 21, 2008 [quote name='PATIszon']Hmmm ale to jest inna komenda inne polecenie. Ma ciagnac. To tak jakby ktos stwierdzil, ze nie nauczy psa warowac, bo juz nauczyl go siadac :niewiem:[/quote] [B][I]hmm może dla mnie wydaję się to trudne wprowadzenie tej komendy w życie...[/I][/B] [B][I]Wczoraj poszłam na rower z tą smyczą z trixie...i powiem Wam , że jak dla mnie bomba...Brutus biegnie obok,żadnych odskoków w bok...linka ładnie amortyzuje ciągnięcia...[/I][/B] [B][I]Mi oaobiście pasuje :p[/I][/B] Quote
marmara_19 Posted June 21, 2008 Posted June 21, 2008 czemu trudne ma byc wprowadzenie nowej koemndy w zycie? moj dzisiaj ladnie zrobil "naprzod" jak zaczal mruczec na mastifa tybetanskiego mojej ciotki.. a byly blisko siebie, oj jeszcze na smyczy bo osiedle.. w polach pieknie robil "noga" jak psy miajlismy.. i qrde znowu zle.. bo nie ma byc "noga" bo keidys wprowadzilam komende "rower" oznaczala mniej wiecej to samo co "noga" tj misiak ma byc przy mnie.. trzeba sie poprawic;p ale np zwolnij nieuczone jakos samo z siebie wyszlo dziala-to przed uliczkami.. musze zwolnic zeby zobaczyc czy auto nie jedzie;p wiele komend da sie psu wprowadzic i to tak od neichenia.. samoistnie.. tak smao jak starego psa mozna duzo nauczyc.. kolezanka wierzyc nie chciala, ze moj ON sie turla.. uwierzyla jak zobaczyla.. a gorzej z ta wiara bylo w przypadku malej .. lol tez pokazalismy i dodalismy, ze uczona byla tego gdy miala 9 latek.. etraz ma 10 i tez sie uczy fajnie;p Quote
Recommended Posts