Jump to content
Dogomania

Sznaucery w schroniskach - informacje bieżące - ZAJRZYJ i pomóż!!!

Recommended Posts

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

nie wiem jak go opisać teraz.. czy jego problem jest rzeczywisty czy wyolbrzymiony, dziewczyna nie skorzystała z pomocy szkoleniowca/behawiorysty bo "sama wie lepiej, bo jednego sznaucera kiedyś wyszkoliła" ...

ja się zastanawiam czy on nie ma jakiegoś problemu zdrowotnego - to zachowanie z drapaniem się:

25 lipiec:
[QUOTE]"otóż zaczęłam z Nim tresure i podstawowe komendy już łapie i na początku był bardzo przyjazny. Obecnie przebywa w domu i dziennie wychodzi 3 razy na długie spacery, zostaje sam w domu jak idziemy do pracy i jest grzeczny, nic nie niszczy, ale... no tu jest te ale... zaczyna stawać się agresywny w stosunku do Nas. w szczególności jak upodobał sobie nasze łóżko w sypialni i jak tylko chce go ściągnać i pokazać mu Jego legowisko szczerzy zęby i zaczyna szczekać i powarkiwać... ;/ i tak się dzieje coraz częściej i przy innych sytuacjach również."[/QUOTE]

Poradziłyśmy z Gosią konsultację z behawiorystką współpracującą ze schroniskiem, ale niestety... dziś mail:

[QUOTE]no i stało się... musieliśmy go oddać... [IMG]http://static.ak.fbcdn.net/images/blank.gif[/IMG]

po ostatnim "wybryku" zaczęłam więcej z Nim ćwiczyć - nauczył się komendy 'na miejsce' i bardzo dobrze ją wykonywał, lecz wczoraj dostał kolejnego można powiedzieć "ataku" agresji. Sytuacja wyglądała następująco: przyszłam z pracy poszliśmy jak zawsze na długi spacer, potem go wykąpałam bo strasznie się drapał wysuszył się i poszedł spać po ok pół godz coś w niego wstąpiło i zaczął latać po pokojach, po łóżkach nie szło go uspokoić a przy tym wszystkim szczekał i tylko szczerzył zęby ( jeżeli
to była zabawa to otóż umie to odróżnić...) to trwało ponad godzine. Chciałam go zając smakołykiem, klikerem czy zabawką ale nic nie skutkowało... i gdybym nie wyszła z pokoju nie wiem czy by sie na mnie nie rzucił (ledwo mnie wypuścił) później tak jakby ktoś pstryknął palcami położył się i spał, potem znowu wszedł na łóżko i jak mu pokazywałam na miejsce to znowu warczał i pokazywał zęby.
Na prawde dużo z Nim ćwiczyłam, zna komendy siad, leżeć, na miejsce, zostań.
W domu też jest bardzo czysty, nic nie narobił a jak chce na dwór to pokazywał.
ale jeśli o agresje to niestety zdominował nas...[/QUOTE]

zapytałam więc: "zastanawia mnie to drapanie się - czy miał tak od początku? Czym był karmiony?
To zachowanie jest dziwne i nie wiem czy nie spowodowane jakimś problemem zdrowotnym.
Podczas kąpieli był grzeczny? czy kogoś ugryzł?"

[QUOTE]nie, nie, ugryźć nie ugryzł, ponieważ wolałam wyjść z pokoju żeby jakoś się uspokoił - jedynie troche zadrapań.
u nas w domu jest więcej osób i nie mogłam myśleć tylko o sobie... [IMG]http://static.ak.fbcdn.net/images/blank.gif[/IMG] choć właśnie do mnie najwięcej pokazywał zęby...[/QUOTE]

[QUOTE]nie miałtak od początku - od dwóch dni jak przyleciał do nas jakiś kundelek i spotkał się ze Sznupkeim a ten potem zaczął się notorycznie drapać, więc pomyślałam- pchły. W kąpieli jest bardzooooo grzeczny. Został wykąpany i zaraz dostał na skóre krople przeciw pchłom. Czesać też się uwielbiał.
a co do jedzenia, dostawał na początku gotowane serca drobiowe z gotowanym ryżem i warzywami, ale miał po tym biegunkę i weterynarz zalecił podawanie tylko suchej karmy i poskutkowało.
Miał też problem z jednym okiem ale w pore zostało wyleczone, co nie dopuściło do uszkodzenia rogówki...

na prawde bardzo mi przykro że tak się stało... to dobry pies, ale jak już pisałam zdominował nas... a chyba bardziej to mnie...[/QUOTE]

zapytałam: "Jaką karmę dostawał? Co mu było z okiem? Proszę pisz wszystko wszystko - to bardzo ważne. Szkoda żeby całe życie w schronisku spędził więc muszę wszystko wiedzieć."

[QUOTE]najpierw chappi- do sprawdzenia od drugiego psa, nie podeszło mu
potem kupiłam royal też zbytnio nie chciał
i skusiłam się na pedigree i to mu bardzo zasmakowało.

no te oko mnie martwiło bo strasznie łzawił i miał całe białko czerwone. zajechałam z nim do weterynarza, sprawdził mu całe oko, czy coś z rogówka, ale rogówka była cała i przepisał krople i dziennie na wieczór miał zakraplane i powinno być ok. Został jeszcze raz odrobaczony.

Sznupek ma duży problem w ustawieniu hierarchii w domu, w pierwszym tygodniu spał na swoim legowisku i było ok, potem zaczął się rozkręcać i w nocy przychodził nam do łóżka ale zaraz odsyłany spowrotem do legowiska ale z czasem nie dawał za wygraną... aż nastąpiły te 'ataki'... trudno powiedzieć co siedzi w jego psychice

mój mąż stwierdził, że będzie tylko w budzie siedział jak jest taki agresor, ale ten pies nie nadaje sie na odseparowanie od ludzi, a do tego jeszcze agresja może się nasilić...

co do dzieci, to nie zachowywał się negatywnie. Byliśmy z nim u kuzynki która ma 2 letniego syna i dawał się głaskać przytulać i spokojnie leżał.
uwielbia zabawy z piłką i zazwyczaj przynosi żeby dalej rzucać[/QUOTE]

Nie wiem co myśleć - to drapanie jest dziwne - ale może alergia na chappi/pedigree? może to go podkręcało i się wściekał? a do tego - to wszystko się wydarzyło po 2 tygodniach - czyli krytyczny okres po adopcji - pies zaczyna pokazywać różki, dziewczyna nie dała rady tego opanować i "stało się"

wklejam wiadomości nie po to, żeby linczować - po to, żeby pomóc temu psu, zwrócony do schroniska z łatką agresora - nieciekawa sprawa...

Posted

Ja jedno pytanie, jakie zadałam, to czy kontaktowała się z Kasią-behawiorystką, do której namiar jej podałam -.-
Na prawdę dziwi mnie bardzo - dostać namiar na kogoś, wystarczy napisać, umówić się - i nie skorzystać O.o

Posted

Szkoda psiaka, bo niezależnie od ewentualnych problemów zdrowotnych (mam na myśli np. alergię), to po prostu najprawdopodobniej próbował, czy ma wyznaczone granice, okazało się, że nie bardzo ma, albo raz ma, a raz wyczuwa strach właścicielki, a to jest niestety najgorsze.

Jak ktoś miał do czynienia z wejściem do domu dorosłego psa, po przejściach, podobne sytuacje "agresji" (czyt. prób przejęcia władzy przez psa) też się nieraz mu zdarzały.
Pamiętam moją schroniskową Tajgę, jak złapała skrzydło świeżo zabitego ptaka, nie było łatwo nie bać się, jak próbowała mi go nie oddać. Albo Marko, jak porwał pół kilo żółtego sera z kosza z zakupami, zdążył zjeść połowę i naprawdę nie żartował, jak syn resztę mu odbierał. To naprawdę była próba sił. Nawet moja ukochana Grace z nami już wiele lat, miała pary razy pokusę, by nie chcieć przesunąć się, żebym mogła położyć się wygodnie w łóżku. Zęby też wtedy zobaczyłam, o złowrogim warczeniu nie wspomnę. Wystarczy raz się podłamać się i dać psu sygnał,że to on dyktuje w domu warunki, a w zasadzie pozamiatane, wiele pracy kosztuje później odkręcanie. Z nowym, schroniskowym psem, jak poczuje w sobie moc (a był zazwyczaj tłamszony, więc moc smakuje), trzeba więcej konsekwencji, a przede wszystkim czasu.

Pamiętacie Tutka (olbrzyma)? Jak musiał zmieniać domy, bo zastraszał kolejne właścicielki? Padały nawet słowa o eutanazji. Tutek mógł, to zastraszał, lubił rządzić kuchnią. Jak trafił na kogoś, kto się nie dał zastraszyć, z pewnością też i sam pies poczuł się wspaniale. Bo dla psa, to żadna tak naprawdę frajda, gdy właściciel się go boi.

Sznupek musi trafić na kogoś, kto zechce dłużej popracować nad jego aklimatyzacją w domu (i niezależnie od zabaw, pieszczot itp.) nie od razu pozwoli mu np. na łóżko, bo ono jak widać mocno buduje pozycję, do której nie jest gotowy. Jedne psy są łatwiejsze w ułożeniu sobie dobrych relacji w domu, inne trudniejsze, zwłaszcza, gdy mają jakiś dyskomfort płynący z ciała (swędzenie itp.).

Posted

Trzeba się sprężyć.Bardzo proszę ....

[quote name='kama210'][INDENT] [INDENT] [CENTER][SIZE=4][COLOR=#000000][B]BARDZO PROSZE O GŁOSY NA BEZDOMNIAKI SZYDŁOWIECKIE - [/B][/COLOR][COLOR=#000080][B][SIZE=5]
PRZEGRYWAMY !!!!
MAMY CZAS DO godz . 24 DZISIAJ [/SIZE][/B][/COLOR][/SIZE]
[B][SIZE=4]poproście znajomych ..proszę [/SIZE][/B]
[/CENTER]

Psie i kocie mordki z SZYDŁOWCA czekały na chwilę od ponad roku ..
wreszcie w tym miesiącu udało się - BEZDOMNAKI SZYDŁOWIECKIE zostały [B]wspólnym kandydatem dogo i miau[/B] do wygranej w POSTACI KARMY na forum KRAKVET ..

[B]PROSIMY O KAŻDY GŁOS – [/B]
Mamy pod opieką nie tylko psy pod naszą bezpośrednią opieką ale też ROZDAJEMY karmę dla psów z Punktu przetrzymań.
Poza tym idzie zima – wtedy na ulicach rozdajemy niezliczone ilości karmy.

[B]bezpośredni link do ankiety[/B] - [URL]http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=15498[/URL]
[B]Link do naszego wątku i jednocześnie do instrukcji głosowania w Krakvecie i naszej historii w pigułce :[/B] - [URL="http://www.dogomania.pl/forum/threads/182189-Bezdomniaki-szyd%C5%82owieckie-BARDZO-PROSZ%C4%84-O-G%C5%81OSY-NA-KRAKVET-DO-31-LIPCA?p=14327787#post14327787"]http://www.dogomania.pl/forum/thread...7#post14327787[/URL]
/post 1 naszego wątku – link przekieruje na ten post /

[SIZE=4][B][COLOR=#ff8c00]wydarzenie na fb - [/COLOR][/B][/SIZE][URL]http://www.facebook.com/events/234900963298302/[/URL]
[/INDENT]
[/INDENT]
[/QUOTE]

Posted

[quote name='Saththa']Tazzman po peedigree dostał takiego swira ze mi zdemolował przedpokój... tak tylko nadmienić chciałam.[/QUOTE]

no własnie tak mi się wydaje, to szaleńcze drapanie, poddenerwowanie plus dwa tygodnie w nowym domu czyli czas na próbę sił... echhh

Posted

[quote name='malawaszka']no własnie tak mi się wydaje, to szaleńcze drapanie, poddenerwowanie plus dwa tygodnie w nowym domu czyli czas na próbę sił... echhh[/QUOTE]

noooo mogło sie to wszytko jakoś tak nie dobrze w czasie zgrac...

Posted

Pomóżcie!!. Czy tą małą mogę ogłaszać w typie sznaucerka miniatury czy raczej terrierka tybetańskiego. Nie znam się na rasach maluchów. Zrobiłam próbne ogłoszenie ;[url]http://lodz.lento.pl/mloda-w-typie-sznaucerka-miniaturowego-,493471.html[/url]

Posted

[quote name='DZIR']Pomóżcie!!. Czy tą małą mogę ogłaszać w typie sznaucerka miniatury czy raczej terrierka tybetańskiego. Nie znam się na rasach maluchów. Zrobiłam próbne ogłoszenie ;[URL]http://lodz.lento.pl/mloda-w-typie-sznaucerka-miniaturowego-,493471.html[/URL][/QUOTE]

może być mix sznaucerko-jamnikowaty

Posted

TO podkulony ogonek ją wydłuża. Tam gdzie ogonek w górze to jest kwadrat. No nie wiem może. Napisze jako mix . Mała- to powinna szybko znaleźć domek Dopiero wczoraj została pokazana.Dziękuję.