łamAga Posted January 14, 2013 Author Posted January 14, 2013 [quote name='M&S']Rozumiem obawy Twojego TŻa, ale to tak nie jest. Moja fleja Kitka [*], tak miała i koniec, ale Zuzia była znaleziona i ja ją osobiście uczyłam co to jest kuweta. I wszystko jest ok. Koty z normalnych hodowli przychodzą już nauczone przez kocicę tego, co to jest kuweta i nie ma problemu. widać hodowczyni ma takie flejtuchowate koty...:roll: i nad tym nie panuje. ani Borys, ani Tygrys nie załatwiają sie poza kuwetą, no chyba że są w ogródku;).[/QUOTE] Z tym że Ibri przez pierwsze 3 miesiące ładnie sikała na kuwetę , kuweta nie była przestawiana i nagle zaczęła sikać na schody , moze chciała nam pokazac ze coś jest nie tak ( z tymi dziąsełkami ) , ale teraz jest juz całkowicie podleczona a nadal sika na schodach , moze weszło jej to w nawyk :roll: Quote
Guest wolfheart Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 A jesteś na jakimś kocim forum czy coś?Może Ci doradzą.... "Zaklinacza psów" oglądałam ,ale z ciekawości nie z chęci wyniesienia nauki z programu telewizyjnego.... Quote
M&S Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 Kita, jak była malutka, też chodziła do kuwety i miała ogródek. Quote
Donvitow Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 Hodowczyni ma rację. Wet nie powinien nawet takiej sugestii podpowiadać/ że kot robi to złośliwie/.To tak jak stwierdzenie że ksiądz jest święty bo w sutannie chodzi.:) Jak kot sika nie tam gdzie trzeba to ma dyskomfort fizyczny lub psychiczny. Miała zapalenie pyszka. Coś ją nadal trapi. Jeśli kuwet jest dostatecznie dużo, żwirek pasujący, sprzatane i nic kota nie stresuje w domu to przyczyna jest inna i niestety może zdrowotna.:(. Jedyny sposób by ją oduczyć sikania poza kuwetką to obróżka i kot na smycz. Nie przegapisz kiedy idzie się wysikać. Niedawno mieliśmy problem z Kubusiem. Kupy za kuwetą. Jak wydrowiał i zaadoptował się z rezydentami problem się skończył.:) Quote
M&S Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 Nie zgodzę się z Tobą. Są czyste koty i są fleje. Quote
łamAga Posted January 14, 2013 Author Posted January 14, 2013 [quote name='marta.k9080']A jesteś na jakimś kocim forum czy coś?Może Ci doradzą.... "Zaklinacza psów" oglądałam ,ale z ciekawości nie z chęci wyniesienia nauki z programu telewizyjnego....[/QUOTE] Tak jestesmy , radzilismy sie bez rezultatów .... to dokładnie tak jak ja , a że uwielbiam czytac to i książkę pochłonęłam ;) [quote name='M&S']Kita, jak była malutka, też chodziła do kuwety i miała ogródek.[/QUOTE] :roll: [quote name='Donvitow']Hodowczyni ma rację. Wet nie powinien nawet takiej sugestii podpowiadać/ że kot robi to złośliwie/.To tak jak stwierdzenie że ksiądz jest święty bo w sutannie chodzi.:) Jak kot sika nie tam gdzie trzeba to ma dyskomfort fizyczny lub psychiczny. Miała zapalenie pyszka. Coś ją nadal trapi. Jeśli kuwet jest dostatecznie dużo, żwirek pasujący, sprzatane i nic kota nie stresuje w domu to przyczyna jest inna i niestety może zdrowotna.:(. Jedyny sposób by ją oduczyć sikania poza kuwetką to obróżka i kot na smycz. Nie przegapisz kiedy idzie się wysikać. Niedawno mieliśmy problem z Kubusiem. Kupy za kuwetą. Jak wydrowiał i zaadoptował się z rezydentami problem się skończył.:)[/QUOTE] A jak wytłumaczyć sytuacje : mój mąż idzie na strych , Ibri biegnie za nim , schody są suchutkie , mąż zamyka drzwi na strych nie wpuszczajac na niego Ibri ( czesto uciekała nam na strych a stamtąd wydostawała sie na dach domu i nie szło jej ściągnąć ) , mąż wychodzi ze strychu już nasikane :mad: to nie jest złośliwośc ?? nie została wpuszczona na strych to zlała sie na schody .... Badania miała robione wszystkie , wiec o problemach zdrowotnych nie ma mowy :roll: a z tą smyczą to jak , zapiąć ją na smyczke i cały czas za nią łazić gdzie tylko się ruszy ?? :roll: Quote
M&S Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 Już widzę jak będzie chodzic na smyczy i pokaże, że chce siusiu...Dopiero zacznie lać gdzie popadnie. Quote
łamAga Posted January 14, 2013 Author Posted January 14, 2013 aha bo o tym zapomniała , zakładając że Ibri jednak ma problemy zdrowotne ( nie mozliwe bo ma wszystkie badania ale załóżmy ) to dlaczego sika tylko na schody i od czasu do czasu na legowisko psie , moim zdaniem ( moze sie nie znam ) skoro robiłą by to bo coś by ją bolało to sikała by wszędzie , gdzie popadnie , nie tylko w danych miejscach :shake: Quote
angineuuka Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 [quote name='Donvitow']Hodowczyni ma rację. Wet nie powinien nawet takiej sugestii podpowiadać/ że kot robi to złośliwie/.To tak jak stwierdzenie że ksiądz jest święty bo w sutannie chodzi.:) Jak kot sika nie tam gdzie trzeba to ma dyskomfort fizyczny lub psychiczny. Miała zapalenie pyszka. Coś ją nadal trapi. Jeśli kuwet jest dostatecznie dużo, żwirek pasujący, sprzatane i nic kota nie stresuje w domu to przyczyna jest inna i niestety może zdrowotna.:(. Jedyny sposób by ją oduczyć sikania poza kuwetką to obróżka i kot na smycz. Nie przegapisz kiedy idzie się wysikać. Niedawno mieliśmy problem z Kubusiem. Kupy za kuwetą. Jak wydrowiał i zaadoptował się z rezydentami problem się skończył.:)[/QUOTE] czyli co? mam chodzić z moimi kotami 24/7 na smyczy? Quote
Donvitow Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 Niekoniecznie kota musi coś boleć. Jeśli jest np słabszy czy coś mu nie pasuje to się załatwia w jakieś miejsce, na pościel, legowisko psa czy gdzie indziej. jeśli zwierzak nam się załatwia w domu i nie możemy go upilnować to smyczka i chodzenie za nim lub " targanie" go tam gdzie idziemy umożliwia nam uchwycenie momentu załatwiania się, skarcenie w danej chwili,przeniesienie tam gdzie ma się załatwić i pochwała po wysiusianiu. Czasem wychwycenie 2 czy 3 razy takiego momentu wystarczy. Oczywiście też zachowania Anawy sprawiają wrażenie złośliwych jak zwala z blatu co popadnie bo nie dostała nowego Gourmetka. Ale to nie jest złośliwość a jedynie zwracanie na siebie uwagi i pewnie sami podświadomie w niej utrwaliliśmy ten nawyk.:(. Quote
agaciaaa Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 Czyli jednak ksiądz nie dotarł, mała strata :lol: ja już jestem totalnie zrażona do księży. Quote
łamAga Posted January 14, 2013 Author Posted January 14, 2013 [quote name='Donvitow']Niekoniecznie kota musi coś boleć. Jeśli jest np słabszy czy coś mu nie pasuje to się załatwia w jakieś miejsce, na pościel, legowisko psa czy gdzie indziej. jeśli zwierzak nam się załatwia w domu i nie możemy go upilnować to smyczka i chodzenie za nim lub " targanie" go tam gdzie idziemy umożliwia nam uchwycenie momentu załatwiania się, skarcenie w danej chwili,przeniesienie tam gdzie ma się załatwić i pochwała po wysiusianiu. Czasem wychwycenie 2 czy 3 razy takiego momentu wystarczy. Oczywiście też zachowania Anawy sprawiają wrażenie złośliwych jak zwala z blatu co popadnie bo nie dostała nowego Gourmetka. Ale to nie jest złośliwość a jedynie zwracanie na siebie uwagi i pewnie sami podświadomie w niej utrwaliliśmy ten nawyk.:(.[/QUOTE] chodzenie z kotem na smyczce u mnie w domu i tak nie jest możliwe , jeszcze nie do końca ustabilizowała się sytuacja mieszkania Nerona u nas w domu w związku czym sytuacja jest ciągle napięta .... [quote name='agaciaaa']Czyli jednak ksiądz nie dotarł, mała strata :lol: ja już jestem totalnie zrażona do księży.[/QUOTE] no nie dotarła ale to chyba jednak nasza wina , okazało się że dzwonek nam zamarzł a Qwendi jak na złość co chwilę wracała do domu no i pewnie ksiądz był akurat jak ona była w domu i po prostu najnormalniej w świece go nie wpuściliśmy :oops::oops::oops::oops: Quote
Ty$ka Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 Aga, łączę się w bólu. Milce też odwala i sra mi obok kuwety. Ja na nią też nie mam siły. Dodajmy, że ona WIE co to kuweta, żwirek zaakceptowała od razu, ładnie się załatwia w jednej kuwecie, a w drugiej to jak wyjdzie... Tzn. sii zawsze zrobi, ale kupę to już różnie - jak jej spasuje. I tutaj też odpadają wszelkie podstawowe, główne powody, jedyne co mi przychodzi to to, że jest kotką pewną siebie i chce być non stop w centrum uwagi. Może z Twoją Ibri też tak jest? A ja Zaklinacza Psów lubię ;) Quote
łamAga Posted January 14, 2013 Author Posted January 14, 2013 [quote name='Ty$ka']Aga, łączę się w bólu. Milce też odwala i sra mi obok kuwety. Ja na nią też nie mam siły. Dodajmy, że ona WIE co to kuweta, żwirek zaakceptowała od razu, ładnie się załatwia w jednej kuwecie, a w drugiej to jak wyjdzie... Tzn. sii zawsze zrobi, ale kupę to już różnie - jak jej spasuje. I tutaj też odpadają wszelkie podstawowe, główne powody, jedyne co mi przychodzi to to, że jest kotką pewną siebie i chce być non stop w centrum uwagi. Może z Twoją Ibri też tak jest? A ja Zaklinacza Psów lubię ;)[/QUOTE] Ibri jest taka właśnie bardziej "wycofana " Pepsi jest bardzo żywiołowa , zaczepia nas , bawi się wszystkim co się da , podchodzi do Nerona i jego zaczepia a Ibri raczej siedzi spokojnie na parapecie albo na fotelu i nie szuka tak bardzo kontaktu z człowiekiem ;) od czasu do czasu tylko siedząc na drapaku zaczepia osobę która przechodzi obok ;) Quote
angineuuka Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 a ja bym prawie straciła kawałek skóry :lol: Quote
łamAga Posted January 14, 2013 Author Posted January 14, 2013 [quote name='Angi']a ja bym prawie straciła kawałek skóry :lol:[/QUOTE] kot Cie zaatakował ??:diabloti: Quote
angineuuka Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 po części właśnie to jest przez kota :evil_lol: Quote
łamAga Posted January 14, 2013 Author Posted January 14, 2013 [quote name='magdabroy']Dobry wieczór :)[/QUOTE] hello ;) [quote name='Angi']po części właśnie to jest przez kota :evil_lol:[/QUOTE] najlepiej wszystko zwalić na bezbronne zwierzę :shake: Quote
kalyna Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 Noo to ja mam problem z Łatkiem.. od jakiegoś czasu zrobił sobie kuwetę u mamy w pokoju.. Jak pokój otwarty to jest niespodzianka, a jak zamknięty to nie ma :hmmmm: bo normalnie jak chce wyjść to staje koło drzwi do kotłowni. Nigdzie indziej nie narobi, tylko u rodziców... Quote
angineuuka Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 chciała mi pod*******ić serek :lol!: Quote
łamAga Posted January 14, 2013 Author Posted January 14, 2013 [quote name='kalyna']Noo to ja mam problem z Łatkiem.. od jakiegoś czasu zrobił sobie kuwetę u mamy w pokoju.. Jak pokój otwarty to jest niespodzianka, a jak zamknięty to nie ma :hmmmm: bo normalnie jak chce wyjść to staje koło drzwi do kotłowni. Nigdzie indziej nie narobi, tylko u rodziców...[/QUOTE] nio , jak kot sobie upatrzy miejsce to tam bedzie sie załatwiał :roll: [quote name='Angi']chciała mi pod*******ić serek :lol!:[/QUOTE] buahahahhahahahahaha i walczyłaś o niego jak lew :lol: Quote
angineuuka Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 tak, prawie tracąc kawałek skóry :lol: Quote
łamAga Posted January 14, 2013 Author Posted January 14, 2013 [quote name='Angi']tak, prawie tracąc kawałek skóry :lol:[/QUOTE] Ja ostatnio jak jadłam śniadanie to jakoś tak dziwnie trzymałam ręke z chlebem koło parapetu na którym leżała Pepsia która widząc szyneczke tylko zrobiła pac ręką i zwinęła mi szynkę z chleba :diabloti: Quote
agaga21 Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 [quote name='dOgLoV']chodzenie z kotem na smyczce u mnie w domu i tak nie jest możliwe , jeszcze nie do końca ustabilizowała się sytuacja mieszkania Nerona u nas w domu w związku czym sytuacja jest ciągle napięta .... [/QUOTE] a może właśnie to ją "boli"? czy ona akceptuje nerona? czy może boi się go? Quote
Recommended Posts