Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hejo ! ;)

Wrócilismy wczoraj ale nie miałam siły już siedziec przed kompem , za stara juz jeste na tak długie trasy :P

Wystawa poszła nam średnio , pierwszego dnia dostaliśmy ocenę bdb , jeden szczeniak z tybków tylko dostał WO a tak wszystkie bdb nie było ani jednej oceny doskonałej i tutaj ciekawostka , jak sie na drugi dzien dowiedzielismy owa Pani sędzina która oceniała Qwendi i dała jej taką ocenę powiedziała po cichu do "sekretarki" jak ta suka mogła zrobić Championat a sama kilka lat wstecz dała nam CWC brakujące do championatu <padam> więc sama sobie wystawiła ocenę jako sędzinie .... Na drugi dzień dostaliśmy ocenę doskonałą i złoto ;) tak że jeden medal przywieźliśmy ;)

Pogodę mieliśmy wymarzoną czyli nie było za gorąco ale nie było też zimno , woda była zimna więc i tak się nie kąpaliśmy ale na plaży spokojnie moglismy poleżeć i Qwendzi nie było za gorąco ;)

Pokój w miarę ale więcej nie chce tam "być" łazienka w pokoju ale tak malutka że się ledwo szło obrócić i na szczecie już się nie boję aż tak bardzo pająków z długimi nogami bo na dzień dobry na suficie nas 3 przywitały , w lazience pod prysznicem na suficie jeden siedział to oszczedzilismy go aż do wyjazdu , jakoś tak się go nie bałam i kąpał się ze mną hahahahaha no ale jak ktoś wynajmuje pokój to chociaż pajaki by pousuwał , no ale poza pająkami to było spoko , kuchnia beznadziejna , czajnik prawie nie działał , mikrofala nie miała talerza i jeszcze z niej jebało a lodówka ciekła ale za to podwórko było duże z dużą ilością psów które Fabian uwielbiał i cały czas "na" nich siedział hehehehe

No to tak w skrócie , teraz uciekam sprzątać dalej , prania mam po sam sufit , własnie pierze się 3ci automat , na szczescie jest cieplutko to schnie na bieżąco ;)

wieczorem wejde Was poodwiedzać ;)

DSC08220.JPG

• Upvote 2
Posted

Hej :)
Dlatego nie zrozumiem idei wystaw - subiektywne ocenianie psa. Nie lubię wystaw i już :)

Hahaha, pająki najlepsze - współczuję Ci Aga takich traumatycznych przeżyć.

Zdjęcie przesłodkie, czekam na więcej.

Posted

Moim zdaniem to na wystawie nie powinien być w ogóle oceniany wygląd wizualny psa, bo co osoba, to inna ocena :D Wystawa, to dobre miejsce, żeby zobaczyć jak pies reaguje na różne bodźce, sytuacje itp. A nie na to, żeby wybierać "pięknego" psa ;)

Posted
59 minut temu, *Magda* napisał:

Moim zdaniem to na wystawie nie powinien być w ogóle oceniany wygląd wizualny psa, bo co osoba, to inna ocena :D Wystawa, to dobre miejsce, żeby zobaczyć jak pies reaguje na różne bodźce, sytuacje itp. A nie na to, żeby wybierać "pięknego" psa ;)

A co jak nie wygląd ma być oceniane na wystawie ?  Po czym sędzia ma stwierdzić "o ten pies jest super i wygrywa dzisiaj" ? normalne jest ze co sędzia to opinia , ale tak nie jest od dziś.

A sedzina która oceniała teraz Qwendi dała ciała po całości -.- no ale raz się trafi na fajnego sędziego a raz na debila :/ ale ważne że złoto jest i gratulacje !:)) 

Dobrze ze wyjazd się udał i pogoda dopisała :) 

Posted

Dla mnie wystawy  nie powinny być przymusowe. Za to przymusowe powinny być próby pracy, ale nie takie, jakie teraz są w ZKwP u większości ras, ale takie próby, które faktycznie sprawdzą przydatność psa i jego charakter.

Sędziowie nie od dziś niestety oceniają wg własnego widzimisię, a nie wg wzorca.

Posted
16 minut temu, Tyś napisał:

Dla mnie wystawy  nie powinny być przymusowe. Za to przymusowe powinny być próby pracy, ale nie takie, jakie teraz są w ZKwP u większości ras, ale takie próby, które faktycznie sprawdzą przydatność psa i jego charakter.

Sędziowie nie od dziś niestety oceniają wg własnego widzimisię, a nie wg wzorca.

No to chyba nie doczekamy takich czasów ... wszystko idzie w coraz gorsza stronę. 

Posted
25 minut temu, Ania :) napisał:

No to chyba nie doczekamy takich czasów ... wszystko idzie w coraz gorsza stronę. 

W innych krajach na szczęście tak jest, np. u pastuszków ;). Ale pytanie czy w naszych realiach kiedykolwiek będzie to możliwe.

Posted
1 godzinę temu, Ania :) napisał:

A co jak nie wygląd ma być oceniane na wystawie ?  Po czym sędzia ma stwierdzić "o ten pies jest super i wygrywa dzisiaj" ? normalne jest ze co sędzia to opinia , ale tak nie jest od dziś.

A sedzina która oceniała teraz Qwendi dała ciała po całości -.- no ale raz się trafi na fajnego sędziego a raz na debila :/ ale ważne że złoto jest i gratulacje !:)) 

Aniu, ale to nie osobista ocena sędziego w wyglądzie psa powinna decydować o chamionacie psa/suki. Sędzie ma oceniać czy pies odpowiada ustalonemu wzorcowi, a nie temu czy akurat ten egzemplarz mu się podoba czy nie. Sędzia ma być obiektywny i oceniać psa jako egzemplarz danej rasy, na podstawie wzorca.

• Upvote 1
Posted

Dziekujemy ;)

Ta sędzina nie patrzyła na wygląd/wzorzec rasy , jej nie spodobało się to że Qwendi przy "biegu" stawia tylne łapy do środka czy jakoś tak to ujęła i ok ma prawo dać bdb ocenę skoro twierdzi że na taką ocenę pies zasługuje ( czyli wszystkie tybki oprócz jednego szczeniaka ) ale stwierdzić "jak Ona mogła zrobić championat " wcześniej samej dając CWC temu własnie psu jest wysoko nie na miejscu ;) Drugiego dnia sędzina doczepiła sie z kolei do tego że Qwendi zachowuje sie jak weteranka czyli ospale itd , ale ocenę doskonałą i złoto dała :) więc .... ile sędziów tyle opinii ;)

Posted

A tak zmieniajac temat bo przecież nic nasze gadanie nie zmieni w związku z wystawami , w dzien jak wyjezdzlismy z nad morze stwierdzilismy z Sebkiem że Qwendi tydzien d domu nie wróci po powrocie tak bedzie miała dosyć pomieszczeń , a ta od powrotu cały czas siedzi nam w pokoju , no oszaleć idzie , a chrapie jak stary kon , jeszcze tylko brakuje żeby zaczela bonczury puszczać :P

Posted
2 minuty temu, Tyś napisał:

Buhahahahaahahahahahaa, Fabianek :D

hahahahaha wygląda śmiesznie ale jego na prawde nosi :D czasami nie wie co ma ze sobą zrobić :P

Posted

Ledwo weszlismy do pokoju już stał na tapczanie nad którym było pełno kabli :/ ( to na czym stoi to tapczan a nie podłoga jak myslała moja mama i Magda :P ) oczy trzeba mieć w koło głowy ! 

20160716_131042.jpg

Posted
12 godzin temu, dOgLoV napisał:

Ledwo weszlismy do pokoju już stał na tapczanie nad którym było pełno kabli :/ ( to na czym stoi to tapczan a nie podłoga jak myslała moja mama i Magda :P ) oczy trzeba mieć w koło głowy ! 

20160716_131042.jpg

Bo zrobiłaś zdjęcie z jakiejś dziwnej perspektywy i nie widać, że to tapczan :D Nawet kolor jakiś podłogowy, a nie tapczanowy :P

12 godzin temu, dOgLoV napisał:

Ja byłam bardzo spokojna jako dziecko więc albo po tatusiu albo po listonoszu :D :P

Dobrze, że u mnie chodziła listonoszka :D :P