Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Poznajcie Gonzalesa-dla przyjacioł Gonzo.
Pomimo założen,jakie sobie wymysliłam,ze nie przywiązuje do siebie zadnego schroniskowego psa i ja sie nie przywiązuję,Gonzo stal sie ulubieńcem :oops:Zawsze jest dla mnie zaskoczeniem,jaki pies staje sie ulubionym.To nigdy nie sa moje typy urody! albo kudlate albo przysadzisto molosowato-labkowate jak Gonzo albo psy-foki.Jedynym,ktory sie miescił w kanonie byl Koks.

Wpierw zobaczcie,jak zabiega o głaskanie.KLiknij mianiaturke,obejrzyj film z Gonzo

Gonzo,gdy tylko zobaczyłam,od razu poczulam w nim bratnia dusze.Po nim widać,ze jest dobrym,madrym,zrownowazonym,silnym psem.Cala jego postura pokazuje jaki jest psychicznie-solidne łapy,szeroka ,masywna glowa,mocny tułow.I blyszczace oczy,zadziwiajaco jasne na tle ciemnej sierści.A najpiekniejsze sa jego pregowane łapy plus białe,dropiate skarpetki.W tym psie jest wszystko-prążki,dropki,podpalanie,co kto chce ;)

Gonzo z reguły lezy na budzie i obserwuje.

a gdy zobaczy "ofiare",zeskakuje i rozpoczyna taniec przy kratach,byle tylko uprosic o troche głasków.Trudno odejść od jego boksu.Bo tak prosi,tak prosi....

Zabralam Gonzo na spacer-tyle radosci,węszenia,potem brodzenie w strumyku.Żal,ze to tylko schroniskowy spacer.Gonzo chcialby tak z panem maszerowac i miec pewność,ze spacer bedzie zawsze.Nie robi afery z powodu powrotu do boksu-wie,ze tak musi byc.Tak jest od bardzo dawna...Ten pies pamieta czasy "starego schroniska",przed przejęciem przez OTOZ.Przeżywały wtedy najsilniejsze i te,ktore miały mase szcześcia.Gonzo sie udało.Nieraz poraniony-do tej pory ma blizny na pysku i uszach,ale przezył.Tylko,ze po walkach o przestrzeń,o jedzenie,Gonzo juz nie lubi innych psow.Mimo,ze teraz juz nic go nie atakuje,ze micha zawsze pełna dobrego zarcia,Gonzo nie lubi konkurencji w boksie."Stare" dabrowkowe psy,tzn te sprzed 2008 roku, sa do siebie bardzo podobne-wszystkie naznaczone walka o byt.Można na nie patrzec z podziwem-przezyły psi oboz zagłady.

Gonzo,jak na psa kojcowego,ktory rzadko ma okazje chodzic na smyczy-nie jest uciążliwy na spacerze,jasne,ze troche ciagnie na smyczy,ale wszystko w normie. Ma bardzo dobra opinie w schronisku-opiekunowie nie maja z nim zadnych problemow i chwala sobie jego dobry,spokojny charakter.

Wiem,ze cieżko prosic o miejsce,dom dla 6-7mioletniego psa.Ale to dopiero połowa jego zycia i co? kojec i żebranina o glaskanie do końca zycia?
Moze masz kawałek ogrodka,dobre serce.Gonzo może mieszkac w budzie,byle tylko miec swoja rodzine,sens psiego zycia.Gonzo nie bedzie Ci zawracal głowy,nie musisz z nim chodzic na szkolenia,czy forsowne spacery ;po prostu pozwól mu byc obok siebie-on to wszystko doceni.

Sporo psow w Dabrowce jest w podobnym typie fizycznym,zwlaszcza te duże.Takie "polskie molosy".I jeden w jednego o wielkiej urodzie.Mało tam nieatrakcyjnych psow,takich pospolitych,szarych burków.

spacer!!!!

• 2 weeks later...
Posted

tylko,ze ile razy w tygodniu maja ten luksus?No i wiekszośc z nich,głownie nowe psy,jest po prostu ogłupiała schroniskiem i nie odczuwa takiej frajdy ze spaceru jak powinna.Nawet najlepszy schron to wieczna frustracja i stres.I człowieka brak.

• 2 weeks later...
Posted

nie nadążam za Fiks.Tak,grudzień :shake:
Stary Bruno ma zaklepany tymczas w For-Animals,ten podziarany staruch od Lorki.Na Gonzo nie ma chętnych może dlatego,ze Gonzucha nie lubi innych psów.

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

jaki on szczęsliwy na wybiegu.Uwielbia to miejsce.mam nadzieję,ze to,jak pieknie sie prezentuje za każdym razem gosciom,w koncu przyniesie mu dom.
Fiks a jak jego sierść,juz lepiej?
ta jego czarna kumpela,rewelacyjnie aportuje-jest jak maszyna do przynoszenia piłek.

Posted

Oj jak fajnie by było, gdyby znalazł domek.
Przez jego kumpelę, Gonzo rzadziej wychodzi. Jak był sam w boksie to nie miałam problemów. Wchodziłam do boksu, pyk i na spacer. A teraz muszę prosić pracownika o pomoc, a kumpeli mi żal, bo on idzie a Oliwka zostaje. Więc częściej są razem na wybiegu.