Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wiem, tez czytalam na niejednym watku o nuzycy. Nie mam jak podjechc do kolejnego weta i robic po raz kolejny zeskrobiny. Hera jest za daleko, musialabym jezdzic po 65 km w jedna strone, a ja tez mam w domu stadko i nie tylko Here na glowie. Ale chetnie skorzystam z Twoich rad Vectra i przekaze je do hotelu. Tran z tego co wiem jest w hotelu a jak nie to ja mam a i tak sie tam wybieram z jeszcze jednym psem wiec podrzuce. Zaraz tez popatrze co gdzie mozna kupic i dowioze dla Hery, napweno jej nie zaszkodzi.

• Replies 538
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ale wiesz co , jeśli dostała karmę dla alergików , to też się przyda .. bo te karmy mają bogate wyposażenie w składniki odżywcze dla skóry ...

Najlepiej jakbyście mieli jeszcze taktic , to jest środek z amitrazą , działa na nużycę , ale również na kleszcze - bardzo wydajna rzecz, na dużą ilość psów . Ja osobiście stosuje na kleszcze , bo tanio mi wychodzi na 7 psów .. niż te pipety ...

Sunia musi dostawać dużo omeganów 3 i 6 .. czyli właśnie tran , oliwa z oliwek
ten Immunodol , to dużo tańsza i moim zdaniem (wypróbowane na wielu psiakach) wersja Scanumone , który jest bajońsko drogi.I wszystko to , co jest wspomagaczem sierści .. może być cynk ludzki , betakaroten z biotyną , tani z dolfosu i bardzo fajny i pomyślcie o kąpielach z boraxu ...

Nie musisz robić nowych zeskrobin ;) zastosujcie to co napisałam , za 3-4 miesiące , suczka będzie jak nowa - plus macie taki , że jest ciepło i sucho.

Powodzenia życzę , w razie coś służę pomocą

Posted

Najtaniej Immunodol można kupić na allegro. Obroża Preventic jest niedostępna do sierpnia (chyba że znajdzie się sklep, w którym mają ją na magazynie). Zamiast Preventica można kupić tańszy jej odpowiednik obrożę Contra-tix (na allegro niecałe 10 zł). Miałam na tymczasie dwa szczeniaki z nużycą. Objawy u Hery są bardzo typowe :( Nużenic nie zawsze wyjdzie w zeskrobinie, ale to nie znaczy że go nie ma. Co do niekonwencjonalnej metody leczenia nużycy (kąpiele boraksowe) - jest bardzo tania i naprawdę skuteczna :) Poszukam link do tego wątku.

Posted

[quote name='Alicja']
asior te słowa powinny Ci dać odpowiedź na Twoje niesłuszne zarzuty

nie uważam, żeby moje zarzuty były bezpodstawne.. zresztą jak poczytasz to co niżej zacytowałam zobaczysz, ze nie tylko ja mam ale....

[quote name='zerduszko']Takie zachowanie jak na wątku na pewno nie było normalne. To już powinno dać do myślenia, a nie szukać pozytywów na siłę. Ludzie są coraz cwańsi i mówią nam co chcemy usłyszeć, czasem warto mówić coś nie pomyśli, niezbyt miłuśiego, żeby zobaczyć jak wówczas zachowa się osoba - w milusiej atmosferze to wszyscy są fajni.

DOKŁADNIE, o to właśnie mi chodzi....
Gość bluzgał i obrażał wszystkich naokoło, a tu parę osób go tłumaczyło, a to że zdenerwowany, a to, że trzeba go zrozumieć....
I uważam, ze zbędne są dalsze dyskusje, bo te osoby powinny same uderzyć się w pierś, ja nikogo nie wywołuje do tablicy.. jedynie pamiętam jak byłam wkurzona , że z Andzi robi się winną wszystkiego zła....

[quote name='Iv_']Asior, daj spokój, to nierealne.
A Daniel na tym wątku dał się poznać tylko jako arogant, niekompetentny, gbur i skończony cham. I żadne "nerwy" nie tłumaczyły jego zachowania, które nota bene było tak mocno bronione.

no właśnie, cham, gbur a mimo to miał grupkę "miłośników" i to ludzi, których bardzo szanuję i nie chcę się z nimi kłócić, jedynie chciała bym uzmysłowić im to, że czasem trzeba się przyznać do błędu....
a ze mówię to głośno, i komuś się to nie podoba.. no cóż... przyzwyczaiłam się do tego, ze ludzie nie lubią kiedy piszę co czuje ;)

Posted

[quote name='agnieszka24']Najtaniej Immunodol można kupić na allegro. Obroża Preventic jest niedostępna do sierpnia (chyba że znajdzie się sklep, w którym mają ją na magazynie). Zamiast Preventica można kupić tańszy jej odpowiednik obrożę Contra-tix (na allegro niecałe 10 zł). Miałam na tymczasie dwa szczeniaki z nużycą. Objawy u Hery są bardzo typowe :( Nużenic nie zawsze wyjdzie w zeskrobinie, ale to nie znaczy że go nie ma. Co do niekonwencjonalnej metody leczenia nużycy (kąpiele boraksowe) - jest bardzo tania i naprawdę skuteczna :) Poszukam link do tego wątku.

kąpiele boraxowe
http://www.dogomania.pl/threads/124989-Niekonwencjonalne-wyleczenie-nu%C5%BCycy

Czyli jednak miałam rację od razu alarmując że to nużyca .

Posted

Asior
to trochę nie tak
wszystkim nam nie podobała się cała ta sytuacja
mnie chodzi tylko o to, że daliśmy się podejść w sprawie szczeniaków
myślałąm ( ja osobiście), że jak będę z nim łagodnie rozmawiać to uda mi się kontrolować to co się dzieje ze szczylami i tyle
i za to,że w tym wypadku ''dałam ciała'' mogę uderzyć się w pierś
fundacja zapłaciła za szczepienie, odrobaczenie i książeczki 9 psów i mimo zapewnień nikt nam tego nie zwrócił
ponieśliśmy ''karę'' za choćby brak umowy na szczyle i to chyba wystarczy
jak chcieli od nas trzeciego psa we wrześniu to po wizycie (na której byłam właśnie ja) spotkali się z odmową

Posted

[quote name='kuba123']
fundacja zapłaciła za szczepienie, odrobaczenie i książeczki 9 psów i mimo zapewnień nikt nam tego nie zwrócił
ponieśliśmy ''karę'' za choćby brak umowy na szczyle i to chyba wystarczy
jak chcieli od nas trzeciego psa we wrześniu to po wizycie (na której byłam właśnie ja) spotkali się z odmową[/QUOTE]

i całe szczęście, ze nie dostali, ...
Miejmy nadzieje, ze przez takie nauczki zaczniemy realniej patrzeć na pewne rzeczy i na potencjalne domki

Posted

Kuba przestan sie tlumaczyc, bo akurat nie masz z czego i przed kim, Ci co nic nie zrobili i tylko pisza z reguly najwiecej maja do powiedzenia. Tak sie sklada ze to akurat Ty bylas tam pierwsza i z waszych rak nie dostal zadnego psa, zas blad ktory popelnila ab-agnieszka byl na dzien dobry przez nas nie do naprawienia. Nie bylo zadnego dowodu ktory by pozwolil nam wtedy zabrac psy.
Poprzez pisanie na watku ze Daniel jest jaki jest w tamtym czasie pogorszylo by jeszcze sprawe, zwlaszcza przez was ktore chcialy pomoc i wydac szczyle na wasze umowy. Doplacilyscie do szczyli i nie odzyskaliscie kasy, choc nie waszym to bylo obowiazkiem. Jako przedstawicielka SOS zrobilas co moglas a przeciez, nie tylko szczyle Daniela mialyscie na glowie. Jeszcze chwila a dostanie nam sie za to ze sprobowalysmy naprawic adopcje ktora ktos spitolil. Podesle Ci na PW adresy osob ktore wziely szczyle bo to sa osoby z Twoich okolic. Zobaczymy jak sie sprawy potocza ze szczylami i wtedy zadecydujemy czy oddac sprawe do prokuratury.
Wracajac do Hery i kapieli boraksowych, to raczej nie widze tego w warunkach hotelowych.
Vectra prosze napisz jeszcze nazwe karmy ktory mogla by wzmocnic system immunologiczny Hery.

Posted

ja dawałam tą karmę , taką mi wet polecił
http://www.krakvet.pl/royal-canin-skin-support-10kg-p-6142.html
fakt , że droga , ale w sumie dawkowanie jest nieduże , więc da się przełknąć.Są różnej wielkości worki

do tego to http://www.krakvet.pl/dolfos-beta-karoten-biotyna-forte-preparat-tabletkach-zapewniajacy-zdrowy-piekny-wyglad-p-9144.html

http://www.kacikpupila.pl/dolfos-canis-immunodol-tabl-p-3419.html

no i jak pisałam - cynk , tran , oliwa z oliwek czy tam z pestek winogron , na przemian z olejem takim jak do smażenia
cynk 1 tabletka na dobę , tranu na nią można dwie kapsułki
cynk polskiej firmy kosztuje coś 7 zł , tran 160 kapsułek ok 10 zł

z tą firmą Dolfos , to sobie popatrzcie wielkości opakować .. bo np 90 tabletek tego karotenu , kosztuje coś 14 zł .. a wielka paka kilowa . 24 zł ... więc się bardziej opłaca , tym bardziej , że macie jakieś psiaki zaniedbane , a to nie zaszkodzi nigdy podać ..

Przy nużycy ważna jest systematyczność i cierpliwość ..
Bardzo też pomaga , stymuluje skórę .. takie codzienne wyszorowanie psa suchym ręcznikiem frote .. nie szczotkowanie sierści , tylko wydrapanie skóry - wtedy martwy naskórek się usuwa .. no i żeby nie spała na wilgotnym .. też by miała co kilka dni wymieniane spanie i czyszczone miejsce w którym przebywa.Przy nużycy , musi być zachowana higiena

dużo witaminek różnych też się przyda , najlepiej co i raz zmieniać .. trzeba mocno odżywiać organizm , no i tą obróżkę z amitrazą .. bez trucizny na pajączki , ciężko je zwalczyć

Posted

[quote name='erka']Kąpiele boraksowe by były najlepsze, tylko pewnie nie za bardzo do wykonania w hotelu.

Dajcie jakieś propozycje zmiany tytułu wątku.[/QUOTE]

Erka...myślę, ze coś moze takiego : Amstaffka Hera - odebrana na cito z dt z nużycą potrzebuje wsparcia finansowego na leki i hotel...

tylko nie wiem czy się zmieści...

Vetra - dzięki za rady:)

Posted

Czy ktos pamieta ile w miocie bylo dziewczynek?
Mamy juz trzecie potwierdzenie pobrania 150 zl. przez Daniela niby za szczepienia ktore do dnia dzisiejszego nie zostaly wykonane bo ludzie czekaja, a szczyle mialy tylko po jednym szczepieniu te za ktore zaplacila Fundacja SOS. i namierzylam tez druga sunie ktora mieszka w Katowicach. Pan w rozmowie ze mna zgodzil sie na podpisanie umowy i sterylizacje suni.

Posted

Jutro juz do Herci dostrze karma Ryoal Canin 20 kg. beta caroten 1 kg. immunodol 120 tabletek, tran jest w hotelu tak jak przypuszczalam. Koszt zakupow to 450 zl. Prosimy o wsparcie dla Herci bo nie damy rady same, do tego oplata za hotelowanie 10 zl. doba.

Posted

ciotki, zapraszam na wątek ttb z klembowa. była obiecana pomoc finansowa, pies został wyciągniety ze schroniska do hoteliku a przez sprawę majro i hery prawdopodobnie będzie musiał wrócić!!! pomóżcie dziewczynom wykaraskać się z kłopotu, proszę. może choć kilka drobnych deklaracji sie uda zebrać i psiak nie bedzie musiał wrócić do klembowa :(
[url]http://www.dogomania.pl/threads/179607-Nie-dla-mi%C4%99sniak%C3%B3w!-Bullowate-wszelakie-przytulisko-w-Klembowie!?p=14967567&viewfull=1#post14967567[/url]

Posted

Agaga, dzieki za pomoc, jest mi przykro ze tak sie stalo, ale Hera tez potrzebowala pomocy jak wiesz i tonie tylko za hotel, trzeba placic ale takze trzeba ja leczyc. Bede jakos probowac z Hera sama sobie poradzic ale wspomozcie prosze asta z Klembowa.

Posted

Wpłacę na Herę w przyszłym tyg. 200 zł....chyba nikogo ona nie obchodzi oprócz mnie i Ady-jeje...więcej nie dam rady na teraz:( pewnie najlepiej byłoby ją uśpić i po problemie....nikt by się nie czepiał...ech:(

Posted

andzia, nie pisz, ze nikogo nie obchodzi. ttb jest tyle w potrzebie...sama wiesz przecież. nie wiadomo który bardziej potrzebujący a miejsc w hotelikach brakuje, nie mówiąc już o dt:shake:

Posted

Mozecie mnie bluzgac, ale sprawa Hera byla pilna, to byl ostatni dzwonek. Nie przypuszczalam ze uda sie Here zabrac i dlatego chcialam pomoc innemu TTB. [B]Prosze czekam na decyzje, czy ast z Klembowa, czy astka Hera, ktoremu zycie darowac a ktoremu odebrac? [/B]
Pierwszy mail z hotelu:
przed chwilą przywieźli karmę - 20 kg royal skin oraz dolfos beta karoten woreczek i do tego beta glukan - 2 opak. wiec odrazu dostanie.
Wczoraj byłam u weta i astka dostała dikortinef do smarowania i w zastrzyku - biomektin, za wszystko zapłaciłam 25 zł.
Jak narazie to te jej oczy wyglądają coraz gorzej - mam nadzieję że po tych lekach i po witaminmach które zaraz zaczne jej dawać zacznie się porawiać??
pozdr marta

Posted

zaraz się nie zacznie poprawiać , nużycę leczy się minimum 3 miesiące ... na pierwsze efekty minimalne , proponuje cierpliwe wyglądać za miesiąc i się nie poddawać !!!
biomektin dawka raz na tydzień

Posted

Przekaż w hotelu , by ona miała częściej zmieniane posłanie i odkażane miejsce w którym przebywa , już pisałam , higiena to podstawa w zabijaniu pajęczaków ;)

Ja sobie zaglądam na ten wątek , ew mogę podpowiedzieć co i jak ..

Nie zrażajcie się leczeniem , to są wzloty i upadki - ja też załamywałam ręce i wyłam niemal , bo chwilami było gorzej niż lepiej.
Ale takie są następstwa tej choroby i leczenia .. skóra musi się zregenerować , ale warunek organizm musi być silniejszy .. dlatego ważne jet to by dostawała regularnie leki , karmę i ten biomektin , on zabija nużeńce , znaczy ich nadmiar.
Jak by się udało , to chociaż kilka tych kąpieli boraksowych , bo one znowu zabijają jajka nużeńców ...
będzie i łysiała i zarastała i może znowu wyłysień - nie trzeba się tym przejmować ...

ale będzie dobrze !!! to jest droga przez mękę , ale warto bo potem miło patrzeć na sukces.U nas leczenie trwało od grudnia do marca :) z tym , że jak też pisałam , macie przewagę , bo jest ciepłe lato i suche .. my akurat trafiliśmy na paskudną zimę .

Posted

O higienie juz mowilam Marcie ale jeszcze jej przypomne, tylko w poniedzialek bo od dzis ma gosci i chrzciny w niedziele, wiec wole jeszcze z nia porozmawiac raz na temat Hery w poniedzialek. Na szczecie oprocz Hery pozostale psy w hotelu oprocz podania karmy i wybiegania sie nie pochlaniaj wiecej czasu, a znajac Marte to ona sie lubi przykladac i ma satysfakcje i jest dumna jak oddaje psa zadbanego, wierze ze i tym razem tak bedzie.