Roxana & Western Posted August 7, 2009 Posted August 7, 2009 ZAPRASZAM NA SEMINARIUM : ZACHOWANIA AGRESYWNE PSÓW PRZYCZYNY I MOŻLIWOŚCI ZMIANY PRACA Z PSEM AGRESYWNYM Zachowania agresywne psów są jednym z najczęstszych problemów z którymi właściciele psów zgłaszają się do behawiorystów. Agresywny pies stanowi zagrożenie dla opiekunów, osób z otoczenia i innych zwierząt. Jego zachowanie znacząco utrudnia, a często uniemożliwia nawiązanie prawidłowej relacji z człowiekiem. Seminarium przeznaczone jest dla, instruktorów szkolenia psów, behawiorystów, zoopsychologów, lekarzy weterynarii, pracowników i wolontariuszy schronisk dla zwierząt, oraz wszystkich zainteresowanych którzy chcą zrozumieć przyczyny psiej agresji i zdobyć wiedzę na temat możliwości modyfikacji tych uciążliwych zachowań. Seminarium realizowane będzie w formie wykładów połączonych z prezentacjami multimedialnymi, dyskusji i zajęć pokazowych ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień praktycznych bezpośrednio odnoszących się do pracy z psem agresywnym. Do udziału w tych ostatnich zaproszeni zostaną uczestnicy z psami. Wszyscy uczestnicy otrzymują komplet materiałów szkoleniowych oraz certyfikat potwierdzający udział w seminarium. Na seminarium zapraszamy: Uczestników bez psów: Osoby uczestniczące bez psów biorą udział w wykładach, dyskusji oraz zajęciach pokazowych jako obserwatorzy. Uczestników z psami: Osoby chcące uczestniczyć w zajęciach praktycznych z psem przejawiającym zachowania agresywne objęte zostaną wcześniej przygotowanym specjalnym Programem Modyfikacji Agresji. Realizacja Programu stanowi warunek uczestnictwa w seminarium. Kwalifikacja uczestników z psami odbywa się na podstawie konsultacji behawioralnej. Zastrzegamy sobie prawo odmowy przyjęcia psa na seminarium. Program Modyfikacji Agresji opracowany zostanie dla każdego uczestnika indywidualnie. Program obejmuje: konsultację behawioralną, indywidualną pracę z psem według zaleceń Programu (we współpracy z behawiorystą lub instruktorem szkolenia), spotkania kontrolne oraz dodatkową konsultację podsumowującą w przeddzień seminarium. Realizacja Programu Modyfikacji Agresji trwa minimum miesiąc, dlatego uczestników z psami prosimy o zapisy do 10 września. Ze względu na specyfikę pracy ilość osób z psami jest ograniczona. JESTEŚ WŁAŚCICIELEM AGRESYWNEGO PSA ? TWÓJ PIES ATAKUJE INNE NAPOTKANE PSY PODCZAS SPACERU ? A MOŻE NIE LUBI OBCYCH OSÓB ? NIE MASZ MOŻLIWOŚCI SKORZYSTANIA Z FACHOWEJ PORADY W MIEJSCU ZAMIESZKANIA LUB SZUKASZ INNYCH NARZĘDZI DO ROZWIĄZANIA PROBLEMU? ZAPRASZAMY NA INDYWIDUALNĄ KONSULTACJE BEHAWIORALNĄ NA PODSTAWIE KTÓREJ ZOSTANIE OPRACOWANY INDYWIDUALNY PROGRAM MODYFIKACJI AGRESJI. Prowadzący: mgr psychologii, zoopsycholog, behawiorysta Ewelina Włodarczyk. Termin seminarium: 14- 15 listopada 2009 Miejsce realizacji: Ośrodek „WING-POL“ w Zaborzu koło Praja (nieopodal Częstochowy). Zapisy i szczegółowe informacje: www.canid.pl . Quote
peks Posted August 25, 2009 Posted August 25, 2009 Witam. Proszę wytłumaczyć na czym dokładnie polega Program Modyfikacji Agresji i w jaki są przeprowadzane wspomniane spotkania kontrolne i konsultacje? Mieszkam dość daleko od Krakowa i nie wiem jak często musiałabym jeździć... Mam jeszcze jedno istotne pytanie, co się stanie jeżeli moj pies nie podoła wymaganiom Programu i nie zakwalifikuje się do udziału w seminarium? Jak bardzo nieagresywny musi być pies, żeby uczestniczyć w seminarium pracy z psem agresywnym? Chciałabym także wiedziec ile czasu zostanie poświęcone na indywidualne zajęcia praktyczne z psem? Quote
puli Posted August 25, 2009 Posted August 25, 2009 A ja bym chciała wiedziec konkretnie jakie kwalifikacje i doświadczenie praktyczne w pracy z psami agresywnymi ma osoba prowadzaca seminarium. Bo na stronie nie znalazłam nic na ten temat. Quote
Roxana & Western Posted August 26, 2009 Author Posted August 26, 2009 Peks, Program Modyfikacji Agresji ogólnie rzecz biorąc polega na realizacji zaleceń behawiorysty przygotowanych na podstawie konsultacji - wywiadu, obserwacji psa. Zalecenia w zależności od rodzaju problemowego zachowania mogą dotyczyć między innymi: zmiany trybu życia psa, diety, relacji z opiekunem/opiekunami, realizacji określonych ćwiczeń, szkolenia itd. Czasem wystarczy wprowadzenie niewielkiej zmiany w sposób prowadzenia psa aby problem ustąpił, innym razem konieczne są wieloaspektowe zmiany. Pierwsza konsultacja odbywa się w Krakowie, kolejne w zależności od potrzeb i przebiegu pracy. Jeśli pies nie zakwalifikuje się do udziału w seminarium, opiekun uczestniczy w seminarium bez psa, ponosząc koszty przewidziane dla uczestników bez psów. Pies może nie zakwalifikować się do udziału w seminarium: z powodu braku realizacji zaleceń przez opiekuna/opiekunów, jeśli jego zachowanie stanowi zagrożenie dla opiekuna, opiekun nie jest w stanie kontrolować zachowania psa co może stanowić zagrożenie dla innych uczestników seminarium, problemy z zachowaniem psa są wieloaspektowe i złożone i wymagają długotrwałej pracy, stan zdrowia psa uniemożliwia udział w seminarium itp. Puli, Ewelina Włodarczyk mgr psychologii, zoopsycholog - behawiorysta absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego. Dypolom uzyskała w 2003 roku. W trakcie studiów psychologicznych ukończyła dwa egzaminy specjalizacyjne z zakresu psychologii klinicznej i psychologii klinicznej dziecka. Od 2004 roku wiceprezes Stowarzyszenia Znaczny Stopień Intergacji. Od 2005 roku prowadzi specjalistyczne szkolenie psów do pracy w dogoterapii. W latach 2006 - 2007 studia podypolomowe z zakresu psychologii zwierząt w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie. Od 2006 roku prowadzi terapię zachowania zwierząt towarzyszących . Autorka kursu na temat szkolenia psów metodą klikerową "Szkolić pozytywnie" oraz współautorka korespondencyjnego kursu dla Petsitterów. Wykładowca polskiej wersji brytyjskiego kursu dyplomowego COAPE - „DIPLOMA IN THE PRACTICAL ASPECTS OF COMPANION ANIMAL BEHAVIOUR AND TRAINING“ Centre of Applied Pet Ethology realizowanego przez Amiechien . Wrzesień 2006 - Warszawa. Udział w Pierwszym Kongresie Polskiego Towarzystwa Etologicznego „Zachowanie – Fizjologia – Środowisko“. Wrzesień 2007 - Praga . Udział w Kongresie Fenologicznym w Pradze „Feline behaviour and clinical practice a fresh look at the cat“ organizowanym przez European Society of Feline Medicine. Wrzesień 2007 - Warszawa . Udział w konferencji „Animaloterapia – moda czy metoda“ realizowanej przez fundację Razem Łatwiej – Zwierzęta Przełamują Bariery. W ramach konferencji wygłoszenie wykładu „Nie każdy pies do dogoterapii“. Marzec 2008 - Katowice.Udział w konferencji „Nowoczesna terapia zachowania w nowoczesnym gabinecie weterynaryjnym“ realizowanej przez Medical Tribune. Quote
puli Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 [quote name='Roxana & Western'] Puli, Ewelina Włodarczyk mgr psychologii, zoopsycholog - behawiorysta absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego...... Tyle to mozna przeczytac na stronie - sa to informacje o przygotowaniu teoretycznym, klikaniu i dogoterapii Ja pytałam o wiedze praktyczna i doswiadczenie w pracy z agresywnymi psami. Quote
Roxana & Western Posted August 26, 2009 Author Posted August 26, 2009 Ewelina Włodarczyk od 2006 roku prowadzi terapię zachowania zwierząt towarzyszących . Quote
Miła od Gucia Posted August 29, 2009 Posted August 29, 2009 szukam kogoś kto szkoli psy po przejściach w Pile Quote
puli Posted August 29, 2009 Posted August 29, 2009 Roxana & Western napisał(a):Ewelina Włodarczyk od 2006 roku prowadzi terapię zachowania zwierząt towarzyszących . Rozumiem ze podjęła sie tego dysponujac czysto teoretyczną wiedzą i po trzech latach tej działalnosci posiadła tak szeroka wiedze nt. agresji ze postanowiła podokształcać innych... Wypada pogratulować - wiekszosc ludzi żeby wspiąc sie na ten poziom wiedzy, potrzebowałaby co najmniej kilkunastu lat pracy u boku doskonałego szkoleniowca. Chyba przeczytam kilka ksiazek kucharskich i zaczne organizowac seminaria kulinarne dla właścicieli restauracji. Nawet praktyke jakąś mam - od 30 lat gotuje żarcie dla psów... Quote
eagle Posted September 21, 2009 Posted September 21, 2009 puli napisał(a):Rozumiem ze podjęła sie tego dysponujac czysto teoretyczną wiedzą i po trzech latach tej działalnosci posiadła tak szeroka wiedze nt. agresji ze postanowiła podokształcać innych... Wypada pogratulować - wiekszosc ludzi żeby wspiąc sie na ten poziom wiedzy, potrzebowałaby co najmniej kilkunastu lat pracy u boku doskonałego szkoleniowca. Chyba przeczytam kilka ksiazek kucharskich i zaczne organizowac seminaria kulinarne dla właścicieli restauracji. Nawet praktyke jakąś mam - od 30 lat gotuje żarcie dla psów... Dopinam sie do pytania. Jaka wiedze praktyczna ma ta Pani, ile psów osobiście poprowadziła ? Sorki ale okreslenia behawiorysta, zoopsycholog po ostatnich moich kontaktach z tego typu ludzmi wzbudzaja we mnie jedynie pusty smiech.... ps. Moze ktos mnie oswieci ale co ma wspolnego ludzka psychologia z psia, drugie czy ta pani zoopsychologie rowniez konczyla na UJ ? To bardzo ciekawe... Quote
wspolpraca Posted September 21, 2009 Posted September 21, 2009 Problem polega na tym ze w Polsce jest to nie uregulowane prawnie "Zgodnie z obowiazujacymi przepisami w Polsce, szkoleniem psów mo¿e zajac sie ka¿dy bez wzgledu na posiadane wykształcenie. W rzeczywistosci jednak, wybierajac osrodek szkolenia, klienci pytaja czy prowadzacy zajecia posiada stosowne kwalifikacje. Zawód treser psów figuruje na liscie zawodów i specjalnosci Ministerstwa Pracy pod numerem 612909. Nie ma go natomiast na liscie zawodów Ministerstwa Edukacji. Zatem jedynym dokumentem potwierdzajacym wykształcenie tresera jest zaswiadczenie o ukonczeniu kursu treser psów lub zaswiadczenie potwierdzajace posiadanie kwalifikacji zawodowych w obrebie zawodu treser psów według wzoru MEN (zgodnie z rozporzadzeniem MEN z dn.3.02.2006r. w sprawie uzyskiwania i uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejetnosci i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych, Dz.U. nr 31 poz. 216 z 27.02.2006). Zaswiadczenia takie moga wydawac placówki kształcenia ustawicznego (zarejestrowane, pod kontrola kuratorium). Treser psów nie jest zawodem szkolnym, nie ma zatwierdzonego programu, a wiec nie jest wpisany na liste Ministra Edukacji. Zatem w Polsce treser psów nie mo¿e otrzymac dyplomu zawodowego ani swiadectwa ukonczenia szkoły." Quote
Roxana & Western Posted September 24, 2009 Author Posted September 24, 2009 [FONT=Calibri]Informacje na temat wykształcenia Eweliny Włodarczyk - studiów, które ukończyła znajdują się na stronie internetowej [/FONT][URL="http://www.canid.pl/"][FONT=Calibri]www.canid.pl[/FONT][/URL][FONT=Calibri] i można na nią zajrzeć. [/FONT] [FONT=Calibri]Osoby, które zainteresowane są szczegółowymi informacjami mogą skontaktować się z Eweliną Włodarczyk osobiście (numer telefonu również jest na stronie internetowej), na pewno udzieli Państwu szczegółowych informacji na temat dotychczasowej praktyki oraz wyjaśni, co ma wspólnego psychologia "ludzka" z psychologią zwierząt. [/FONT] [FONT=Calibri] (Choć ktoś, kto choć trochę interesuje się psychologią nie będzie zadawał takich pytań, bo doskonale to wie).[/FONT] Pozdrawiam Roxana Quote
jamor Posted September 29, 2009 Posted September 29, 2009 jak bedziecie potrzebowac jakies ciekawe egzemplarze do cwiczen to moge udostepnic , a tez chętnie posłucham. Quote
Nemi Posted September 29, 2009 Posted September 29, 2009 [quote name='jamor']jak bedziecie potrzebowac jakies ciekawe egzemplarze do cwiczen to moge udostepnic , a tez chętnie posłucham. Ja również :lol: W linku reklama agresywnego psa ;) OKRUSZKI - bardzo zly wilk I jeszcze gryzie - czego na zdjęciu nie widać :angryy: Quote
piechcia15 Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 Błagam o ratunek dla tego amstaffa, tylko treser jest w stanie uratować go od śmierci!!może ty znasz jakiegoś? http://www.dogomania.pl/forum/f40/hotel-uratuje-mu-zycie-potrzebne-fundusze-dla-amstafa-dropsa-pomocy-144126/index7.html przepraszam za offa:* Quote
Mona Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 Ja pytałam o wiedze praktyczna i doswiadczenie w pracy z agresywnymi psami. Na temat p.Włodarczyk mogę coś niecoś powiedzieć. Moja starsza suczka,agresywna do psów(uraz po pogryzieniach w młodym wieku)była u niej szkolona+praca nad agresją przez kilka miesięcy. Nie udało jej się wyeliminować ani złagodzić tej agresji. Z nami na szkolenie chodził pies który był agresywny. Każdy nowo przybyły kursant miał powiedziane żeby do tego psa się nie zbliżać. Poza tym pies był karny i posłuszny(i już po kilkumiesięcznym szkoleniu i terapii). Jednym słowem pani ma ogromną wiedzę teoretyczną ale z praktyką już gorzej. Nie do każdego psa udaje jej się "dotrzeć". Quote
Patka88 Posted October 20, 2009 Posted October 20, 2009 Zgadzam się z Moną co do p. Eweliny. Była u mnie na konsultacji dot. moich psów i niestety zaleceń nie zakwalifikuję do najlepszych.. nie żebym była jakąś znawczynią hehe;) mnóstwo teorii, gorzej z praktyką, no i dowiedziałam się, że najlepsze rozwiązanie to znaleźć dla jednej suczki nowy dom...A przecież nie po to szukam pomocy u specjalisty!:roll: zresztą sprawdźcie sami, może wam pomoże... Quote
Marka Posted November 9, 2009 Posted November 9, 2009 Ja nie trace nadziei, ze bedzie warto - za cztery i pol stowy to musi byc cenna wiedza ;) Quote
an1a Posted November 9, 2009 Posted November 9, 2009 [quote name='Marka']Ja nie trace nadziei, ze bedzie warto - za cztery i pol stowy to musi byc cenna wiedza ;) To też musi być cenne: pokaz filmów przy kominku z mediatorem (grzane wino)A ja musiałam za niewiele więcej kasy przez kilka miesięcy zasuwać z psem na dworze :roll: a można się ze szkoleniowcem na piwo umówić i przegadać miło wieczór. Quote
Recommended Posts