Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 5.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Przerobic znaczy ogolić:lol:
Zobacz, ktora to była długowłosa??
[img]http://img404.imageshack.us/img404/5586/p1000184by6.jpg[/img]

Posted

Suczki dlugowlose po porodzie bardziej intensywnie przechodza linienie i wygladaja jak lisy na wiosne. Sa brzydkie a wlosow w domu wszedzie pelno. Tak bylo poprzednio z moja suczka , wygladala strasznie ,Teraz zeby uniknac tego widoku ogolilam Gabi i jest wszystko dobrze. Włosy odrosna , zupełnie takie same.
Jestem psim fryzjerem i powiem sczerze , ze wczesniej do głowy mi n ie przyszło , ze mozna ciułka ogolic, Od roku mam takich klientów z Niemiec , co golą swoje ciułki dla wygody,szczegolnie w okresie linienia. Pieski powracaja po paru miesiacach juz z normalnym włosem i sa ponownie golone.
Nie jest to ze szkoda dla pieska , bo golenie nie wpływa żle na wygląd ani na stan zdrowia pieska. Wrecz przeciwnie wzmacnia włos.
Czyli golic można każdego pieska o ile jest taka potrzeba.
Gabi jest oglona nie tak krotko przy samej skorze , na poł centymetra

Posted

Gabi to jest ruda suczka i byla suczka dlugowlosa

Tak wygladala przed obcieciem , tzn przed porodem

[URL="http://www.dogomania.pl/forum/%5Bimg%5Dhttp://img261.imageshack.us/img261/813/gabigoldiu1.jpg%5B/img%5D"][img]http://img261.imageshack.us/img261/813/gabigoldiu1.jpg[/img][/URL]

Posted

Gabi w ubranku[URL="http://www.dogomania.pl/forum/%5Bimg%5Dhttp://img134.imageshack.us/img134/9417/gabiubrankoxw5.jpg%5B/img%5D"][img]http://img134.imageshack.us/img134/9417/gabiubrankoxw5.jpg[/img][/URL]

Posted

[B][COLOR=red]OOOOOOOOOOOO ........... !!!!!!!!!!!!!! [/COLOR][/B]
[B][COLOR=#ff0000]Trochę to dla mnie dziwne , to po co kupować długowłosą jak i tak robicie z niej krótką ?[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#ff0000]Jeszcze powiedzcie że chihuahua lubi obcinanie włosów i wcale się nie stresuje !!!![/COLOR][/B]
[B][COLOR=#ff0000]Ja tego Ricie nie zrobie!!!![/COLOR][/B]
[B][COLOR=#ff0000]Jakby mi przeszkadzał jej wygląd lub linienie to kupiła bym krótką chihuahuia.[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#ff0000][/COLOR][/B]

Posted

[QUOTE]Zobacz, ktora to była długowłosa??
[IMG]http://img404.imageshack.us/img404/5586/p1000184by6.jpg[/IMG][/QUOTE]

Ta po lewej. :lol:
[QUOTE][B][COLOR=#ff0000]Jakby mi przeszkadzał jej wygląd lub linienie to kupiła bym krótką chihuahuia.[/COLOR][/B]
[/QUOTE]
Chodzi chyba o linienie po porodzie.
[QUOTE][B][COLOR=#ff0000]Ja tego Ricie nie zrobie!!!![/COLOR][/B][/QUOTE]
No ja akurat swoim suńkom też nie.

Posted

Chodzi chyba o linienie po porodzie.
No ja akurat swoim suńkom też nie.[/quote]

[COLOR=red][B]Po porodzie , na wiosne, jesienią jakby wszyscy obcinali to nie znaleźlibyśmy długowłosej suni w żadnej rasie hi hi hi....[/B][/COLOR]
[B][COLOR=#ff0000]Nie podoba mi się to ale trudno... :razz: [/COLOR][/B]
[COLOR=#ff0000][B]Pozdrawiam!!!!:multi: [/B][/COLOR]

Posted

Przesadzacie chyba.
Jeszcze pare stron wcześniej była dyskusja o ubieraniu Chi. Wtedy prawie wszyscy mówili że to takie zabawne, bo ludzie się na ulicy uśmiechają itp.
A ogolenie siersci Was tak oburzyło ???

Dla mnie jest to całkowicie zrozumialy zabieg, a nawet mysle, ze i suńce jest wygodniej.

Posted

[quote name='moon_light']Przesadzacie chyba.
Jeszcze pare stron wcześniej była dyskusja o ubieraniu Chi. Wtedy prawie wszyscy mówili że to takie zabawne, bo ludzie się na ulicy uśmiechają itp.

Dla mnie jest to całkowicie zrozumialy zabieg, a nawet mysle, ze i suńce jest wygodniej.[/quote]

[COLOR=red][B]hi hi.... bez komentarza :megagrin: ... [/B][/COLOR]
[COLOR=red][B] (pozdrów swoje długuwłose.... wszystkie...)[/B][/COLOR]
[COLOR=red][/COLOR]

Posted

[quote name='RitaGBD'][COLOR=red][B]hi hi.... bez komentarza :megagrin: ... [/B][/COLOR]
[COLOR=red][B] (pozdrów swoje długuwłose.... wszystkie...)[/B][/COLOR]
[/quote]
w moim domu długowłosa jestem tylko ...JA;)

Posted

[quote name='moon_light']w moim domu długowłosa jestem tylko ...JA;)[/quote]

[B][COLOR=red]No i o to chodzi .....................;)[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#ff0000]Skąd doświadczenie....?!:oops: [/COLOR][/B]

Posted

Zapytajmy Gabi czy jej lepiej. Myślę, że tak włos ma szansę się zregenerować. Figara nie golę, ale jemu poród nie grozi ;)

Posted

[QUOTE][B][COLOR=#ff0000]Nie podoba mi się to ale trudno... :razz: [/COLOR][/B]
[/QUOTE]
mnie również się to nie podoba.
[QUOTE]Jeszcze pare stron wcześniej była dyskusja o ubieraniu Chi. Wtedy prawie wszyscy mówili że to takie zabawne, bo ludzie się na ulicy uśmiechają itp[/QUOTE]
Osobiście jestem CAŁKOWICIE przeciwna ubrankom dla psów.
W życiu nie założyłabym pidżamki, sukienki ani spodenek moim psom. To tylko moje zdanie, nie neguję innych za to, że ich czwornóg idzie sobie chodnikiem w butach.

Posted

[quote name='RitaGBD'][B][COLOR=red]OOOOOOOOOOOO ........... !!!!!!!!!!!!!! [/COLOR][/B]
[B][COLOR=#ff0000]Trochę to dla mnie dziwne , to po co kupować długowłosą jak i tak robicie z niej krótką ?[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#ff0000]Jeszcze powiedzcie że chihuahua lubi obcinanie włosów i wcale się nie stresuje !!!![/COLOR][/B]
[B][COLOR=#ff0000]Ja tego Ricie nie zrobie!!!![/COLOR][/B]
[B][COLOR=#ff0000]Jakby mi przeszkadzał jej wygląd lub linienie to kupiła bym krótką chihuahuia.[/COLOR][/B]
[/quote]
Nie po to Gabi została obcieta żeby zrobic z niej krotkowlosa, tylko dla poprawy kondycji jej wlosa po porodzie,gABI jako suczk dlugowlosa była bardzo ładną suczką.
Gabi bardzo dobrze czuje sie w nowej fryzurze, biega , bawi sie z psami, tak jakby odmłodniała, czyli wygląda ze jej sie to podoba

Mi nie przeszkadza wygląd Gabi, ona jest sliczna zarówno jako dlugowlosa jak i krótkowlosa. po prostu LADNEMU WE WSZYSTKIM LADNIE:loveu::loveu::loveu::loveu:

Posted

[quote name='Evela1994']Znacie jakąś hodowle chihuahua we Wrocławiu.Oczywiście dobrą hodowle.;)[/QUOTE]
Nie znam, ale myślę, że powinnaś najpierw stawiać na renomę hodowli a dopiero potem na odległość od domu. Ważniejsze dla mnie jest to czy piesek będzie zdrowy, odchowany w godnych warunkach i zadbany. Szczególnie jeśli myślisz o wystawach.

Posted

[quote name='ksara']Jak dla mnie jest to dziwne tłumaczenie :crazyeye:
Jakoś nie widzę na ulicy ogolonych np.seterów,goldenów itp.[/quote]
Nie widzisz seterów, czy goldenow !!

ale pospolite stało sie golenie YORKOW , ktore w naturze maja to ze włos ma byc do ziemi i jedwabisty, lejący.Na to przyzwolenie dajecie??????

ObcinaC mozna kazdego psa , jezeli są ku temu wskazania, Zawsze latem obcinam chow-chow, właścicielka twierdzi , ze opiesek czuje sie lepiej latem taki ogolony. Przychodzi sporo kundelkow , ktore sa golone , mają sliczne fryzurki. Ja naprawde nie widze tu żadnego przestępstwa. każdy zrobi co bedzie chcial. Wiadomo , nic na przymus.Ja zawsze bę:razz::razz::razz:de goliła moja Gabi zaraz po porodzie. Bo tak dla niej lepiej i nie ma efektu wyskubanego psa, ktory znają wszyscy własciciele rodzacych dlugowłosych ciułków.

Posted

[quote name='moon_light']Przesadzacie chyba.

Dla mnie jest to całkowicie zrozumialy zabieg, a nawet mysle, ze i suńce jest wygodniej.[/quote]

Widze , że rozumiesz to co jest konieczne a co jest robione dla widzi mi sie hodowcy.
Dla mnie zarówno ubranka dla piesków są normalne , bo skoro marzną czy chorują , to nich sobie w życiu polepsza,
Zabiegi pielegnacyjne, ktore poprawiaja wygląd pieska też sa wskazane.
Ciesze sie, Ze są zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy obcinania ciulków.Każde zdanie nalezy uszanowac. :cool3:
Jak miałam pierwszego yorka , to tez byłam oburzona tym, że takie piękne pieski są szpecone i golone, one musza byc dlugowlose!!!!!!!!!
Teraz wszystkie moje yoreczki maja piękne krótkie fryzurki, bo tak nam lepiej i łatwiej w utrzymaniu włosa w dobrej kondycji
WłOSY NIE ZEBY -ODROSNA:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

[quote name='Loona']Nie znam, ale myślę, że powinnaś najpierw stawiać na renomę hodowli a dopiero potem na odległość od domu. Ważniejsze dla mnie jest to czy piesek będzie zdrowy, odchowany w godnych warunkach i zadbany. Szczególnie jeśli myślisz o wystawach.[/quote]

RACJA
MLODY HODOWCA NIE PATRZY NA TO , TO JEST PODSTAWOWY BłąD.
PIESKA KUPUJEMY RAZ NA KOLKANASCIE LAT , WIEC WARTO POJECHAC PO NIEGO I WYBRAC NAJLEPSZA DLA NAS HODOWLE. tAK POPROSTU , ZEBY NIE BYłO POZNIEJ ROZCZAROWAN

Kurcze sory za te litery

Posted

Nie musze z psem gadać , zeby przypuszczać w jakich włosach jest mu wygodniej.(Dr.Dolittle tez nie jestem:cool3:).
Po porodzie suczka "się czyści"...i potrafi tak i 2 mies...myslicie ze lubi jak na jej wlosach kolo doopki ciągna jej sie jakies "flaki"?
Nie zawsze też da się byc 24 godziny nad suką ze szczeniakami, a zapewne nie raz sie zdarzylo ze suczka niechcacy utetłała się w kupce malucha... krotka siersc umozliwia to szybko wyczyscic, nic sie nie sklei...
No i wygoda dla szczeniaków, nie muszą szukać cycuchów mamy między sierścią..
Nigdy nie miałam (i nie planuje mieć) psa długowłosego.
Znam za to wiele nowofunlandów, benków, bernków, które są strzyżone na krótko.

A co do hodowli CZI w polsce...niestety zbyt wiele dobrego o nich nie słyszałam...

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...