Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Obcinanie włosa aby go wzmocnić to niestety bajka :eviltong:
Dziewczyny nie piszcie takich śmiesznych rzeczy :lol: bo paść można :roll: :roll:
Może warto napisać tak :"golę mojego psa bo tak mi wygodniej,mniej się brudzi,nie ma kołtunów,mniej mam włosów na dywanie itp."
Nie piszcie jednak,że to z powodu ciąży i wychowywania szczeniaków.
Może spytajcie hodowców colie,afganów i innych ras długowłosych czy tak robią i ile np, rośnie włos afgana.
Mam boksery i co myślicie,że ich włos się nie brudzi lub nie gubią włosa ?
Niestety pies to nie tylko przyjemność lub nie tylko kasa :eviltong:

• Replies 5.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ksara napisał(a):
Obcinanie włosa aby go wzmocnić to niestety bajka :eviltong:
Dziewczyny nie piszcie takich śmiesznych rzeczy :lol: bo paść można :roll: :roll:
Może warto napisać tak :"golę mojego psa bo tak mi wygodniej,mniej się brudzi,nie ma kołtunów,mniej mam włosów na dywanie itp."
Nie piszcie jednak,że to z powodu ciąży i wychowywania szczeniaków.
Może spytajcie hodowców colie,afganów i innych ras długowłosych czy tak robią i ile np, rośnie włos afgana.
Mam boksery i co myślicie,że ich włos się nie brudzi lub nie gubią włosa ?
Niestety pies to nie tylko przyjemność lub nie tylko kasa :eviltong:

Pudło :eviltong:
Szczeniakow nie mam, miec nie zamierzam, a na psie ani grosza nie zarobilam:eviltong:
Psa bym golila nie tylko dla swojej wygody, a przede wszystkim dla wygody psa.

Posted

A czemu uważasz,że to było skierowane do Ciebie :crazyeye: ?
Napisałam ogólnie,dlaczego ludzie golą psy.
Golenie jest dla wygody właściciela, a psu jest wygodnie jak jest zadbany czyli wyczesany i czysty,jeśli natomiast jest brudny i ma kołtuny to czuje się żle, ale to chyba oczywiste.

Posted

Neva
Nie widzisz seterów, czy goldenow !!

ale pospolite stało sie golenie YORKOW , ktore w naturze maja to ze włos ma byc do ziemi i jedwabisty, lejący.Na to przyzwolenie dajecie??????

Wiesz doskonale że to jedna z ras którym włosy rosną całe życie,
wiesz również że pielęgnacja wymaga dużo, dużo więcej wysiłku niż u chihuahua, (komu jak komu ale tobie nie ma co tłumaczyć) więc nie dziwie się że ludzie sobie nie radzą i obcinaja swoje Yorki...
Lepiej żeby miał piękną fryzurkę niż sterte filcu na sobie....

Posted

A czy w takim razie nie można też ogolić chi?! Czemu yorek może mieć nieciekawą sierść i zostać ogoloym, a przy chi jest to już fanaberia? :crazyeye:

Posted

Dziewczyny spokojnie , nie taki był mój zamiar.
Rozdmuchała się dyć i jeżekli jest taka potrzeba również i strzydz. Ja nie mam nic przeciw strzyzeniom yorkow, uwazam ze to bradzo dobry sposob na łatwiejsze życie szczególnie pieska. York ma dlugi włos , na dworze zbiera wszystko i ze spaceru wraca jak choinka. Wlosy na mordce kleja sie od jedzenia a przy pupie od zalatwiania sie. Nie jest prawda ze piesek dlugowlosy jest szczęśliwszy od obcietego, bo to jakaś bzdura.Piesek jest szczęśliwy z innych powodów niz obcinany, czy nie obcinany.

Co do afganki , to moja afganka nie była nigdy obcinana , miała 2 razy dzieci i zakładałam jej ubranko , żeby szczeniaczki nie plątały sie w jej włos. Pani u której kupowałam afganke miała swoja suczke podcieta na szczeniaczka , tak na 5-10cm , bo mowila ze tak bezpieczniej dla szczeniaczków.Miala racje.
Moja Gabi została obcieta jak szczeniaczki miały 2 miesiące . Gabi zaczeła liniec , tracic sierść, wlos był nierównomierny , miała miejsca krótsze i wyglądala jak wyskubana , ogon nawet w polowie nie przypominał jej pięknej kity. Szczeniaki wykonczyły ogon mamy, ujeżdżały na nim po pokoju.
Prosze spytac hodowców jak wygladaja ich długowłose suczki po porodach.Obraz nedzy i rozpaczy. Ja uniknełam takiego widoku, obciełam ją zanim do konca wyliniała. Teraz jest sliczna a włos odrośnie.
Jezeli chodzi o kase i o obcinanie suczki to zaleznośc jest tylko jedna ze za obciecie trzeba zapłacic a łatwiej i taniej jest nic z tym nie robić.

Posted

Moja afganka BASQUINA Sannatis , zdjecie robione przed 26 lat. Miała tu 9 miesiecy. Ja tez jak chart :evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

[quote name='RitaGBD']Neva
Nie widzisz seterów, czy goldenow !!

ale pospolite stało sie golenie YORKOW , ktore w naturze maja to ze włos ma byc do ziemi i jedwabisty, lejący.Na to przyzwolenie dajecie??????

Wiesz doskonale że to jedna z ras którym włosy rosną całe życie,
wiesz również że pielęgnacja wymaga dużo, dużo więcej wysiłku niż u chihuahua, (komu jak komu ale tobie nie ma co tłumaczyć) więc nie dziwie się że ludzie sobie nie radzą i obcinaja swoje Yorki...
Lepiej żeby miał piękną fryzurkę niż sterte filcu na sobie....
eżeli ktoś decyduje sie na pieska dlugowlosego to wogóle nie zrozumiałe jest dla mnie FILCE u yorka . Ja mam w domu 4 yorki 2 obciete a dwa dlugowłose i nie wyobrazam sobie żeby mój piesek miał filce. Pieski trzeba kąpac raz w tygodniu , czy jest obciety czy nie obciety , bo to jest włos a nie sierść. Stosuje sie specjalne szampony. Moje pieski maja ich cała półke i odżywek też.
Kto kupuje yorka a póżniej o niegio nie dba to bardzo żle o nim swiadczy. Skoro ja mam 4 i żaden nie ma kołtunów , czy filcy , to jeden york w domu powinien być jak laeczka a najcześciej trafiaja takie własnie biedaczki zakołtunione.Obcinane sa dla wygody, nie dla poprawy wizerunku, bo nic z tym nie moze hodowca zrobic , tylko w wyniku jego zniedbania.

Posted

[quote name='Neva']eżeli ktoś decyduje sie na pieska dlugowlosego to wogóle nie zrozumiałe jest dla mnie FILCE u yorka . Ja mam w domu 4 yorki 2 obciete a dwa dlugowłose i nie wyobrazam sobie żeby mój piesek miał filce. Pieski trzeba kąpac raz w tygodniu , czy jest obciety czy nie obciety , bo to jest włos a nie sierść. Stosuje sie specjalne szampony. Moje pieski maja ich cała półke i odżywek też.
Kto kupuje yorka a póżniej o niegio nie dba to bardzo żle o nim swiadczy. Skoro ja mam 4 i żaden nie ma kołtunów , czy filcy , to jeden york w domu powinien być jak laeczka a najcześciej trafiaja takie własnie biedaczki zakołtunione.Obcinane sa dla wygody, nie dla poprawy wizerunku, bo nic z tym nie moze hodowca zrobic , tylko w wyniku jego zniedbania.
Oooooo !!!!
Napatrzysz się czasem na te biedne zaniedbane psiaki?!
Super że w końcu do ciebie trafiają ....:lol:

Posted

W tm przypadku jak York jest zakołtuniony , to jest to wina właściciela , bo mogł zadbac o swojego pieska , pielegnowac go a na strzyzenie przyjsc nie koniecznie z pieskiem zakołtunionym.Wtedy strzyzenie nie jest koniecznościa a tylko wyborem właściciela
Obcinanie mojej ciułałki nie bylo wynikiem mojego zaniedbania , tylko koniecznościa poprawy jej wygladu i kondycji wlosa.

A tak wogóle nie wiem w jakim kierunku zmierza ta dyskusja. :crazyeye::crazyeye::crazyeye:

Posted

Nie miałam nic złego na myśli.... jeżeli zrozumiałaś inaczej przepraszam.
Dobrze że właściciel przyprowadza pupila do obcięcia w przypadku kiedy nie radzi sobie z pielęgnacją.
Faktycznie kończe już dyskusje żeby nikogo nie urazić.

Posted

Przepraszam , chyba sie zagolopowaliśmy. Ja również nie miałam nic złego na myśli i ciesze sie że wszystko dobrze sie skończyło:lol::lol::lol:

Posted

[quote name='Neva']Przerobic znaczy ogolić:lol:
Zobacz, ktora to była długowłosa??

Albo takie zdjęcie, albo długowłose mają o wiele bardziej masywniejsza budowę pod futerkiem niż krótkowłose?

[quote name='moon_light']Przesadzacie chyba.
Jeszcze pare stron wcześniej była dyskusja o ubieraniu Chi. Wtedy prawie wszyscy mówili że to takie zabawne, bo ludzie się na ulicy uśmiechają itp.
A ogolenie siersci Was tak oburzyło ???

Dla mnie jest to całkowicie zrozumialy zabieg, a nawet mysle, ze i suńce jest wygodniej.

:klacz:

Neva też uważam, że obcięcie suczki dobrze jej zrobi i nie tylko jej, ale też szczeniaczkom.

Posted

Masz racje, ciułalka dlugowlosa jest bardziej krepa a przy tym lżejsza od krotkowłosej. Choc mysle ze to sprawa włosa. Gabi po obcieciu spadła na 2 miejsce ze swoja wielkościa. Byla najwieksza a teraz jest mniejsza od Balbinki. Balbinka jest od niej cięzsza, wazy 2100 a Gabi 2 kg. Mała Kini 1200

Posted

Neva napisał(a):
Masz racje, ciułalka dlugowlosa jest bardziej krepa a przy tym lżejsza od krotkowłosej. Choc mysle ze to sprawa włosa. Gabi po obcieciu spadła na 2 miejsce ze swoja wielkościa. Byla najwieksza a teraz jest mniejsza od Balbinki. Balbinka jest od niej cięzsza, wazy 2100 a Gabi 2 kg. Mała Kini 1200

Zawsze mi się wydawało, że krótko i długowłose cziłki niczym oprócz włosów się nie różnią :p

Hihihih więc jednak te delikatne włoski swoje ważą.

A masz jakies jej zdjęcie od boku oczywiście jako łysej?

Posted

Długowłosy ciułek sprawia wrażenie większego niż jest w rzeczywistości. Po obcięciu wielkość jego znacznie sie zmniejsza.
Masz racje , ze one niczym sie nie różnią oprócz włosa.

Posted

Faktycznie jest moja strona. Ale jak to ja musiałam pomylić litery:angryy::angryy::angryy:
Strona moja może i fajna , ale mam problem ze wstawieniem cokolwiek na stronę. Pani nie odzywa sie , zrobiła mi stronę i koniec , nie mam z nią kontaktu

Posted

Neva napisał(a):
Faktycznie jest moja strona. Ale jak to ja musiałam pomylić litery:angryy::angryy::angryy:
Strona moja może i fajna , ale mam problem ze wstawieniem cokolwiek na stronę. Pani nie odzywa sie , zrobiła mi stronę i koniec , nie mam z nią kontaktu

Neva jak możesz, to podaj linka do www swojej hodowli.

Posted

Bylam dzisiaj u swojej znajomej co malenkie ciulki. Szczeniaczki maja juz 5 tygodni i sa strasznie malenkie. Waga to 260-320 gr , beda jakies karzełki z nich. One mniejsze od mojego chomika syryjskiego. Co to z nich wyrosnie , ja nie wiem

Posted

[quote name='Neva']Bylam dzisiaj u swojej znajomej co malenkie ciulki. Szczeniaczki maja juz 5 tygodni i sa strasznie malenkie. Waga to 260-320 gr , beda jakies karzełki z nich. One mniejsze od mojego chomika syryjskiego. Co to z nich wyrosnie , ja nie wiem

ooooo to faktycznie maleństwa ......... o wystawie raczej nie ma mowy ani o hodowli....Pójdą na konanka do kochania.... Tak?

Posted

Wczoraj jadąc na zajęcia,przy stacji metra Racławicka, z okna autobusu miałam okazje podziwiać Panią spacerującą z całym stadem CZI !! Super widok:evil_lol: Było ich z 7:cool3:

Wiecie może kto to? A może jest tam jakas hodowla ?

Posted

moon_light napisał(a):
Wczoraj jadąc na zajęcia,przy stacji metra Racławicka, z okna autobusu miałam okazje podziwiać Panią spacerującą z całym stadem CZI !! Super widok:evil_lol: Było ich z 7:cool3:

Wiecie może kto to? A może jest tam jakas hodowla ?

Znam dwie hodowle cziłek z Warszawy, ale żadna nie ma aż 7 cziłek :hmmmm: Nie mam pojęcią kto to mógł być :loveu:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...