Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!
Mam problem z moją pięciomiesięczną sunią-ratlerkiem. Owa psina nauczyła sie wskakiwać na krzesło a z niego na stół i łapczywie zjada wszystko co się na znajduje!! Oczywiście później są tego skutki uboczne. Nie można nic zostawić na biórku czy stole a jeśli już coś stoi to nie można wyjść nawet na chwile z pokoju bo jeśli tylko zauważy ze nikogo nie ma startuje na stół!! Nie wiem co mam zrobić żeby ją tego odzwyczaić:( Pies regularnie dostaje jedzenie w odpowiedniej dla niej ilości więc nie robi tego dlatego ze jest głodna.
Proszę o radę w tej sprawie.

Posted

Przede wszystkim musisz uniemożliwić technicznie sięganie po jedzenie ze stołu poprzez usunięcie czy wsunięcie krzeseł.I powoli szkolić, jest jeszcze bardzo młodziutka i wszystko da się zrobić . Najważniejsze to traktowanie jej jak psa a nie (ze względu na gabaryty maskotkę).Za każdą próbę siegania pokarmów ze stołu karać poprzez odebranie czy niedopuszczenie do zabrania pokarmu poprzez wyrażenie swojej dezaprobaty . Za właściwe zachowanie nagroda podana w innym miejscu nie przy stole a np. przy jej misce, czy lodówce. Nigdy nie podawaj jej nic siedząc przy stole ani pokarmu ze stołu. Mój pie nie kojarzy tego miejsca z jedzeniem, no bardziej podłogę pod stołem ale już zrobiłam i z tym porządek i nikomu już nic "przypadkiem" nie spada.Pies nie zbliża się do nas bardziej niż na 2 m podczas naszego posiłku.

Posted

A. Nie zostawiac nic na stole
lub
B. Przyzwyczaić się ;)

Poza tym wykorzystac fakt, że masz bardzo inteligentnego i zdolnego psa- zacznij z małą ćwiczyć, na razie posłuszeństwo i sztuczki, (łakoma jest, więc na nagródki pewnie pójdzie), a potem może jakies sporty? To naprawde piękny widok, dobrze wychowany "miniaturek" no i z takim psem fajniej się żyje :lol:

Posted

Gratulacje inteligentnego psa :loveu:
Ja mam dwa nowofundlandy które kradną już od wielu lat :diabloti: Po prostu nic nie zostawiam na stole. Ty masz łatwiej, bo Twój piesek musi na coś najpierw wskoczyc. Uniemozliw mu to i będzie po sprawie. I ucz swoją psine komend, bo widać ze to nad wyraz zmyślna psinka ;)