asher Posted June 12, 2005 Posted June 12, 2005 [b]adda[/b] pedalskim piwem sie nastukałaś? :o To ile ty tego wypiłaś??? :o Quote
adda Posted June 12, 2005 Posted June 12, 2005 [quote name='asher'][b]adda[/b] pedalskim piwem sie nastukałaś? :o To ile ty tego wypiłaś??? :o[/quote] Piwa nie ruszyłam, ale dwie flaszki czerwonegoo winka... poszłooooo..... Quote
asher Posted June 12, 2005 Posted June 12, 2005 [quote name='adda']ale dwie flaszki czerwonegoo winka... poszłooooo.....[/quote] Na głowę? 8) Quote
malawaszka Posted June 12, 2005 Author Posted June 12, 2005 hahaha Adda - ta niepijąca :roflt: :lol: Quote
adda Posted June 12, 2005 Posted June 12, 2005 [quote name='asher']Na głowę? 8)[/quote] No! I to moją :roll: Quote
adda Posted June 12, 2005 Posted June 12, 2005 [quote name='malawaszka']hahaha Adda - ta niepijąca :roflt: :lol:[/quote] Nie śmiej się ze mnie, bo fot nie powstawiam :evilbat: Quote
asher Posted June 12, 2005 Posted June 12, 2005 [quote name='adda'][quote name='asher']Na głowę? 8)[/quote] No! I to moją :roll:[/quote] To mocną masz głowę :o Ja to bym w ogóle nie była w stanie pisać :lol: Quote
adda Posted June 12, 2005 Posted June 12, 2005 [quote name='asher']To mocną masz głowę :o Ja to bym w ogóle nie była w stanie pisać :lol:[/quote] A uważasz, że ja jestem??? :o Quote
adda Posted June 12, 2005 Posted June 12, 2005 [quote name='malawaszka']wstawiaj!! :evil:[/quote] Jootro dziecinko, jootro... nawet nie wiem, gdzie aparat pizgnęłam... :roll: Quote
malawaszka Posted June 12, 2005 Author Posted June 12, 2005 [quote name='adda'][quote name='asher']To mocną masz głowę :o Ja to bym w ogóle nie była w stanie pisać :lol:[/quote] A uważasz, że ja jestem??? :o[/quote] i to nawet całkiem składnie ci idzie :o Quote
asher Posted June 12, 2005 Posted June 12, 2005 [quote name='adda'][quote name='asher']To mocną masz głowę :o Ja to bym w ogóle nie była w stanie pisać :lol:[/quote] A uważasz, że ja jestem??? :o[/quote] No przeciez piszesz :o I to nawet z sensem :lol: Quote
adda Posted June 12, 2005 Posted June 12, 2005 [quote name='malawaszka']i to nawet całkiem składnie ci idzie :o[/quote] Jak tak patrzę, to całkiem... całkiem... jednak w ryzach się trzymam :D Chyba pójdę spaciu :-? Quote
adda Posted June 12, 2005 Posted June 12, 2005 [quote name='asher']No przeciez piszesz :o I to nawet z sensem :lol:[/quote] O jesssuuuu... żebyś wiedziała, jak ja się staram :lol: :lol: :lol: Quote
malawaszka Posted June 13, 2005 Author Posted June 13, 2005 idę spać z modlitwą o niebudzenie mnie przez Bolutka za pół godziny :modla: biedaczek miał dziś rano problemy żołądkowe :( to nie pierwszy raz - i to jak go łapie to właśnie raniusieńko, a właściwie tuż po tym jak się położę spać :roll: i trzeba szybciutko lecieć na dwór bo psinka drepcze w miejscu :( nie wiem czym to może być spowodowane - od tego tyg zaczynam wprowadzać mu karmę dla seniorków - dosłownie po kilka ziarenek mieszam z poprzednią, no i to nie może być to bo takie jednorazowe biegunki były już wcześniej - co może być przyczyną?? :( Quote
Alfik Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 Malawaszka, jeżeli mogę Ci coś doradzić to podawaj mu Nifuroksazyd. Najlepiej pół tabletki zaraz po tym jak dostanie biegunki. Mój pies bardzo często miewał dolegliwości żołądkowe i każdy lekarz potwierdził, że na pewno nie zaszkodzi a może pomóc. Alfowi przechodzi zwykle po jednej tabletce, czasem po dwóch, ale on jest dużo większy. Spróbuj dać Bolutkowi połóweczkę albo kup w płynie i daj 3 ml. Quote
malawaszka Posted June 13, 2005 Author Posted June 13, 2005 Dzięki Alfik :) kupię to bo mimo, że pobudki dziś nie było, to i tak na porannym psacerku była brzydka qpka - a myślicie, że to mogą być jeszcze jakieś pasożyty schroniskowe??? :-? Quote
daga10011 Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 a badalas mu kal?????Bo moze to jakas lamblia :-? Quote
asher Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 Nifuroksazyd to tzw. antyseptyk jelitowy, do kupienia tylko na receptę i ja bym nie dawała go psu ot, tak. To ludzki lek i dawka dla psa musi byc dobrana przez weterynarza (ludzka dawka nie przelicza się na psią dawkę, tzn. że jesśli ktos waży 60 kg i bierze jedną tabletkę, to nie znaczy, że dla psa o wadze 30 kg będzie to pół tabletki, np. moja psica - 36 kg - miała zalecone 4-6 tabletek dziennie!). No i nie wystarczy jednorazowe podanie tego leku - przy problemach jelitowych trzy dni to minimum (tak mi powiedziało dwóch niezależnych od siebie weterynarzy). [b]Waszko[/b] Boluś to starszy piesek, ponadto czas jakiś spędził na niezbyt wyszukanej diecie schroniskowej - mogło mu to rozregulowac układ pokarmowy... Nie odkryje ameryki, kiedy napszę, że najlepiej skonsultowac to z weterynarzem :wink: No i obowiązkowo - jednodniowa głodówka, żeby mu sie brzuszek uspokoił. A potem dietka. Nie wprowadzaj suchej karmy na siłe. Potrzymaj go przez jakiś czas na ryżu z dużą ilościa marchewki i odrobiną chudego mięsa drobiowego (oczywiście jeśli może to jeśc). Małym dzieciom na rozwolnienie gotuje się marchwiankę, psu też nie zaszkodzi :wink: Quote
Alfik Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 Nie będę się mądrzyć. Zasugerowałam tylko to, co polecili lekarze mojemu psu. Mimo, że lek ludzki - doskonale działa na mojego leonbergera, wystarczy że podam mu jedną tabletkę i biegunki mijają. W skrajnych przypadkach podaję po jednej tabletce przez dwa, maxymalnie trzy dni. Z uwagi na wagę mojego psa (55 kg) i analogicznie dużo mniejszą - Bolusia - zaproponowałam pół tabletki. Ale powtarzam, nie będę się mądrzyć, bo oprócz kilku kierunków studiów wyższych, które ukończyłam - z weterynarią nigdy nie miałam nic wspólnego. Konkludując, najlepiej będzie Waszko iść chyba do lekarza. Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka Bolusiowi. Quote
malawaszka Posted June 13, 2005 Author Posted June 13, 2005 ja się to nie uspokoi dziś to jutro pójdziemy do weta - chciałam to odwlec, bo moja wetka jest na urlopie a nie chcę zaczynać z kolejnym i kolejnym jak w końcu jedną porządną wetkę znalazłam :roll: dziś rano była kupka biegunkowa, ale nie goniła go więc chyba się uspokaja - zobaczymy jak będzie dalej - wetka mi kiedyś mówiła o jakimś odpowiedniku Nifuroksazytu - tylko nie wiem czy to lek typowo psi - chyba tak, ale Boluś zaczął wojować na wizycie i zapomniała mi to napisać, a teraz nie mam jak się z nią skontakltować - zobaczymy do jutra - nie odwodni się chłopak bo pijewodę i dobrze się ogólnie czuje; wolałabym żeby to przeszło samo lub jakoś ryżykiem z marchewką i skrzydełkiem, bo nie chcę za dużo leków mu podawać dlatego, że ma osłabioną wątrobę... :fadein: Quote
asher Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 [quote name='Alfik']Mimo, że lek ludzki - doskonale działa na mojego leonbergera, wystarczy że podam mu jedną tabletkę i biegunki mijają. W skrajnych przypadkach podaję po jednej tabletce przez dwa, maxymalnie trzy dni.[/quote] Na moją Sabine też świetnie działa i tez wystarczy jedna tabletka, żeby begunka ustała. To jednak nie znaczy, że jedna tabletka wystarczy, by poradzić sobie z przyczyną biegunki - nieżytem jelit :wink: [quote name='Alfik']Z uwagi na wagę mojego psa (55 kg) i analogicznie dużo mniejszą - Bolusia - zaproponowałam pół tabletki.[/quote] No widzisz - moja Sabina wazy "zaledwie" 36 kg, a dawkę miała większą niż twój leoś :wink: Ja jednak nidy nie daję jej aż 3xdziennie po dwie tabletki, tylko o połowe mniej, czyli 3 tabletki dziennie - jednak dawkę zmniejszyłam po konsultacji z weterynarzem. A to dlatego, że - podobnie jak ty - się na tym nie znam :wink: Quote
PIKA Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 Ja podaje Nifuroksazyd w zawiesinie , łatwiej sie psu łyka i chetniej bo jest słodkawy. Saba (ok. 60 kg) dostaje 2 łyżeczki od herbaty i biegunka przechodzi Jak mi się lekarstwo kończy, to przy najbliższej wizycie kontrolnej u weta prosze o receptę. Ale zawsze psu można podac bezpieczny węgiel :wink: dać psu do jedzenia kleik z ryzu i marchwianke :wink: Quote
Evelina Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 Widze, ze pogotowie weterynaryjne otworzyłyście. :lol: Wklejcie chociaz fotki pigul o których tak rozprawiacie Jak galeria to galeria. :wink: Quote
Recommended Posts