Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 167
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Popuś^']15 minut dziennie bez obciążenia?[/quote]
[color=green]a te 6 razy w miesiącu to ile? i w jakim czasie?[/color]

Posted

[quote name='Popuś^']
moze w ocenie powienien miec wpisane "niewystawowy ogon"? :D

[/quote]
[color=green] a może przeczytasz wzorzec rasy?? :D [/color]

Posted

Rekreacja to jest chyba wtedy, gdy psy biegają tyle ile chcą i wtedy kiedy chcą czyli tak często, tak szybko i na takim dystansie na jaki mają "power" a maszer ma czas i siły :D
Wtedy nie liczą się "osiągi" tylko przyjemność obcowania z psami i naturą.

Posted

[quote name='Dan'][quote name='Popuś^']15 minut dziennie bez obciążenia?[/quote]
[color=green]a te 6 razy w miesiącu to ile? i w jakim czasie?[/color][/quote]

Minimum 6 razy w miesiącu(przeważnie 9 razy) biegają z robertem na średnich dystansach.
Ile - około 50 km jednego dnia.
Ostatnio w dwa dni zrobiły 150 km (kopny snieg, więc męczące bardzo).

Czasami maja dwa treningi jednego dnia: jeden z samego świtu, drugi wieczorem. Rano przeważnie ciągną duże obciązenia na krótkich dystansach.
Można powiedzieć ,ze jeden trening to cały dzień biegania.....

Oprócz tego jest rekreacja , czyli "treningi" z nami, jak na razie ciągną narto-sanki z osobą....jak tylko zejdzie snieg będą ciągnąć wózek....

Nie sądze aby cierpiały na niedosyt ruchu, wręcz przeciwnie :)

Posted

[quote name='Dan'][quote name='Popuś^']

[/quote]
[color=green] a może przeczytasz wzorzec rasy?? :D [/color][/quote]

?? chodzi ci o to, ze powinien mieć wpisane ogon przenoszony??

Z tego co wiem, niektórzy sedziowie, wiedzą ,że niktóre husky przenoszą ogony w afekcie i w tym wypadku nie wpisują nic do karty oceny.
Najistotniejsze jest jak husky nosi ogon w ruchu, widomo, ze pies z zakręconym jak precel ogonem ( w statyce) w ruchu nie ułozy go w sierp.....

Posted

[quote name='Artik&Shapali']Najistotniejsze jest jak husky nosi ogon w ruchu, widomo, ze pies z zakręconym jak precel ogonem ( w statyce) w ruchu nie ułozy go w sierp.....[/quote]

tylko ze sa psy ktore mimo ze przenosza ogon to w ruchu trzymaja go poziomo, niemal rownolegle do podloza. i co wtedy?
Moja precelkowata Vika potrafi nosic ogon sierpowato. i co wtedy?

Posted

a w statyce jest ciagle zakręconym preclem?
Musiałabym zobaczyć psa, aby móc powiedzieć czy przenosi ogon w afekcie czy nie.

Z tego co czytam to super ekspert z ciebie więc sama wiesz jak jest z Twoją suka.

btw
wiele psów, które są podekscytowane dotyka ogonem grzbietu ( np towarzystwo innych psów, jakieś spięcie)...powinnaś to wiedzieć....

Zaobserwować to mogłam podczas pobytu w ciukci, w momencie gdy psiaki były wypuszczane z kojców.....

Posted

[quote name='Dan'][quote name='Popuś^']

[/quote]
[color=green] a może przeczytasz wzorzec rasy?? :D [/color][/quote]

chcesz sie kłócić czy jesteś poprostu niezrównoważony emocjonalnie?

ja pisze albo z jajem, taki juz jestem jakis nadwyraz wesoły, albo dla zaspokojenia ciekawosci sie pytam, a Ty jak widać szukasz zaczepki

Posted

Agnieszka moze gdybys zeszla z tonu zauwazylabys te pytania retoryczne.
jak jest z moja suka wiem doskonale, co zreszta napisalam, podalam ja dla przykladu, poniewaz nie masz racji piszac to co zacytowalam w poprzednim poscie.

a odnoscie btw. i Twojego "powinnas to wiedziec" - o noszeniu ogona w afekcie - napisalam w poscie datowanym 23 Lut, 2005 - 22:37, wiec chyba jednak wiedzialam juz wtedy...

Posted

[b]Popuś[/b] -> taki wesoły jesteś, że nie zauważyłeś baaardzo szerokiego uśmiechu, którym [b]Dan[/b] zakończył swoją wypowiedź :o

Posted

a odnosnie calego tematu - najprosciej reproduktory znalezc uderzajac do ZKwP. Nawet na stronach maja wykaz psow z uprawnieniami, pelna lista. umaszczenie tez podane.

Posted

Miśka jak Ty świetnie potrafisz "obcinać" wszelkie nie dość "poważne" Twoim zdaniem tematy :roll:
Drabster po prostu chciał mieć swój topic, a pozostali mieli przy tym trochę zabawy :evilbat:

Posted

Co do rudych reproduktorów to jest w Polsce kilka wybitnych psiaków.
Nie chcę tu uprawiać reklamy ale .....np.
Cowboy of Baker Lake mieszka w hodowli Coyocan FCI
i Nowe nabytki które posiada Ula Ryszwska z hodowli Eskimo Riwer

Posted

[quote name='Artik&Shapali']a w statyce jest ciagle zakręconym preclem?
Musiałabym zobaczyć psa, aby móc powiedzieć czy przenosi ogon w afekcie czy nie.[/quote]

Co, to znaczy w afekcie? :o
Ogon albo jest noszony poprawnie, albo nie.
Pies podekscytowany o wzorcowym ogonie nie będzie go tak, czy owak przenosil.
Rzeczywiście, z biegiem lat, niektóre psy mają tendencje do noszenia ogona wyżej. Przypuszczam, że chodzi tu o zmiany w budowie ścięgien, mięśni. To jednak u psów starszych.
Młody pies nigdy nie powinien przenosić ogona, jeśli jest wzorcowy.

Niektóre Husky noszą ogon sierpowato również w ruchu.
Zresztą.... Ja właśnie po ogonach zawsze wiedziałam, który z psów w zaprzęgu pracuje, a który zbija bąki. :lol:

Posted

[quote name='SH']:evilbat:
Na tym forum nic, a raczej nikt, się nie ukryje :lol:
:wink:[/quote]

Heh! A myślałam, że mi się uda.... :wallbash:
:wink:
No dobra! Dla tych, co się domyślają, ale nie są pewni: ja jestem Kasia, a moje psiule to Bursztynek i Jagienka- na Waszą cześć robimy meksykańską falę :laola: