Jump to content
Dogomania

Psy i koty w potrzebie - PALUCH: bezpodstawny atak czy okrutna rzeczywistość???

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

z wątku za TM

"Wczoraj się dowiedziałam.
[B]Michałek nie żyje.[/B] W sobotę został poturbowany i trafił do szpitala. Zmarł w niedzielę rano.
Jak to się stało? Nie wiem, nie było mnie przy tym, nie ja wyciągałam go pogryzionego. Ale przypuszczam, że dorwała go amstaffka z sąsiedniego boksu ([B]wyrwała dwie deski zabezpieczające, zgłaszałam, prosiłam, mówiłam, że pilne.... ale czy tam kogoś to obchodzi?[/B] :roll: ).
Bo to działa w ten sposób: amstaff przez kraty łapie ogon, łapę albo cokolwiek i "przeciąga" psa przez kraty. Pies się broni, wyje z bólu, miota się. Na to reaguje reszta boksu ofiary ... rzucając się na niego...

Już kiedyś inna amstaffka (Wandzia) tak załatwiła psa - ona przez kraty odgryzała owczarkowi ogon (znalazłam ten ogon w boksie amstaffki :roll: ) więc "kolega" z boksu go udusił. Uroki Palucha :shake: "

czemu tak musi być?

Posted

[quote name='Zofia.Sasza'][FONT=Comic Sans MS][SIZE=2][B][FONT=Arial]CYTAT ZE STRONY WOLONTARIUSZY PALUCHA[/FONT][/B]

W schronisku w Boguszycach rozgrywa się dramat Pani Bożena Wahl , która od 16 lat pomaga zwierzętom ma kłopoty.
Wolontariusze podali Ją do sądu za zaniedbanie zwierząt i licznych formalności związanych z profesjonalnym prowadzeniem schroniska.
Pani Bożena jest sama ze swoimi kłopotami i nie umie się obronić. Ma 76 lat a zwierzętom oddała całe swoje serce.
W Jej imieniu prosimy o pomoc w formie WYRAZÓW WSPARCIA I SZACUNKU DLA JEJ WIELOLETNIEJ PEŁNEJ POŚWIĘCENIA PRACY NA RZECZ ZWIERZĄT BEZDOMNYCH, adopcji jednej z 600 psich schroniskowych sierotek, które mieszkają w Boguszycach lub mediacji z radykalnymi wolontariuszami, którzy pomogli jej wyadoptować 300 psiaków i kotów ze schroniska , opiekują się nimi, ale nie szanują Pani Bożeny, jej uczuć.
Zamiast wesprzeć w trudnościach obwiniają Ją o spowodowanie dramatu Jej zwierząt.
Udowodnijmy że mamy serca otwarte dla niedoli bezdomnych zwierząt i dla LUDZI KTÓRZY TĘ NIEDOLĘ DOSTRZEGLI WCZEŚNIEJ NIŻ MY, kiedy nie było internetu i taki licznych organizacji prozwierzęcych, tego wymaga elementarna sprawiedliwość i przyzwoitość.

[FONT=Arial]No to przynajmniej już wiem, które schronisko wydaje się "nieradykalnym wolontariuszom z Palucha" fajniste do bólu - Boguszyce.
Nie mam pytań do koleżanek z Przytul Psa. Dałyście niniejszym świadectwo PRAWDZIWEJ TROSKI O ZWIERZĘTA.

[/FONT][/SIZE][/FONT][/quote]

A ja ponawiam pytanie do Ciborki et consortes - co Was skłania do interesowania się raczej samopoczuciem p. Wahl, niż psami, które skrzywdziła?
Radykalna wolontariuszka

Posted

[quote name='Zofia.Sasza']A ja ponawiam pytanie do Ciborki et consortes - co Was skłania do interesowania się raczej samopoczuciem p. Wahl, niż psami, które skrzywdziła?
Radykalna wolontariuszka[/quote]

Podtrzymuję pytanie.
W świetle informacji o śmierci Michałka Wasza energia powinna raczej posłużyć akcji naprawiania płotów w tym "nowoczesnym" schronisku.

Posted

Zaczne od tego ze Zofia nie ma nic wspolnego z Paluchem, bo sa bardziej potrzebujace Schroniska w ktorych sie udziela, natomiast na temat tego "nowoczesnego schroniska" i jego wad technicznych, oraz prob prowizorycznego naprawienia bezmyslnego projektu bylo juz pare stron napisanych. Solidnie mozna bedzie dzialac jak skonczy sie rekojmia.
Plotow w Schronisku nie ma zapewne chodzi Ci o pseudo scianki miedzy boksami:roll: to odpowiem kiedy podobna sytuacja miala miejsce w pawilonie 9 to ja z opiekunem p.Witkiem sami dechy przykrecalismy na nowo.
Morisowa byla bardzo dobrym opiekunem i taka jest wolontariuszka, jednak znajac realia Schroniska brak personelu (w te niedziele opiekunowie mieli po dwa i trzy sektory) nie powinna tego odpuscic.

Posted

[quote name='Zofia.Sasza']A ja ponawiam pytanie do Ciborki et consortes - co Was skłania do interesowania się raczej samopoczuciem p. Wahl, niż psami, które skrzywdziła?
Radykalna wolontariuszka[/quote]

Ja nie byłam nigdy w Boguszycach i nie znam Pani Wahl więc nie do mnie to pytanie. Znam to schronisko jedynie z opowieści różnych osób i każda z tych osób przedstawiała sytuację tam panującą na inny sposób... Niektórzy twierdzą, że jest fatalnie, inni, że lepiej niż na Paluchu... Pani Ela otrzymała kilka maili od oburzonych umieszczonym na [URL="http://www.psy.warszawa.pl"]Strona o bezdomych zwierzakach...[/URL] tekstem osób i poprosiła te osoby do opisania swojej wersji wydarzeń do umieszczenia na stronie - do tej pory odpowiedzi nie otrzymała...

Posted

No ale... jakie mieliście podstawy żeby umieścić na stronie akurat taki tekst?
Ktoś z Was jeździ do Boguszyc?
Macie bezpośredni kontakt z wolontariuszami ktorzy tam działają? :cool1:

Posted

[quote name='Kora'] Morisowa byla bardzo dobrym opiekunem i taka jest wolontariuszka, jednak znajac realia Schroniska brak personelu (w te niedziele opiekunowie mieli po dwa i trzy sektory) nie powinna tego odpuscic.[/quote]
tylko, że ja miałam obiecane, że to zostanie w trybie pilnym zrobione :roll: (i jak wychodziłam ze schroniska, to amstaffka była zamknięta w środku, żeby nie mogła skorzystać z wyrwanych desek) a potem miałam dwa dni wolnego...

Posted

I przyszedl na zastepstwo inny opiekun myslenie go nie zabolalo ze jest jakis powod zmkniecia suki w srodku i ze cos trzeba sprawdzic, zrobic:angryy: irytuja mnie tacy opiekunowie ktorym rece do du.. przyrosly.

Posted

[quote name='Kora']I przyszedl na zastepstwo inny opiekun myslenie go nie zabolalo ze jest jakis powod zmkniecia suki w srodku i ze cos trzeba sprawdzic, zrobic:angryy: irytuja mnie tacy opiekunowie ktorym rece do du.. przyrosly.[/quote]

myślę, że trzeba umieszczać informacje w takich przypadkach (np. na metalowej tabliczcce gdzie jest opis psa, albo jakos inaczej przytwierdzić informację na kojcu). ktoś może nie pomyśleć, a jeśli jest informacja to każdy wie o co chodzi. (oczywiście jeśli przeczyta- bo z tym też ludzie mają problemy:roll:)
wiem, że wypisuje banały, przepływ informacji to podstawa, ale to moim zdaniem w schroniskach jedna z największych bolączek. a nie kosztuje....

Posted

[quote name='Charly']myślę, że trzeba umieszczać informacje w takich przypadkach (np. na metalowej tabliczcce gdzie jest opis psa, albo jakos inaczej przytwierdzić informację na kojcu). ktoś może nie pomyśleć, a jeśli jest informacja to każdy wie o co chodzi. (oczywiście jeśli przeczyta- bo z tym też ludzie mają problemy:roll:)
wiem, że wypisuje banały, przepływ informacji to podstawa, ale to moim zdaniem w schroniskach jedna z największych bolączek. kosztuje....[/quote]
Jakos dziwnie masz w tym temacie duzo do powiedzenia, a jak sadze nigdy nie bylas Na Paluchu, wiedze czerpiesz z roznych czasem wypowiedzi, lub masz doswiadczenie z mniejszych Schronisk.
takie sprawy sie zalatwia na goraco, zadne tabliczki nie pomoga.

Posted

"załatwia się na gorąco" ....Nie. nie bylam na Paluchu, ale słyszałam, że to duży objekt jest i dużo psów. Więc jestem pod wrażeniem, że takie sprawy załatwia się na gorąco. widocznie w tym wypadku nie zostało załatwione, informacji nie było, opiekun się nie domyślił. No to faktycznie nic nie można zrobić.

Posted

[quote name='ciborka']Ja nie byłam nigdy w Boguszycach i nie znam Pani Wahl więc [B]nie do mnie to pytanie.[/B] Znam to schronisko jedynie z opowieści różnych osób i każda z tych osób przedstawiała sytuację tam panującą na inny sposób... Niektórzy twierdzą, że jest fatalnie, inni, że lepiej niż na Paluchu... Pani Ela otrzymała kilka maili od oburzonych umieszczonym na [URL="http://www.psy.warszawa.pl"]Strona o bezdomych zwierzakach...[/URL] tekstem osób i poprosiła te osoby do opisania swojej wersji wydarzeń do umieszczenia na stronie - do tej pory odpowiedzi nie otrzymała...[/quote]

To znaczy - rozumiem - że nie masz nic wspólnego z Fundacją Przytul Psa, czyli właścicielem strony :crazyeye:?
Skoro znasz tę sprawę jedynie z opowieści i to naświetlających ja w różny sposób, czemu na Waszej stronie pojawił się tekst jednoznacznie oskarżający m.in. mnie o niegodne pastwienie się nad p. Wahl?! To poważny zarzut!
Jeśli tak samo liczysz się z faktami w Twojej kampanii paluchowej, to ja nie mam pytań :shake: Duuuża klasa i rzetelność. Nie mam pojęcia kim jest p. Ela, ale fach dziennikarski (redagowanie strony www to też forma dziennikarstwa) znam nieźle. Zamieszczanie niesprawdzonych informacji to grzech śmiertelny, a nawoływanie by kolejny tekst napisały za Was "osoby oburzone", to już w ogóle jakiś matrix :crazyeye: Kochana - najpierw sie ustala fakty - potem pisze. NIGDY ODWROTNIE. Jesli zastosujecie sie do tej zasady myslę, że i dyskusja o Paluchu będzie inaczej wyglądać. EOT
Zofia Domaniewska

Posted

[quote name='Zofia.Sasza']To znaczy - rozumiem - że nie masz nic wspólnego z Fundacją Przytul Psa, czyli właścicielem strony :crazyeye:?
Skoro znasz tę sprawę jedynie z opowieści i to naświetlających ja w różny sposób, czemu na Waszej stronie pojawił się tekst jednoznacznie oskarżający m.in. mnie o niegodne pastwienie się nad p. Wahl?! To poważny zarzut!
Jeśli tak samo liczysz się z faktami w Twojej kampanii paluchowej, to ja nie mam pytań :shake: Duuuża klasa i rzetelność. Nie mam pojęcia kim jest p. Ela, ale fach dziennikarski (redagowanie strony www to też forma dziennikarstwa) znam nieźle. Zamieszczanie niesprawdzonych informacji to grzech śmiertelny, a nawoływanie by kolejny tekst napisały za Was "osoby oburzone", to już w ogóle jakiś matrix :crazyeye: Kochana - najpierw sie ustala fakty - potem pisze. NIGDY ODWROTNIE. Jesli zastosujecie sie do tej zasady myslę, że i dyskusja o Paluchu będzie inaczej wyglądać. EOT
Zofia Domaniewska[/quote]

Zaraz zaraz, a gdzie na stronie [URL="http://www.psy.warszawa.pl"]www.psy.warszawa.pl[/URL] jest napisane, że właścicielem jest PrzytulPsa.
JA też wspoółrpacuje z Przytul co wcale nie oznacza, ze redaguje iw stawiam teksty na strone.

Zofia masz na stronie kotakt do osoby redagujacej strone. Poc o przypieprzasz sie do dziewczyny? Napisz do redaktora a nie zaśmiecasz wątek :angryy:

Napisała CI, że nie ma z tekstem nic wspólnego a Ty dalej brniesz? po co!!

Posted

Madallena, cytat z w/w strony
[B][FONT=Verdana][SIZE=2][COLOR=#c64411][URL="http://www.psy.warszawa.pl/podstrony/aktualnosci/html/2008-09-27/ak27092008.htm"][COLOR=#c64411]30[/COLOR][/URL] września 2008 [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B]

[B][I][FONT=Comic Sans MS][SIZE=2]Pragnę zakomunikować Wam tę ważną Wiadomość. [/SIZE][/FONT][/I][/B]
[FONT=Arial][SIZE=2]W poniedziałek, 15 września 2008 r., w Kancelarii Notarialnej przy ulicy Warszawskiej 30/1, w Piasecznie, o godzinie 10.15, złożyłam Oświadczenie o ustanowieniu Fundacji - [B]Fundacji na rzecz Zwierząt "Przytul Psa".[/B][/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]To dopiero początek drogi do Fundacji. Po napisaniu Uchwały o powołaniu składu Organów, Zarząd Fundacji złoży wniosek do Sadu o rejestrację.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]Ta decyzja to wynik mojej 10-cio letniej pracy w Schronisku Na Paluchu jako wolontariusz i kilkuletnich marzeń o Fundacji - aby móc zrobić COŚ więcej dla biednych, odsuniętych przez prawo i ludzi na margines Zwierzaków. [/SIZE][/FONT]
[B][FONT=Verdana][SIZE=2][COLOR=#c64411][URL="http://przytulpsa.pl/"][COLOR=#cc3300]5 marca 2009[/COLOR][/URL][/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][I][B][FONT=Comic Sans MS][SIZE=2][URL="http://przytulpsa.pl/"][COLOR=#000000]Ruszyła strona internetowa naszej Fundacji "Przytul Psa"[/COLOR][/URL] - [URL="http://www.przytulpsa.pl/"]www.przytulpsa.pl[/URL] [/SIZE][/FONT][/B][/I][URL="http://przytulpsa.pl/"][IMG]http://www.psy.warszawa.pl/logo1m.jpg[/IMG][/URL][FONT=Comic Sans MS][SIZE=2]Zapraszamy wszystkich do odwiedzenia strony internetowej Fundacji, która powstała jako kontynuacja naszej wieloletniej pracy wolontarystycznej na Paluchu. Mamy nadzieję, że dzięki niej nasza działalność na rzecz zwierząt będzie się rozwijać i zdołamy pomóc wielu zwierzętom w potrzebie. Zachęcamy wszystkich do współpracy[/SIZE][/FONT]

[SIZE=1][COLOR=#e5d59f][B]Zespół strony [/B][/COLOR][URL="http://www.psy.warszawa.pl/podstrony/wolontariat/zespolstrona.htm"][COLOR=#800000][B]kliknij[/B][/COLOR][/URL] [/SIZE]

[SIZE=1]Dla porownania :cool1: [/SIZE]
[B]KONTAKT[/B]

[COLOR=#6d6436][B]Email:[/B][/COLOR]

[EMAIL="[email protected]"][SIZE=2][COLOR=#000000][B][email protected][/B][/COLOR][/SIZE][/EMAIL]

[COLOR=#6d6436][B]Tel:[/B][/COLOR]

[FONT=Calibri][SIZE=2][B]503-069-502 [/B]- Elżbieta Lipińska[/SIZE][/FONT]
[B][SIZE=2][FONT=Calibri]609-733-990 [/FONT][/SIZE][/B][SIZE=2][FONT=Calibri]- Agnieszka Ciborowska[/FONT][/SIZE]
[B][SIZE=2][FONT=Calibri]501-511-714 [/FONT][/SIZE][/B][SIZE=2][FONT=Calibri]- Elżbieta Chromińska[/FONT][/SIZE]
[B][SIZE=2][FONT=Calibri]509-045-180[/FONT][/SIZE][/B][SIZE=2][FONT=Calibri] - Jarosław Lipiński [/FONT][/SIZE]

Wiec lepiej panuj nad slownictwem.

Posted

Ja działam w fundacji, ale jeszcze raz zaznaczam, że nie jestem autorką tego tekstu na stronie, nie znam Bożeny Wahl i nie zamierzam się wypowiadać na jej temat, więc swoje uwagi proszę kierować do autorki. To będzie na pewno szybsze i prostsze niż zabawa w głuchy telefon.

Tekst umieszczony na stronie [URL="http://www.psy.warszawa.pl"]Strona o bezdomych zwierzakach...[/URL] nie był oficjalnym oświadczeniem fundacji o jej stanowisku na temat schroniska Ostatnia Szansa, lecz prywatną opinią jednej z osób w niej działających (którą bardzo szanuję i cenię za to co robi dla zwierząt).

Kora, to co wkleiłaś nie jest żadnym dowodem na to że nasza fundacja jest właścicielem strony [URL="http://www.psy.warszawa.pl"]Strona o bezdomych zwierzakach...[/URL] (bo nie jest).

Posted

grzeczniej to niech sie zachowuja osoby, ktore sie przyczepiaja bo nie wiem jak inaczej to nazwac.

Najazd na ciborke jest zupelnie niepotrzebny!
Fundacja a aktualnosci to dwie rozne strony, dwa rozne teksty, dwie rozne osoby i dwie rozne sprawy. Po co zaczynac atak na watku zupelnie nie zwiazanym z Boguszycami. Poza tym istnieje cos takiego jak KONTAKT na stronach a i PW na dogomanii.

Przepraszam, słowo przypieprzasz zamieniam na CZEPIASZ. Jest grzeczniej...

Posted

[quote name='Madallena']grzeczniej to niech sie zachowuja osoby, ktore sie przyczepiaja bo nie wiem jak inaczej to nazwac.

Najazd na ciborke jest zupelnie niepotrzebny!
Fundacja a aktualnosci to dwie rozne strony, dwa rozne teksty, dwie rozne osoby i dwie rozne sprawy. Po co zaczynac atak na watku zupelnie nie zwiazanym z Boguszycami. Poza tym istnieje cos takiego jak KONTAKT na stronach a i PW na dogomanii.

Przepraszam, słowo przypieprzasz zamieniam na CZEPIASZ. Jest grzeczniej...[/quote]

No cóż tzw. kindersztubę wynosi się z domu... A język jakiego używamy świadczy o nas. Nie mam zamiaru nigdzie dzwonić, ani pisać pw. Jestem po prostu zszokowana, że osoby które tak zażarcie walczą o dobrostan psów na Paluchu zgłaszają desinteressement haniebnym tekstem zamieszczonym na stronie fundacji w której działają. Tekstem szkalującym ludzi, którzy kosztem własnego czasu, zdrowia i pieniędzy ratują psy będące dotąd pod "opieką" wychwalanej przez Was p. Wahl.
Rozumiem, Ciborko, że w Przytul Psa nie wie lewica, co czyni prawica - wytłumaczyłaś to dostatecznie jasno.
Nie uważam, żeby to o czym piszę było "zaśmiecaniem wątku". Po prostu warto czasem wiedzieć z kim się dyskutuje. Ja już wiem.
Proszę na koniec, by nie określać Ostatniej Szansy mianem "schroniska". Jest to zbiorowisko psów na prywatnym terenie i nie spełnia kryteriów prawnych, które schronisko spełniać musi.

Posted

Zofia.Sasza czytaj proszę ze zrozumieniem - już kilkakrotnie napisałam, że strona [URL="http://www.psy.warszawa.pl"]Strona o bezdomych zwierzakach...[/URL] nie jest stroną fundacji, stroną fundacji jest strona [URL="http://www.przytulpsa.pl"]Fundacja na rzecz zwierząt "Przytul Psa" - www.przytulpsa.pl[/URL].

Doskonale wiem co robi i co umieszcza na stonie [URL="http://www.psy.warszawa.pl"]Strona o bezdomych zwierzakach...[/URL] ponieważ ściśle ze sobą współpracujemy, ale nie mam zamiaru ani prawa zabraniać komukolwiek wyrażania własnej opinii gdyż każdy ma do niej prawo. Tak jak Ty masz prawo się z tą opinią nie zgadzać.

A skoro nie masz zamiaru pisać na PW, ani do nikogo dzwonić to świadczy tylko o tym, że nie zależy Ci na wyjaśnieniu sprawy i przedstawieniu swoich argumentów autorce tekstu z którym się nie zgadzasz, a tylko i wyłącznie na wszczęciu bezsensownej awantury i zaśmiecaniu wątku. Cóż, skoro aż tak Ci się nudzi...

Posted

ranyyy nie szkoda wam energii na kłótnie ????:crazyeye:
sory ,ze sie wtracam nie znajac tematu od az do z ( przyznaje nie przeczytalam caleg watku) , ale wymiana gorzkich słów do niczego prowadzi. Trzeba sie skupic i wspolnie dzialac dla dobra zwierzat , nie badzmy gorsi od takiej np.pani dyrektor schroniska na Paluchu , nie znizajmy sie do poziomu bagna tylko robmy to co robimy najlepiej czyli pomagajmy tym biednym zwierzakom. To juz nie pierwszy watek ,ktory sobie czytam i na ktorym dochodzi do zupelniej niekosntruktywnej , malo grzecznej i sympatycznej wymiany zdan .... po co tracic nerwy i czas ??!!
Wszyscy jestescie wspaniali w pomaganiu zwierzakom i skupcie sie na tym .... jak to sie ladnie mowi ? porozumienie ponad podzialami ....

Posted

[quote name='orpha']ranyyy nie szkoda wam energii na kłótnie ????:crazyeye:
sory ,ze sie wtracam nie znajac tematu od az do z ( przyznaje nie przeczytalam caleg watku) , ale wymiana gorzkich słów do niczego prowadzi. Trzeba sie skupic i wspolnie dzialac dla dobra zwierzat , nie badzmy gorsi od takiej np.pani dyrektor schroniska na Paluchu , nie znizajmy sie do poziomu bagna tylko robmy to co robimy najlepiej czyli pomagajmy tym biednym zwierzakom. To juz nie pierwszy watek ,ktory sobie czytam i na ktorym dochodzi do zupelniej niekosntruktywnej , malo grzecznej i sympatycznej wymiany zdan .... po co tracic nerwy i czas ??!!
Wszyscy jestescie wspaniali w pomaganiu zwierzakom i skupcie sie na tym .... jak to sie ladnie mowi ? porozumienie ponad podzialami ....[/quote]

orpha Masz rację, też uważam że nie ma sensu tracić na to czasu, jednak po raz kolejny poproszono mnie o wypowiedzenie się na ten temat więc czułam się zobowiązana wyjaśnić co i jak. Ale jestem jak najbardziej za tym aby zakończyć tę dyskusję. Zresztą napisałam już wszystko co miałam do powiedzenia w tej sprawie...