Jump to content
Dogomania

Psy i koty w potrzebie - PALUCH: bezpodstawny atak czy okrutna rzeczywistość???

Recommended Posts

Posted

"Kora - oczywiście zaprosimy Cię na nasze spotkanie - dam Ci znać na pw."
Lavinia,no dziekuje bardzo za zapewnienie zaprosin;), ale mysle ze jako wolontariusz nie zrzeszony dowiem sie sie o tym spotkaniu z komunikatu na stronie Palucha.

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kora - ale ja mówiłam o spotkaniu organizacyjnym [B]przed[/B] spotkaniem z dyrekcją

jezeli interesuje Cię tylko spotkanie z dyrekcją, to pewnie rzeczywiście dowiesz się ze stron Palucha, lub od samej p dyrektor ;)

Posted

tak Leni - zapytajmy o tego staruszka

proszę - tu numer

[IMG]http://img8.imageshack.us/img8/7714/img0221resizen.jpg[/IMG]
to zdjęcie zrobiono w styczniu 2009. Pies jest w schronisku od 3 lat. Proszę o informacje o nim i o jego długotrwałym wszak, bo kilkuletnim [B]leczeniu[/B]. Wiadomo juz, co to za choroba ??

I dlaczego jest "nie do adopcji "

??

Fru - fru ?

Dorota Smith

Posted

A ja przypomniałam sobie jeszcze jeden problem Palucha.
[SIZE=4][/SIZE]
[SIZE=4][B]Czy sa robione sterylki aborcyjne? [/B][/SIZE]
[SIZE=4][B]Czy są usypiane ślepe mioty??[/B][/SIZE]

Posted

[quote name='agata-air']A ja przypomniałam sobie jeszcze jeden problem Palucha.

[SIZE=4][B]Czy sa robione sterylki aborcyjne? [/B][/SIZE]
[SIZE=4][B]Czy są usypiane ślepe mioty??[/B][/SIZE][/quote]
Dwa razy tak......

Posted

ważny wątek, dopiero go odkryłam.
jestem zupełnie z boku tego tematu, w takim sensie, że nie znam schronisk, ale chciałabym coś zrobic w tym kierunku, aby to, co złe, zmieniło się na lepsze... jak rozumiem na paluchu są sytuacje tragiczne i takie całkiem dobre. a w jaki sposób zmienić lokalizację palucha - wogóle są jakieś szanse na taką zmianę? jak wyglądają adopcje psiaków - to jest jakaś znaczna liczba w okresie powiedzmy miesięcznym, czy raczej znikoma i można coś robić w tym kierunku (np. akcje adopcyjne), żeby zwiększyć tą liczbę?
od czego wogóle można zacząć zmiany - np. nowi wolontariusze??? myślę, że jest sporo młodych ludzi, i nie tylko, którzy zaangażowaliby się w takie działania, tylko trzeba im dać taki pomysł.

ja wiem, że prawo natury tak działa, że eliminuje słabsze jednostki, ale jednak jesteśmy na wyższym stopniu cywilizacji i nie spychamy starców i chorych dzieci ze skały w przepaść, więc uważam, że każde zwierzę ma prawo, do życia i nie możemy decydować, komu je dać, a komu odebrać. tak, jak wcześniej pisały dziewczyny, że niektóre starsze psy mają ogromna wolę życia...

Posted

[COLOR=black][FONT=Verdana]W związku z tym, że jestem zaangażowana w sprawę Palucha i na wielu forach zostały założone wątki tego schroniska chciałabym sprostować pewną sprawę:

NIE JESTEM, NIE BYŁAM I NIE BĘDĘ ZA USYPIANIEM PSÓW W SCHRONISKU jeśli nie wskazują na to względy humanitarne.
Wszystkie posty mówiące o moich planach "eutanazyjnych" i przejmowaniu "posadek" są bzdurą, manipulacją i wymyśloną historią nie podparta nawet najmniejszymi dowodami- wręcz przeciwnie bo moja wcześniejsza działalność pokazuję, że walczę min. o zwierzęta tzw. "nieadopcyjne" czyli starsze i ciężko chore. Schroniskiem na Paluchu zainteresowałam się po kilku moich wizytach tam, za każdym razem byłam świadkiem zwierzęcej tragedii, najczęściej ustawowo nie karalnej co nie znaczy, że nie okrutnej.

Agata Rybkowska

Bardzo proszę o przeklejenie tego "oświadczenia" do pierwszego postu tak by osoby z innych for wchodząc na wątek miały od razu przedstawione stanowisko w sprawie pomówień jakie są stosowane min. wobec mojej osoby.[/FONT][/COLOR]

Posted

Agata, ja jako osoba, która według niektórych nawiedzonych "czyha na posadę dyrektorki schroniska" podpisuję się pod Twoim postem

[quote][COLOR=black][FONT=Verdana]NIE JESTEM, NIE BYŁAM I NIE BĘDĘ ZA USYPIANIEM PSÓW W SCHRONISKU jeśli nie wskazują na to względy humanitarne.
Wszystkie posty mówiące o moich planach "eutanazyjnych" i przejmowaniu "posadek" są bzdurą, manipulacją i wymyśloną historią nie podparta nawet najmniejszymi dowodami- wręcz przeciwnie bo moja wcześniejsza i obecna działalność pokazuję, że walczę min. o zwierzęta tzw. "nieadopcyjne" czyli starsze i ciężko chore.[/FONT][/COLOR][/quote][COLOR=black][FONT=Verdana]

Dorota Smith
[/FONT][/COLOR]

Posted

[quote name='irysek']czy poza slownymi przepychankami cos sie ruszylo w sprawie reportazu, ktory mial byc w celowniku?[/QUOTE]

Celownik to już przeszłość, nie wyemitowali i nie pokażą reportażu ani jutro ani w nabliższej przyszłości na 100%

Posted

[LEFT]Wracając do pomagania psom z Palucha - zapraszam do obejrzenia spotów psów do adopcji nakręconych charytatywnie dzięki ekipie z TVP oraz zaangażowaniu wolontariuszy.

(gdy w sobotę ekipa chciała "dokręcić" film dla starszego boksera, dla którego udało im się już zdobyć gwiazdę, która o nim opowiedziała, pracownicy schroniska byli wręcz oburzeni, że chcemy promować tego psa... Na szczęście udało się przekonać p.Dyrektor aby jednak pozwoliła go nagrać...)

W nagraniach wzięło udział wiele znanych osób - między innymi: Agata Buzek, Agnieszka Jaskółka, Artur Barciś, Artur Szulc, Beata Sadowska, Grażyna Torbicka, Joanna Liszowska, Karol Strasburger, Karolina Wajda, Lucyna Malec, Maciej Robakiewicz, Małgorzata Lewińska, Małgorzata Pieczyńska, Marek Włodarczyk, Olga Borys, Paweł Deląg, Rafał Maćkowiak, Rafał Olbrychski, Stefan Friedman, Tomasz Mandes, Włodzimierz Szaranowicz, Wojciech Majchrzak, zespół AFROMENTAL

Filmy do ściągnięcia na stronie [B][url]www.przytulpsa.pl[/url][/B]

Zapraszam wszystkich :)

[/LEFT]

Posted

Tak sie zastanawiam ,ten nowy budynek jest pobudowany dla zwierzat czy dla ludzi?

Ciekawi mnie rowniez (ogladajac zdjecia)czy zarzad schroniska zakasuje rekawy i od rana do wieczora tez sprzata?:razz::hmmmm:czy siedzi za biurkiem i dyryguje?

Posted

[quote name='ciborka'][LEFT]Wracając do pomagania psom z Palucha - zapraszam do obejrzenia spotów psów do adopcji nakręconych charytatywnie dzięki ekipie z TVP oraz zaangażowaniu wolontariuszy.[/LEFT]

[LEFT](gdy w sobotę ekipa chciała "dokręcić" film dla starszego boksera, dla którego udało im się już zdobyć gwiazdę, która o nim opowiedziała, pracownicy schroniska byli wręcz oburzeni, że chcemy promować tego psa... Na szczęście udało się przekonać p.Dyrektor aby jednak pozwoliła go nagrać...)[/LEFT]

[LEFT]W nagraniach wzięło udział wiele znanych osób - między innymi: Agata Buzek, Agnieszka Jaskółka, Artur Barciś, Artur Szulc, Beata Sadowska, Grażyna Torbicka, Joanna Liszowska, Karol Strasburger, Karolina Wajda, Lucyna Malec, Maciej Robakiewicz, Małgorzata Lewińska, Małgorzata Pieczyńska, Marek Włodarczyk, Olga Borys, Paweł Deląg, Rafał Maćkowiak, Rafał Olbrychski, Stefan Friedman, Tomasz Mandes, Włodzimierz Szaranowicz, Wojciech Majchrzak, zespół AFROMENTAL[/LEFT]

[LEFT]Filmy do ściągnięcia na stronie [B][URL="http://www.przytulpsa.pl"]www.przytulpsa.pl[/URL][/B][/LEFT]

[LEFT]Zapraszam wszystkich :)[/LEFT]

[/quote]
Bardzo sie to Wam chwali i widze ze nauka nie poszla w las tylko w Was.

Posted

Czy ktoś z wolontariuszy może napisać, czy w zeszły weekend odbyło się jakieś spotkanie dyrekcji z wolontariuszami ?

Kora pisała o 10 wolontariuszach i 18 adopcjach, ale nie wiem, czy było spotkanie i jakieś nowe ustalenia odnośnie współpracy z wolontariatem ?

Posted

[quote name='lavinia']Czy ktoś z wolontariuszy może napisać, czy w zeszły weekend odbyło się jakieś spotkanie dyrekcji z wolontariuszami ?

Kora pisała o 10 wolontariuszach i 18 adopcjach, ale nie wiem, czy było spotkanie i jakieś nowe ustalenia odnośnie współpracy z wolontariatem ?[/quote]
Spotkania, w niedziele zadnego nie bylo ( w niedziele p.Dyrektor nie bywa)z tymi ktorzy przychodza w soboty jak sie domyslam masz kontakt, bo jak przeczytalam w linku z miau powstalo specjalne forum do dyskusji na temat Palucha wiec pewnie wiesz.
Napisalam o ilosci wolontariuszy i adopcjach dlatego ze nawet przy malej grupie mozna pogodzic i spacery i adopcje.

Posted

Byliśmy na spotkaniu z Wójtem naszej gminy - Prażmowa w tej sprawie. Niestety jak na razie nie dało się go przekonać na wykładanie jakichkolwiek pieniędzy na ten cel, oczywiście tłumaczył się biednymi dziećmi na terenie gminy...

Próbujemy dalej i działamy po swojemu - ulotki, dofinansowanie sterylizacji w miarę naszych możliwości...

W większości gmin jest podobny problem - bagatelizowanie problemu zwierząt i zasłanianie się biednymi dziećmi.................

Posted

ustawy to nie przyniosa zbawienia" ,nalezy juz od wczoraj dzialac i zmieniac zakorzeniona mentalnosc ludzi ,ze pies to nie rzecz,ale to jest temat woda,porzadek nalezy natychmist uczynic na swoim podworku tzn w schronisku ,Na Paluchu.Rownoczesnie wspaniale by bylo gdyby nalozono podatki na zlych hodowcow ,pseudohodowcow za kazdego psa czy to miejskiego czy wsiowego,dokladna rejestracja zwierzat,likwidowac jarmarki na ktorych sie psy i koty sprzedaje,wieksze kary pieniezne za lamanie praw zwierzat itd.
oczywiscie to wszystko ma wplyw na liczebnosc zwierzat w schronisku.
Bo gdyby wszystkie zwierzeta byly kastrowane(efekty juz widoczne sa za pare lat) i znaczone to latwiej odszukac bylego opiekuna ,ktory musialby poniesc oplaty za utrzymanie swojego psa w schronisku do czasu adopcji.

Posted

ciborka-czy zadalas pytanie tym urzedasom -"czy sami tym dzieciom pomagaja?czy sami co miesiac z pensji oddaja pare groszy na org.pomagajace dzieciom lub seniorom?Glowe daje ,ze to tylko glupie gadanie:angryy:
Ciagle te same nielogiczne pytania ze strony urzedasow:mad:

Posted

Dlatego najpierw nalezy pokazywac poprzez media panujace warunki, tragedie w schroniskach a wtedy jest inna rozmowa z tymi wlodarzami ktore maja podpisana umowe z danym schroniskiem. A jeszcze lepiej jezeli uda sie zamknac doplyw wylapanych zwierzat do tego schroniska w ktorym i tak juz jest ogromne przepelnienie ( umieralni zwierzat).

Posted

[quote name='Ada-jeje']Bertaniko i tu sie zgadzam z Twoja wypowiedzia, dotyczaca znakowania zwierzat nawet zwyklymi adresatkami, nacisk na gminy z pomoca mediow a natepna krok to kasa miedzy innymi od gmin na kastracje, usypianie slepych miotow, sterylki aborcyjne, akcje, ktore pozwola zmniejszyc nadpopulacje zwierzat. W tym miejscu widze dzialanie org. pro zwierzecych, ktore w statucie maja wpisane: zmniejszenie nadpopulacji.
[/quote]
no to cieszę się, że przynajmniej w tym zakresie mamy podobne zdanie.
Niewątpliwie trzeba w tym kierunku czynić takie naciski , na władze i samorządy gminne.

Posted

Dlatego dziwie sie Bertanika ze jestes przeciwna pokazania w mediach panujacych warunkow w schronisku na Paluchu. Podziele rowniez Twoje zdanie ze to nie jest atak na dyrektorke schroniska, bo nawet gdyby sobie serce wyrwala to tej sytuacji nie zmieni. Wy najlepiej znacie braki i problem tego schroniska, pokazcie w mediach jak wyglada schronisko po deszczu, i te prowizoryczne kojce, gwaranuje ze latwiej mozna bedzie rozmawiac z UM.
Mamy z Arka doswiadczenie w tej materii. Miala p. Waltz 18 milonow na premie dla swoich pracownikow to moze by tak znalazla kase na drugie schronisko :crazyeye: