Burchardt Posted May 27, 2009 Posted May 27, 2009 Witajcie, mam pytanie jakie są miniatury dla dzieci?. Mam w domu dwa szkraby w wieku 9 i 3 lata. W zeszłym roku straciliśmy naszego Tuptusia i zastanawiam sie nad kupnem sznaucera miniatury. Kiedyś czytałam, że jeśli w domu są dzieci to najlepiej kupić średniaka, ponieważ miniatury się nie nadają do dzieci. Ja jednak wolalabym miniaturę. Kasia Quote
Elitesse Posted May 27, 2009 Posted May 27, 2009 ja mam prawie 1,5 roczna coreczke i 4 letniego psa mini dogaduja sie swietnie, corka ze wszystkich psow ( mam jeszcze sredniaki) najbardziej wlasnie Waciaka lubi ale musze nadzorowac ich zabawy poniewaz boje sie ze moze psu nieswiadomie zrobic krzywde - chwytajac za ogon czy lape ale mysle ze swiadomie wychowujac od samego poczatku psa i rowniez od samego poczatku uczac dzieci szacunku do psa dasz rade z miniatura Quote
leepa Posted May 28, 2009 Posted May 28, 2009 Miniatura i dziecko nie jest najlepszym połączeniem. Do mnie przychodzi teraz już trzylatek ale znają sie z psem od urodzenia(dziecka). Nie jest najciekawiej. Nikomu się nic nie stało i pewnie nie stanie ale pies jednak się obawia, nie lubi, nie ufa (i bardzo słusznie bo zasłużenie), a i dziecko sie parę razy przestraszylo gdy "zostało kłapnięte". Jestes w lepszej sytuacji bo pies przyjdzie po dzieciach. Choć w sumie mój pies się jakoś nie uprzedzał, nie chodzilo o zazdrośc tylko dziecko zasłużyło sobie na brak zaufania. Musisz po prostu bardzo pilnować, uczyc dzieci jak z psem postępować, bo jak one sobie nie zapracują odpowiednio to psa nikt inny do nich nie przekona. No mały piesek więc większe ryzyko kontuzji, większy ból i tym samym większa samoobrona. Ponadto sznaucery to psy trudne, trzeba miec dla nich czas bo moga stac się po prostu upierdliwe i nieszczęśliwe. Więc i ten aspekt bym przemyślała bo przy dzieciach trochę mniej czasu... Zdarzają się oczywiście potulne przylepy ale nie ma co na to liczyć. Quote
Burchardt Posted May 29, 2009 Author Posted May 29, 2009 Dzięki Wam za szczere odpowiedzi. Wiem, że zanim podejmę ostateczną dezycję to muszę się dobrze zastanowić. Szukam psa/suczki małej rasy i tak zaczęłam się przyglądać sznaucerom. Yorka już raczej mieć nie będę. Leepa napisałaś, że może stać się upierdliwy - czyli jaki? Co jest największą zmorą miniatur? Kasia Quote
mala_czarna Posted May 29, 2009 Posted May 29, 2009 Moja miniatura nie lubiła dzieci. Wprawdzie kontakt był sporadyczny, jak przyjeżdżała siostra z synkiem, ale suczka reagowała nerwowo na każdą próbę pogłaskania jej. Uciekała, warczała, chowała się pod stół i do dzisiaj pamiętam jak mój siostrzeniec, który biegał za nią po mieszkaniu, został skarcony delikatnym gryzem w rękę :shake: Dzieciom sąsiadów też nie dawała się głaskać. Quote
Elitesse Posted May 29, 2009 Posted May 29, 2009 tak samo reaguja moje sredniaki na obce dzieci wiec to nie jest kwestia rasy a przyzwyczajenia psa do dziecka Quote
leepa Posted May 31, 2009 Posted May 31, 2009 Upierdliwy znaczy szczekliwy, zaczepialski, agresywny, gryzoń, No wszystko. To zalezy jak się cżłowiek psem zajmie. Ale sznaucer to rasa, która jeśli nikt się nią nie zajmie, to sobie sama znajdzie zajęcie- niekoniecznie takie jak się nam podoba. Każdy psiak jest inny. Jeden będzie siedzial i ujadal przy balkonie, drugi będzie wszystko niszczył. A NA PEWNO pies nie będzie się słuchał własciciela, który nie chce z nim spędzać czasu i nie ma czasu aby psa wyszkolić, ustalić zasady panujące w domu. [QUOTE]to nie jest kwestia rasy a przyzwyczajenia psa do dziecka [/QUOTE]Wiesz, no to zwykle jest prawdziwe. Ale psy mają pewne predyspozycje. Sznaucer mini (mówię o regule bo są wyjątki) nie bedzie biegającą, liżącą przylepą sam z siebie. Jest generalnie nieufny i MAŁY. Trudno bedzie zaakceptowac dziecko,ale szybko przywyknie jeśli wszyscy będą z psem odpowiednio postępować. Jednak co jest bardzo trudne kiedy już zaczną się bezpośrednie kontakty psa z dzieckiem(mówię dziecko od urodzenia)- żeby dziecko zachowywało się odpowiednio. trudno od takiego malucha oczekiwać, że będzie nas rozumiał, albo rozumial tak dobrze. Potem jak zacznie wypróbowywać cierpliwość rodziców to może czasem robić na zlość. Więc chcąco czy niechcąco psu moze stać sie krzywda. Ja pamiętam co bylo u mnie. Dziecko rzuca zabawką i niechcąco spada na psa (dla psa dziecko wróg), albo dziecko robi raban sobie coś tam rzuci, coś krzyknie i pies się boi, nie zna tego(dziecko nieobliczalny wróg). To cięzka sytuacja. Na szczęście masz już większe dzieci. Chociaż trzylatek, ktory ma kontakt z moim psem, czasem próbuje coś robić na zlość, nie wierząc że pies może ugryźć :P Zależy od dzieci. W kazdym razie, tak jak mówiłam- to one będą musiały sobie na zaufanie psa zapracować. Z 9- latkiem no problemo, z trzylatkiem też juz się idzie dogadać. Bo jak one podpadną to pies długo pamięta i trudno się na nowo przekonuje, a ty nie będziesz mu w stanie wytlumaczyć że żartowały czy nie wiedziały. Quote
Agnieszka K. Posted May 31, 2009 Posted May 31, 2009 To zalezy w głównej mierze od psa - wybierajac szczeniaka nalezy zwrócic w takiej sytaucji szczególna uwage na charakter psa. Poza tym - pies przyzwyczajony do dzieci i majacy z nimi kontakt - idealna sytaucja byłaby w tym przypadku, gdyby hodowca miał małe dzieci :cool3: - bedzie sie inaczej zachowywał, niz taki szczeniak, który kontaktu z małymi dziecmi nie miał. Ale tez nie przesadzajmy - dla psa - "swoje" dziecko bedzie i tak zawsze inaczej traktowane niz obce - i jesli rodzice beda odpowiednio postepowac zarówno z dzieckim jak i psem to nie powinno byc kłopotów. Mnie sie wydaje, ze generalnie pieprzaki sa najspokojniejsze ze wszystkich 4 kolorów - mam 3 kolory - i tylko czarna suka jest strózem i pilnuje swoich. Ale akurat te cechy charakteru było widac juz u 6-7-8 tygodniowego szczeniaka, a wiec wskazane byłoby, aby czynnikiem decydujacem przy wyborze konkretnego szczeniaka był własnie jego charakter. Mój młody nie miał kontaktu z małymi dziecmi - bardzo sporadycznie - i przy kontaktach z małymi dziecmi wycofał sie, ale tez nie zawsze. Obecnie sytuacja jest normalna. Quote
M@d Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 Pies jak człowiek, część charakteru jest wrodzona, część nabyta. Czy to Sznaucer czy nie, nie ma konkretnej reguły ... [quote name='Agnieszka K.']To zalezy w głównej mierze od psa - wybierajac szczeniaka nalezy zwrócic w takiej sytaucji szczególna uwage na charakter psa. [/quote] O to chodzi! Mój pierwszy Sznaucer mini był wychowywany, socjalizowany itd, a do dzieci był raczej nieufny. Aktualnie mam suczkę Sznupkę mini (mix), pierwsze pół roku życia spędziła w stodole, człowieka bała się tak, że omijała nas łukiem ... wystarczyło spojrzeć na nią, aby wywalała się poddańczo brzuchem do góry... A dzieci? Dzieci znajomych mogły z nią robić wszystko i była niewyobrażalnie szczęśliwa z tego powodu, nawet wtedy gdy od samego patrzenia na to co z nia robią i z czego jest zadowolona, ja bym chyba je pogryzł :evil_lol: Po takiej wizycie dzieci zawsze próbowała ... wyjść razem z gośćmi :mad: Zdrajczyni :eviltong: Quote
Burchardt Posted June 4, 2009 Author Posted June 4, 2009 Z Tupkiem było tak, że wspaniale tolerował starsze dziecko, a na widok młodszego zaszywał się pod meblami. Yorka specjalnie bralam w okresie ciąży, żeby nauczyć psa odpowiednich zachowań przy małym dziecku. Udało się to w 100%. Myslę, że ze sznupkiem też by mi się udało. Teraz muszę pomyśleć i podjąć decyzję. Jeszcze raz Wam dziekuję za porady. Kasia Quote
jabuba Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 Ja mam dwoje dzieci w wieku 5 i 7 lat. Pół roku temu kupiliśmy naszą miniaturową sznupkę Rikki. Cała trójka uwielbia się nawzajem - wspólnie się bawią i odpoczywają na kanapie. Kiedy psiurka chce się bawić to zaczepia dzieciaki, a kiedy jest zmęczona to idzie na swój kocyk i dzieci wiedzą, że tam mają jej dać spokój i nie ruszać jej. I wszystko jest ok. Sznaucery to psy dla rodziny, ale oczywiście jak w przypadku każdego uogólnienia mogą się zdarzać wyjątki. Quote
M@d Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 Niezależnie jaką wybierzesz rasę, sugeruję dla zmniejszenia ryzyka komplikacji wykonać przynajmniej podstawowe testy psychologiczne branemu szczeniakowi. Najlepiej aby zrobił to ktos doświadczony, ale z braku takiej osoby można je wykonać samemu ... [URL="http://twojezwierzaki.org/artykul/24/test-osobowosciowy-szczeniat-metoda-campbella-fishera/"]Test osobowościowy szczeniąt metodą Campbella-Fishera - Psy - TwojeZwierzaki.org[/URL] Quote
leepa Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 uśmiałam się przy czytaniu testu :D, najlepsze: gryzie-agresywny, idzie w inną stronę-niezalezny :D Quote
weszka Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 [B]leepa[/B] nie ma się co śmiać - oczywiście testy w 100% nie pokażą charakteu i jak każde mogą się mylić ale pewne predyspozycje widać. Ostatnio po raz kolejny miałam okazję się przekonać wybierając szczeniaka. Jeśli w domu sa małe dzieci szczególnie starannie trzeba wybrać hodowlę, która ma psy zrównoważone i dodatkowo pomoże w wyborze odpowiedniego szczeniaka z miotu. Później sporo pracy i powinno sie wszystko udać. Ja akurat mam olbrzymy ale z doświadczenia wiem że nawet dorosłego psa sporo można nauczyć, a własne dziecko zawsze jest czymś innym niż dziecko obce. Sympa miała 8 lat jak w jej domu nastało dziecko, zawsze była wrogiem dzieci choć nigdy żadne nie zrobiło jej krzywdy. Swojego malucha przyjęła na 100% ale kosztowało to dużo pracy i cierpliwości. Sukces sie opłacił i prawie 3 lata obserwacji dziecka i psa są bezcenne :) Ale do obcych dzieci nadal jest najeżona. Pies nigdy nianią nie będzie i zawsze te układy trzeba mieć pod kontrolą. Quote
leepa Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 Ale ja nie podważam skuteczności tylko forma mnie rozbawiła :D Takie na zasadzie- sznurek mokry- był deszcz, sznurka nie ma- był złodziej :D Na pewno daje on pewien obraz, choć można jeszcze tam polemizowac ze pies moze mieć gorszy dzień że cos tam, ze coś tam. Mój np. jak po niego przyjechalam to powędrowal za kanapę:loveu: ale jest faktycznie bardzo dominującym i upartym psem, który potrafi w razie konieczności pokazac zęby i jest absolutnie odważny. Quote
Recommended Posts