Jump to content
Dogomania

Niufki: Zmorka, Szelma[*], kot Tommy[*], collak Aris[*] i puli Luśka .

Recommended Posts

Posted

Ano biedna. Dostała kroplówkę, porobiliśmy badania, USG. Raczysko zjada :( Ma anemie której nie miała i zachodzi podejrzenie krwawienia któregoś guza- najprawdopodobniej tego na śledzionie. Ale to zobaczymy za kilka dni. Jak wyniki spadną znowu to wszystko na ten temat.
Operacja... W jej wieku ? Wyciecie śledzo\iony, guza nad śledzioną i jeszcze jednego. Ma przerzuty niestety. Na razie nie widać bólu jako takiego. Nie reaguje na badanie palpacyjne spinaniem się. Wzmocniłam ją kroplówką, dostała leki w wenflon i obserwujemy \kilka dni. Potem badania kontrolne i wtedy sie zobaczy. Może się okazać że trzeba podjąć TĄ decyzje. Aż sie boję o mame!

Posted

Trudna bardzo. Serduszko słabiutkie do tego Perła ma. Na razie po kroplówce jest normalna. Ciagle szuka jedzenia. I przestała wymiotować. Dostaje delikatne papu lekkostrawne- oczywiście gotowane. Tfu tfu na razie ok. Wenflon ma w łapce jakby co. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie.

Posted

[quote name='Pysia']Puli czy inne dredowce nie namakają. Ale jest jeden warunek ;) Nie są kąpane.... Kapiąc psa pozbawiamy go naturalnej ochrony przed namakaniem. Natłuszczona mocno sierść nie przyjmuje wody. Ot i cała filozofia. Ja jednak nie wyobrazam sobie zycia z takim brudasem, nawet jak nie namaka :shake:

Puli mają wiele zastosowań ;) U mnie jest to zastosowanie terapeutyczne ;)

e to ja nie rozumiem... kąpac czy nie kąpac w koncu ??

Tj Ty kompac czy nie?:)

http://i869.photobucket.com/albums/ab256/edytafala/Zira/2299cz1l37_zps05724a86.jpg urocza jest naprawde :loevu: same złoto do Kochania :iloveyou:

Posted

Pasterskie dredziarze nie kąpać absolutnie. Ale te domowe pasterskie nie są ;) Nawet jak pracują to nie w deszcz. Kapać wtedy bo musiałby taki puli mieszkać na zewnątrz ;)
Ja tam kąpałam Luśke. Co tydzień miała dół dredów tak 5 cm prany z pupsztalem i psiochalem ;) Tego szkraba tez już prałam tył kilka razy. Niech sie uczy. I suszyłam suszarką.

Zira dzisia postanowiła popływać w oczku wodnym. Zmorka z niego pije wode i małą bardzo interesowało co tam jest. Było ciut nie do zdobycia, bo wysoko jak dla niej umieszczone. W końcu dała radę... Wpadła, opiła się wody i wygrzebała. Nie pomagałam tylko czuwałam. To tak na przyszłość jakby co. Jakaś nauka dla niej bo włazi wszędzie skubana. Teraz do oczka już nie wskoczy ;)
Co prawda jak wpadła to wystraszyłam się, bo na dworze było 5 st. C. Ale trudno. Stało się. Wzięłam do domu, wykąpałam ciepłą wodą, wytarłam, rozgrzałam i wysuszyłam. Mam nadzieję, ze zapalenia płuc nie dostanie. Po wyschnięciu stała się dalej fiśniętą Zdzirą ;)

Posted

[quote name='Pysia']Pasterskie dredziarze nie kąpać absolutnie. Ale te domowe pasterskie nie są ;) Nawet jak pracują to nie w deszcz. Kapać wtedy bo musiałby taki puli mieszkać na zewnątrz ;)
Ja tam kąpałam Luśke. Co tydzień miała dół dredów tak 5 cm prany z pupsztalem i psiochalem ;) Tego szkraba tez już prałam tył kilka razy. Niech sie uczy. I suszyłam suszarką.
[/QUOTE]

I te 5 cm wystarczało? Co to pupsztal i psiochal? :oops:

No I 3mam kciuki coby się małej Zirze nie spodobało :lol:

Posted

Wystarczyło na chwilkę hahaha.
Pupa i psiocha ;)

Ale sie smarkula dzisiaj rozszalała :mad: Tak bardzo, ze przestała kontrolować uscisk zębów łobuz mały.
I niech mi kto powie ze szczeniaka nie da się szybko nauczyć czystości. Zira dzisiaj daje już bardzo wyraźnie znać że chce na dwór :) Nie załatwia się w domu od wielu dni. A dzisiaj stwierdziła ze MUSI natychmiast i szczekając skakała po drzwiach! Jak ją wypuściłam to z dopalaczem na trawkę i dalej siq robić :) Moja mała mądralińska :loveu:

Ale rozpuszczamy ją sakramencko :oops:

Posted

Rozpuszczaj ją bo jest śliczna.:loveu:
Małej łatwiej się nauczyć się czystości,bo ma wzór doskonałości w starszej i macie bliżej do trawinika niż np ja na 2 piętrze.

Posted

[quote name='Margi']Rozpuszczaj ją bo jest śliczna.:loveu:
Małej łatwiej się nauczyć się czystości,bo ma wzór doskonałości w starszej i macie bliżej do trawinika niż np ja na 2 piętrze.[/QUOTE]
Z tej ślicznej małej rozpuszczonej wyrośnie dorosła suka. Wtedy będzie trudniej. Oj zaczyna mi świtać że przez przezycia ostatniego roku mam problem z wprowadzeniem słowa NIE :oops: I zaczynam się łamać nad szkołą z małą. Niby wiem co i jak no i co z tego? Jak toto spojrzy a ja miękka :crazyeye: I to by było na tyle wiedzy i doświadczenia :evil_lol:

[quote name='malawaszka']oj, nie zaglądałam nigdzie przez ostatnie dni a tu Perełka chora - jak ona dzisiaj?[/QUOTE]
Dzisiaj już jest w normie. Już wczoraj po kroplówkach i lekach nie wymiotowała. Wzmocniła się tez. Jedzenie dostaje na pięć razy jak Zira - po troszeczku. Na razie wszystko ok. Wenflonu nie wyciągam do jutra na wszelki wypadek. A za kilka dni hemoglobina koniecznie. Na razie staram sie nie myśleć o tym.

Posted

Nio ;)

Uświadomiłam sobie, że Zmorka ma 11 lat i 1 miesiąc a Zira dzisiaj 11 tygodni i 1 dzień :)

Najpierw ta pierwsza

No i słodziak ...

I wszystko na ten temat ;)

Posted

[quote name='Margi']Może to nie przypadek,że tak się ułożyło z tymi datami?

Cudne są obie.
http://i869.photobucket.com/albums/ab256/edytafala/2299cz1l7_zpsc8db2036.jpg mała jest niezłym rozrabiakiem.
Obie UWIELBIAM - to najważniejsze :)

[quote name='malawaszka']słodziak to Seti, a gówniarz to łobuz!
Oj tam oj tam :eviltong: Zira to radosny, ruchliwy szczeniak :) To po prostu małe puli :evil_lol:
Nie martw się ;) Zmorka i Perła mają spokój. Zira na górze a starowinki na dole ;) Zdzira najczęściej znęca się nade mną :mad:

[quote name='Saththa']http://i869.photobucket.com/albums/ab256/edytafala/2299cz1l7_zpsc8db2036.jpg Biedna Zmorka :loveu:

http://i869.photobucket.com/albums/ab256/edytafala/2299cz1l14_zpsfd47d0e3.jpg Ahhhhhhhhhhhhhhhhhhh
Zmorka najczęściej ma w głębokim poważaniu zwisa ogonowego ;) A jak już ma dość to podnosi ogon wysoko :evil_lol:

Posted

Z Perełką wczoraj wieczorem gorzej się zrobiło :( Zwymiotowała i okazywała oznaki bólu. Rano lepiej i nawet apatyt ma. Ale naprawdę coraz gorzej. Nie wiem co mam robić :(

Zdjęcie starowinki chorowitki

Posted

Ona odkąd bierze leki to nie wygląda nawet na swój wiek, a co dopiero na chorą na nowotwór z przerzutami.
Tylko że wygląd to jedno, a fakty to drugie ;(
Nie wiem co mam robić. Usuwać śledzione w jej wieku? Z jej chorym sercem? Ma trzy guzy wykryte. Na pewno złośliwe bo są przerzuty. Z drugiej strony ten jej wygląd.... Matko kochana jeszcze i to w tym roku ....

Posted

Pysia...dawno mnie nie było, tzn. byłam ale nie pisałam. Pamiętasz, że Lazy chorowała na raka (białaczka). Odeszła sama w domu ale po bardzo ciężkiej nocy! Wtedy nie wiedziałam dlaczego nie może sobie znaleźć miejsca, dlaczego ciągle chodzi, nie może spać. Dziś wiem. Bardzo cierpiała. I wiem jedno, nigdy więcej nie pozwolę mojemu psiemu przyjacielowi cierpieć. Podawajcie starowince leki przeciwbólowe i tak długo jak nie będzie cierpieć cieszcie się jej obecnością, a później zapomnijcie o sobie i pomóżcie jej przekroczyć TM.
Wiem, że łatwo powiedzieć, że trudno wyczuć ten moment ale wierzę, że jak przyjdzie "ten czas" to będziesz wiedzieć co robić.

Z innej beczki: Zmorka wygląda wspaniale! Taki piękny wiek! Małe puli to niezły urwis ale chyba potrzeba Wam takiego ruchliwego i niesfornego towarzystwa. Pozdrawiamy!

Posted

Zmorka jak na swój wiek to świetnie wygląda troszku ma siwizny na pycholu ale tak to w ogóle nie widać że już wiekowa dziewczyna;)
co do pieska mamy oby jak najdłuzej z Wami jeszcze była,Pysiu przy wymiotach to i człowiek cierpi zobaczysz jak się to uspokoi, jak się będzie czuła a ten moment tak jak napisała koleżanka powyzej przeczujesz..ja widziałam w oczach mojego psa strach i mam ten widok do dzisiaj i także to, że musiałam jej pomóc Tam przejść...i juz więcej nie chciałabym tego przechodzić ale mam dwa psy i nie wiadomo jak mi przyjdzie się kiedyś z nimi żegnac..
dobra koniec smutków... będzie dobrze może to chwilowe.. mimo takiej choroby..daj znać co i jak..