Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='sanel']No właśnie 5 dni w tygodniu to trochę za mało by z nimi popracować, no nie ???
Jakoś niedzielna ekipa znajduje czas mimo , iż jest TYLKO 1 raz w tygodniu.
ŻENADA[/QUOTE]

Nie przemyślałaś tego, co napisałaś, to pewne..;)

• Replies 403
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='sanel']No właśnie 5 dni w tygodniu to trochę za mało by z nimi popracować, no nie ???
Jakoś niedzielna ekipa znajduje czas mimo , iż jest TYLKO 1 raz w tygodniu.
ŻENADA[/QUOTE]
Odsyłam do mojego wcześniejszego postu !!!! zapraszam w tygodniu na zastępstwo może. Nie mamy czasu bo myjemy kubki po niedzielnych kawkach, pierzemy pranie którego nikt nie ruszył, myjemy garnki które zostały zostawione do "odmoczenia", sprzątamy czyjeś spleśniałe ubrania, wynosimy wiadra z niedzielnymi kupami bo rączki by odpadły gdyby miały donieść do kontenera i.t.p W tym temacie proszę mnie nawet nie rozdrażniać. Policzcie ile nas jest a ile osób przyjeżdża w niedziele.

Posted

Olalola poproś raz jeszcze o zamknięcie wątku Ramba
[*], już dość wyładowywania na Rambusiu
[*] cudzych frustracji....zapłacił za to swoim życiem...[B]PROSIMY O ZAMKNIĘCIE WĄTKU RAMBA
[*] - ON NIE ŻYJE![/B]

Posted

Chciałam powiedziec 3 rzeczy na koniec
1. to co napisała majkowiec decyzje o uśpieniu Ramba podjął Krzysiek, to "szef psów"
prosze nie utrożsamiać go z osobami odpowiedzialnymi za koty. Nie miały z tym nic wspólnego. To bardzo ważne.
2. Nie ja zgłaszam sprawę do prokuratury więc prosze mnie z tym nie utożsamiać, nie życze sobie rozsiewania NIEPRAWDZIWYCH plotek na moj temat.
3. Proszę o zaprzestanie kłótni i waśni, nie dla mnie tylko dla Ramba... Choć tyle dla niego zróbcie...

Posted

Na zakończenie wątku Ramba: każdy, kto chce decydować i brać odpowiedzialność za zdrowie i życie wolontariuszy przebywających w azylu ma szansę zostać członkiem stowarzyszenia i wejść do zarządu. Z pewnością wtedy nie będzie już tak łatwo osądzał, siedząc przed komputerem, słusznych i jedynych w takich wypadkach decyzji.
Osoby wypowiadające się na wądku zapraszam do zapoznania się z definicją agresji ze strach i agresji patologicznej i różnicy pomiędzy nimi - z całą pewnością byłaby to bardzo pożyteczna lektura. Pies który rzuca się na człowieka, atakuje brzuch i szyję a następnie szarpie ranę to nie jest już "tylko" pies agresywny - jest to pies bardzo niebezpieczny. I nie ma tu znaczenia czy jest to mały chihuahua czy ogromny wilczarz. Porównywanie do siebie przpadków Maxa, Rexa i Betona nie ma najmniejszego sensu. Rex atakował podobnie jak Rambo - po pogryzieniu wolontariuszki przez Rexa każdy lamentował jak mogliśmy dopuścić do takiej sytuacji - dlaczego teraz pisane są zgoła inne komentarze? Czy dopiero gdy pies bardzo, barddzo powaznie kogoś pogryzie (zresztą Rambo również już pogryzł) można zacząc się zastanawiać nad jego ewentualną eutanazją? A czy o Maxie, który reagowął agresywnie tylko i wyłącznie podczas jedzenia, przy próbie zabrania mu miski (czego zresztą nie powinno się robić z żadnym psem) można mówić, że był agresywny tak jak Rambo? Jet to na prawdę niedorzeczne.
Oczywiście, znamy reakcje psów na weterynarzy i wiemy, że nie sa oni mile widziani przez psy. Ale psy w schronisku musza być szczepione. Tym bardziej TAKIE psy jak Rambo - czy ktoś o zdrowych zmysłach pozostawiłby agresywnego psa bez aktualnego szczepienia na wściekliznę? W ziązku z tym, że nie było żandej możliwości zaszczepienia psa nie mielismy innego wyjścia. Psa na wśćiekliznę może zaszczepić TYLKO I WYŁĄCZNIE weterynarz, nie ma od tego odstepstw. Nawet psy lękliwe takie jak Wasyl, Wiera, Władymir czy Neo (który wykazuje agresję ze strachu ale taką z którą da się pracować) są regularnie szczepione a złapanie ich, pomimo, że są to dzikusy nie jest niebezpieczne i osoby naprawde doświadczone, które pracują do lat w schronisku nie mają przed tym obaw. A wyśmiewanie postawy naszych wolontaruszek - Ani, Marceliny, które znały Ramba i pomimo dłuegiego jego pobytu w azylu niegdy nie były pewne za jego reakcje chyba o czymś świadczy. Atakowanie genialnego weterynarza jaki pomoaga naszym zwierzętom, bez którego nigdy nie udałoby nam się uratowac takich psów jak np. Elmo, Tami, Texas to juz na prawdę przesada. Mądry wet to taki, który potrafi odpowiednio interpretiować zachowania psów. naszemu weterynarzowi nigdy nawet nie przyszło przez myśl uśpienie np. Neo - więc chyba jednak dokładnie wie co robi. Pomaga on bardzo azylowi i bez niego nigdy nie osiągnelibyśmy tego poziomu na jakim obecnie funcjonujemy.
Przy próbie adopcji Ramba wielokrotnie mówiliśmy o tym, że jest to pies bardzo trudny, nieprzewidywalny więc decyzja o przyjeździe do azylu była przez Państwa zainteresowanych Rambo podjęta świadomie. Nigdy nie powiedzieliśmy, że może to być pies idealny i nie będzie próblemów. I pomimo ogromnej determinacji owych Państwa adopcja ta nie wyszła - Oni również widzieli jak trudnym psem jes Rambo.
Nie powiadomoienie o terminie eutanazji Oli było decyzją świadomą. Rambo był na tyle niebezpiecznym psem, że na pewno nikt nie wziąłby odpowiedzialności za to, co stanie sie w domu lub hotelu. A prędzej czy później stałaby się tragedia. Dopiero wtedy otworzyłyby się oczy dogomaniaków... Na pewno, po ataku który widziały wolontariuszki, który nie był zwykłym tylko kłapnięciem zębami nikt nie pozwolołby Oli zabrać Rambo do adopcji.
Dobry behawiorysta może wypowiedzieć sie na temant psa poprzez mail ale na pewno nigdy nie zaproponuje pracy z nim i nie powie dokłądnie z czym ma do czynienia nie widząc takiego zwierzaka. W Polsce, i mówią o tym głośno osoby profesjonalnie pracujące z psami, nie ma osoby, która potrafi pracować z psami na prawde agresywnymi. Nie znam behawiorysty, który pracowałby np. z psem po walkach - a jest to podobny rodzaj agresji, tylko skierowany w stronę innego obiektu. Agresja agresji nie równa - to, że w hotelu umieszcza się amstaffy nie znaczy, że jest to miejsce dla na prawdę agresywnych zwierząt. A historia Dżeka Bounty, którą znamy raczej ma sie nijak do przypadka Ramba - tego, że pies podczas przytualania go przez dziecko, co jest dla psa bardzo niekomfortową sytuacją, ugryzie nie można porównać do rzucania się na brzuch i szyje i szarpania.
Jesli osoby, które wypowiadają sie na wątku uważają, że tak pojmowana odpowiedzialnośc jest nie do przyjęcia to zapraszamy - pszoę zrobić zebranie, odwołać zarząd, zwołać sobie nowy i przyjmowac do azylu najbardziej agresywne psy z całej Polski i jeszcze wpuszczac do nich młodych wolontariuszy, którzy mają czasem na prawde różne pomysły. Łatwo jest klepać na dogomanii niż poświęcać KAŻDĄ wolną chwilę na walkę o azyl, którego losy są bardzo niepewne. Powiatowy Lekarz Weterynarii tylko czeka na najmniejsze nasze potknięcie - przebywanie w azylu psa nieszczepionego na wściekliznę jest po prostu świetnym argumentem do jego likwidacji. A wszyscy, którzy bardzo niepochlebnie sie tutaj wypowiadają przybijają kolejne gwoździe do trumny. Gratulujemy! W takiej sytuacji psy z naszego powiatu trafiać będą do schroniska miejskiego, gdzie eutanzja nie jest jak u nas przypadkiem bardoz odosobnionym i świadomą, bardzo trudną decyzją lecz codziennością, której chyba nikt z obecnych tutaj nie chce zauważać...

Posted

Możliwe, że była to decyzja przemyślana i słuszna - ale po tak długim tłumaczeniu - przychodzi jedna myśl.... winny się tłumaczy...???? Rambo nikt życia nie wróci - a czy tak było jak piszesz naprawdę i czy słusznie pozbawiono go życia - oceni to kiedyś los.
(*) (*) (*)

Posted

Olalola bardzo Ci współczuję, Rambo był moim pupilkiem i bardzo żałuję, że tak to się potoczyło.Myślałam, że jeszcze przeczytam, że jest szczęśliwy w nowym domu :-(:-(:-(

Ale z CK był mój Ares-Karo i zawsze będę im wdzięczna za uratowanie tego psa - gdyby nie oni nigdy
nie miałabym tych chwil spędzonych razem :shake::shake:

Żegnaj, Rambusiu byłeś miłością Olaloli, ani ona ani ja nigdy Cię nie zapomnimy:-(

Posted

[quote name='OlaLola']Piekne słowa to do osoby piszącej do Azyl Cichy kąt wzruszyłam sie....
Ale będę na tyle miła że nie napiszę paru spraw które aż mi się na język cisną....
Ale dla dobra zwierząt... będę cicho....
Redpit masz rację los za to ukarze, a Krzysiek sie będzie za to w piekle smarzyc!![/QUOTE]

OluLolu (...) TY WIESZ...

[SIZE="6"][B][I][COLOR="darkred"]V " NIE ZABIJAJ "[/COLOR][/I][/B][/SIZE]

Posted

[COLOR="black"][/COLOR][quote name='majkowiec']Odsyłam do mojego wcześniejszego postu !!!! zapraszam w tygodniu na zastępstwo może. Nie mamy czasu bo myjemy kubki po niedzielnych kawkach, pierzemy pranie którego nikt nie ruszył, myjemy garnki które zostały zostawione do "odmoczenia", sprzątamy czyjeś spleśniałe ubrania, wynosimy wiadra z niedzielnymi kupami bo rączki by odpadły gdyby miały donieść do kontenera i.t.p W tym temacie proszę mnie nawet nie rozdrażniać. Policzcie ile nas jest a ile osób przyjeżdża w niedziele.[/QUOTE]

A MY sprzątamy sterty ciuchów po " Tygodniowych" porozrzucane gdzie się da, no bo ciężko odłożyć do swojej szafki. OJ CIĘŻKO !!!
Oswajamy Władymira, który przez [COLOR="indigo"][B][I]6 lat[/I][/B][/COLOR] nie zrobił postępu. No bo i po z nim pracować, lepiej pić herbatkę, zajadać cudze czekoladki, obgadywać "Niedzielnych" i zalać suchą karmę wrzątkiem (w zimę, gdy pies potrzebuje o wiele więcej kalorii niż w lato !!! ) [COLOR="darkred"]TYLKO [COLOR="black"]w niedzielę dzięki NAM mogą sobie porządnie pojeść treściwej potrawy i jeszcze niejaka Maczo zajedzie tekstem typu " po niedzieli psy są przekarmione i mamy [COLOR="green"]2 razy więcej kup do sprzątania[COLOR="black"]".
Uwaga !!! Grozi przepracowaniem !!!
I mogłabym tak bez końca wymieniać, wymieniać, wymieniać...
Tylko, że to się już nudne robi ! :angryy::angryy::angryy:
[/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR]

Posted

To wszystko jest takie smutne.......... i śmierć tego maluszka taka bez sensu....i ten wielki żal który macie w sercu ........ a miało być tak pięknie :-( [B]WSZYSTKO DLA ZWIERZĄT [/B]:-(

Posted

Sanel- wysyłam PW.

Piszesz tu bzdury, nie wiem skąd masz takie fałszywe info.

Naprawdę myślisz, że wyrzucanie tu wszystkich złości coś da?

Masz rację. Tp jest NUDNE.

Posted

[quote name='Macho']Sanel- wysyłam PW.

Piszesz tu bzdury, nie wiem skąd masz takie fałszywe info.

Naprawdę myślisz, że wyrzucanie tu wszystkich złości coś da?

Masz rację. Tp jest NUDNE.[/QUOTE]

KOŃCZ TE BZDURY marna istoto

Posted

[quote name='Ola la']Rambuniu po raz kolejny napisze tylko "przykro mi" :( maluszku. (*)

Trzymaj sie OlaLola[/QUOTE]

No trzymam jakoś, ale sama sie dziwię że jeszcze nie spadłam z krzesła po tym co tu wypisują....
Nie wiem czy smiać sie czy płakać...

Posted

[COLOR=Green][B]Witam.

Wątek został zgłoszony do moderacji.
Ja tradycyjnie najpierw poproszę o pohamowanie emocji żeby dyskusja nie zamieniła się w awanturę.
Przypomnę też o Regulaminie Forum i poproszę o przypomnienie sobie w jakim dziale znajduje się wątek Rambo.

Jeżeli moje prośby w dalszej dyskusji nie zostaną wzięte pod uwagę - wątek zostanie zmoderowany a ja skorzystam z moich Praw wynikających z Regulaminu Forum.

Pozdrawiam.[/B][/COLOR]

Posted

Śmiać się Ola, śmiać ;)
Wiem, że wątek nie jest w dziale, w którym powinno się śmiać, ale w tej sytuacji....

Maupa4- proszę zamknij już wątek, bo te dyskusje będą się ciągnęły w nieskończoność...

Posted

[quote name='Macho']
Maupa4- proszę zamknij już wątek, bo te dyskusje będą się ciągnęły w nieskończoność...[/QUOTE]

[COLOR=Green][B]Nie jestem zwolenniczką zamykania wątków.
Uważam, że każdy ma prawo do wyrażenia swojego zdania na "dany" a więc "każdy" temat. Nie chciałabym tylko, żeby dyskusja/rozmowa zamieniła się w awanturę a argumenty zostały zastąpione wzajemnymi oskarżeniami.[/B][/COLOR]

Posted

[quote name='Macho']Maupa4- proszę zamknij już wątek, bo te dyskusje będą się ciągnęły w nieskończoność...[/QUOTE]

No właśnie zamknij zamknij ten wątek, bo niejaka MACZO miała go już dawno opuścić jak wyżej pisała.
Ale widać, że nie wie co to konsekwencja ! :shake:

Posted

sanel skończ, bądz mądrzejsza.....Tak to Wy sie końca życia bedziecie kłócić...
Maupa nie zamykaj tylko daj im ostrzeżenie, albo inną kare, może podziała...

Posted

[quote name='OlaLola']sanel skończ, bądz mądrzejsza.....Tak to Wy sie końca życia bedziecie kłócić...
Maupa nie zamykaj tylko daj im ostrzeżenie, albo inną kare, może podziała...[/QUOTE]

Już kończę kończę Oluś. 3maj się. :loveu:

• 4 weeks later...
  • 1 month later...