Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='kalinaM']:roll: to juz może lepiej zakładaj mu co inego żeby nie ciągał na smyczy np.obroza dławiaca przynajmniej nie rani psa tak jak kolczatka...[/quote]

Mam dławik.Z początky pomagał,ale teraz już nie.Teraz mu pomaga tylko kolczatka.

• Replies 168
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='haska_12']On już ma rok i dwa miesiące,więc raczej go już tego nie naucze... :([/QUOTE]

ej nie no... proszę Cię....

to nie jest kwestia Twojego psa tylko Ciebie. i nie odbieraj tego jako atak ale taka jest prawda. psa można nauczyć wszystkiego w każdym wieku. kwestia tylko tego czy własciciel podoła temu zadaniu. ...

Posted

Po pierwsze husky nie powinien ciągnać nikogo na rowerze w obroży :shake: Po to są specjalistyczne szelki aby cieżar układał sie na całym ciele psa i przejażdżka rowerem była dla psa przyjemnością a nie katorgą. Jak Ty byś się czyła gdyby ktoś zapiał ci obrożę na szyi i kazał się ciągnąć na rowerze przez kilkanaście kilometrow?

dlatego musisz stosować kolczatkę bo on nie rozróżnia takiego czegoś jak rower=ciągnięcie, spacer=luz

Co do nauki nie ciągnięcia w starszym wieku to wspaniałym przykładem jest Ares z mojego podpisu. Pies który spędził pół roku na łańcuchu w nowym domu nauczył się chodzenia przy nodze i biagania bez smyczy. A ty przecież pisałaś, że chodzisz z Oskarem na szkolenie, więc powinnien ładnie chodzić, no ale skoro ma ciągnąć rower na obroży to się nie dziwie :shake: . Biedny pies.

Posted

[quote name='aga.aksa']co więcej, jeśli faktycznie chodzisz z nim na szkolenie i takie są efekty to radzę zmienić szkoleniowca....[/quote]

gdzieś pisała , że Oskara i Elze (niby dog niemiecki [bezrodowodu- z zadnej strony doga mi nie przypomnia] - sorry ) szkoli ojciec jej koleżanki.

Posted

[quote name='nathaniel']gdzieś pisała , że Oskara i Elze (niby dog niemiecki [bezrodowodu- z zadnej strony doga mi nie przypomnia] - sorry ) szkoli ojciec jej koleżanki.[/QUOTE]

no wiesz..... biorąc pod uwagę że może on być doświadczonym i wykwalifikowanym szkoleniowcem to nie jest tak źle. podkreślam MOŻE.

więc [B]Haska12[/B] jak to jest z kompetencjami Twojego trenera?

czy zdajesz sobie sprawę że osoba posiadająca marne zaplecze praktyczne i teoretyczne, jednym słowem laik bez wiedzy, albo jesczez gorze - ze średniowiecznymi poglądami może więcej zaszkodzić niż pomóc?

Posted

rozumiem że ma uprawnienia związkowe?

w kazdym razie, jeśli chcesz cokolwiek jeszcze wykrzesić z tych psów, zmień trenera!

"stary związek" to szkoła ala Brzezicha a to kompletna porażka....

Posted

Przywroce watek o alaskan husky... Poniewaz czytam regularnie "Moj przyjaciel pies" to powiem wam co tam jest napisane o tej wyjatkowej rasie: "Alaskan Husky: nie jest to jak sugeruje nazwa, krzyzowka alaskana malamutaz syberian huskym. Psy te przybyly na teren Ameryki Polnmocnej wraz z emigrantami z polnocnej Rosji. Pomimo ze nie jest to rasa uznana przez organizacje kynologiczne, prywatne rodowody tych psow siegaja kilku pokolen wstecz".-takze ludzie mylicie sie co do tej rasy. Ja sama mam Siberian Husky i idac na spacer czasem ide obok domu w ktorym jest alaskan husky-ma krotka siersc(taka jak np dlamtaynczyk czy inny krotkowlosy pies) a umaszczenie takie jak husky-czyli bialy pedzelek na ogonie i jedno oko niebieskie a drugie brazowe...
Pozdrwiam wszystkich wlascicieli szczesliwych haszczaczy:multi: :loveu:

Posted

[quote name='chicken']Przywroce watek o alaskan husky... Poniewaz czytam regularnie "Moj przyjaciel pies" to powiem wam co tam jest napisane o tej wyjatkowej rasie: "Alaskan Husky: nie jest to jak sugeruje nazwa, krzyzowka alaskana malamutaz syberian huskym. Psy te przybyly na teren Ameryki Polnmocnej wraz z emigrantami z polnocnej Rosji. Pomimo ze nie jest to rasa uznana przez organizacje kynologiczne, prywatne rodowody tych psow siegaja kilku pokolen wstecz".-takze ludzie mylicie sie co do tej rasy. Ja sama mam Siberian Husky i idac na spacer czasem ide obok domu w ktorym jest alaskan husky-ma krotka siersc(taka jak np dlamtaynczyk czy inny krotkowlosy pies) a umaszczenie takie jak husky-czyli bialy pedzelek na ogonie i jedno oko niebieskie a drugie brazowe...
Pozdrwiam wszystkich wlascicieli szczesliwych haszczaczy:multi: :loveu:[/quote]

Większosć ludzi tu pisała , że alaskan husky nie powstał z tych dwóch ras! :lol:

Posted

Widocznie nie doczytalam-pierwszy raz jestem na tym forum :loveu: ale chyba zagoszcze sie tu na stale... Nie wiem tylko dlaczego zdjecia nei widac ale narzie poczekam :eviltong:

Posted

[quote name='haska_12']moją pasją są psy zaprzęgowe i mam takiego bzika na punkcie tych psów,że już nawet narysowałam plan mojej hodowli ( wiem,że mi odbiło,ale taka moja natura ;) ) [/quote]

BŁAGAM NIE!!!

Posted

[quote name='aga.aksa']:evil_lol:

liczmy na to że się dziewczyna doedukuje ;)[/quote]
Wiem sporo o tych rasach,ale napewno czegoś więcej się dowiem o nich.Ale nie rozumiem,co macie przeciwko temu,żeby powstała hodowla Siberian Husky i Alaskan Malamute,którą howodwczyni będę JA ! ???

Posted

[quote name='haska_12']Nie rozumiem tej reakcji ;>? Niby dlaczego "nie" ???[/quote]

Dlatego że: na tym trzeba się znać!!! to po pierwsze
a po drugie hodowla psów rasowych to ulepszanie rasy, hodowanie jak najlepszych psów, pod względem wyglądu, charakteru; zdolność jak najlepszego połączenia przedstawicieli rasy aby ich potomstwo nie odbiegało od wzorca- i o to w tym chodzi.
Nie można tak od zaraz stać się hodowcą, potrzeba lat doświadczenia, zgłębiania wiedzy i przede wszystkim możliwości do stworzenia tym psiakom lokum - które chcesz hodować. Ja na przykład takiej wiedzy i doświadczenia nie posiadam i nie zamierzam zająć się hodowlą psów, zostawiam to w rękach profesjonalistów. Prosze przemyśl to.
To tyle ode mnie...

Posted

[quote name='haska_12']Wiem sporo o tych rasach,ale napewno czegoś więcej się dowiem o nich.Ale nie rozumiem,co macie przeciwko temu,żeby powstała hodowla Siberian Husky i Alaskan Malamute,którą howodwczyni będę JA ! ???[/QUOTE]

powiem Ci tak... tu udowodniłaś że wiesz niewiele. rozumiem że fascynują Cię te psiaki ale myślę że do hodowli jakiejkolwiek rasy potrzebna jest bezgraniczna miłość tejże a w Twoim wypadku są kłopoty z samoą akceptacją naturalnych popędów....

przed Tobą jeszcze wiele nieodkrytych płaszczyzn dotyczących psów i mam nadzieję ze zanim utworzysz hodowlę, odkryjesz je.

Posted

Spokojnie dziewczyny haska jeszcze młoda jest ja w jej wieku chciałam założyć stadnine i przy niej mieć schronisko dla psów :lol: do tego być weterynarzem... ehh marzenia :oops: Będac dzieckiem ma sie wiele marzeń a z biegiem lat troche inaczej zaczyna się postrzegać niektóre rzeczy, ale marzenia pozostaną :loveu: bo gdzieś w glebi każdy jest dzieckiem (a niektórzy nawet nie aż tak gleboko :evil_lol: )

Posted

[quote name='karlaaa']Dlatego że: na tym trzeba się znać!!! to po pierwsze
a po drugie hodowla psów rasowych to ulepszanie rasy, hodowanie jak najlepszych psów, pod względem wyglądu, charakteru; zdolność jak najlepszego połączenia przedstawicieli rasy aby ich potomstwo nie odbiegało od wzorca- i o to w tym chodzi.
Nie można tak od zaraz stać się hodowcą, potrzeba lat doświadczenia, zgłębiania wiedzy i przede wszystkim możliwości do stworzenia tym psiakom lokum - które chcesz hodować. Ja na przykład takiej wiedzy i doświadczenia nie posiadam i nie zamierzam zająć się hodowlą psów, zostawiam to w rękach profesjonalistów. Prosze przemyśl to.
To tyle ode mnie...[/quote]
Boże...ja mam dopiero 12 lat! Czy ja powiedziałam, że już otwieram hodowle??? Znam się na Husky'ch i Malamutach ale nie tak dobrze...wiem na czym polega hodowla.Żebyście widzieli moją gazetkę o huskych to moj boshe.Ale to już tak na marginesie, bo to praktycznie nic nie ma do tematu.Hodowle założe za kilka a być może kilkanaście lat! Więc chyba nie zgłupieje tylko będę wiedziała z dnia na dzień coraz więcej.

Posted

[quote name='aga.aksa']powiem Ci tak... tu udowodniłaś że wiesz niewiele. rozumiem że fascynują Cię te psiaki ale myślę że do hodowli jakiejkolwiek rasy potrzebna jest bezgraniczna miłość tejże a w Twoim wypadku są kłopoty z samoą akceptacją naturalnych popędów....

przed Tobą jeszcze wiele nieodkrytych płaszczyzn dotyczących psów i mam nadzieję ze zanim utworzysz hodowlę, odkryjesz je.[/quote]
Właśnie tu udowodniłam,że jest mi głupio jak mnie pouczacie.Kocham te rasy i nikt mi nie zabroni ich "uwielbiać"... jeżeli chodzi Ci o popędy takie jak na spacerach czy tam ciągnięcie,no to mam na to "mini" wytłumaczenie.A więc:
Jak pisałam mój pies to Husky mix z Malamutem.Husky jest stworzony do biegania a Malamut do ciągnięcia.No i mysle,że to jest ten powód dlaczego mój Oskar tak ciąga! ( teraz go troche nauczyłam, żeby nie ciągał na obroży )
ps.Ale te "błagam nie" było głupie i zarazem obrażające ( wiem,że to ty nie napisałas )

Posted

[quote name='Paulinka18']Spokojnie dziewczyny haska jeszcze młoda jest ja w jej wieku chciałam założyć stadnine i przy niej mieć schronisko dla psów :lol: do tego być weterynarzem... ehh marzenia :oops: Będac dzieckiem ma sie wiele marzeń a z biegiem lat troche inaczej zaczyna się postrzegać niektóre rzeczy, ale marzenia pozostaną :loveu: bo gdzieś w glebi każdy jest dzieckiem (a niektórzy nawet nie aż tak gleboko :evil_lol: )[/quote]
No ja własnie nie rozumiem tego co wy-oni tu piszecie...tyle,że coś musi być w tym moim marzeniu skoro mam już je 6 lat :roll:

Posted

[quote name='haska_12']Boże...ja mam dopiero 12 lat! Czy ja powiedziałam, że już otwieram hodowle??? Znam się na Husky'ch i Malamutach ale nie tak dobrze...wiem na czym polega hodowla.Żebyście widzieli moją gazetkę o huskych to moj boshe.Ale to już tak na marginesie, bo to praktycznie nic nie ma do tematu.Hodowle założe za kilka a być może kilkanaście lat! Więc chyba nie zgłupieje tylko będę wiedziała z dnia na dzień coraz więcej.[/quote]

POWODZENIA THEN ... :watpliwy:

Posted

A ja tu jestem nowa ale stane w obronie Haski-ona ma 12 lat. Moze wybierze sie na weterynarie, zostanie kynologiem itd. a potem zalozy sobie swoja hodowle-przeciez CI ktorzy teraz hoduje te psiaki tez kiedys musieli sie tego nauczyc. Nie urodzili sie z tym. Wiec uwierzcie w nia bo jesli ma taki zapal to znaczy ze kiedys moze byc bardzo dobrym hodowca ktory nie bedzie mial psow tylko dla zysku ale z pasji! :cool1: :lol: :loveu:
TAKZE HASKA POWODZENIA

Posted

[quote name='chicken']A ja tu jestem nowa ale stane w obronie Haski-ona ma 12 lat. Moze wybierze sie na weterynarie, zostanie kynologiem itd. a potem zalozy sobie swoja hodowle-przeciez CI ktorzy teraz hoduje te psiaki tez kiedys musieli sie tego nauczyc. Nie urodzili sie z tym. Wiec uwierzcie w nia bo jesli ma taki zapal to znaczy ze kiedys moze byc bardzo dobrym hodowca ktory nie bedzie mial psow tylko dla zysku ale z pasji! :cool1: :lol: :loveu:
TAKZE HASKA POWODZENIA[/quote]
Dzięki chicken za poparcie.Nigdy nie myślałam nad tym,zeby hodować psy dla zysku.Skończę studia weterynaryjne i stopniowo będę kupywać psy.Tzn. to są plany,ale moze co innego mi przyjdzie do głowy, ale hodowla będzie na 100000000000 % :)