adduss Posted April 30, 2009 Posted April 30, 2009 Witam wszystkich, posiadam pół rocznego pieska i zastanawiam się nad drugim. Odbiór pieska, który mnie interesuje będzie możliwy jak moja pierwsza pociecha skończy 10 miesięcy. Tu właśnie moje pytanie: czy nie jest to za wcześnie dla pierwszego psiaka? Jeśli tak to ile powinien skończyć, żebym mógł mu sprawić kompana do zabawy? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc, Adam Quote
Martens Posted April 30, 2009 Posted April 30, 2009 Jakiej rasy/typu jest Twój psiak? Małe psy już w wieku pół roku są dojrzałe psychicznie, bardzo duże czasem dopiero po 2-3 latach. Czas o którym piszesz jest ok, pod warunkiem, że do tamtej pory dobrze ułożysz swojego psa, wypracujesz z nim dobry kontakt, zwalczysz ewentualne złe nawyki. Jestem zdania, że drugiego psa można brać, kiedy nie ma się problemów wychowawczych z pierwszym - psy błyskawicznie uczą się od siebie, złych nawyków w szczególności :evil_lol: Quote
adduss Posted April 30, 2009 Author Posted April 30, 2009 Mój piesiek to border collie, jest szalony jak każdy border ale błyskawicznie się uczy i już od miesiąca prawie uczęszczamy na tresurę. Zasadniczo nie wydaje się być jeszcze dojrzały, ale w ciągu 4 miesięcy powinien dorosnąć :)... dziękuję za szybką odpowiedź :) Adam Quote
Martens Posted May 1, 2009 Posted May 1, 2009 Weź też pod uwagę, że mając 2 psy, przynajmniej raz dziennie trzeba znaleźć czas, żeby zabrać na spacer każdego z osobna i popracować indywidualnie ;) Szczególnie ważne jest to przy rasach pracujących. A jakiego drugiego psiaka planujesz? :) Quote
adduss Posted May 4, 2009 Author Posted May 4, 2009 Zakochałem się w borderkach więc drugi też koniecznie musi być borderkiem :evil_lol: Jeśli chodzi o spacery i szkolenie to na szczęście jesteśmy do opieki w dwójkę więc najwyżej będziemy chodzić osobno na spacerki ;). Szkolenie perferujemy indywidualne więc pod tym względem nie powinno być nam trudno :) Dziękuje bardzo za zainteresowanie i pozdrawiam cieplutko, Adam Quote
PapryczkaChili Posted May 8, 2009 Posted May 8, 2009 nie chcę Cię zrażac, ale ja bym poczekała. ja swoją sunię miałam 1,5 roku, jak wzięłam drugą i powiem Ci szczerze, że choc obie kocham nad życie, to z dużą jestem dużo mocniej związana emocjonalnie, bo miałyśmy sporo czasu, żeby razem spędzać czas, uczyć się siebie, szkolić. Teraz mała od dużej uczy się tych dobrych zachowań. A malutka jest kochaniutka, ale ta więź się dopiero tworzy, gdybym z dużą miała drugiego psiaka, to nie wiem, czy nasza relacja wyglądałaby tak samo... bo przy drugim psie, gdzie jednak zwierzaki są zazdrosne o względy i trzeba wszystko dzielić po równo, nawet jak są dwie osoby do spacerów, to jednak chodzi o tą więź, która się buduje. Bez względu na to, jaką decyzję podejmiesz, życzę Ci powodzenia :D ps. ja ze swoimi nie chodzę osobno na spacery, ponieważ dla nich bardzo trudne jest, jak spędzam czas z jedną, odtrącając drugą. Więc wbrew moim książkowym założeniom życie zredukowało teorię ;) ja mam sunie shih tzu, ale jak jedna coś dostaje, to druga koniecznie takie samo, jak jedną biorę na ręce, to druga też wyciąga łapy w górę i to bezwzględnie musi być druga w kolejności, ciasteczko też obie dostają, jak jedna dostaje za coś, to drugiej muszę wymyślić komendę w danym momencie, żeby mogła dostać nagrodę. Quote
wiska Posted May 13, 2009 Posted May 13, 2009 PapryczkaChili napisał(a):nie chcę Cię zrażac, ale ja bym poczekała. ja swoją sunię miałam 1,5 roku, jak wzięłam drugą i powiem Ci szczerze, że choc obie kocham nad życie, to z dużą jestem dużo mocniej związana emocjonalnie, bo miałyśmy sporo czasu, żeby razem spędzać czas, uczyć się siebie, szkolić. Teraz mała od dużej uczy się tych dobrych zachowań. A malutka jest kochaniutka, ale ta więź się dopiero tworzy, gdybym z dużą miała drugiego psiaka, to nie wiem, czy nasza relacja wyglądałaby tak samo... bo przy drugim psie, gdzie jednak zwierzaki są zazdrosne o względy i trzeba wszystko dzielić po równo, nawet jak są dwie osoby do spacerów, to jednak chodzi o tą więź, która się buduje. Popieram!! w 100%!! :multi: Naprawde trudno podzielic czas na dwa psy -szczegolnie jezeli sa bardzo ruchliwe. Mi to zajmuje srednio 4h (2h z jedna i drugie tyle z mloda) a i tak czesto nie mam czasu i potem te wyrzuty sumienia...:shake:;) szczegolnie ,ze BC potrzebuja silnej wiezi z opiekunem i indywidulanego podejscia ... Quote
Saccus Posted June 7, 2009 Posted June 7, 2009 A dla rasy husky w jakim wieku można by było wziąść drugiego? Bo planuje jak mój piesek będzie miał rok. Quote
puli Posted June 7, 2009 Posted June 7, 2009 [quote name='PapryczkaChili'] nawet jak są dwie osoby do spacerów, to jednak chodzi o tą więź, która się buduje. [.............] ps. ja ze swoimi nie chodzę osobno na spacery, ponieważ dla nich bardzo trudne jest, jak spędzam czas z jedną, odtrącając drugą. W ten sposób nigdy nie zbudujesz więzi i nigdy nie bedziesz dla żadnej z nich bardziej atrakcyjna niż druga suka. Obydwie powinny byc uczone spokojnego pozostawania w samotnosci bo gdy zajdzie taka konieczność moga sie zaczać poważne problemy. jak jedna coś dostaje, to druga koniecznie takie samo, jak jedną biorę na ręce, to druga też wyciąga łapy w górę i to bezwzględnie musi być druga w kolejności, Ja tez mam dwie suki i nie ma żadnego konkurowania i przepychanek. Gdy ćwicze z jedną i pase ja smakołykami to drugiej nie musze nawet przywiazywac. Dostaje komende leż albo siad i czeka spokojnie bo wie ze nic jej nie ominie i dostanie co jej sie należy. Quote
LakusiowaPani Posted June 7, 2009 Posted June 7, 2009 Martens napisał(a):Weź też pod uwagę, że mając 2 psy, przynajmniej raz dziennie trzeba znaleźć czas, żeby zabrać na spacer każdego z osobna i popracować indywidualnie ;) Szczególnie ważne jest to przy rasach pracujących. A jakiego drugiego psiaka planujesz? :) Martens napisał(a):Jakiej rasy/typu jest Twój psiak? Małe psy już w wieku pół roku są dojrzałe psychicznie, bardzo duże czasem dopiero po 2-3 latach. Czas o którym piszesz jest ok, pod warunkiem, że do tamtej pory dobrze ułożysz swojego psa, wypracujesz z nim dobry kontakt, zwalczysz ewentualne złe nawyki. Jestem zdania, że drugiego psa można brać, kiedy nie ma się problemów wychowawczych z pierwszym - psy błyskawicznie uczą się od siebie, złych nawyków w szczególności :evil_lol: A moze mi tez poradzisz!!:hmmmm: zastanawiam sie czy 14 miesięczny shih-tzu :dog:to dobry wiek zeby miał kolege :dog:Yorka. Bardzo chce tego pieska tylko nie wiem czy juz czy jeszcze poczekac. Laki ( shih-tzu) to bardzo spokojny piecho. Grzeczny do bólu. Prosze o pomoc !!:placz: Quote
Martens Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 Saccus napisał(a):A dla rasy husky w jakim wieku można by było wziąść drugiego? Bo planuje jak mój piesek będzie miał rok. Wiek teoretycznie odpowiedni - najważniejsze jednak jest to, żeby pierwszy pies przed przybyciem drugiego był dobrze ułożony; żeby wyeliminować jego złe nawyki itp. Jeśli nie do końca wyszło ułożenie jednego psa, to przy dwóch będzie jeszcze gorzej; na pewno nie lepiej, bo i pierwszego psa trudniej będzie opanować, i młody przejmie złe nawyki od starszego kolegi. LakusiowaPani napisał(a):A moze mi tez poradzisz!!:hmmmm: zastanawiam sie czy 14 miesięczny shih-tzu :dog:to dobry wiek zeby miał kolege :dog:Yorka. Bardzo chce tego pieska tylko nie wiem czy juz czy jeszcze poczekac. Laki ( shih-tzu) to bardzo spokojny piecho. Grzeczny do bólu. Prosze o pomoc !!:placz: Myślę, że jeśli poradzisz sobie z obowiązkami, to nie będzie problemu. Quote
LakusiowaPani Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 Dziękuję Martens baaaardzo . Mysle ze sobie poradze bo mam duuuzo wolego czasu a dzieci juz duze i za uszka pieska nie bedą ciągnac ani za ogonek. :) :) :) Quote
Recommended Posts