Jump to content
Dogomania

Ratunku!! Mój szczeniak cierpi z powodu skaleczonej łapki!!

Recommended Posts

Posted

Błagam was pomóżcie mi!!! Dzieś z rana zauważyłam rozciętą łapkę, mojego jedynego i pierwszego w moim życiu szczenięcia. Nie mam zielonego pojęcia jak to się stało.... Jestem bardzoe przerażona i nie wiem co mam robić, czy istenieją jakieś najprostsze motody zaopatrzenia ranki. psiak ma rozcięte pomiędzy pazurkami na przedniej łapce. Czy mam iść do weterynyrza, czy sama moge sobie uporać z problem, prosze o natychmiastowe odpisywanie, bo nie mam zamiaru zwlekać i patrzeć jak mój psiak cierpi. Nie widać aż tego tak mocno, ale mimo tego wiadomo po jego zachowaniu, że coś jest nie tak. BŁAGAM O POMOC JAK NAJSZYBSZĄ!!!!!!!!!!!!!

Posted

Ja bym poszła do weta niech to przynajmniej zobaczy, odkazi ... juz on będzie wiedział co robić.
A rana krwawi ? MOjemu szczeniakowi rana na łapie strasznie krwawiła i była szyta.
A zresztą co to za kłopot iść do weta, zawsze jest większa pewnosć

Posted

Chwilowo proponuję rankę przemyć, obejrzeć i lekko uciskając zabandażować. Wizyta u Weta przyda się, jeżeli rozcięcie jest głębokie (wymaga szycia), ranka jest brudna (ropieje) bądź bardzo krwawi
Pozdrawiam,

Posted

zxcvbn zamiast biadolić idź do weta, bo to na pewno nie zaszkodzi. On przemyje rankę, zdezynfekuje i może założy opatrunek jeśli będzie taka potrzeba.

Posted

jeśli ranka nie jest głęboka i nie wymaga szycia oczyść ją rivanolem lub wodą utlenioną (najlepiej na patyczku do czyszczenia uszu). w razie problemów z gojeniem możesz zastosować maść TRIBIOTIC (w aptece bez recepty).

Posted

Vena tez miala takie rozcięcia,bo będąc brzdącem miała manię skakania na różne rzeczy,na drzwi,i czasami tak niefortunnie,ze miala np.upuszki poranione lub pazurki itd.
Sama to czyscilam,bo mialam w domu jakis preparat do dezynfekcji i nic jej nie było.

Posted

[quote name='adda']zxcvbn zamiast biadolić idź do weta, bo to na pewno nie zaszkodzi. On przemyje rankę, zdezynfekuje i może założy opatrunek jeśli będzie taka potrzeba.
Otóż to, tym bardziej, że nie masz doświadczenia i trudno Ci będzie ocenić czy rana wymaga szycia i opatrunku...
Spokojnie, od przeciętej łapy się nie umiera, niestety żyjemy w takim świecie, gdzie psy często przecinają sobie łapy. Teraz pójdziesz do weta i nauczysz się co robić w przyszłości. 8)

Posted

Ależ panika. Z Twojego tekstu ta ranka zmieniła się prawie w odciętą łapę.
Piesiak sobie sam ją wyliże i będzie OK. Najwyżej przemyj rankę i zdezynfekuj.
Zdrówko

Posted

oj bo jak ma sie pierwszego w zyciu szczeniaka i zrobi mu sie kuku to czlowiek mysli ze swiat sie na glowe wali :-)
kazdy to kiedys przezywal, trzeba zrozumiec.
ja rozumiem bo tez czasem panikuje jak moj maly "zle beknie" chocby :lol:

Posted

adda napisał(a):
Oj, pogoni Cię mod, pogoni :evilbat:
Cztery topiki na różnych tematach w sprawie jednej łapki, nieładnie :evilbat:

w sumie pies cztery lapy ma. pewnie zxcvbnm chciala, zeby byl komplet :lol:

Posted

A zebyscie wiedzieli, ze chcem aby moj pies mail komplet lapek!! Pomoc była potrzebna natychmiast, wiec umiescilam swoj problem nie tylko tu, ale takze w innych kategoriach jak "wszystko o psach", pomoc oczywiscie uzyskalam i za to wam wszystkim dziekuje!! poszlam do weta i powiedzial mi on ze nie ma sensu zakladac psiakowi opatrunku, bo skaleczenie jest nie wielkie, krwi bylo duzo, bo to ponoc normalne przy rozcieciach lapek... Kolezanka mi powiedzial, że psy maja specjalna substancje w slinie powodujaca szybsze gojenie ranek, prawda to??? Jeszcze raz dziekuje wszystkim

Posted

i znow niepotrzebnie zakladasz nowy temat. trzeba sie bylo po prostu dopisac do poprzedniego. oj, moderator Cie pogoni :evilbat:

co do sliny - psia ma wlasciwosci antyseptyczne. nie zawwzze jednak nalezy pozwalac psu, zeby lizal sobie rany. duze skaleczenia, z duzymi ubytkami tkanki nie powinny byc lizane. psi jezyk jest szorstki i lizac pies bedzie sobie scieral mloda odtwarzajaca sie tkanke. male ranki moze sobie lizac do woli.

Posted

[quote name='zxcvbnm']umiescilam swoj problem nie tylko tu, ale takze w innych kategoriach jak "wszystko o psach"Umieszczanie tego samego postu w kilku topikach naraz nazywa się spamem i jest zabronione Regulaminem, którego lekturę polecam na przyszłość. Wszystkie Twoje topiki są już połączone i oczyszczone, ale to było sporo sporo niepotrzebnej roboty. Jeśli chcesz pisać na dogomanii, to przestrzegaj tutejszego Regulaminu! :evil:

Mod Flaire