Jaaga Posted February 5 Posted February 5 Dziś dotarł zapas 20 kg suchej karmy od Fundacji Zea, dziękuję. Quote
Jaaga Posted February 16 Posted February 16 Poproszę o zwrot na moje konto 196,41 zł za zakup insuliny dla Luny. Dołączam paragon. To pierwsza pozycja. Quote
Tola Posted February 20 Posted February 20 Na koncie ZEA jest wpłata dla Luny: 550 zł - Jo37 (13.02.) Quote
Tola Posted February 20 Posted February 20 Opłacona faktura za hotelowanie: 555 zł Hotelowanie Luna.pdf Quote
Jaaga Posted February 25 Posted February 25 W związku z tym, że od księgowej dowiedziałam się o 100% podwyżce kosztów prowadzenia dziłalności wtedy, kiedy miałam płacić już więcej , jestem zmuszona podnieść cenę za opiekę hotelową. Od połowy marca miesięczny koszt opieki nad Luną będzie wynosił 750 zł miesięcznie. Przykro mi, ale albo podniosę ceny, albo zamknę działalność. Quote
Jaaga Posted March 6 Posted March 6 Chciałam dać znać że Luna potrzebuje Nefrokrill i ma 5 puszek, czyli na 10 dni. Quote
Tola Posted March 7 Posted March 7 Opłacona faktura za hotelowanie: 555 zł/ luty26 HOTELOWANIE LUNA LUTY26.pdf Quote
Tola Posted March 10 Posted March 10 Na koncie ZEA jest wpłata dla Luny: 555 zł - Grażka123 (09.03.) Quote
Jaaga Posted March 30 Posted March 30 Rozliczenie za marzec - 652 zł na fakturę U Luny wszystko jakoś w miarę stabilnie. Czasem zbiera się jej płyn w brzuchu, ale sam schodzi po 1-2 dobach i wtedy intensywnie sika. Nie ma co jej niszczyć nerek dodatkowym odwadnianiem. Szybciej wymienia sierść z zimowej na letnią pewnie dzięki Nefrokrill, który przysyła Grażka123, bo są w nim oleje. Tylko niestety, to drogi preparat, a opakowanie wystarcza na 30 dni. 1 Quote
Tola Posted April 8 Posted April 8 Opłacona faktura za hotelowanie: 652 zł hotelowanie Luna 3.pdf Quote
Jaaga Posted April 9 Posted April 9 Dnia 8.04.2026 o 18:27, Tola napisał: Opłacona faktura za hotelowanie: 652 zł hotelowanie Luna 3.pdf 484.87 kB · 1 download Dziekuję, potwierdzam otrzymanie wpłaty. Quote
Tola Posted April 28 Posted April 28 Na koncie ZEA jest wpłata dla Luny: 652 zł - Jo37 (13.04.) Quote
Jaaga Posted May 6 Posted May 6 Rozliczenie Luny na Zea 750 zł. Nie jestem DT ani hotelikiem fundacyjnym, więc muszę się zorientować, czy mogę nadal wystawiac co miesiąc fakturę na fundację wg nowej ustawy regulującej funkcjonowanie zakładów zajmujących się opieką nad zwierzętami. W ustawie jest dopuszczalne " sporadyczna" współpraca. Mam psy jedynie od prywatnych osób i tak pozostanie. Jeśli nie będzie takiej możliwości, to na Lunę będę wystawiać zwykły rachunek lub fakturę na opiekuna. Quote
Jaaga Posted May 10 Posted May 10 Lunie trzeba kupić karmę suchą. Skończy się za 1,5 tyg. Poprzednie, które dostała od początku lutego wystarczają na 100 dni, przy użyciu dodatkowo 1/2 puszki dziennie. Quote
Jaaga Posted May 13 Posted May 13 Grażka123 napisała mi, że wysłała suchą karmę, dziękuję. Lunie trzeba zrobić badanie krwi kontrolne. Tylko nie wiem, czy da się to wykonać bez premedykacji. Myślę, że warto spróbować, zeby nie obciążać organizmu, szczegolnie nerek. Poproszę lekarkę o wizytę domową, może uda się w kocu ją przytrzymać. Jeśli nie, to musimy wtedy podać sedalin. Napiszę jeszcze odnośnie moich doświadczeń z dietą Renal u naszej suczki. To chi 15-letnia, chcieliśmy czyscic zęby, wiec miala badanie kontrolne. Mocznik był 109. Dostała karmę RC renal i mocznik spadł. Jednak zaczęła wybrzydzać przy jedzeniu i kupiłam wszelkie możliwe diety Renal innych firm. Mocznik podniósł się do 170 w trakcie ich podawania. Odstawiłam i przeszłam znowu na RC. Po 3 tyg. Diety mocznik jest 67. Z tych wyników wynika dokładnie to, co już wcześniej zaobserwowałam. Na bazie oczekiwań klientów wszystkie firmy zaczęły produkować diety niby lecznicze. Jednak nie pomagają, a nawet w przypadku Dudy zaszkodziły. Myślę więc, że jeśli badania kontrolne u Luny nie wyjdą zdecydowanie lepiej, to następną partie karmy lepiej zamówić jej już skuteczną. Te "lecznicze " puszki są znacznie droższe od zwykłych, więc szkoda marnować pieniądze. Kupiłam też strzykawki do podawania insuliny. Quote
Grażka123 Posted May 13 Posted May 13 RC czy to znaczy Royal Canin? wydaje mi się, że pisałaś, że Luna nie chce jeść tej karmy. Przy okazji, czy sucha karma dotarła? Czy 10 kg starcza na miesiąc? Quote
Jaaga Posted May 13 Posted May 13 Dnia 13.05.2026 o 15:24, Grażka123 napisał: RC czy to znaczy Royal Canin? wydaje mi się, że pisałaś, że Luna nie chce jeść tej karmy. Przy okazji, czy sucha karma dotarła? Czy 10 kg starcza na miesiąc? Tak Royal Canin, ale gdyby wyniki wyszły kiepskie, to może jednak wrócić do tych puszek. Nie chodziło mi o suchą, bo w tych nie mam porównania co do skuteczności. Sucha karma na razie nie dotarła, ale ma jeszcze końcowkę. Wystarcza własnie na ok. miesiąc. Dobrze, że choć ją Luna lubi. Na razie muszę spróbować umówić lekarkę i zobaczymy, co wyjdzie z krwi. Quote
Jaaga Posted May 14 Posted May 14 Umówiłam wizytę na poniedziałek rano. Jeśli nie uda się sie pobrać krwi, to p.doktor poda sedalin i po przyśpieniu Andrzej zawiezie ją do przychodni na badanie. Sucha karma dziś dotarła, dziękuję. W poniedziałek poprosimy też o receptę na insulinę, bo uzywamy ostatniej. Wstawię paragon, jak wykupimy w aptece. 1 Quote
Tola Posted May 15 Posted May 15 Opłacona faktura za hotelowanie: 750,00 zł Faktura kwiecień -2026 - ZEA.pdf Quote
Jaaga Posted Saturday at 05:47 PM Posted Saturday at 05:47 PM Jesteśmy w stałym kontakcie z Grażka123. To, że tu nie ma informacji, to nie znaczy, że nie dzieje się Luna przeszła badanie krwi, WSZYSTKIE parametry nerkowe są w normie! To sukces, którego nie spodziewałam się. Nasza wetka bardzo zachwalała Nefrokrill i jak widać miała rację. Nawet nie spodziewalam się, że tak źle funkcjonujące nerki, w których mocznik, kreatynina i koszmarnie uciekające białko baaardzo były poza normą, wrócą do granic przyzwoitości Cukier za to nadal wywalony w kosmos, ale wg naszej lekarki, też częściowo przez stres związany z łapaniem i omotaniem kocem do pobierania krwi, żeby nie robić tego na Sedalinie. Powiedziała, że to cud, ze Luna w ogóle tule czasu żyje z takim cukrem. Jednak żyje i to chyba we względnym komforcie. Pozbyliśmy się wodobrzusza. Karmę suchą zjada z chęcią, teraz musimy przestawic ją już na dietę w pełni cukrzycową. Zostala jednak niedoczynnosc tarczycy i wracamy z tabletkami. Sam przebieg badania i wyniki w pełni nas usatysfakcjonowały pierwszy raz obyło się bez Sedalinu i wystarczył koc. 2 Quote
Recommended Posts