Jump to content
Dogomania

KONIEC - jest YURI !!! :))) Zapraszam ciepło i majowo do 26 maja na bazarek imienny, który pomoże rozpocząć nowe życie pięknemu kudłatkowi z zamojskiego schronu. Wiem, że i ten psiaczek może na Was liczyć :)

Recommended Posts

Posted
Dnia 30.05.2022 o 19:23, Aska7 napisał:

I trzeba w następnych zasadach bazarkowych uwzględnić. No nic, idę walczyć z misecznikiem 😩

A co to za diabeł ten misecznik? 😶

Posted
Dnia 30.05.2022 o 19:23, Aska7 napisał:

idę walczyć z misecznikiem 😩

Nieśmiało zapytam - czym jest misecznik  ? 🤔

Edit

Dopiero teraz zauważyłam że Agatę też nurtuje to pytanie 😃

Posted

O, to zaszlocham nad posiadaczem kawałka zieloności. To nie jest taplanie się w trawce, to jest nieustanna walka z podstępnym przeciwnikiem. Miseczniki, mszyce, nagoć sawinowa, wciosnastki, gąsieniczki, które zeżrą wszystko w kilka godzin, zaraza ziemniaczana na pomidorkach i niezidentyfikowane choroby grzybowe. Misecznika mam na cisach co roku. On powoduje takie wyciekanie lepkiej substancji, która osadza się na czarno na igłach i cis po tym z czasem umiera. 

O tak cholernik wygląda

20220530_193344_resize_9.jpg

20220530_193334_resize_82.jpg

Posted
Dnia 30.05.2022 o 21:06, Aska7 napisał:

O, to zaszlocham nad posiadaczem kawałka zieloności. To nie jest taplanie się w trawce, to jest nieustanna walka z podstępnym przeciwnikiem. Miseczniki, mszyce, nagoć sawinowa, wciosnastki, gąsieniczki, które zeżrą wszystko w kilka godzin, zaraza ziemniaczana na pomidorkach i niezidentyfikowane choroby grzybowe. Misecznika mam na cisach co roku. On powoduje takie wyciekanie lepkiej substancji, która osadza się na czarno na igłach i cis po tym z czasem umiera. 

O tak cholernik wygląda

20220530_193344_resize_9.jpg

20220530_193334_resize_82.jpg

Łoooo matko😯

Jutro przejrzę swoje cisy...

Posted

To jeszcze ponarzekam. To mi zrobiła z bukszpanu ćma bukszpanowa. Żywopłot uratowałam, a z tym nieborakiem czekam, może odbije, chociaż źle to wygląda.

20220531_095315_resize_19.jpg

Posted

A tu ochojnik modrzewiowy. Na modrzewiach zostawia biały nalot, a świerki dostają na przyrostach takie zgrubienia z mszycą w środku i też z czasem usychają 😞 Myślałam, że to dopada tylko pospolite, nieszlachetne gatunki, ale wlazło mi na odmianę o bordowych gałązkach i szyszkach 😩

20220530_193003_resize_59.jpg

Posted

Mimo tych chorób roślinek - masz przepięknie 🤩 Akacje uwielbiam, na szczęście u nas na osiedlu też jeszcze nie wycięli wszystkich starych akacji sadzonych tuż po wojnie, więc zapach cudny jest. Z pszczołami gorzej 😕 Dawno nie widziałam w mieście pszczoły 😞

Posted

Z innych dobrych wieści spieszę donieść, że mam już wszystkie wpłaty oprócz wpłaty Alaskan, ale jako że i tak jest skarbnikiem Yuriego, to dołoży już na swoim koncie 🙂

Mamy już 358 zł 🙂

Alaskan dołoży od siebie 35 zł i z bazarku będzie 393 złote!! :))))

Bardzo pięknie Wam dziękuję ! 🌼🌼🌼🌼🌼

Posted
Dnia 1.06.2022 o 09:33, Aska7 napisał:

Bo owadów coraz mniej. Widzę po samochodzie. Kiedyś po powrocie z trasy był oblepiony nieboszczykami. Teraz o tyle o ile.

Masz rację. Glifosat dzięki naszemu "drogiemu" poprzedniemu ministrowi rolnictwa ma się w naszym kraju dobrze i truje na potęgę. Ale co tam owady, ważne, że nasze zdrowe jądro narodu czyli rolnicy są zadowoleni.

Posted

A jeszcze w temacie uroków wiejskiego życia - teraz wiem co wykończyło bukszpan w ogrodzie moich rodziców  - cma bukszpanowa !!!  Nie wiedziałam że coś takiego istnieje, ale nasz bukszpan (a raczej to co z niego zostało)  wyglądał dokładnie tak jak to łyse ze zdjęcia powyżej. Czyli ćma. Znowu człowiek mądrzejszy, dogo kopalnia wiedzy wszelakiej 🙂 

Spieszę też donieść, że w moim małym mieście Gliwice pszczoły są. Tam gdzie mieszkam - centrum, do rynku 5 minut - w zeszłym roku spółdzielnia posadziła sporo drzew ozdobnych, i chociaż nie lubię tych nowoczesnych wynalazków, wolę tradycyjne, prawdziwe drzewa, to teraz jestem nimi zachwycona, bo w tym roku zakwity jak owocowe, dosłownie oblepione kwiatami, a kwiaty pszczołami 😁   

Posted
Dnia 1.06.2022 o 22:08, limonka80 napisał:

Bo to chyba byłaby obelga dla jajnika... Tak myślę 🤔  

O, właśnie zauważyłam, że dokładnie tak samo myślimy 😀

Posted
Dnia 1.06.2022 o 22:17, limonka80 napisał:

A jeszcze w temacie uroków wiejskiego życia - teraz wiem co wykończyło bukszpan w ogrodzie moich rodziców  - cma bukszpanowa !!!  Nie wiedziałam że coś takiego istnieje, ale nasz bukszpan (a raczej to co z niego zostało)  wyglądał dokładnie tak jak to łyse ze zdjęcia powyżej. Czyli ćma. Znowu człowiek mądrzejszy, dogo kopalnia wiedzy wszelakiej 🙂 

Spieszę też donieść, że w moim małym mieście Gliwice pszczoły są. Tam gdzie mieszkam - centrum, do rynku 5 minut - w zeszłym roku spółdzielnia posadziła sporo drzew ozdobnych, i chociaż nie lubię tych nowoczesnych wynalazków, wolę tradycyjne, prawdziwe drzewa, to teraz jestem nimi zachwycona, bo w tym roku zakwity jak owocowe, dosłownie oblepione kwiatami, a kwiaty pszczołami 😁   

Kolejny powód, żeby Ci zazdraszczać 😉

Posted
Dnia 1.06.2022 o 22:37, agat21 napisał:
Dnia 1.06.2022 o 22:08, limonka80 napisał:

Bo to chyba byłaby obelga dla jajnika... Tak myślę 🤔  

O, właśnie zauważyłam, że dokładnie tak samo myślimy 😀

W myśl powiedzenia  ...,, wielkie umysły.... no wiesz 😁

• Upvote 1