siejwiatr Posted July 4, 2020 Posted July 4, 2020 Cześć wszystkim Czy orientuje się ktoś może jaka jest ogólna wykładnia jeśli chodzi o zabawy pies-pies? Mam półtorarocznego kundelka, który zabawę z psimi znajomkami przekłada ponad wszystko na świecie (również mnie, mnie z kabanosem w ręku, mnie z ulubionym szarpakiem itd). Jeszcze niedawno regułą były takie niemal co-wieczorne harce (często też bez smyczy). Zależy mi jednak na wyrobieniu sobie z nim dobrej relacjii; uczymy się przywołania, odwoływania itd. Opinie behawiorystów są różne - np. pozwalać ale nie częściej niż... pozwalać ale na krótką chwilę. I teraz nie bardzo wiem jak to ogarnąć - nie chodzić do tych miejsc gdzie może spotkać psiego kumpla? Chodzić ale odwracać jego uwagę? Pozwalać się bawić ale po chwili przerywać? Będę wdzięczna za Wasze wskazówki:) Quote
dwbem Posted July 4, 2020 Posted July 4, 2020 Wg mnie pozwalać, pies potrzebuje towarzystwa i zabawy, zwłaszcza taki młody ale próbuj jednak nawiązać z nim bliższy kontakt też przez zabawę. Quote
Sowa Posted July 4, 2020 Posted July 4, 2020 Pozwalać, w nagrodę za reagowanie na jakiekolwiek polecenie. Dobrze byloby szkolenie w grupie psów. Quote
siejwiatr Posted July 4, 2020 Author Posted July 4, 2020 4 godziny temu, Sowa napisał: Pozwalać, w nagrodę za reagowanie na jakiekolwiek polecenie. Dobrze byloby szkolenie w grupie psów. No właśnie według naszej behawiorystki takie "siad" przed puszczeniem do innych psów niewiele daje; trochę uczy samokontroli ale nic poza tym. I według niej raczej nie powinno się zbyt często pozwalać na zabawę, z której nie mogę go w dowolnym momencie odwołać Quote
Sowa Posted July 4, 2020 Posted July 4, 2020 No to behawiorystka powinna pokazać, w jaki sposób masz się bawić z psem, żebyś mogla w każdej chwili odwołać. Jak tego nie potrafi, to poszukaj innej, z kwalifikacjami trenera. Takiej, która wie, jak rozwiązywac problemy, a nie tylko mówić jak je omijać. Quote
siejwiatr Posted July 4, 2020 Author Posted July 4, 2020 4 minuty temu, Sowa napisał: No to behawiorystka powinna pokazać, w jaki sposób masz się bawić z psem, żebyś mogla w każdej chwili odwołać. Jak tego nie potrafi, to poszukaj innej, z kwalifikacjami trenera. Takiej, która wie, jak rozwiązywac problemy, a nie tylko mówić jak je omijać. Pokazuje i trenujemy odwołanie. Chodzi o to czy do czasu kiedy to odwołanie nie będzie opanowane na 100% pozwalać psiakowi na takie zabawy Quote
Sowa Posted July 4, 2020 Posted July 4, 2020 Pracujesz w grupie psów, czy indywidualnie? Jeśli pies ma być odwoływalny z grupy, to uczy się tego w grupie. Quote
siejwiatr Posted July 4, 2020 Author Posted July 4, 2020 Indywidualnie. Czyli ok, następnym razem zaproponuję żeby takie szkolenie przeprowadzić w grupie Quote
Recommended Posts