Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam jeszcze pytanie jak z trwałością takiego tłuszczu, czy nie jełczeje, czy trzeba wymieniać? Nie chcę ptaszkom zaszkodzić :) choć chyba póki co jeszcze za ciepło jest, bo się nie pokazują ;)

Posted
1 godzinę temu, dog193 napisał:

Mam jeszcze pytanie jak z trwałością takiego tłuszczu, czy nie jełczeje, czy trzeba wymieniać? Nie chcę ptaszkom zaszkodzić :) choć chyba póki co jeszcze za ciepło jest, bo się nie pokazują ;)

Łój wołowy nie jełczeje w taki tradycyjny sposób. W warunkach zimowych jest bezobsługowy. Najgorsza pogoda to taka utrzymująca się wilgoć, a deszcz wiatr do puszki i tam stoi. Puszkę należy powiesić z minimalnym spadkiem ku dołowi. Ja wkładam wystający kijek pod sznurki co powoduje że puszka lekko się pochyla.

Jeśli chodzi o domki i inne wyroby to woda nie powinna być na spodzie, czyli nie stawiamy do miseczek, nakrętek itp, chyba że odwrotna stroną. 

trwałość gwarantuję na całą zimę. Jeśli z puszki zcieka tłuszcz to znaczy, że już jest lato i trzeba puszki zabrać :-) Tłuszcz topi się w temperaturze powyżej 22stC (wieczorem sprawdzę dokładnie temperaturę)

Wieszanie moich wyrobów, szczególnie puszkowych wygląda zawsze tak samo. Najpierw ich nie ma, potem czasem się pojawiają, a potem jest już czarno i się biją. Sprawdzaj tylko raz na jakiś czas czy są ślady dziobania w środku. I spróbuj z kijkiem pod sznurkiem. 

• Upvote 1
Posted
5 godzin temu, dog193 napisał:

Dzięki za odpowiedź :) Te foremkowe owinęłam siatką po cebuli i powiesiłam na sznurku. Puszka czeka na instalację ;)

Siatka po cebuli jest ok. Przechowywanie nawet przez pół roku, to wsadzić otwarte do lodówki. Niczym nie zawijać. Gwarantuję działa. (bez lodówki też działa, ale nikt mi nie chce uwierzyć) :)